Politika

Marković: Crnogorci polako postaju stranci u Srbiji

Predrag Marković

Prof. dr Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju i potpredsjednik Socijalističke partije Srbije SPS, bio je gost u Živoj istini na Javnom servisu RTCG. Razgovarali su o srpsko-crnogorskim odnosima, nacionalnom i crkvenom pitanju.

Marković kaže kako ga nervira kad se “činjenice koje su na nivou osnovne škole osporavaju” i krivotvore da bi se “širila bratska mržnja”. U tom kontekstu pominje sada već zvanične stavove u Crnoj Gori da se 1918. desila okupacija, dodajući da je to bilo ujedinjenje i da su na crnogorsku teritoriju ušle samo tri čete srpskih vojnika.

Za Božićni ustanak i komitski pokret tvrdi da su bili u funkciji interesa Italije, a da su odluke tzv. Podgoričke skupštine bile legitimne.

“Nije dobro da se identitet jedne mlade države gradi na mržnji”, ocijenio je on.

Ni suočen sa tačnim podacima o broju srpskih vojnika koji su potkraj 1918. ušli u Crnu Goru, o zločinima nad crnogorskim stanovništvom, o dramatičnim pokazateljima siromaštva najširih slojeva… Marković nije odustao od teze da je “ujedinjenje” bilo legitimno i dobro za Crnu Goru i da je omogućilo Crnogorcima da masovno zauzmu pozicije u Beogradu.

Podaci, međutim, govore da je od preko 800 ministara u međuratnim vladama, samo pet ili šest bilo iz Crne Gore. Da je prosječni dohodak u Crnoj Gori bio tek na nivou trećine prosječnog u Kraljevini Jugoslaviji, a zaposleni su činili 0,1 odsto ukupnog broja zaposlenih u državi.

Marković tvrdi da Crnogorska crkva nije bila autokefalna i potkrijepljuje to nedavnim pismom vaseljenskog patrijarha. Negoduje zbog navodne namjere države da otme imovinu SPC u Crnoj Gori…

Na podsjećanje da barem pet patrijarha Srpske crkve nije dovodilo u pitanje autokefalnost Crnogorske, kao i desetine srpskih istoričara, da je ona zapisana u hiljadama dokumenata, uključujuci i Tomos koji je SPC izdao carigradski patrijarh Meletije IV…

“Radi se o različitom nivou samostalnosti”, rekao je on na to.

Beogradski istoričar, s neskrivenim podsmijehom, citirao je jotovanu recenicu iz Bukvara, pokušavajuci da pokaže kako je i crnogorski “novogovor” u funkciji vještačkog raskida sa srpskim identitetom.

“Samoizolacijom Crnogorce će polako početi da osjećaju kao strance u Srbiji”!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
neistoricar
Gost
neistoricar

Kako moze novinar da postidi profesora istorije… Nazalost takvih profesora na sve strane… nagadjaju… pricaju gluposti…

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Nece ih gledati kao strance sve dok im daju priliku da se izjasne kao etnicka manjina u CG. Djeca najvecih politicara (ali ne onih opozicionih) se izjasnjavaju tako radi besplatnih studija u BG. A onda pljuju familijarno po Srbiji…

Backo
Gost
Backo

Nema sta. Okupatori grcaju u smradu koji su napravili za ovih 100 godina okupacije. No je vakat da ih otjeramo, necemo mi to ratno ka oni, no mirno, ka i sto smo dobili nezavisnost. Upamtite, sve na fino, dacemo im cak i traktore i gorivo do Svrljiga! Ali moraju da idu.

Gost
Gost
Gost

Još samo ne reče kako se zoveš i odakle si…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tužno je gledati jednog doktora istorije u ovakvoj situaciji. Bez osnovnih podataka. Kao djak koji odgovara za dvojku, a ni jednu lekciju nije pročitao. Razbio ga je Šukovič kao zvečku.

Dubrovčanin
Gost
Dubrovčanin

Dubrovnik kaže Kotoru brate, uskoro ćemo pjevati skupa one pjesme naše 🙂

Retorzija
Gost
Retorzija

Ajmo mi polako SVOJ POSAO, pa neka barjace srpski istoricari koliko god hoce, vazda du bsrjacili supljim barjacima i tudjom nafakom. No mi da uradimo RETORZIJU, odnosno, da PONISTIMO “odluke” iz osamnaeste o toboznjem “pripajanju” CPC Srpskoj crkvi, odnosno, utapanju nase VJEKOVNE DOMICILNE CPC u Beogradsku patrijarsiju. Ponistili smo NELEGALNU PODGORICKU SKUPSTINU, PONISTIMO I NELEGALNU “ODLUKU” O UTAPANJU NASE VJEKOVNE… Više »

Drljo Sekulić
Gost
Drljo Sekulić

Još da poništimo sramnu Petrovdansku skupštinu 1941. kad je Sekula sa družinom dočekao Italijane. Ili je ta baš dobra?

