Politika

Mandić: Tražimo pravo da budemo Srbi

Andrija Mandić

Jedan od lidera DF-a i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da se nada da će u Crnoj Gori doći vrijeme dijaloga i sporazumijevanja, ističući da srpski narod poštuje prava drugih da misle i izjašnjavaju se kako žele ali da “tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi”.

Mandić je to rekao na Međunarodnoj naučnoj konferenciji “Velika narodna skupština – Podgorička skupština ujedinjenja 1918. godine”, koja se održava u Srpskoj kući u Podgorici. On je istakao da je bilo važno osloboditi ljude u Crnoj Gori i da se u tome uspjelo 2020. godine, prenosi Portal RTCG.

Prema mišljenju Mandića, dileme nema da će se ova međunarodna konferencija tumačiti sjutra na razne načine u svim medijima.

“Ja sam, naravno, srpski političar u Crnoj Gori i mi imamo pozitivan odnos prema Podgoričkoj skupštini i njenom nasljeđu. Posmatrati taj događaj na osnovu konteksta danas pogrešno je jer su se u tom vremenu u Crnoj Gori svi izjašnjavali kao Srbi. Danas to nije tako i mi poštujemo pravo da se izjašnjava kako ko želi, ali tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi”, rekao je Mandić.

On je naglasio da je ujedinjenje 1918. godine bilo želja cijelog naroda.

“Unitaristička ideja je imala podršku velike većine naroda tada u Crnoj Gori”, smatra Mandić.

Mandić je podsjetio da su se Crna Gora i Srbija razdvojile 2006. godine. No, ističe, ni danas ne može da se nađe konsenzus o ključnim pitanjima.

“Nama je bilo važno da oslobodimo ljude u Crnoj Gori i to smo uspjeli 2020. godine. Ali pravim predstavnicima srpskog naroda, voljom međunarodnog faktora, ne dozvoljava se da uđu u Vladu, što je jedinstven primjer na prostorima bivše Jugoslavije. A sve se to dešava iako je srpski narod dominantno zaslužan za demokratske promjene u Crnoj Gori”, naveo je Mandić.

Istakao je da je parlametarnna većina potpisala sporazum kojim se u jednom dijelu precizira da će se dogovor tražiti unutar same te većine. Mandić je izrazio nadu da će se taj sporazum poštovati.

Naglasio je da su ovo izazovna vremena.

“Vidjećemo 12. decembra na sjednici parlamenta možemo li da izaberemo sudije Ustavnog suda, što je važan uslov za sprovođenje fer i slobodnih izbora”, ukazao je Mandić.

Jedan od lidera DF-a je izrazio i nadu da će u Crnoj Gori prevladati mir i dijalog, jer je to, kako je naveo, potrebno Crnoj Gori.

“Mi, kao srpski narod, ostajemo na našim pozicijama i želimo dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori. Princip koji se mora poštovati jeste da se mora uvažavati volja naroda. Mi Srbi zelimo dijalog i dogovor sa Bošnjacima i Albancima i našim rođacima Crnogorcima, poštujući svakako princip da smo različiti”, naglašava Mandić.

Kako je istakao prof. dr Aleksandar Rastović, Podgorička skupština izaziva veliku pažnju i 104 godine nakon njenog održavanja. On smatra da je u pitanju događaj koji nije bio važan samo za Crnu Goru nego i šire Balkansko poluostrvo.

“To je bio događaj kojim je ostvarena vjekovna težnja srpskog naroda i žitelja sa ovih prostora da dođe do ujedinjenja u državnu zajednicu Južnih Slovena”, ukazao je Rastović.

On je rekao da su velike sile po mnogo čemu imale dvostruke standarde, opisujući detaljno kako su postupale i kakve su odluke donosile u to vrijeme.

Prema ocjeni prof. dr Ivane Krstić Mistridželović, nema sumnje u demokratski karakter Podgoričke skupštine. Ona je istakla i da je nesumnjivo da je njene odluke podržavala velika većina naroda u Crnoj Gori tada, i svaka dilema u tom smislu je otklonjena.

