Politika

Marković: Ne želimo da budemo novi problem u EU nego kvalitet

Premijer Duško Marković je ambasadorima Evropske unije poručio da je Crna Gora zemlja kandidat koja ne želi članstvo u EU dok ne bude u potpunosti spremna za njega.

“Ne želimo da budemo novi problem u EU nego kvalitet, ne želimo da ugrožavamo vrijednosti EU nego da im doprinosimo”, rekao je premijer danas u Briselu na sastanku sa ambasadorima EU čiji je domaćin Rumunija.

Marković je evropskim ambasadorima saopštio da je Crna Gora napravila rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala koji ne mogu biti zanemareni.

“U posljednjih godinu dana smo izvršili odlučne akcije razbijanja najjačih kriminalnih udruženja”, dodao je on.

Marković tvrdi da je evidentno da organizovani kriminal gubi bitku sa državom.

“Institucije su sve jače i efikasnije. Ta borba u državi kakvu gradimo ne može i neće biti ravnopravna”, jasan je premijer.

Informišući ambasadore o uspješnoj ekonomskoj politici Vlade premijer je rekao da je deficit prepolovljen i da ne postoji bojazan za održivost naših javnih finansija te Crna Gora bilježi veoma visoke stope privrednog rasta – 4,7 odsto u 2017, i 4,9 odsto u 2018. godini.

Pri tome je, rekao je predsjednik Vlade, rast zabilježen u svim sektorima – turizmu, energetici, poljoprivredi, industriji, trgovini…

On je kao posebno značajnu činjenicu istakao ulaganja EU u region Zapadnog Balkana, koja su u posljednjih 10 godina iznosila više od osam milijardi eura, a trgovina u proteklim godinama gotovo 50 milijardi eura, sa trendom rasta u korist regiona.

“To građani regiona treba da znaju i da budu svjesni koliko Evropska unija direktno učestvuje u razvoju našeg regiona”, rekao je  Marković.

Ambasadori su istakli da region Zapadnog Balkana ima evropsku perspektivu i naglasili činjenicu da je Crna Gora nesumnjivi predvodnik integracionog procesa. U pogledu naše evropske integracije pohvaljena činjenica da je Crna Gora svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku u potpunosti uskladila sa zajedničkom politikom Evropske unije.

Odnos Crne Gore prema ostalim državama regiona i naša politika dobrosusjedstva i dijaloga istaknuti su kao pozitivan primjer uz ocjenu da naša zemlja predstavlja stabilizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku je bilo riječi i o političkoj situaciji u našem regionu. Marković je iskoristio priliku da ponovi punu podršku Crne Gore istorijskom dogovoru Sjeverne Makedonije i Grčke.

Razgovoru, koji je organizovala Rumunija kao trenutna država predsjedavajuća Savjetom Evropske unije, prisustvovao je i glavni pregovarač sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cg..
Gost
Cg..

A do kvaliteta kakav ima Bugarska ili Rumunija treba da dodjemo, za jedno 10- 15 godina… 🙂

Ma daaaaaj. Koga vi mazete vise?
Ulazi se ili ne u tu Uniju?
Cemu ispiranje mozdga ovom narodu.

Zalosno! Tragicno!

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ne moze se poltronstvom steci postovanje markovicu i prljavim rukama grabiti evropa.

Agnostik@
Gost

Sve raste(pogotovo troškovi) samo plate ne rastu.

Ćotek
Gost
Ćotek

Duško, jesi li im objasnio da kad nas prime ima i njima da poraste…. mislim BDP i standard. 😻😻😻

President \"F\"
Gost
President \"F\"

Na stranu sto se nacionalno natezemo, mi smo sigurno pozitivna prica u Evropi. Podcjenjujemo sebe.

Peruta
Gost
Peruta

Zasto se ovoliko upinju da nam objasne kako se razvijamo,kad mi to ne osjećamo ni u promilima.

Kvalitet
Gost
Kvalitet

“U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine je počelo sprovođenje zaključka s njene 169. sjednice od 17. januara 2019. godine, o pokretanju revizije diploma zaposlenih u federalnim organima, javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, stoji u saopštenju Vlade.”

Robert Š
Gost
Robert Š

Tako i treba gospodine predsjednice ali prvo mora prestati kancerogeno djelovanje Rusije i Kine na evroatlanske vrijednodti na ovim prostorima.

Jovanka
Gost
Jovanka

Ima da ih pojacamo kvalitetom ka ono casica rakije u pivo kad se stavi, osasavice se od nas…

Iha
Gost
Iha

To se zove beton ili podmornica!

Leo
Gost
Leo

Brao ti ga munjo! 🙂

Send this to a friend