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

DRLJO JEL TI SLIKA CICA DRAZE U SOBI ILI …

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sekula bas si se naDRLJAO

Tarabos
Gost
Tarabos

Koliko su njihovi ostrascenj intelektualci arogantni, uvijek su bili. Ne bi smio intelektualac, istoricara da se informise iz zute stampe.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Памтим Марковића као побједника финалне епизоде Квискотеке коју је водио изванредни Оливер Млакар и која је била квиз за цијелу обитељ и нешто што данас фали у мору ријалитија и глупости. Како ме одушевио тад тако и сад. А Шу.ковића нећу коментарисати.

Pera Lozac
Gost
Pera Lozac

Tada je zaista odusevljao. A sada ga je Sukovic poslao za bureke.

Lidija
Gost
Lidija

Ovaj gospodin nezna šta govori

Konik
Gost
Konik

Lidija, ne zna se piše odvojeno. Drugi osnovne…

Uku
Gost
Uku

I ti “neznas” , da se pise ne znas.

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

Nikakav istoricar,na tu poziciju dosao zahvaljujuci stranackim vezama.. dovedite bilo kojeg skolovanog istoricara i srusice svu dukljansku mitologiju za 5 min.. Sukovic tek pojma nema ponavlja napamet al se pripremi za emisiju.. ovi dodju ko glineni golubovi jer ne poznaju materiju

Vita
Gost
Vita

Dlakavi, pa evo, taj ti je “skolovani”, a takvi su ti svi oni koje mrtva Sanu podrzava. Da ti nije bolji onaj Rakovic koji je doktorirao na rok muzici? Ajde, setajte, pustite Crnu Goru Crnogorcima, vama ne pripada pruca o njoj, PREVISE JE SVETA ZA VAS!

Kurosvat
Gost
Kurosvat

Ova prica o srbima, crnogorcima, o njegosu, kralju nidzu, kralju acu, osamnaestoj, cetrdesetprvoj, cetrdesetosmoj, bjelasima, zelenasima, cetnicima, partizanima, vladikama, guvernadurima, spc, cpc, sanu, canu, danu, memorandumu, natou, eu, kosovu, rusiji, americi, komitima, itd., itd., je postala dosadna i besmislena !!!!

Torsades
Gost
Torsades

Bas bih volio da cujem sto je tebi interesantno u zivotu .

Kurosvat
Gost
Kurosvat

Recimo, dobro vino, zgodne zene, putovanja, muzika, sport, literatura ali ne istorijska, jer u istorijskoj literaturi je sve netacno i samocenzurisano od strane autora saglasno politickom ubjedjenju, itd., itd., …..

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Emisija Mrtva Laz

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Isina boli…

kosoves
Gost
kosoves

ne dokazani…zato i gube..

Mima
Gost
Mima

98% srba dijeli njegovo mišljenje i njegovo tumačenje istorije! Ništa novo i ništa spektakularno. Šukoviću, svaka čast!

Pera Lozac
Gost
Pera Lozac

Tako je. Srbima nikada nijesu vezne cinjenica vec interpretacije. Takva im je istorija.

PosrbicaCG
Gost
PosrbicaCG

Uljepsa mi ana noc naravno dabovic hehehe

Sye
Gost
Sye

I meni Velika Britanija prije neku noć. Hehehehe

Tarabos
Gost
Tarabos

Anu Dabovic ne treba komentarisati. Ona, njene sestre, Prlainovic, Borozan samo treba da budu ignorisani. Bice im ugodno na smetlistu istorije.

crna milojka
Gost
crna milojka

e falim te bože..nemoj te nas više voljeti

Luka
Gost
Luka

Bože, koliko su Crnogorci iznad srba kad jedan naš novinar drži predavanje njihovom elitnom istoričaru. Pomalo je bilo mučno ono sinoć gledati jer ipak ga je demolirao načisto. Novinar, eejjj…

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Crnogorci su srbi.

Mima
Gost
Mima

Isti si kao nik!!!

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Neće biti…

Toni
Gost
Toni

IQ baš ne govori tako. Šalu na stranu, tebe i tebi slične može impresionirati nemušti novinar, vrlo ograničene elokvencije i problematičnog odnosa prema gostima.

