Politika

Kovač: Njegoš i Prešern su duhovna braća

Spomenik velikom slovenačkom pjesniku France Prešernu i Prešernov park otkriveni su ove sedmice u Podgorici, povodom Dana nezavisnosti Slovenije. Građanima našeg glavnog grada spomenik i park darovao je počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač, zahvaljujući kojem se od 2014. godine u centru Ljubljane, u Njegoševoj ulici, nalazi spomenik Petru II Petroviću Njegošu.

Vojislav Kovač slovenačkoj javnosti postao je poznat najprije kao vrhunski sportista, a potom i kao jedan od najuspješnijih biznismena u zemlji. Uz aktivno učešće u privrednom i društvenom životu u Republici Sloveniji Vojislav Kovač se sve vrijeme zalagao za jačanje svih oblika saradnje između Slovenije i Crne Gore, te je, nakon više od dvije deceniježivota u Sloveniji, 2012. godine u starom urbanom jezgru Kranja, zakupio vrijedno arhitektonsko zdanje u kom se danas nalazi Konzulat Crne Gore.

Nakon spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Ljubljani, koji je svečano otvoren 2014. godine, našem glavnom gradu poklonio je  spomenik Francu Prešernu, značajnom slovenačkom pjesniku i Prešernov park.

Na pitanje Vikend novina zašto se odlučio za ove dvije značajne ličnosti iz naših istorija Kovač kaže da oni predstavljaju dva svojevrsna simbola nacionalnog dostojanstva država Crne Gore i Slovenije.

“Njegoš i Prešern, duhovna braća, ako ih mogu tako nazvati, dijelili su isti ideal, želju za slobodom, narodni preporod i kulturne veze dva naroda. Dok su u prvoj polovini 19. vijeka svojim nenadmašivim stihovima bili vjesnici budućih sloboda naših naroda, danas, na osnovu te donacije, imaju spomenike u nezavisnim državama Sloveniji i Crnoj Gori, na što sam veoma ponosan”, kazao je Kovač.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

kovac voli da se namece i pravi reklamu sam sebi

Pjer
Gost
Pjer

Otprilike su bili slicni tj razliciti koliko prosjecni Crnogorac sa prosjecnim Slovencem.Jos da napmenem daje Slovenija i tada i danas 200 godina ispred nas.Za prijateljstvo sa njima sam vazda jer samo mozemo nesto pametno nauciti naravno ako hocemo.

Virus
Gost
Virus

Njegoš i Prešern nemaju dodirne tačke

Ppppp
Gost
Ppppp

Upravo tako. Apsolutno nikakve.

doktor Dreco
Gost
doktor Dreco

Čak nijesu ni pjesnici!

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Slažem se sa gospodinom vojom.

Meho
Gost
Meho

Sto Bosnjaci na ovo kazu?

Siki
Gost
Siki

Kako neprijatelji Crne Gore na ovakve teme izlete na portale kao po komandi. Mogu samo da zamislim odnosno ne mogu ni da zamislim kako je tesko zivjeti u drzavi koju ne podnosis. Svaki pozitivan korak i pobjeda te bole pocevsi od preleta NATO aviona, sportskih uspjeha pa do spomenika.

Čapur
Gost
Čapur

Sto vise pisaca, pjesnika, likovnih umjetnika, da bi se oplemenio i malo uljepsao, najružniji glavni grad u bivšoj Jugoslaviji…

cinik
Gost
cinik

Za veliko poštovanje je ovaj gest gospodina Kovača, kao i donacija Ljubljani Njegoševog spomenika!

slaycity
Gost
slaycity

Korisna drustveno politicka inicijativa, mada naivno reci da su bili duhovna braca. U svakom slucaju pozdrav za inicijativu i ulozeni trud. Grad je bogatiji za jos jedan kulturno umjetnicki spomenik.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Ne može se niko s velikim Njegošem upoređivati! Najvećim, a ne samo velikim!!!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Cestitam..

Nikola
Gost
Nikola

Tako je.Obojica su bili zagovornici ideje jugoslavenstva.Njegoš je govoreći o jednorodnom narodu to lijepo napisao da su lijepo,lepo i lipo cvatovi jednoga istoga cvijeta!Dok je taj narod bio zajedno sa Slovencima i Makedoncima bili smo jaki.Sada nas pojedinačno šutira ko stigne!

Virus
Gost
Virus

Nemaš ti pojam ni o Njegošu ni o “jugoslavenstvu”, Hrvat.

Lova
Gost
Lova

Veliki Njegoš, još mu zavjet nismo ispunili, sljam od nas.

Darko
Gost
Darko

I jos
Ova bukva od covjeka nezna ama bas nista ni o Njegosu a kamoli Presernu !!! Siguran sam 100% .Mozda mu Migo iz Zete nesto sapne ,,,,, pi gade mi se

Tetris
Gost
Tetris

Nezna? Njegos se u grob prevrce

Djoka
Gost
Djoka

E bukvo nad bukvama. Mora da si od bukve potekao

Darko
Gost
Darko

Nemojte nas zajebavati !!!
E bas ga vole i tamo i ovamo ali kog briga ??? Nasao se Mugiju i slicnim sisnjarima i to je ponos !!! Ako ovako treba da vaspitavamo djecu i da nam je ovo ponos ????? Necu ja moje a vama samo udrite ,,, bog je veliki !!!

Dragan
Gost
Dragan

Nikakve veze jedan s drugim nemaju.

Vaka
Gost
Vaka

A ti ni jednog ni drugog nijesi citao kako valja bez mozda Njegosa povrsno inace takvu glupost ne bi lupao

Darko
Gost
Darko

Vaka ,,, izi,,, ja jesam no jesi li ti ??

Darko
Gost
Darko

Ti si ih vidio oa pricas ???

Srna
Gost
Srna

Vojislav Kovač ponos Crne Gore!

Vaka
Gost
Vaka

Sjajan covjek i veliki patriota

Darko
Gost
Darko

Da do zadnjeg eura koji je zaradio sa CG
Vidi se da si mu blizak !!!!
Radpitaj se jako ga vole ljudi nasi u Ljubljani

Send this to a friend