Politika

Kemp: U dijalog da se uključe sve strane

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp kaže da je potrebno da se što prije sve strane uključe u inkluzivni dijalog.

Ona je to saopštila u emisiji Fokus, na TVCG, komentarišući dešavanja nastala nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Vjerujem da je najbolji način da se sve strane uključe u jedan inkluzivni dijalog o ovom pitanju što je prije moguće”, kazala je Kemp.

U podjelama u Crnoj Gori vidi, kaže i neke sličnosti sa onim koje je u Britaniji izazvao Bregzit.

“Vlada Crne Gore ima pravo da donosi zakone koji moraju biti usaglašeni sa međunarodnim standardima i pravnim principima i javnim konsultacijama. Vlada Crne Gore je u više navrata uvjeravala da je to bio slučaj”, kazala je Kemp.

Potpuno razumije, kako ističe, da je u pitanju veoma emotivno pitanje, koje zadire u to pitanje kako građani osjećaju identitet.

“Cijenim posvećenost pravoslavne crkve da priroda protesta bude mirna”, navela je ambasadorka.

Prepoznaje, kaže i napore koje policija ulaže i podsjeća da je policija danas saopštila da će prestati da obezbjeđuje litije.

“Svaka država mora svom građaninu da obezbijedi osjećaj bezbjednosti i sigurnosti i da zaštiti njegova temeljna prava. Crna Gora mora naći balans između rada policije u smislu održavanja javne bjezbjednosti uporedo sa zaštitom temeljnih sloboda uključujući pravo na izražavanje i udruživanje”, zaključila je Kemp.

Hibridne prijetnje nijesu ništa novo

Govoreći o hibridnim prijetnjama ona je navela da to nije ništa novo.

“Hibridne prijetnje nijesu nove, ali se infomacije danas kreću jako brzo i mogu biti zloupotrebljene. Zbog toga je važno raditi na slobodi medija, na odgovornosti medija u smislu izvještavanja”, navela je Kemp.

Govoreći o predstojećim izborima u regionu i hibridnim prijetnjama, Kemp kaže da, imajući u vidu šta se dešavalo u regionu, ništa je ne bi iznenadilo.

To što se Crna Gora pridružila NATO-u bio je značajan korak, kaže Kemp.

“Crna Gora daje vrlo važan doprinos Alijansi. Služite u važnim misijama, tako da smo ponosni što smo sa vama u NATO-u”, kazala je Kemp.

Benefiti od članstva u NATO-u se, kako navodi, možda najbolje vide u obimu investicija, to, kako, dodaje, prepoznaju i britanski investitori.

Ambasadorka je rekla da će Velika Britanija podržavati Crnu Goru u procesu pristupanja Evropskoj uniji, iako nijesu više dio EU.

“Ne mogu govoriti o pravcima koja će EU zauzimati kada je u pitanju politika proširenja. Ukoliko želite da se pridružite EU, mi ćemo vam biti podrška”, kazala je Kemp.

Sigurna je da će Crna Gora nastaviti putem reformi i putem pridruživanja EU. Dodala je da je vladavina prava ključno pitanje kada je u pitanju proces pristupanja EU.

“Imate brojne reforme koje vam predstoje. Govorimo o izboru Vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Agencije za sprečavanje korupcije”, rekla je Kemp.

Komentarišući izlazak Velike Britanije iz EU, Kemp je kazala da je u toj zemlji povodom Bregzita bio veliki stepen uzbuđenja.

“Avanturistički period je pred nama, koji ima izazove”, zaključila je Kemp.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

nadam se da je ambasadorka ukljucena u razgovore njene vlade sa demokratskim pravima Skotske na referendum.Kao sto joj je i poznato vecinom glasova u parlamentu Crne Gore donesen je zakon o vjeroispovjesti tako je malom vecinom dobijenom na glasanju desio se Brexit.Mnogo demostracija mnogo nezadovoljnih ljudi skoro polovina je bila protiv ali desi se Brexit vlada ne popusti,jer su imali… Više »

Staxe
Gost
Staxe

Eto ti ga Veljović ujutru ka puca na sastanak sa Mcp…

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Dzaba se svadjate po portalima,pravi vladar crne gore je rekao da se uspostavi dijalog i tako ce biti!procitajte naslov,opustite se i bez nervoze!

NegraDZanin
Gost
NegraDZanin

“Svaka država mora svom građaninu da obezbijedi osjećaj bezbjednosti i sigurnosti i da zaštiti njegova temeljna prava. Crna Gora mora naći balans između rada policije u smislu održavanja javne bjezbjednosti uporedo sa zaštitom temeljnih sloboda uključujući pravo na izražavanje i udruživanje”, zaključila je Kemp.”

A sta radi nasa drzava i policija?!? SRA MO TNO!!!

eu kolonija
Gost
eu kolonija

diplomatski I kultutno. povucite zakon I dijalog. litije su legalne. policija mora štititi narod a protiv hibridnog rata izgradnja demokratskih medija gdje će na tvcg moći svoje stavove reći I neistomišljenici

Влада и Бајка
Gost
Влада и Бајка

Организовање литија је допринијело позитивном имиџу Црне Горе у свијету као државе цивилизованих грађана. У било којој другој држави, укључујући и државе ЕУ, као резултат оваквог понижавајућиг и игнорантског понашања Владе, понашање грађана не би било ни приближно овако цивилизовано као код нас.

4 C
Gost
4 C

Kakvom crnom pozitivnom imidzu sa srednjovjekovnim crkvenim paradama po nasim ulicama, crtanjem sroskih zastava i urlanjem da je ovo Srbija ?! O cemu pricas covjece ? O srpskim nacionalistima iz Srbije, Bosne i Hrvatske i Kosova maskiranim u mantije i brade potpomognuti nasom petom kolonom koji prijete rusenju drzave, sirenju mrznje i straha u narodu i povratku u 90 –… Više »

Morpheus
Gost
Morpheus

Znaci fino vam rekla da se vrati policija da radi svoj posao i obezbjedjuje litije kao sto bi obezjedjivala bilo koji drug skup

Janko
Gost
Janko

Kolika li je plata ovoj legendici…

NBA magarica
Gost
NBA magarica

Zbilja, javlja li se ova svako jutro kod Brajovića kao i svi pošteni poslanici udarnici. Ne može se džabe primati plata ALISON.

Send this to a friend