Politika

Marković pozvao EU da još snažnije podrži Zapadni Balkan

Marković

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozvao je danas Evropsku uniju, sa Samita EU Zapadni Balkan, koji se održava u Sofiji, da još snažnije podrži države Zapadnog Balkana, jer je to jedini način dostizanja stabilnosti koji neće biti moguće narušiti sa strane.

“Zahvaljujući dugogodišnjoj intenzivnoj evropskoj agendi i postignutom napretku, glavne asocijacije kada se pomene region ne moraju više biti samo bezbjednosni izazovi, bilateralni sporovi ili ekonomska nerazvijenost, što je česta percepcija kao posljedica naslijeđa prošlosti. Potencijali regiona, turizam, investicije, treba sve više da budu asocijacija na Zapadni Balkan. Potencijali koji će svoju punu realizaciju ostvariti upravo pomoću povezanosti unutar regiona i sa Unijom, što je opravdano centralna tema samita i u srži rješenja za preostale probleme u regionu”, rekao je predsjednik Vlade.

Dodao je da je ključna dalja podrška EU i zemalja članica.

“Da svojom ekspertizom, fondovima, podrškom budu naši glavni partneri i adresa, da dostignemo taj nivo stabilnosti koji je nepovratan i nepodložan bilo kakvim turbulencijama ili uticajima sa strane. To još uvijek nije slučaj i naš region sa izazovima o kojima danas ovdje pričamo može da ih prevaziđe jedino uz jasnu evropsku perspektivu koja nema alternativu. Uvjereni smo da će to biti glavni rezultat današnjeg dijaloga“, poručio je Marković.

Važno je, kazao je, što danas kao rezultat imamo Deklaraciju sa Prioritetnom sofijskom agendom, u skladu sa nedavno objavljenom Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan.

“Za Crnu Goru vitalan je projekat Plavog autoputa, odnosno Jadransko-jonskog koridora, kao dijela Trans-evropske saobraćane mreže. Najvidljiviji i ekonomski najneophodniji vid podrške Evropske unije je ako naši građani znaju da će razvojem i modernizacijom fizičke infrastrukture moći u sasvim dogledno vrijeme za tri puta manje vremena da dođu do Beograda i dalje do Budimpešte ili Skoplja odnosno Sofije. Kao i da će mladi ljudi i profesionalci zaista moći iskoristiti prilike koje im stvaramo i u okviru Berlinskog procesa-da povećaju mobilnost, kao i da svi građani osjete benefite digitalne ekonomije, smanjenih troškova rominga, uklanjanje trgovinskih barijera i pojednostavljenje usluga”, ocijenio je premijer.

Kako je istakao, Crna Gora želi članstvo u Uniji na osnovu zasluga.

“Bićemo u Evropskoj uniji kada budemo spremni i kada vi budete bez sumnje vidjeli našu spremnost. To je naše strateško opredjeljenje, zato što želimo da svakodnevni dio našeg života budu vladavina prava, dugoročna ekonomska i politička stabilnost, sloboda izražavanja i medija, ne kao izbor, nego stanje svijesti. Ovoj Vladi to je apsolutni prioritet, počev od dobijanja završnih mjerila u poglavljima 23 i 24 i stvaranja uslova za zatvaranje poglavlja, sa svim kompleksnostima koji taj proces podrazumijeva”, dodaje Marković.

Naglašava da, iako ponekad izgleda da se naš entuzijazam u pregovorima smanjio, upravo je suprotno-zamora nema već se, nakon šest godina intenzivnog pregovaranja bez zastoja, pripremamo za još zahtjevniju i odlučujuću fazu pristupanja, zaključujući da smo motivisani rezultatima kao što je naš ekonomski rast u prethodnoj godini, koji je premašio očekivanja i procjene partnera, te naš rastući renome obećavajuće destinacije za investitore.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hammerlock
Gost
Hammerlock
EUnion
Gost
EUnion

A ko je Lazara dirao ?

Gost
Gost
Gost

Pomogli bi oni nama kada ođe ne bi bilo kriminala.

DošloDoDna
Gost
DošloDoDna

Podržaće, samo mi da ispravimo neke sitnice : vladavinu prava, korupciju i organizovani kriminal, za početak!

Gugi
Gost
Gugi

E tebe ce poslusati ako ikog.

Simo
Gost
Simo

Nece nama EU pomoci dok mi sebi ne pomognemo.
Lopta je u nasem dvoristu. Nece oni zmuriti na pucnje u novinare, oruzane obracune, korupciju…

Send this to a friend