Politika

Marković putuje u Vatikan, srešće se sa papom Franjom

Premijer Duško Marković će na poziv državnog sekretara kardinala Pjetra Parolina boraviti 14. decembra u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici gdje će razgovarati  sa papom Franjom.

Iz Valde je najavljeno da će Markovićimati susret i sa sekretarom za odnose sa drugim državama monisnjorom Polom Galagerom. Planirana je i posjeta Istorijskom arhivu i susret sa direktorom Johanom Iksom.

Navodi se da je ova posjeta Markovića Vatikanu u funkciji daljeg jačanja odličnih političkih odnosa i nastavka dijaloga na najvišem nivou.

“Temeljni ugovor između Crne Gore i Svete Stolice, potpisan juna 2011. godine predstavlja platformu za dalje produbljivanje i unapređivanje ukupnih međudržavnih odnosa. Dvije strane pridaju veliki značaj njegovoj punoj implementaciji, čemu u prilog govori i redovno održavanje sjednica Mješovite komisije na kojima se razmatraju bilateralna i pitanja od interesa za katoličku zajednicu i Katoličku crkvu u Crnoj Gori”, naglašeno je u Vladi.

Posjeta Svetoj Stolici će, kako poručuju iz crnogorske Vlade, podstaći dinamiziranje saradnje dvije države u narednom periodu, i to posebno u dijelu snaženja političkog dijaloga, te s tim u vezi i razmatranja moguće posjete pape Franja Crnoj Gori, rezidentnog predstavljanja Svete Stolice u Crnoj Gori, na liniji obostrano iskazanog interesa, što bi predstavljalo značajan iskorak u daljem konstruktivnom snaženju odnosa.

“Očekuje se dinamizranje daljih aktivnosti na implementaciji Temeljnog ugovora Crne Gore i Svete Stolice koji reguliše najvažnije segmente bilateralnih odnosa i, s tim u vezi, redovnog održavanja sastanaka Mješovite komisije, kulturne saradnje i publikacije prve knjige dokumenata koja će biti posvećena Konkordatu iz 1886. godine prenosa iskustava vatikanskih eksperata u oblasti arhivistike, zaštite i valorizacije kulturnog i istorijskog nasljeđa; nastavka saradnje kroz projekat Istorijskog instituta Crne Gore “Monumenta Montenegrina Vatikana – Istraživanje dokumenata u Tajnom arhivu Vatikana”, saradnje u oblasti zdravlja posebno u kontekstu saradnje sa pedijatrijskom bolnicom Bambino Đezu, koja se bazira na potpisanom Sporazumu iz 2011. kao i titanja ekumenizma, ekologije, zaštite siromašnih i izbjeglica budući da predstavljaju centralne teme aktuelnog pontifikata”, ističu u Vladi.

Dodaje se da je zvanična posjeta premijera Markovića Svetoj Stolici na liniji nastavka dijaloga na najvišem nivou, utemeljenog na principima međusobnog poštovanja, tolerancije i razumijevanja.

“Istovremeno, predstavlja priliku da se ukaže na važnost koju pridajemo daljem jačanju saradnje sa Svetom Stolicom, te ponovi naša spremnost da pružimo neophodnu podršku za što skorije otvaranje papske nuncijature u Podgorici. Posjeta je značajna i u dijelu potvrđivanja konstruktivnog pristupa implementaciji Temeljnog ugovora kroz redovno održavanje sjednica Mješovite komisije. Imajući u vidu značaj koji Crna Gora pridaje pitanju vjerskih sloboda i prava, susreti u Vatikanu biće prilika da se istaknu aktivnosti u kontekstu normiranja položaja vjerskih zajednica kroz potvrđivanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica saglasno najvišim međunarodnim pravnim standardima u ovoj oblasti”, zaključuju u Vladi.

Delegaciju Vlade Crne Gore tokom posjete Svetoj Stolici predvodiće premijer Duško Marković, a članovi delegacije biće Miodrag Vlahović, ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu; Dragoljub Bulatović, šef Kabineta Predsjednika Vlade; Dragana Radulović, savjetnica Predsjednika Vlade za vanjsku i bezbjednosnu politiku i Mirjana Ivanović, savjetnica Predsjednika Vlade.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pravda
Gost
pravda

vrati naknade sto si majkama oteo…

niĐe veze
Gost
niĐe veze

Samo putuj igumane…. I dobro pazi šta su ti “preporučili”. Zbog toga je i “Evropa” slijepa na sve ovo što radite – SVE ŠTO VAM “PREPORUČE” VI ĆETE ISPUNITI – KAO I DO SADA !

D porto melez
Gost
D porto melez

Denaro. Denaro

D porto melez
Gost
D porto melez

Ženo u italiju se đ piše kao d kako ću ja to objasniti ovima u banku u italiju d u crnu goru đ.kad dođem u crnu goru.