Khal Drogo
Gost
Khal Drogo

По обичају, наслов ниђе везе са текстом. Не мари. Историја је знана, и она до 1918-е, и она послије. 1918-е имали смо то уједињење српских држава у једну, убрзо у државу јужних Словена. И то уједињење, и кроз одлуку подгоричке скупштине бјеше нешто природно, па можемо рећи и неминовно. На жалост, у каснијим временима, ствари су пошле наопако, од 1.маја… Više »

Окле
Gost
Окле

Управо тако. Међуим, љди који се продају за велеру, ће тражити било коју пласирану лаж, да је присвоје за истину не би ли оправдали издајничке поступке. ДПС нема о чему да бесједи више осим о националном питању, а једино на том удару може бии српски народ, на остале не смију да се брецну. Економска, медицинска, просвјетна ситуација у Цг-и је… Više »

Vita
Gost
Vita

Da, Oklasu, srpska “deca” se.ne drigiraju, nijesu kriminalci, nijesu pripadnici sekta…Srbija je “rsj” na zemlji, jer je “nebeska”…Ne, Srbija ne otima, ne bije okolne narode, gleda svoga posla…..
Ah, ta, VJECITO NESRECNA SRBIJICA!!!
KAD CE NAS OSTAVITI NA MIRU?!

Danko
Gost
Danko

Ko ti je kriv? Jesi mogao da se lijecis? Jesi! Jesi li se lijecio? Nijesi! Nista ostani tu dje si i truni u svom zlu!

Vojo
Gost
Vojo

Pa i trebaju da su stranci isto ka sto su srbi stranci u CRNOJ GORI

Svjefol
Gost
Svjefol

E zali boze tu drzavu, u kojoj je ovakav meritoran…,

Pametnome dosta
Gost
Pametnome dosta

Oni kojima je glava u Srbiji a zadnjica u Crnoj Gori treba da povežu glavu i zadnjicu.

Vita
Gost
Vita

Pametni, ne, bogomi, no da odvuku zadnjicu tamo dje im je glava, i to sto prije to bolje za sve.

većina
Gost
većina

ne interesuju nas ni jedni ni drugi

vujadin
Gost
vujadin

Crna Gora Crngorcima,Srbija Srbima i tacka,idemo dalje!!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Vujadin Srpsko ime

veljko
Gost
veljko

braco vratite se,Crna Gora je velika a i imamo plodne zemlje,ka da je biograd centar svijeta,uf coce splavovi starlete i zuta stampa

luki
Gost
luki

njima ceca ka kult majka nacije a lukas kralj splavova

Valjevo
Gost
Valjevo

Pa su Vam glavne zvezde u gradu teatru.

ratko
Gost
ratko

nama nisu no seljacima,mi slusamo malo finiji zvuk

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Ne, seljaci ste jer su vam samo splavovi i starlete u glavi. Ne vidim da nidje pominjete kako Beograd ima sedam pozorišta! !!

PERA LOZAC
Gost
PERA LOZAC

Prst u uvo pa mogu i gusle!

PraviCG
Gost
PraviCG

Seljaci? Hmmm fini muzicaru hahahahaha

Pomorac
Gost
Pomorac

EKV,EKV pa EKV pa onda El. Orgazam, Idoli, pa recimo SKC, Kolarac, Narodno Pozoriste itd itd je Beograd a to sto si ti nabrojao je CG naravno bez Boke. Podji do Bg pa vidi ko je na splavovima a ko u pozoristu. Starlete i Crnogorci a na drugoj strani Beogradjani

Rajan
Gost
Rajan

Na dobro da izadje ovoj zemlji I ovom narodu, no kako je krenulo cisto sumnjam

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

Kazu da ce sad svi Crnogorci iz Bg i Ns da se vrate ovamo jer ne mogu da izdrze.. iskreno Srbija bi to i trebala da uradi.. odoh u Usce jedno 15 ljudi sretoh,na Vracar da ne pominjem ko da sam kroz Njegosevu-Mugosevu prosao… Nasmijani,srecni,ne pada napamet nikome da se vrati svaki mi kaze aooo brt BG je top ,glavni… Više »

Krsto
Gost
Krsto

Sto se i ri ne vrnes onda,sta si ti drugaciji od tih 15,svi imate i njihovo drzavljanstvo. Vi ste po profesiji srbi,a ne po nacionalnosti.

Dlakavi krpelj
Gost
Dlakavi krpelj

nemoj da se nerviras braleee

Svjefol
Gost
Svjefol

Srbi imaju Srbiju, Crnogorci Crnu Goru, i ne vidim u cemu je problem. Svako gradi svoju kucu kako hoce.

Ljuta
Gost
Ljuta

Bokelji imaju Boku….i Pastrovice

Blaki
Gost
Blaki

I Šumadinci ,Šumadiju i Kragujevac….

PraviCG
Gost
PraviCG

Blaki ovaj je ovaj je iz Boke,jesi li ti Sumadinac?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Srbi su jedino autohtono slovensko stanovnistvo na Balkanu.

Ragnar
Gost
Ragnar

Ne pricaj gluposti

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Šuković ga je razbio u emisiji, e moj istoričaru!! kakvi falsifikat ori!…. bravo za Šukovića!!

