Politika

Knežević: Front je protiv prelazne vlade

Knežević

Demokratski front protiv je prijedloga o još jednoj prelaznoj vladi u kojoj bi ključni mehanizmi kontrole i zloupotreba bili u rukama Duška Markovića, Mila Đukanovića i neformalnih centara moći, kazao je za Pobjedu Milan Knežević, predsjednik DNP ijedan od lidera DF-a, komentarišući zahtjev Ujedinjene Crne Gore da se formira vlada državnogjedinstva koja bi sprovodila izborne reforme.

“Koncept prelazne vlade koja bi se bavila implementacijom eventualno usvojenog izbornog zakonodavstva već je viđen model iz 2016. godine, čiji je najveći domet bio montirani državni udar na dan izbora, a koji je direktno uticao na njihov rezultat i formiranje parlamentarne većine. DF je i tada bio protiv prelazne vlade čije su se navodne nadležnosti pretvorile u opozicionu pohlepu i sačmarsko zapošljavanje tzv. eksperata od kojih su neki tad prvi put vidjeli kako izgleda birački spisak”, istakao je Knežević.

On je, na pitanje zašto DF insistira na ustavnim izmjenama, rekao da su one neophodne ukoliko se, kako je kazao, stvarno želi dobiti kvalitetan izborni zakon. Na pitanje šta konkretno treba mijenjati u Ustavu, Knežević je odgovorio “od prebivališta do zakona o pravosuđu”.

“Imamo neustavan Sudski savjet, haotičan registar prebivališta, birački spisak sa oko 130.000 upisanih birača bez prava glasa. U pojedinim opštinama (Rožaje i Bar) imamo više birača nego državljana… Sve ovo uslovljava jedno drugo, zato izmjene i dopune Ustava moraju biti predmet razgovora u radnoj grupi. U protivnom, imaćemo na samom početku nepomirljive razlike koje mogu rezultirati još većim nepovjerenjem među subjektima nego što je sad”, poručio je Knežević.

Komentarišući prijedloge većine u Kolegijumu da NVO sektor treba da učestvuje u radnoj grupi za izborno zakonodavstvo, kao i DPS-ov prijedlog da učešće treba dati CDT-u, CEMI-ju i MANS-u, Knežević je rekao da je DF saopštio da se protivi da nevladine organizacije imaju pravo odlučivanja i, kako je kazao, da “iskoriste svoj “ekspertski” status kako bi konkurisale za nove milionske grantove i favorizovale određene političke grupacije kao što je to bio slučaj kada su uređivale nekoliko političkih emisija na TVCG”.

“Lično ću se zalagati da i NVO budu predmet kontrole od ASK i DRI, pošto su takođe korisnici budžetskih sredstava, a imajući u vidu da su zajedno sa još nekim neprofitnim organizacijama na kraju 2016. imali ušteđevinu oko 45 miliona evra, jasno je da se ne radi o nekakvom korektivnom faktoru ili dobrim namjerama već ozbiljnom biznisu u kojem tri-četiri NVO imaju monopol”, istakao je Knežević.

Milan Knežević kazao je da ga ne bi začudilo kada bi Demokrate i Ura oformili “radnu grupu u sjenci koja bi izašla sa svojim paralelnim izbornim zakonodavstvom”.

“Demokrate i URA su nas prije dva dana obradovale novim Planom koji su nam poslali u ultimativnom dopisu koji je više podsjećao na popis robe u magacinu prodavnice u Mrtvom Dubokom, nego na ozbiljnu i konstruktivnu namjeru da dođemo do saglasja. I što je najvažnije, ovaj novi plan drugačiji je od prošlog, što najbolje govori o njihovoj ozbiljnosti”, kazao je Knežević.

Radno tijelo koje će se baviti izbornim zakonodavstvom i drugim temama koje utiču na izborni ambijent formiraće Skupština do kraja oktobra. To je najavio Ivan Brajović, predsjednik Skupštine, nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih partija prošle sedmice. Kazao je da je dominantan stav bio da se formira privremeni parlamentarni odbor, a ne radna grupa.

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pipunijada
Gost
pipunijada

rijaliti

Grbaljka
Gost
Grbaljka

E kakva sprdnja sa ovim tipom

Krsto
Gost
Krsto

lijepo ga je majka jutros obukla, majka ga imala…

43554
Gost
43554

Trebao bi da si u zatvoru za sve neistine koje govoriš.

Nick
Gost
Nick

Ko je ovaj?

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

…ovo je zlatko cemi dobro ucutkao pipuna kod komnenica u emisiju; pa mu sad pipun odgovara, posto mu je trebalo 3 dana da smisli sto da kaze lols

Zeletin
Gost
Zeletin

Reci ti nama folirantu iz Zete ko dade Carevicu posao u Budvi?

Vele
Gost
Vele

Evo ga poCetnik na baterije.

Grbaljka
Gost
Grbaljka

Vele
Govoriš iz mojih usta👏

Siki
Gost
Siki

Prica kao najveci DPSovac. Ni na jednu rijec mu DPS ne bi oponirao. Znaci da se ulazi u projekat da DF udje u vlast. Da Srbi dobiju pozicije koje ih pripadaju. Da se Bosnjacima oduzmu pozicije koje imaju nesrazmjerno procentu zastupljenosti u crnogorskom drustvu. Znaci da se nece sva Ptnjica, Plaf, Rozaje preseliti u Podgoricu. Sad kad DF bude pozaposljavao… Više »

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

hej siki…analiza ti je kao knopR……..

BudoMNE
Gost
BudoMNE

I šta je bilo kad si se probudio…

Cile
Gost
Cile

DF=DPS

off
Gost
off

sto ti je rekla majka na to.

Grbaljka
Gost
Grbaljka

Da ima super frizuru😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

BudoMNE
Gost
BudoMNE

O čemu ova nesreća palamudi…
Mora starletan da se mune kroz medije…i ako ih više ni familija ne ferma 1posto a kamo li…
Pipun letač!😀

Piksi
Gost
Piksi

Oooooo pipuneeee

ND
Gost
ND

E baš tebe neko pita. Ajde šetaj,dok je tebe DPSu nema zime.

Velimir
Gost
Velimir

DAKO BUDES U SPUZ MNOGO PRIJE PIPUNE ZAJEDNO SA AM I NM,TVOJIM NALOGODAVCIMA

zrno krstov
Gost
zrno krstov

A ko Vas što pita,autisti!!!

Mojsije
Gost
Mojsije

Jasno je da nema prolazne vlade.To su nebuloze Danilovicu.

Send this to a friend