Politika

Krivokapić: Očekujem otvaranje dijaloga

Krivokapić

Premijer Duško Marković je odustao od poziva na dijalog, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, navodeći da očekuje da će, uz ohrabrenje međunarodne zajednice, dijalog otpočeti.

Krivokapić je nakon sastanka sa predsjednikom slovenačkog parlamenta, Milanom Brglezom, kazao da se u okruženju bojkot parlamenta pokazao kao jedini metod koji je mogao da sruši autokratski režim.

„To se desilo u Makedoniji, znate da je makedonski premijer bio toliko dana u opoziciji a sada je premijer. Edi Rama je bio skoro dvije i po godine u bojkotu parlamenta, sada je i tamo promijenjena vlast i imamo demokratsku vladu u kojoj ne spore taj demokratski kapacitet i za evropske integracije“, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora, očigledno, kao jedina trajuća država gdje još berlinski zid nije pao, nije imala drugo sredstvo, pogotovo posle izbora sprovedenih na dan državnog udara.

„Naši zahtjevi su generalni – ponoviti izbore, dati političku volju i spremnost da bismo ušli u dijalog i dogovorili se oko tih izbora. Kao što vidite, kriza se produbljuje bez ikakve namjere ili sposobnosti Vlade da promjeni sve ovo“, ocijenio je Krivokapić.

Građani, kako je rekao, sve gore žive.

„Živimo gore od afričkih zemalja, naša primanja su gora od Zambije, Namibije, Konga. Politička kriza u Crnoj Gori je veća nego ikad“, rekao je Krivokapić, saopšteno je iz SDP-a.

On je podsjetio da je nakon referenduma, opozicija bila u parlamentu, sjedjela u odboru za Ustav i pisala Ustav nezavisne Crne Gore.

„Premijer će, ako ima imalo nezavisnosti u odnosu na vlasnika Demokratske partije socijalista (DPS), otvoriti dijalog“, smatra Krivokapić.

On je naglasio da niko u opozicji satelite ne doživljava kao glas koji treba uzeti u razmatranje.

„Premijer je, nažalost, odustao od poziva na dijalog, pod pritiskom vlasnika DPS–a i bivšeg premijera Đukanovića. Očekujem da će ponovo, uz ohrabrenje međunarodne zajednice, otvoriti spremnost za dijalog. Nama ne treba vlast, nama ne treba da uđemo u Vladu, nama treba demokratska volja građana koja će odlučiti ko će biti vlast“, naglasio je Krivokapić.

U međuvremenu, kako je rekao, opozicija je pokazala na primjeru opozicionih opština, kako se može odgovorno vladati.

Krivokapić je ocijenio da je DPS mehanizam koji “jede Crnu Goru, koji vrši poharu Crne Gore”.

„Mi nemamo pravo dati bilo kakav legitimitet takvom načinu vladanja i zato tražimo minimalno, da narod odluči ko će voditi vlast. Nama ne treba da budemo u Vladi“, naveo je Krivokapić.

SDP je, kako je istakao, svojom voljom napustio Vladu u januaru želeći da spasi Crnu Goru daljeg propadanja, kada je ostvaren istorijski cilj vezan za NATO.

„Dijalog je vođen u parlamentu, ali samo kao mjestu susreta i tada kad smo pokrenuli parlamentarni dijalog, parlament je samo krov pod kojim se to dešavalo, zgrada u kojoj se to dešavalo. A okupili su se politički subjekti, među njima je bilo i vanparlamentarnih partija tada“, kazao je Krivokapić.

Bitno je, kako smatra, da se to održava uz garancije međunarodne zajednice kao što je to bilo tada i bitno je da se dijalog otvori.

„Pokazalo se da je tada parlament služio dijalogu, sada je parlament ugažen, urušena institucija“, rekao je Krivokapić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sigurica
Gost
Sigurica

Dijalog,… Pohara,… Meanizam,.. A Vi ste ubacili spicu, po pitanju; crkve, manjina, referenduma, … pa ŽI-BJE…A

realistic
Gost
realistic

Da je neko drugi ovo rekao pa hajde i da ima smisla, ali kako ovaj čovjek ima obraza da govori o ovim stvarima to mi nije jasno. Vlast je promijenjena samim tim što je on izašao iz nje.

Vaska
Gost
Vaska

hahahahahahha e ovo je nešto najsmiješnije što ikad pročitah

Gasho
Gost
Gasho

Kako je dobro sto je ovaj foteljas dio proslosti, za vazda.. Nisu ni ovi SD bolji nista, Crnoj Gori ce svanuti kada nestanu takve foteljaske partije..

\"šime\"
Gost
\"šime\"

čestit čovjek, dobar političar i državnik!

andjelka
Gost
andjelka

Dok je bilo love ,odlično je glumatao .Sada bi mu bilo bolje da radi neki posten posao.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Izglancaj kokardu, možda te Andrija pozove na razgovor.

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Ranko i SDP …to je besmisleno , nego pravac u parlament i pokazat gradjanima i ukazat na sve probleme opali te rijecima cinjenicama po vlast a ima se na pretek cinjenica problema…dati predstaviti gradjanima rjesenja aktivirat ljude po terenu …okupi te i ujedinite svu PROCRNOGORSKU OPOZICIJU jasno se ogradite od DF i ostalih neprijatelja CG jer DPS ne pobjedjuje zato… Više »

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Svašta: “…bojkot parlamenta pokazao kao jedini metod koji je mogao da sruši autokratski režim.” Pa, đe su ti ti rezultati, stručnjače?

Ena
Gost
Ena

Jedno je tačno, da parlamenta nemamo. To je najveća blamaža CG.

Dragan
Gost
Dragan

Sve je tacno,sto izjavi ova suhoklepina,za Ramu,za Makedonskog premijera i sl.ali zaboravi da je do juce bio dio vlasti,i bilio mu je extra,a ta te zmija nece klati da ti budes,sto je Albanski i Makedonski premijeri,jer kolika je partija moze stati u produzeni kombi.Ajde Ranko ne avetaj pomogao ti Bog,zvali su vas ovi vlastodrzci,ali si se nadao,potajno da ce DF… Više »

z d
Gost
z d

Ko o čemu, Ranjo o ponovnim izborima. Još kaže da je opozicija sposobna da vodi dršavu a kao dokaz daje primjer opština u kojima vlada opozicija. Svi smo svjedoci propadanja tih opština, partijskog zapošljavanja, otimanja za fotelje i privilegije, uvođenja novih radnih mjesta kao što je četnik savjetnik i čitav niz mahinacija. Kako misli da vlada državom sa onima koji… Više »

Liberal
Gost
Liberal

Krivokapiću ko si ti da očekuješ otvaranje dijaloga!
Koga ti sada predstavljaš? – Samo jedan kombi.
Otvori ti dijalog sa onima koji su ti bliski,
a to su teroristi iz DF. Tebi “braća po oružju”.

Enigma
Gost
Enigma

Ranja kod tebe je jedino moguca promjena frizure, da Ti dođeš na Vlast tu promjenu neces gledat!!!

Send this to a friend