Mrtve laži
Gost
Mrtve laži

Džigerica je skoro potpuno pukao!

D vojin vukovic
Gost
D vojin vukovic

I ja sam stranac u crnu goru.

Milos
Gost
Milos

Koliko smo mi Crnogorci iznad Srbijanaca to je haos.
Ugrozeniji smo mi tamo nego li oni ovdje barem 2x od 2006 god, i nidje se ne moze vidjet clanak u novinama/portalima da kukamo. Dok kod njih dnevno barem 1 clana izadje.. pomnozite dane sa godinama i dobijate nevjerovatnu cifru zalbi i kukanja bez mnogo osnova.

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Koliko ti samo lupas.

Milos
Gost
Milos

Koliko smo mi Crnogorci iznad Srbijanaca to je haos.
Ugrozeniji smo mi tamo nego li oni ovdje barem 2x od 2006 god, i nidje se ne moze vidjet clanak u novinama/portalima da kukamo. Dok kod njih dnevno barem 1 clana izadje.. pomnozite dane sa godinama i dobijate nevjerovatnu cifru zalbi i kukanja bez mnogo osnova.

razocaran
Gost
razocaran

A jeste Milose,u pravu si.Svi su na tvom nivou. Koificijent intelegencije najslabi na Balkanu. Fakulteti,ravni nekadasnjim Vecernjim Skolama,Student TRECE godine,ne zna Republike EX YU. Nijedna zemlja na svijetu nece danortifikuje Crnogorske Diplome,pa cak ni vas pobratim Kosovo. Sve sto valja,podje na Studije u Srbiji,cak preko 40%.sto u poslednje vrijeme rade i Srednjoskolci. Koliko ste cudo,najbolji primjer je biranje Bosnjackog predstavnika… Više »

Vita
Gost
Vita

Al Razocarani je NEPISMEN.

Šupković
Gost
Šupković

Strava i užas

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Samo vi pravite podjele i bacajte spicu…. Samo napred! Bravo! Necete jos dugo.

Anonimus
Gost
Anonimus

Barem si se prijavio pod pravim imenom. Poštujemo to….

Sundjer bob
Gost
Sundjer bob

Rekao bi da crnogorci postaju stranci u svojoj drzavi… Turaka, albanaca i drugih prijatelja sve vise ima. Nisam nacionalista nego cisto se vidi…

Konik
Gost
Konik

Svi su dobrodošli. Osim vi, naravno.

Lav
Gost
Lav

A ni vi niste vala 😉

Blaki
Gost
Blaki

Sunđer ,malo se ocijedi,biće ti lakše…..

Peko Dapcevic
Gost
Peko Dapcevic

Ne avetaj

Kos
Gost
Kos

od kada nema brace crnogoraca u bg nema ni para i ostali su nam kosovari i bosanski srbi koji da su valjali ne bi ih oterali

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Braće Sarica oćeš reci.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zaboravio je da je ta “mlada država” ima 500 godina dužu državnost od Srbije.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Bože, hvala ti beskrajno što nijesam srbin!

Djuro
Gost
Djuro

I ja mu kazem veliko HVALA zbog takvih sto nijesu Srbi !!!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Djuro, hvala i tebi što si srbin!

PraviCG
Gost
PraviCG

Srbin ima rod,prezime,porijeklo,istoriju,osjecanja i manire isto kao i Crnogorac ili bilo ko drugi. Tako da nema veze ko je odakle vec kakav je. Poslusaj Rocena i Jeremica sta kazu da ako ukapiras.

Vita
Gost
Vita

Pravi, Srbi su puni kompleksa jer zaista NEMAJU SVOJU NACIJU. Pozabavite se malo analizama i vidjecete da su svi oni “odnekud” iz Crne Gore ili Hercegovine (koji nijesu bili Srbi). Napravite analize, i vidjecete otkud ta vjecita muka Srba. Oni i danas prave Srbe od drugih nacija.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Vita Srbin ima svoju naciju, a kolijevka je na prostoru Crne Gore i Hercegovine. Vas problem sto je srpski narod mnogo stariji od Tita i Turaka.

Ragnar
Gost
Ragnar

Nije tacno, kolijevka vam je na sjeveru Crne Gore i Raskoj oblasti, kakva Hercegovina, tu ste zadnji stigli..tacno se zna kad su Srbi presli Drinu A i kad su stigli u juznu Crnu Goru, to jest nekadasnju Duklju

Titograd
Gost
Titograd

Ova emisija bi ubuduće trebalo da se zove “Demoliranje”!

Miško CG
Gost
Miško CG

Pa Crnogorci se već sada osjećaju kao stranci u Srbiji. Ovo je gore vrijeme nego 90 godina za vrijeme vladavine Miloševića.