“Što je kasnije potvrđeno i međunarodnim priznanjem”, naglasila je Krstić Mistridželović.

Direktor Srpske kuće Emilo Labudović pročitao je pismo akademika Zorana Lakića, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje konferenciji.

“Čin ujedinjenja bio je izuzetno važan istorijski događaj, to je datum koji jednako pripada cijelom srpskom narodu”, naveo je Lakić u pismu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leon
Gost
Leon

Zasto se pravite Francuzi, ko vam brani da budete Srbi?

Dara
Gost
Dara

Ko ti brani aivanu, budi sta hoces i crnac ako oces ali ostavi normalne ljude da zive bez seljašljuka. Dosadili ste svi vise .

Ultraviolet
Gost
Ultraviolet

Kuku, kuku nama sa vama!

freeMNE
Gost
freeMNE

Ova perfidna propaganda o “ugroženosti” koja traje evo trideset godina na žalost pije vodu kod naivnih Crnogoraca.Pod ovom parolom ćemo kapitulirati i biti građani drugog reda u sopstvenoj državi…ako već i nismo…

Ivan
Gost
Ivan

Pa ko ti brani da budes Srbin ili Marsovac sto god oces

biblion
Gost
biblion

Kako tražiš ono što već imaš? Tebi je važno samo da nešto TRAŽIŠ da bi skretao pažnju na sebe. To je ta Vučićeva mantra – “ugroženost” lažna. U Crnoj Gori su ugroženi isključivo domicilni etnički Crnogorci, to je paradoks kakav svijet nije vidio u nekoj državi.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Niko vam ga, ali nikad, oduzeo nije. No vi trazite pravo da pripojite Crnu Goru Srbiji ka 1918.ma vam to pravo dat nećemo.

Maki
Gost
Maki

Ovo vaše pravo tražite u Srbiju, a ne u Crnoj Gori.

Hogar
Gost
Hogar

Etničkih srba u Cg jednostavno nema a što se profesije tiče to vam niko ne osporava.
Neko je pekar,neko pomorac,neko uzgaja šampinjone a neko je srbin.

Prof.
Gost
Prof.

Bruko

Ivi
Gost
Ivi

Druže, izrazi ti svoje srpstvo ali iza tvojih, zatvorenih vrata. Decenijama trubite o etničkoj pripadnosti kao da je to fundamentalno ljudsko svojstvo, a ne blatnjava, kolosalna iluzija u kojoj nas kuvate, od kad ja znam za sebe. Znaš kako, dokaži srpski etnicitet, a crnogorci će svoj, u jednom ultimativnom fajtu sa dokazima, referencama, a onda sjašite jednom zauvijek. A po… Više »

Tuga...
Gost
Tuga...

Vazda li su ovi ugroženi… U stvari, ako dobro razumijem, smatraju da su ugroženi ako nemaju posebna prava.

MNE083
Gost
MNE083

U normalnoj drzavi ti bi sjedio u zatvoru a ovdje nas svakodnevno maltretirate!

Pjer
Gost
Pjer

Ko ti smeta
Budi sta oces
Eto ja sam Jugosloven
I niko mi ne brani

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ti si za sve ove godine “ugrozenosti” postao milioner. Kako bih ja volio da sam tako “ugrozen ” kao ti i zrtva DPS-A 30 Godina 😉

Miki
Gost
Miki

Idite u Srbiju i budite srbi… Niko Vam ne brani, nego Vas neće ni tamo 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Crnogorac
Gost
Crnogorac

U Srbiju kad idete onda ste Crnogorci,a odje ste Srbi 😂😂 na kraju krajeva budite sto ocete,samo poštujte državu u koju živite i budite sto vam je volja !!!

ciko
Gost
ciko

ko ti brani, ko ti ne da da budes sto hoces?, tvoji kompleksi, tvoja psiha psihopato, pokupi se i idi nit ces biti prvi niti zadnji i podji dje ce ti bolje biti i srce svoje srecom ispuni a mi ce mo da pocinemo

Start up
Gost
Start up

Ako Crnu Goru pretvorite u Bosnu I Hercegovinu mozda I budete srpski politicar ,ali trenutno ste politicar drzave Crne Gore .

