Politika

LP: CG udarila šamar sebi, ugrožene vjerske slobode građana

Zabrana osvještavanja crnogorske pravoslavne crkve Svetoga Arhanđela Mihajla u Raičevićima na Njegušima, od srane MUP-a neprihvatljiva je i anticivlizacijski je čin, izkavili su iz Liberalne partije.

Liberalna partija najoštrije osuđuje sprečavanje građana i Fondacije Guvernadura Radonjića, koji su, kako dodaju iz LP, sopstvenim, privatnim sredstvima i radom, obnovili ovu crkvu, da danas u njoj vrše vjerske obrede.

“Ovo više nije pitanje crkve niti politike, već je ovo civilizacijski i kulturološki test i neviđeno srozavanje i ugrožavanje vjerskih sloboda građanima koje su garantovane i Ustavom i svim međunarodnim aktima. Liberalna partija vjeruje u sekularnu i laičku državu koja se neće bviti religijskim pitanjima, ali isto tako, svi građani moraju imati garantovanu slobodu ispovijedanja vjeroispovjesti u svojim hramovima”, kažu oni.

Kako objašnjavaju iz LP, Crna Gora očigledno nema snage da se izbori sa pogubnim djelovanjem i nametanjem monopola Sprske pravoslavne crkve koja neprestano potire slobodu građana i unižava vjerska prava svih koji misle i vjeruju drugačije od politike SPC.

“Oni moraju shvatiti da niko nema pravo monopola nad uvjerenjem i religijom”, navode iz LP.

Jasno je, kako smatraju, da su posljedice odluka Podgoričke skupštine iz 1918. i dalje taman oblak nad svim građanima Crne Gore i još uvijek proizvode dejstva koja nanose ogromnu štetu demokratskoj državi.

Liberalna partija, kako podsjećaju, pokušavala je više puta da anulira i poništi takve odluke u Skupštini, međutim, kako smatraju, većina očigledno ne shvata razornost takvih posljedica.

“Civilizacijsko pitanje slobode ispovijedanja vjere ne može se suspendovati dekretima MUP-a niti iko ima pravo da uzurpira imovinu izgrađenu privatnim sredstvima i djelovanjem. Država konačno mora iznaći snage i spriječiti svakoga ko pokušava da uzurpira pravo na vjerovanje drugih, a posebno crnogorskih vjernika i Crnogorske autokefalne pravoslavne crkve”, poručili su na kraju.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pandilla
Gost
Pandilla

Ako pocnete da dijelite po 100 evra imace dobrovoljaca kolko hoces jer nidje nije jeftiniji ni zivot ni glas ni mijenjanje dresova ka kod nas. Za sad ih imate za mali fudbal samo.

stari liberar
Gost
stari liberar

e moj Pura , samo nesto kritikujes pricas i prijetis , a sjedis u skupstinu i dizes ruku ili si uzdrzan i primas 1500e , nisi cojek od rijeci!

mina
Gost
mina

Smijesnih liberala nema niko kao mi u Crnoj Gori.Da ih covjek zamoli da izrecetuju principe na kojima pociva liberalizam,znali bi taman kao sto bi znali zakone kvantne fizike.

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Ajmo liberali. …….. nek se čuje glas mi smo slični sjeni jer bratstvo spaja nas. ………?

Cg cg
Gost
Cg cg

Svakome je jasno da se interesno korumpirani dio vlasti koji se pita , slizao sa ristom iz njima znanih interesa inace bi se utvrdilo ko je prepisivao nasu imovinu na spc

Svijeto
Gost
Svijeto

Muči, Pura!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Institucija u koju najviše Crnogoraca ima povjerenje je MCP koja zasigurno ima i najviše vjernika. Institucija koja izaziva smijeh je takozvana CPC koja ima do 100 vjernika od kojih je 90% iz ličnog finansijskog interesa, a ostatak iz neznanja.