Pedja
Gost
Pedja

To je najljepsi osecaj , sta god da reces oni nerazumiju , daleko bilo ko oduzeti. Neki dan u parlamentu radikali otvorili raspravu o ministarkinim gacicama. Divni ljudi sve kontuzovano.

Mne
Gost
Mne

Ja cu je zvatu Dobrota u PG

Dejan
Gost
Dejan

I treba

Biciklo
Gost
Biciklo

Crnogorci polako postaju stranci u Crnoj Gori. Ne smijemo se živi čuti u svojoj državi od Srba.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Crnogorci geografska odrednica i nista vise.

Ragnar
Gost
Ragnar

Nikad vas necu shvatiti sta toliko vidite u Srbiji pored svoje zemlje, i toliku snishodljivost, stvarno mi nije jasno

Titograd
Gost
Titograd

Demontiranje!

Zekomaniti
Gost
Zekomaniti

Bio je ono razgovor dvojice nacionalista, jednog srpskog i jednog crnogorskog, i kao uvijek kad su nacionalisti u pitanju, svadjaju se oko necega o cemu imaju potpuno isto misljenje ali naravno uporno jedan drugome dokazuju kako imaju dijametralno suprotne stavove o svemu na ovom bijelom svijetu !!!!

Globovanje
Gost
Globovanje

Nije ovaj Markovic tu da predstavlja profesiju istoricara , nego clana SPS-a . Zna on odlicno sta se desavalo u Srbiji zadnjih 150 godina a i zasto . Nije on nikakav istoricar u ovoj ulozi , nego klasicni propagandni agent u sluzbi stranke i obavjestajnih sluzbi …

haahhaha
Gost
haahhaha

Terazijski crnogorac.

Titograd
Gost
Titograd

Demoliranje!

Globovanje
Gost
Globovanje

Ovo da se Crna Gora ” samoizolovala ” je nesto potpuno novo za mene 🙂 Sta misli o dolasku Rusa , Ukrajinaca , Njemaca , Engleza , Srbijanaca , Albanaca i ostalih naroda , da zive u CG , i da Crnu Goru zovu svojim domom ? Sta misli o mnogim ljudima iz Srbije koji dodju u CG da zive… Više »

Olja iz BP
Gost
Olja iz BP

Misli da se rasprodajemo do zadnjeg eura i da ce tvoji praunuci komad placa kupovati po Srbiji da bi kucu pravili jer ce ovo zauzeti bjelosvjetska balafurdija od koje gradjani Crne Gore, nikakve koristi nemaju, osim debelog novcanika, znas vec koga !

Globovanje
Gost
Globovanje

Sta veeeliiš to Olja , nista te ja ne razumijem 🙂

Terazijas
Gost
Terazijas

Vidi se da živiš u CG.

Mina
Gost
Mina

Trebalo je imati stomak za gledamje sinocne emisije,sa nazivom ” ziva istina” Da ima,kao sto nema javnog setvisa,automatski bi ukimuo ovu emisiju,jer onakvo verbalno izivljavanje i ispadi novinara ,su skolski primjer zloupotreba novinarske uloge.Nije dozvolip gostu,uvazenom profesoru ,Markovicu,da progovori ,vec je svoju antisrpsku frustraciju Iskazao na najgori nacin.Matkovic je bio u cudu,sto ga snadje od povrsnosti,manipulacije i odsustva novinarske etike… Više »

Titograd
Gost
Titograd

Jedna riječ. Demoliranje!

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

MINA TVOJ KOMENTARISANJE SE ZOVE POGODAK U NISTA

Mina
Gost
Mina

Sekula Drljevic,sta reci kad ime i prezime sve govore.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

STA TI ZNAS OSIM STO CITAS SRPSKU OSVAJACKU PROPAGANDU RECI STA JE TAJ COVIJEK NAPRAVIO LOSE .
PRAVE CRNOGORKE UVIJEK SU BILE UZ SVOJU C.G.KROZ VIJEKOVE.
DA SU TVOG RAZMISLJANJA DANAS BI C.G.BILA SRPSKA REGIJA,A SRBIJA VISESTRUKO PROFITIRALA IZLASKOM NA MORE ITD.

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Posto gost nije pozvan zato sto je iskazao “anticrnogorsku” frustraciju.

Vita
Gost
Vita

Mina…kakav blam od tebe, prepricavas nam nedto sto smo gledali. Ne sjekiraj se, to je tvoj soj lazavine…

123
Gost
123

Mina istina boli? Došao vakat da se stvari dovedu na svoje mjesto. Mina, sto godina je puno, došlo vrijeme da vas stavimo tamo đe vam je mjesto.

slanik
Gost
slanik

moze li biti da si ti MINA gledala neku drugu emisiju, ovu sto smo mi gledali bilo je obratno

Svjefol
Gost
Svjefol

Srpska posla… Tesko njima sa ovakvima. Autisticna drzava. Najveca civilizacijska tekovina Crne Gore je to sto je Srbiji donijela samostalnost….hahaha…. Crna Gora, jedna i jedina..

