Politika

Lukovac: Odluka Đukanovića očekivana i jedina ispravna

Lukovac

Nekadašnji diplomata i minstar vanjskih poslova Branko Lukovac za Televiziju Crne Gore (TVCG) kazao je očekivana, potpuno razumljiva i jedina ispravna odluka predjsednika Mila Đukanovića, da ne donese u ukaz o opozivu sedmoro ambasadora, koje je predložila Vlada. Povlačenje je, kako kaže, radikalan potez koji se preduzima samo u slučaju da ambasadori ne ispunjavaju osnovne zadatke zbog kojih su poslati u određenu misiju.

<<<Đukanović: Neću donijeti ukaz o opozivu sedam ambasadora>>>

“Uz taj predlog Vlade nije dato nikakvo obrazloženje, kako za čitav predlog, tako i za pojedinačne ambasadore koji se predlažu za povlačenje”, istakao je Lukovac.

Ističe da je bilo nekih objašnjenja da se to radi jer su u pitanju nekarijerne diplomate, kojih je navodno više od 30 odsto, koliko je Zakonom o vanjskim poslovima predviđeno.

“Kasnije se odustalo od tog razloga jer jasno je da Crna Gora, sa manje od 15 godina međunarodno-pravnog subjektiviteta, nema dovoljno kadrova tog nivoa među karijernim diplomatama, da bi mogla bez podrške istaknutih naučno-kulturnih radnika da pokrije mjesta diplomatskih misija”, naveo je Lukovac.

Dodaje da su među pomenutih sedam ambasadora gotovo polovina iskusni diplomatski radnici.

“Povlačenje na takav način je radikalan korak, koji se preduzima samo u slučaju da ambasadori ne ispunjavaju osnovne zadatke, radi kojih su upućeni u diplomatske misije. Sve drugo je izraz težnje da se ostvori prostor za kadar nove političke vlasti, pod izgovorom da predloženi rade za partijske interese, a ne interese države, što ni u jednom slučaju nije potvrđeno”, zaključuje Lukovac.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milos
Gost
Milos

Vjerovatno da je tebi ispravna. Svi vi koji ste opustosili drzavu je tesko. Razumijem vas, ali dosta je bilo.

VISITOR
Gost
VISITOR

Persona !

Kotor 2
Gost
Kotor 2

Gospodin bio i ostao gospodin

Pavle
Gost
Pavle

E zalosno kako se ljudi zanose..

Send this to a friend