Babin unuk
Gost
Babin unuk

Kakvo pravo ti još hoćeš? 🤔 Ti i bulumenta oko tebe da nađete NAČIN, lijek, sredstvo ili što je potrebno da postanete ljudi, čojski i sojski. Pa nacionalno budi što i do sad. Eto tako! Jedino Milan odskače od vas, odmah da ti kažem. Za Pipuna se sve može reći, da slijedi neku pogrešnu ideologiju, da voli pažnju, da hoće… Više »

Role je King
Gost
Role je King

ti si crnogorac samo sto te te Vucic dobro placa da budes srbin.

jowoglowo
Gost
jowoglowo

opet ovaj jahtaš

Mongro
Gost
Mongro

Sjaši više sa tom seljačkom pričom!

Zoran
Gost
Zoran

Vojvoda od Kristala i placenik Srpskog diktatora Vucica

Niki Lauda
Gost
Niki Lauda

Dizi se Crna Goro uzmi metlu I djubraonik I osvijetli svoje sve…

Znam
Gost
Znam

UGROZENI MANDIĆ I NjEGOVI SRBI …

Niki Lauda
Gost
Niki Lauda

Rodjeni gospodin, politicar, poliglota, pacifista, zestoki intelektualac I evropejac, funjara parexelans…🇲🇪

Laki
Gost
Laki

Tražite vi da budu svi Srbi i da nema drugih osim vas.Pih

M.M.
Gost
M.M.

Odakle u parlamentu neko ko se ne izjasnjava kao Crnogorac i ko ne postuje drzavu Crnu Goru???
Odmah to iscerati!

marko
Gost
marko

Sram te bilo . Toliko od mene Crnogorca kiga ti jao srbin na priznajes .

Ivan
Gost
Ivan

Baš suprotno, rekao je da svako ima pravo da se izjašnjava kako hoće.

blavor
Gost
blavor

Pa u Vladi su ti pola Srbi koje vodi Joković, što je tebi? Uostalom, niko ti ne brani da budeš što god hoćeš, pa i Srbin ako želiš. Tvoja stvar. Ali da ti damo CG, e ubriši se malo.

radojka
Gost
radojka

Srbine postuj Drzavu u kojoj zivis.

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Možda War pomogne,što znam🤣

Ide vuk
Gost
Ide vuk

Mandić, potpuno te razumijemo. Treba da se žališ FIFI.

Lenka
Gost
Lenka

Lažima stigneš svuda, ali nemaš gdje da se vratiš

Niki
Gost
Niki

Hrvati su se spasili od ovih,Kosovari su se spasili od ovih,Slovenci su se spasili od ovih,valjda će doći vrijeme da se i mi spasimo.

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Evoa ga zvezda pinka

Trile
Gost
Trile

Vojvodo ko ti to osporava?

Co Pg
Gost
Co Pg

I mi tražimo u svoju državu Crnu Goru da budemo Crnogorci.

Ljubo
Gost
Ljubo

Pa budi koliko hoćeš samo pušiti druge da budu šta hoće…

Sasa
Gost
Sasa

Budi prvo covjek a ne nacionalista koji u skupstini poziva na rat vadjenje zakopanog oruzja I td takvima je mjesto u bolnici a ne u skupstini.

ciko
Gost
ciko

nije ni skupstina ni bolnica za ovakve psihopate no Spuska tamnica, ona betonjerka bez prozora i sa vratima od 60cm. pa jos kad se kljuc izgubi i na njega zaboravi…….

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Od kada se okupacija zove ujedinjenje Srbine?