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

CULI STE STA PRICA,OTIMANJE CRKVE,UBIJANJE CRNOGORACA,CRNE GORE
ZA SRBE I SRBIJU TO JE PODVIG

Rambo
Gost
Rambo

Nacionalizam je tema do 300 evra prihoda mesečno. Njima se servira ta priča. Kad plata pređe 500 evra, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kad pređe hiljadu, onda je top tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja, a kad se popne na više od tri hiljade, onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi

Globovanje
Gost
Globovanje

Fino je to Rambo objasnio , i ziva je to istina , ali sta sa onima koji te tri hiljade zaradjuju upravo od nacionalizma , a takvih je sa jedne od nase dvije strane mnogo vise od drugih !

Pedja
Gost
Pedja

Pravo u centar. Treba da trazimo svoje mesto medju bogatima , a to je EU . Sa komsijama komsiski .

Goran
Gost
Goran

Što polako?Ubrzajte to i da se primeni reciprocitet u svemu i ukidanje dvojnog džavljanstva pod broj 1, studiranje, lečenje i sve ostalo…

Krsto
Gost
Krsto

Legendo,niti se lijecimo niti skolujemo besplatno. Za nase pare se mozemo i skolovati i lijeciti dje god ocemo,a ja se slazem da je bolje i efikasnije da se za nase pare recimo i lijecimo i skolujemo u Ljubljani.

Goran
Gost
Goran

Tako je samo ne više dzabe i po povlašćenim cenama, znaš o čemu pričam?!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Gorane , dvojno državljanstvo je ukinuto. Za liječenje i školovanje se plaća. To što si napisao je kao da neko priča da Srbi ljetuju kod nas. Možda vize nijesu loša ideja.

vesko
Gost
vesko

U Srbiji se besplatno skoluju hiljade studenata iz Crne Gore.To je cinjenica.Sto Srbija to dozvoljava evo vec 13 godina je pitanje za njih.Isto kao sto Srbija dozvoljava da joj ambasadori u Crnoj Gori budu kojekavi Lutovci i Bozovici.

Krsto
Gost
Krsto

Vesko legendo,dobri studenti se besplatno skoluju ne samo u Srbiji nego i u Americi,Kanadi,Austriji,Britaniji,Njemackoj,svudje na svijetu.

Goran
Gost
Goran

Krsto vaši studenti su daleko od dobrih, po svim kriterijumima ste na svetskom dnu, školujte ih vi besplatno

...
Gost
...

Vesko, dobro znas da se oni koji “bedplatno” studiraju teleportuju u Srbe radi sopstvene gu.ice. Uglavnom je tako.
To ova nasa djeca iz sela i gradova hoce malo da “vide” Beograd….

vesko
Gost
vesko

Vidi znam zaklete anti Srbe iz CG koji djecu posalju na besplatno skolovanje u Srbiju.Znam puno onih koji su se besplatno skolovali u Srbiji izdajuci se za Srbe a kad se vrate u CG nastave sa antisrpstvom.Ima li vece bruke nego kad vam jedan od ideologa nezavisnosti iz vremena referenduma Sveto Marovic danas zivi u Srbiji?

Vita
Gost
Vita

Zivi u Srbiji jer bi ovamo zivio u Spuzu.

123
Gost
123

Onome koji od Srba dobije nešto besplatno treba mu dati najveći orden. Srbija nikad ne daje besplatno. Svi koji se gore školuju budu instruirani protiv Crne Gore. Tako je to evo stotinu godina.

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Vesko , ti što se školuju džabe moraju prvo da potpišu izjavu da su srpske nacije , i isto da dokažu , to je jedan od načina da se posrbljavaju Crnogorci .
Zato sumnjam da će Srbi odustati od “besplatnog školovanja za Srbe iz CG”!

Goran
Gost
Goran

Dronjak kaži kakve vi imate “elitne“ fakultete pa da se Srbi prijave

Ana
Gost
Ana

Tacno je to sto si rekao i da vam kazem kako im dokazuju da su srbi,tako sto im iz zavoda za statistiku donesu anketni listic kako su se izjasnili na zadnjem popisu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vesko, u Srbiji se besplatno školuju oni koji se nacionalno izjasne kao Srbi. To je asimilacija. I time se niko pametan ne ponosi.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Venjo moj dobri, istina je da je u Srbiji školovanje besplatno za đecu iz Crne Gore, ali samo za onu đecu koja se izjasne da su Srbi. Ostali moraju da plaćaju. Molim te, provjeri ovo. Pozdrav.

