Politika

Konatar: Vlada nema načina da nastavi izgradnju autoputa

Predsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar saopštio je da je Međunarodni monetarni fond (MMF), nažalost samo potvrdio, ono na šta su iz URA-e odavno upozoravali, da je nastavak gradnje autoputa nemoguć putem novih zaduživanja.

On je istakao kako je drugi način finansiranja izgradnje, putem koncesija, takođe nemoguć zbog prevelikog opterećenja budžeta u vidu velikih iznosa subvencija koje traže koncesionari i da je Vlada DPS-a svojom pogubnom politikom neprestanog zaduživanja praktično onemogućila nastavak izgradnje auto-puta u narednih 20 godina.

“Vlada DPS-a na čelu sa Đukanovićem i Markovićem je dovela Crnu Goru do duga od 2,54 milijarde eura, odnosno 67,5 odsto BDP-a na kraju 2016. godine. Procjene po kojima će dug na kraju 2017. godine dostići tri milijarde eura su zabrinjavajuće i najbolje govore o pogubnosti dosadašnje ekonomske politike DPS-a i satelita”, rekao je Konatar.

Ukazao je da je MMF u izvještaju jasan “rizici koji proizilaze iz velikog povećanja javnog duga i potreba za eksternim finansiranjem izazivaju zabrinutost zbog fiskalne održivosti i spoljne stabilnosti”, što govori da je ovakvo stanje duga je neodrživo na dugi rok.

“Dakle, uz neophodne reforme potreban nam je i dinamičan rast BDP-a. MMF je takođe spustio prognozu rasta BDP-a za 2017. na 3 odsto, dok je prognoza rasta za sljedeću godinu 2,8 odsto. Nažalost to nije dovoljno, ukoliko želimo da smanjimo zaostatak za zemljama EU moramo imati minimalni rast BDP-a od pet i više procenata” ističe Konatar.

Saopštio je da su Crnoj Gori  danas, više nego ikad, neophodni kvalitetni, pošteni i stručni ljudi koji neće obmanjivati građane sjevera kao Duško Marković koji je obećao nastavak gradnje auto-puta od Mateševa do Andrijevice, iako je znao ove podatke koje je iznio MMF u svom izvještaju.

“Građani Crne Gore zaslužuju istinu, koju neće dobiti ni od Ivana Brajovića koji je već davao neistinite iskaze u sudskom postupku za “aferu Ramada” da bi nakon toga po svemu sudeći kao ministar saobraćaja u slučaju “petlje Smokovac” oštetio državu za preko 30 miliona eura. Gospodo iz DPS-a i satelita dosta nam je vaših obmana, neistina i lopovluka. Vrijeme je da vam svi zajedno kažemo: što ste krali – krali ste! Vaše vrijeme je isteklo!” zaključio je Konatar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Vi iz URA ne bi ništa radili i to činite, jer i bez rada debelo se koristite sredstvima iz budzeta.Prestavljate se kao ekstra stručnjaci i sve svodi te na totalni oportunizam

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Politika konstantnoga zaduživanja nije ekonomska već lupežka politika. Umjesto da podstiče privatnu inicijativu i redovno ubira poreze, režim guši svaku inicijativu koja ne pristaje na reket, a rado se zadužuje, jer državni dug za njih je zlatni rudnik. No, ni vaša politika čekanja Godota nije ništa bolja. Okupili ste kuse i repate i čekate da vi vlast sama pane u… Više »

mikan
Gost
mikan

Ima li tih partija da se promijeni Konataru, jesi li gledao sto?

Bobo
Gost
Bobo

Da li je moguce da u jednom mladom covjeku ima ovoliko zluradosti i negativne energije?

mikan
Gost
mikan

Da li je moguce da neko brani partiju u vlasnistvu druge familije i iskompromitovane milionere, partiju koju su formirale vijesti zarad povecanja profita ali srecom propade im projekat 🙂 Branis li Rakcevica milionera i Konatara starog manipulatora 🙂

Mojsije
Gost
Mojsije

U pravu si Milane.

Send this to a friend