Nekooooo
Gost
Nekooooo

Ka da vi brani neko da ste to sto jeste,samo je problem sto ne postujete drzavu u kojoj zivite

CeloMNE
Gost
CeloMNE

Onda vrati CG pasos i sve je ok. Za kad ti to treba da budes srbin?

Albatros
Gost
Albatros

Ko ovome drma kavez stalno?

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Źivjela Švajcarska.

Tara
Gost
Tara

Vojvoda cetnik Mandic..a ujedno Pucista iz 2016.godine..kaze da da bude bude serbe..tako moraju i svi..kao sto se to desilo..nasilnoj aneksiji..i ukidanje crnogorske drzave stim da silom kazu da su svi srbijanci..Ta aneksija od strane srbije je bio zlocinacki..ubilacki..dje su narod ubijali ako bi rekli da su crnogorci..Shvati,ovo je drzava CG..Crnogoraca..tada kad su je crnogorci stvorili..tih srbijanaca nije ni bilo..Srbija je… Više »

Serdar
Gost
Serdar

Jedno pitanje kojim se jezikom najviše govori u Crnoj Gori i zasto se bezi od popisa??!

MIna
Gost
MIna

Pa crnogorskim naravno.

Micko
Gost
Micko

Serdare, pitanje i za tebe, koliko je bilo tkz Srba na svim popisima do 2003 , da ti kažem najviše 9 posto, da nije možda ko branio, ne no ste vi Nasi bratstenici i plemenici bili Crnogorci i tako se pisali i osjecali dokle 91 nije došao Risto i sa crkvom Srbije počeo posrbljavanjem, i u tome uspio solidno, je… Više »

Krule
Gost
Krule

A ko ti brani, samo pušti nas Crnogorce , makni se više, dosadio si i tvojim istomišljenicima

PG 69
Gost
PG 69

Vi samo tražite đavola

Ćosić
Gost
Ćosić

Laž je najveća srbijanska istina od kada su nastali… Kolika je plata Srbijancu Emilu?! Iz džepa građana Srbije?

Otac Pero
Gost
Otac Pero

Bolje ti je ovih dana da si Švajcarac no Srbin

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Koga ti više lažeš, mitomanu nepismeni.

Trece jutro
Gost
Trece jutro

Ma budi eskim ako oces. Druze zivis u crnu goru htio ili nehtio to ti je fakat

Roxy
Gost
Roxy

Lud? Zbunjen? Glumi?

Zeljko
Gost
Zeljko

Ko vam to brani?Ali,morate postovati Ustav,zastavu,himnu,grb,jezik..medjunarodno priznate,suverene..drzave Crne Gore

TrešnjevoCuce
Gost
TrešnjevoCuce

E koliko je Kralj Nikola pomagao Hercegovce u ustancima i na druge načine koji su bili prvo pod Turcima pa onda pod Austrougarskom.
I kako su mu vratili i njemu i Crnoj Gori :
Da crnogorci ne pistoje i da su oni sve nas Crnogorce oslobodili.
Pa toga gadluga nema u svihetu?!

Sasa
Gost
Sasa

Dok god mi budemo ovo ,a vi ono trajace raskop u ovoj zemlji ,a one koji su napravili ovakav jaz i mrznju medju dva naroda ,privesti poznaniju prava.

VukO
Gost
VukO

Zašto je ona sprdnja od čojeka onda izjavila na Podgoričku skupštinu od danas više nismo Crnogorci nego srbi.Ako su svi bili srbi

9Bojna
Gost
9Bojna

Nema mira dok se opet ne dogodi Kosovska bitka ali ovaj put u Crnoj Gori

Važivaži
Gost
Važivaži

Nije prosječan srbin Nikola Tesla, no Era Ojdanić moj dobri i nimalo pošteni Mandiću..