Goran
Gost
Goran

Uvedire vize mi letujemo od kad znam za sebe za pare a vi se lečite, studiRate, vodite politiku, komandujete, mafijate i radite još mnogo stvari u Srbiji a pod okupacijom ste, zabrane ulaska i vize su prava stvar podržavamo

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Naravno da ne plaćate ništa što može da se smuti. Kako javni prevoz, tako i fakultete.
Zavrsavate preko veze dvojno drzavljanstvo da ne bi morali da plaćate. A u CG vam ga ne uzimaju jer ste partijski vojnici.

gojak
Gost
gojak

Studirao sam i zivio u Srbiji cetiri godine. Zavolio sam tu drzavu puno, ni u svojoj Crnoj Gori se nisam osjecao tako lijepo i postovano..Ipak, puno je nasih zemljaka koji se tamo ponasaju jako oholo i bezobrazno, da covjeka bude stid sto su mu zemljaci. Vratio sam se Crnoj Gori da tu zasnujem porodicu i provedem zivot, svoje je svoje..I… Više »

Tako je to
Gost
Tako je to

Životni sadržaji? Beograd je veći od Podgorice i sigurno ima više mogućnosti za zapošljenje, studiranje i provod ali Podgorica ima prirodne prednosti: blizina mora, planina i nacionalnih parkova, bolju klimu i što je sve blizu na dohvat ruke, u gradu i van grada. Pa ko što voli neka izvoli.

Madjo
Gost
Madjo

Poredis Podgoricu i Beograd? Au..

Globovanje
Gost
Globovanje

Podgorica se jako brzo transformise u velegrad . Beograd jeste prostorno veci grad , ali je urbanisticki katastrofa za PG . Pola Beograda je nelegalno , ko ista zna o Beogradu , zna da su mnoga naselja na divlje izgradjena , bez adekvatne infrastrukture , sanitarnih dozvola i pratece dokumentacije …

Kojo
Gost
Kojo

Zvaničan podatak Javnog Komunalnog preduzeća Beograd. 32 posto grada je na kanalizacionoj mreži. Ostalo ide u Savu i Dunav. Kakav je samo provod po beogradskim splavovima. Je li neko pomenuo velegrad?

Oli
Gost
Oli

Ne mogu se nikako poredit.Podgorica je mnogo bolja!

oganj
Gost
oganj

Hahahahah.podgorica najgrdniji i najbezlicniji grad bez ikakvog sadrzaja i duha da se e lazemo.svi koji posjecuju taj grad iz drugih mjesta u cg je iskljucivo posjeta delti sto je malo degute priznaces.mnogo malo duha generalno u cg

Krsto
Gost
Krsto

Ognju,moze se reci da i nije neka ljepota od grada,ali kakve to veze ima sa odnosom prema tom gradu. Mozda nekima od nas i majka nije lijepa,ali svi volimo svoju majku i ponosimo se njome,dje je normalno,dje nije vise volimo tudju.

Kojo
Gost
Kojo

Degute?!? Hahahshahsha… Ognju baš si me nasmijao koliko si nepismen, hahahaha

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Podgorica ima samo blizinu mora. Klima nidje veze sto je tebi. O prirodi u okolini Beograda tek da ne pričamo.

Vita
Gost
Vita

Ima nas mnogo koji smo studirali u Beogradu, ali nijesmo prodali dusu nikome. Otisla sam u Beograd kao ponosna mlada Crnogorka i vratila se sa diplomom obrazovane Crnogorke. Ali, nikad, nikad nijesam osjetila tu potrebu da budem neko drugi. Na protiv. Moj jezik, moji maniri, moj kredo, moj stav, moje ime, licnost, porijeklo…cinili su me prepoznatljivom u drustvu, i to… Više »

vjecna da je
Gost
vjecna da je

najvaznije je da imamomo svoju crkvu koja uz jezik grb himnu zastavu zakruzuje identitet crnogorski …..da drzava ojaca institucije i ekonimiju na putu ka eu i nato….

Balirant
Gost
Balirant

Crkvena organizacija je potonja rupa na svirali. U crnoj gori medju pravoslacima nema vise od stotinu pravih i iskrenih vjernika !!! Najvise onih koji se krste a zarunjatili su prije nekoliko decenija !!! Sve je to samo dio predizborne kampanje !!!!

CiNick
Gost
CiNick

Taj Marković je poznati bubač. Zna mnogo podataka, ali ne zna što zapravo znače. Nit ih umije smjestit u kontekst vremena na koje se odnose. On je nazi-šovinist i neozbiljan sagovornik na ozbiljne teme.

Niks
Gost
Niks

Moj prika..sta je ovaj nacisovinista za tebe i tog voditelja..sokrat platon hegel toma akvinski..sta ti moras sve znati da bi mogao da razgovaras ravnopravno s ovim covjekom..