Komita
Gost
Komita

Samo naprijed predsjednice Vlade, nema razloga da Crna Gora potpisnica Konkordata sa Vatikanom ne dobije saglasnost za Zakon , koji i nije nista drugo nego Bozja pravda.

Gost
Gost
Gost

Da li ćete da oduzimate imovinu katoličkoj crkvi i islamskoj zajednici?

Ljuta
Gost
Ljuta

Okle njima….njima je sve priznato jer imaju legalan upis od ivana crnojevica🥳🥳🥳🥳

Ljuta
Gost
Ljuta

Je li ostalo zapisano da kralj Nikola postavlja biskupe ili je to izbrisano iz tog ugovora sa Papom?

Nenad
Gost
Nenad

Meni se cini da cemo mi katolici postati

Montelider
Gost
Montelider

Sredite to tamo, šefe, nema više čekanja! Da mi sami ne sredjujemo. Evo su počeli i svece da nam seljakaju po džadama…Sad je dosta. Nulta tacka tolerancije otimanja crnogorskog duhovnog i svjetovnog blaga!!! Vracamo hramove Crnogorcima!

Gas
Gost
Gas

Dabogda ti vazda on šef bio!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha, jadna “braća” Srbi. Sve treba neko drugi da im završava. Dan danas bi bili pod Turcima, da nijesu Turći prije 150 godina pošli kući. Sad čekaju da im papa aminuje otele crkve. Završiće vam taman ka što su vam Rusi pomogli oko Kosova i oko bombardovanja.

Sam
Gost
Sam

Sramota. Crnogorci nikad nisu isli kod Pape naispovijest a ove iz DPS-a ne moze Papa iz Vatikana izbacit.

Nikac od Rovina
Gost
Nikac od Rovina

Neznalico, Njegoš tije bio kod Pape, ali je rekao onu cuvenu “CRNOGORCI NE LJUBE LANCE”, ma ne spomenu Srbe niti je za njih mario, kao ni za Murate i Bonaparte.

marko
Gost
marko

i tito je kod papa 1948 reko NE

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ево су наши политичари чешће у Ватикан него код родитеља на ручак. Не би ми чудно било да смо већински католичка земља. А још је чудније што ови који свако мало иду тамо тврде да смо грађанска држава. Самосталност и самостално размишљање сам давно прежалио.

MilenaS
Gost
MilenaS

Hahahaha, pa sto traziste intervenciju Pape kad ste toliko jaki u m. i kad ste toliko ” samostalni”?
Ajde, ” realni” ne blamiraj se bas svaki dan!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

МиленаС ако ти није проблем преведи ми свој коментар.

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa da bi natjerali markovica da ide u vatikan..kad može milo može i on…😜

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A ko se žalio Papi? “Papo, kme, kme, hoće da nam uzmu imovinu, brani nas, buuuu!”😭😭😭 Koji ste vi licemjeri! Pljujete po Vatikanu kao u javnom nužniku ali- kad je muka, đe si, papo!😁

Djekna
Gost
Djekna

Papa je ukapirao da nije lijepo da mu samo mase, kada avionom prolazi kroz vazdusni prostor CG,pa ga sada zvao da ga licno pozdravi. Usput ce mu nesto sapnuti o zakonu o vjerskim pitanjima.

...
Gost
...

Toga se ti bojiš, Zakona kojeg ova drzava mora donijeti.

niĐe veze
Gost
niĐe veze

@… E TO SI POGODIO : M O R A !!!

Ubljanin
Gost
Ubljanin

Cudo kad kliknem glas za temu koja je nasa srpska automatski i istovremeno vi stavljate i negativan glas? Koji portal portalcina poltroncina

Crnogorac pravo
Gost
Crnogorac pravo

Budalo mitomanska

ninja1
Gost
ninja1

pa onda zaobiđi portale koji ti ne odgovoraju, drži se svog pašaluka…

1994x
Gost
1994x

oni bili katolici a ja pravoslavacccc

Grmozur
Gost
Grmozur

Vaaauuuu, blago mu se

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Hriscani su ujedinjeni po pitanju zastite imovine. Bez suda nema otimanje, to je pravilo zapada i EU. To dps mora da shvati.

...
Gost
...

A ima li VRACANJA OTETOG?

Ljuta
Gost
Ljuta

Ima normalno ali preko suda gdje se jedino dokazuje svojina

Cuca
Gost
Cuca

Ali vi ne upisaste crnogorske crkve po sudskoj odluci nego kod katastardzija za sendvic. E, kako ste vi upisali tako ce mo vas mi ispisat. Toje ispravni pravni lijek.