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Druže, ajde da budemo realni. Đe su vam toliki vjernici na osvještanju hrama u Pg. Risto najavljivaše 50000, a ne dođe vjernika ni 6000 i to vise od pola ih je iz Bosne i Srbije. Niko protiv CG i CPC nije dobio bitku. To što su mudri i strpljivi ima svoju svrhu. Samo polako!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

MCP ne vodi bitku protiv CG vec naprotiv radi na spasavanju CG injenog identiteta. A koliko je vjernika bilo na osvecenju hrama ne znam ali sigurno neuporedivo vise nego na otvaranju one CPC “crkve” na Cetinju iako su tamo placali “vjernike” da dodju. A budi mi zdravo!

Realno
Gost
Realno

davno ti je on sa zdravljem zakuburio

Djuro
Gost
Djuro

A moj Andrija batali se barem price o crkvi i vjeri. Ti kao da ne znas odakle su ti korijeni. Crkva u tvoje selo je Sv. Save. Zar ti to ne govori dovoljno !?!

Kapetan Leši
Gost
Kapetan Leši

Da je obnovio pukovnik Radovic dozvolili bi da je osvesta jer bi ih u suprotnom pukovnik gadjao sa dvije-tri anateme!!

Emmi Emmenbrüke
Gost
Emmi Emmenbrüke

Ovako mozemo jos 100g,do posljednjeg vjernika CPC.

Sigurica
Gost
Sigurica

…’16. Bila kapitulacija,… ’18 . Bila skupština,… ’93 . Je bilo ono o čemu vi pišete… o sebi – protiv sebe…Opet BUMERANG . A, POLAKO, CIVILIZACIJSKI.

Zoran bgd
Gost
Zoran bgd

Lp jedina crnogorska partija.

Srbin
Gost
Srbin

Makni se djavole tamo!Kako ce NVO bilo sta osvestat?To je kao da ti u kucu udje bilo ko kad oce i radi sta oce.To je Srpska Crkva i Srbi sa Njegusa nijesu dozvolili ulazak.

Njeguš
Gost
Njeguš

Ne mlati, obraza ti!

Lob
Gost
Lob

Podji na Njeguse to da kazes,ako smijes

SrbinVala
Gost
SrbinVala

Fino ti kaze, podji na Njeguse pa to reci ! Srpska crkva? Strasno kakva glupost!

YoYo
Gost
YoYo

Ziva istina!!! Jedino Liberali su u ovoj drzavi imali m_da da kazu nesto!

Bakambu
Gost
Bakambu

Ulizice vi treba da cutite i da se ne oglasavate osim o vaterpolu kad bude rijec???

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Ispravno kazu Liberali. Nije mi jasno zasto se drzava povlaci pred najezdom nedobronamjernih popova.

Anonimus
Gost
Anonimus

Taj ‘neko’ iz MUP-a koji je to odlučio bi se lako našao ako se hoće. Šta kaže ministar?

Nikson njeguski
Gost
Nikson njeguski

Zato sto je obnovila Mitropolija i pravoslavni vjernici a ne nevjernici iz nevladinih organizacija i raspopi.

Lob
Gost
Lob

Nixine,lazes

SrbinVala
Gost
SrbinVala

To ces ,mozgu, macku o rep! Znaci ni ne citas sto pise, nemas pojma ni sto pise a kamoli nesto drugo npr odakle je i od kad ta tvoja srpska crkva! Obnovila je mitropolija ? Jes ti lud ili sto?

Podgorica
Gost
Podgorica

ne kaže se “ili što” ,nego “ili šta”
Što je kraći oblik od žašto…ali,evo,nameće se lovćensko cetinjski dijalekt kao normalan.
A dobar je samo za šalu,ili što takvo….

SrbinVala
Gost
SrbinVala

Kazes ti i ostali ka ti , a vi ste sto? Nebitni!

Nina
Gost
Nina

Jedina nedobronamjerna osoba ovde si ti. pride ne znas mnogo o ulozi drzave general no, o odnosu drzave i crkve, o kulturnoj I vjerskoj bastini cg…

Send this to a friend