Danko
Gost
Danko

Par cinjenica iz istorije i tvoj sokrat mora cutat! Zaludu mu sve diplome !!!

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Niks, aaaaa tvoj Sokrat je tu pustu pamet baš sinoć demonstrirao?? Da je bio pametan nebi ni dolazio sa onakvom pričom lažljivom.

Messi
Gost
Messi

Prosto mi žao bilo čovjeka, ne mogah da gledam, koliko je domaćin i voditelj bio navalentan i prost,neviđeno i nečuveno. Imaj različit stav čovječe, ali imaj i mjeru, ne vrijeđaj i ne maltretiralj ljude.

PODGORIČANKA
Gost
PODGORIČANKA

Mesi kako da ćuti kad ovaj sa diplomama istorije nije znava nižta jeli treba da ćuti na njegovo neznanje i izmišljanje ponaša se kao majka koja brani svoje dijete i ako zna da je krivo pa izmišlja razloge da ga opravda sve je on Darku potvrdijo ali opet izvrća istinu to je svakom laiku bilo jasno

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

BIO JE MESI PREVISE SUVISE TOLERANTAN NA LAZI,LAZI SAMO SAMO LAZI

Mne
Gost
Mne

Uzas od Šukovica

RISTO
Gost
RISTO

E moj Markoviću….
Samo ću to reći

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Nasi politicari grade karijere na mrznji i osudjivanju a to je najsvirepije ljudsko ponasanje,primitivno iz niskih strasti i pobuda.to govori o njihovim uskim dometima i nerazvijenoj inteligenciji.ocemo u evropu na magarca.

giga
Gost
giga

Svaka ti čast na komentaru. Kad ne mogu ili neće da stvaraju uslove za bolji život,onda nam maglu prodaju. Veliki pozdrav iz NS svim ljudima u Crnoj Gori koji misle svojom glavom.

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Vidi sto rade srpski politicari, dobro vidi

Hipo Nikica
Gost
Hipo Nikica

Slažem se. Predrag Marković je prije svega političar, potpredsjednik SPS-a.

ND
Gost
ND

Predstsvnik onog dijela srpske istoriografije,poput Ljušića,koji svoje stavove bazira na projektu SANU iz 90-ih,koji negira sve crnogorsko.

Vita
Gost
Vita

ND zato nasa vrla CANU uglavnom drijema da se ne zamneri beogradskoj sestri…

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Bolje da se ne zmajera jer joj nije ni do koljena. To valjda znaš jer si znanje od njih crpila kao i CANU.

123
Gost
123

Gledao sam emisiju. Šuković ga je raščlanio na proste činioce. Ne znam je li “doktor” umio da potrefi vrata i da izađe iz studija?

321
Gost
321

Onda nijesi gledao…ili si bio na načemu, malo jačem.

123
Gost
123

Gledao sa zadovoljstvom. Ne zaslužuješ da te dalje komentarišem. Sažalijevam te.

Libero7
Gost
Libero7

Markovicu da imas obraza ne bi vise prica o crnoj gori jer sukovic te razitkrio da veze sa istorijom nemas nego funkcionises na lazima srpse crkve

Danko
Gost
Danko

Dje ovoga iskopase?

PODGORIČANKA
Gost
PODGORIČANKA

ovo je kvisko igrač

PODGORIČANKA
Gost
PODGORIČANKA

kvisko igrač

Pedja
Gost
Pedja

Zavrsices na smetlistu istorije kao sto je zavrsio osnivac tvoje partije S . M. Crnogorci u Srbiji nece u samoizolaciju , a veca ce vam muka biti srbogorci jer sa prevrtljivcima nikad niste nacisto .

●●●
Gost
●●●

Sa svih tih direktorskih stolica mi u samoizolaciju? Ne brini ne mrdamo odavde…

Delboj
Gost
Delboj

Nema budale kao skolovane budale.

ND
Gost
ND

Tako je. Zato Nam istoriju i ukidaju po školama,da Nam đecu ovakvi uče!

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Razbio ga je Sukovic.

Mne
Gost
Mne

Jes, aaa rasturio! Takav zakljucak, ako si gledao emisiju nisi mogao nisi moga donijet ako si u pamet!

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Vrlo jak kontra argument. Jasan.

123
Gost
123

Mne jesi li doma?

Starodukljanin
Gost
Starodukljanin

Marković je doktor istorijskih nauka a nije čitao ni proučavao ništa od onoga što tvrdi. Kakav diletant sa diplomom.

Pedja
Gost
Pedja

Nebi imao leba da jede da nije usao u SPS.

ND
Gost
ND

Čitao je,ali selektivno.

Snovi VASI
Gost
Snovi VASI

Dosta mrznje

Send this to a friend