Politika

Kovač: Njegoš i Prešern su duhovna braća

Spomenik velikom slovenačkom pjesniku France Prešernu i Prešernov park otkriveni su ove sedmice u Podgorici, povodom Dana nezavisnosti Slovenije. Građanima našeg glavnog grada spomenik i park darovao je počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač, zahvaljujući kojem se od 2014. godine u centru Ljubljane, u Njegoševoj ulici, nalazi spomenik Petru II Petroviću Njegošu.

Vojislav Kovač slovenačkoj javnosti postao je poznat najprije kao vrhunski sportista, a potom i kao jedan od najuspješnijih biznismena u zemlji. Uz aktivno učešće u privrednom i društvenom životu u Republici Sloveniji Vojislav Kovač se sve vrijeme zalagao za jačanje svih oblika saradnje između Slovenije i Crne Gore, te je, nakon više od dvije deceniježivota u Sloveniji, 2012. godine u starom urbanom jezgru Kranja, zakupio vrijedno arhitektonsko zdanje u kom se danas nalazi Konzulat Crne Gore.

Nakon spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Ljubljani, koji je svečano otvoren 2014. godine, našem glavnom gradu poklonio je  spomenik Francu Prešernu, značajnom slovenačkom pjesniku i Prešernov park.

Na pitanje Vikend novina zašto se odlučio za ove dvije značajne ličnosti iz naših istorija Kovač kaže da oni predstavljaju dva svojevrsna simbola nacionalnog dostojanstva država Crne Gore i Slovenije.

“Njegoš i Prešern, duhovna braća, ako ih mogu tako nazvati, dijelili su isti ideal, želju za slobodom, narodni preporod i kulturne veze dva naroda. Dok su u prvoj polovini 19. vijeka svojim nenadmašivim stihovima bili vjesnici budućih sloboda naših naroda, danas, na osnovu te donacije, imaju spomenike u nezavisnim državama Sloveniji i Crnoj Gori, na što sam veoma ponosan”, kazao je Kovač.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend