Politika

Marković primio nagradu Mostar Peace Connection

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je večeras u Mostaru tradicionalnu međunarodnu nagradu Mostar Peace Connection, koja je dodijeljena i premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu, posthumno prvom predsjedniku Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Antoniju Kasezeu, sudiji tog suda Karmelu Agiusu, novinaru Brentu Sedleru, poslaniku Bundestaga Josipu Juratoviću i osnivaču IFIMES-a Zijadu Bećiroviću.

Premijeri Marković i Cipras potpisali su Mostarsku povelju mira.

<<<Stari prijatelji premijeri na okupu u Mostaru<<<

Predsjednik Vlade Crne Gore je, na manifestaciji Mostar ne zaboravlja prijatelje, poručio da je ponosan jer je prvi primalac nagrade bio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, zajedno sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

“Za Crnu Goru je to velika čast i priznanje jer su slobodarska tradicija i njegovanje tolerancije i suživota bile uvijek kako garant našeg opstanka, tako i garancija za budućnost naših građana”, rekao je predsjednik Marković.

Ocijenio je da je Zapadni Balkan prešao dug put od vremena devedesetih i da je sada cio region na evropskom putu.

„Stojeći kraj Starog mosta u ovom divnom gradu, čiju četrnaestu godišnjicu obnove danas obilježavamo, ne mogu da izbjegnem pomiješana osjećanja – tereta prošlosti i svijesti o ljudskoj patnji i izdržljivosti, ali istovremeno i nade i vjere u budućnost. Na Zapadnom Balkanu smo prešli dug put i napredak je nesporan u odnosu na onaj dan prije 25 godina kada je skoro 5 vjekova stari most vijeka srušen u trenu. Sada je on ponovo i prije svega simbol obnove i spajanja. Po riječima čuvenog Nelsona Mandele, koji je bio jedan od laureata Mostarske mirovne nagrade: ‘hrabri ljudi se ne plaše opraštanja, radi mira.’ I to je jedini put naprijed”, kazao je prvi čovjek crnogorske Vlade.

Zato mu je, dodao je, posebno drago što su večeras tu Cipras i Zaev.

“Najljepše vijesti u regionu su došle od njih u poslednje vrijeme i hvala im što su nam svima ulili novi optimizam, imali viziju i hrabrost da donesu teške odluke za dobro njihovih naroda ali i za sve nas. Zapadnom Balkanu je mjesto u Evropi, ne samo geografski već i civilizacijski i vrijednosno. Vrijeme je da taj put učinimo nepovratnim i tome smo svaki dan sve bliži, zahvaljujući sopstvenom radu i našim evropskim i evroatlantskim partnerima“, poručio je predsjednik Vlade.

Marković je zahvalio u ime Crne Gore susjedima na njihovoj podršci, rekavši da će naša zemlja kao i do sada vraćati uvijek iskreno i kada je god potrebno.

„Želim da ovu nagradu prije svega posvetim građanima Mostara i Bosne i Hercegovine, kao i svakom građaninu našeg područja koji želi da gleda u budućnost. Kako je govorio naš Bihorac, kasnije Sarajlija Ćamil Sijarić: ‘Kad se čovjek vraća prošlosti, dolazi do tame.’ Poučeni iskustvom možemo jedino biti svjesni da nema dobra od povratka u prošlost i da možemo samo naprijed njegujući evropske civilizacijske vrijednosti i poštujući naše različitosti i kulturu”, rekao je Marković u Mostaru.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ec More
Gost
Ec More

Dule brat

xyz
Gost
xyz

Marković “primalac nagrade”!?

Mostar
Gost
Mostar

Sta ovo moJ Mostar radi kome daje nagradu stidim se sto sam mostarac

Drago
Gost
Drago

Možda se ne bi stidio da je Mladić u pitanju.

Send this to a friend