Djordjina
Gost
Djordjina

EVo vidim sve biju po usima Srbe, tebe prvog. Ne rugsj se hluperdo

Dalmatinac
Gost
Dalmatinac

Srbi u R.Hrvatskoj su propagirali ugroženost još za vrijeme socijalizma,a oko 70 posto ih je bilo u policiji i u udbaškim službama,a postotak 11,6 posto udjela u stanovništvu.I stalno se piva ista pisma unedogled.

realno
Gost
realno

Osamnajeste niijesu bili svi za ujedinjenje ti dobro to znas. Kada vas nacionalni interes ne bude da lazete sigurno cete moci sa svima da se dogovarate i da budete prihvaceni. Do tada aj zdravo

Laban
Gost
Laban

Pa vaša crkva vlada ovom državom zajedno sa vašim šefom Vučićem.Lažno je to plakanje.

Laban
Gost
Laban

A vi upravljate najvećim firmama u CG ,Rudnikom Pljevlja i Elektroprivredom.Stvarno vas je neko dobro z…..oI sada tužnome narodu prodajete ovu priču o patriotizmu i plus im prodajete ugalj po deset puta višoj cijeni nego Vučiću.Stvarno ste cinični

Tata
Gost
Tata

I mi crnogorci u Crnu Goru trazimo pravo da budemo crnogorci i da nam ne vode kolo srbi

Cuca
Gost
Cuca

Što se nama žalite što ste srbi?

ex yu
Gost
ex yu

Ko ti brani vojvodo da budeš srbin nego bi i nas ostale da postbiš ko što je rađeno od 18′ do 45′.

marius
Gost
marius

A ko ti je ikad branio da budes srbin Mandicu ? Sto huskate ovaj napaceni narod , jedne na druge. Ne sij sjeme zla po ovoj zemlji, koja je vazda bila prijateljski nastrojena prema svim vjerama i nacijama. Koja je vazda sirom drzala otvorena vrata za sve one, koji su od zla i muke bjezali.

123
Gost
123

Ada od tvog srbovanja se ne može ostati. Grnogorci treba da traže i budu crnogorci u svojoj CG. Stil Vucica. Kaži nesto iz svoje glave. Večno ugroženi. Haha…

Milutin
Gost
Milutin

Hahahahahahhahhaah
Cirkusa ovog
Zastidja ovog

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Srbi su izmišljena nacija.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

To znači da bi i Turci trebalo da slave Boj na Kosovu kada su uništili srpsku vojsku. Ili da slave 500 godina vlasti nad srbijom? Zar nema ničeg ljudskog u vama da namjerno gurate prst u oko braći. Zverska ubistva Crnogoraca nećemo zaboraviti. Zvicere ne smijemo zaboratiti.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ko vam brani, ali to ne znaci da se svi drugi odreknu onog sto oni oce da budu !

BureksmesEm
Gost
BureksmesEm

Pa sto ne odes u Srbiju da budes Srbin?

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Mnogo je realnije da tražite pravo da budete Turci pa se ne zadijevate oko toga.

Deo
Gost
Deo

Pa budi ko ti brani, budi što oćeš samo ne ti nego bilo ko ima da čuvaš granice i državnost CG

Čong Li
Gost
Čong Li

Greote

Nikk
Gost
Nikk

Drakaris🔥🔥🔥🔥🔥🔥

Boka CG🇲🇪Ko
Gost
Boka CG🇲🇪Ko

Brzo ćes ti đe ti je mjesto.Polakice samo tik tik.

Cicka
Gost
Cicka

A evo vam je sve dozvoljeno, ne znam sta biste jos…dovijeka ste žrtve i ugroženi, a maktese više!

Danilovgrad🇲🇪
Gost
Danilovgrad🇲🇪

Greote.

Andjela
Gost
Andjela

Budi i Kinez ali sjasi vise!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Blago tebi što si srbin svi ih obožavaju u regionu

Sprdnja
Gost
Sprdnja

Tako je. Svi se kunu “tako mi srpskog poštenja”

Send this to a friend