Ljuta
Gost
Ljuta

Kako su nas izbrisali 1945 tako nas je milo upisao 1988 posle kongrsa komunjara

Kolega
Gost
Kolega

Opaaaa, na saslušanje kod pape, stiglo pismo da ne mogu da se otimaju crkve. Op-op!

...
Gost
...

Nemas ti brige, na kraju je to ČISTO UNUTRAŠNJA STVAR CRNOGORSKE DRŽAVE

Ne zaboraviti
Gost
Ne zaboraviti

CG je stara srpska drzava. Rijeci kralja Nikole

Cuca
Gost
Cuca

Što ne vrnuste 1918 kad ga toliko volite i citirate…

Ma,neka
Gost
Ma,neka

Ne zaboraviti, haha, pa evo da ti pomognem: ” Crba Gora je Crnogoraca, tako je bilo, i tako ce biti”, kralj Nikola, u Neji kod Pariza 1919. godine.
Aj sad na spavanje!

Tim snova
Gost
Tim snova

Ide li Vlahović da mu Papa blagosilja tiket?

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Zeton

Nikad vise 2016
Gost
Nikad vise 2016

Jesi li ovo falsifikati vlasti na aparatima?

Svjefol
Gost
Svjefol

Srpski patrijarh place i moli Papu da mu pomaze u razbijanju i pljackanju Crne Gore….a do sada su mu katolici bili neprijatelji i koljaci. E nema sto ovi iz SPC nece ucinjet za svoju blagajnu. Ali, kako ste usli u CG tako cete i izaci. Do duse, kulturnije i civilizovanije…

Cetinje, 1910 g
Gost
Cetinje, 1910 g

U CG zive Srbi pravoslavne vjere

Ma,neka
Gost
Ma,neka

Ma, kakvi Srbi? Čuš, Srbi? A sto je onda na Cetinju postojalo Srpsko poslanstvo ” kad oni odje žive, kad je ovo ” serbska država” (daleko bilo)???
…da, i kad je “Sima jedini Srbin u Crnoj Gori”, kako kaza Sveti Petar Cetinjski….

Uhuhuhuhu
Gost
Uhuhuhuhu

Sto posto ga zove da mu kaze da se slaze sa dps zakonom. Poslije pisma, bolje oci u oci.

Tomos
Gost
Tomos

E to je fino pa kod Erdogana, pa da nam se kaže što je odlučeno sa Crkvama, intetsantna ova samostslnost…

Anonimous
Gost
Anonimous

Predebeli prsti, nisi ti za bota, bolje se drži paorstva kao i preci…

Placi mala
Gost
Placi mala

Suska se suska. Zakon ide na misljenje mitropoliji. Aha hah aha

Ma,neka
Gost
Ma,neka

Mislis, Srbijanskoj crkvi? Taman posla! To je zakon gradjana CG.

Anomini
Gost
Anomini

Samo da mu da ga ne gune kao Tramp cekamote te Duki pred Skupistinom 24 12 necemo ti dan uzimas Nase Srpske Crkve u Crnoj gori tebi Pazinu Milu i Raspopu Mirasu.

Cgcg
Gost
Cgcg

Onda cemo i mi da se okupimo sto ste nam uleceli u crkve sluge tudje

Hari Nata Kari
Gost
Hari Nata Kari

Vi ispred medresa

Tivcanin
Gost
Tivcanin

Kad to Srbi dodjose da grade crkve u Crnu Goru. Jesu li radili za dnevnicu ili na mobu.

roma
Gost
roma

tivćanine, tvoji đedovi su ih gradili prije nego što su promjenili vjeru i prešli u katolicizam.

Bice tuge
Gost
Bice tuge

Zakon u magli…papa ce mu objasniti dvije. Dobre vijesti, mirise na povlacenje

Anonimous
Gost
Anonimous

E pa, baš da vidimo. Vi ste tako mislili da ste u pravu, da će vas Rusi spasiti od Nato-a. E tako će Papa da se založi za vaše crkve što pokradoste….

veki
Gost
veki

zar on nije pravoslavac, što će tamo

Ironija
Gost
Ironija

Da,jer u Vatikan ne smiju sem katolici…. aj bjezi

Bada Boom
Gost
Bada Boom

Ovo je cudno,cemu hitnost,jer ove posijete se dogovaraju mjesecima unaprijed,izgleda da je SPC uspijela da baci cini,lazi i zabrine Svetu Stolicu za mir na Balkanu,e sprdnje……….hahahahahaha….

Slavko
Gost
Slavko

Samo da mu ne opali ko macolu kao Tramp.

macola
Gost
macola

On bi tebe, žednog preko vode preveo.

PRAVEDNIk
Gost
PRAVEDNIk

Cudno.kako tako brzo stize..poziv..iz vatikama.Koliko ste molili da Premijer stigne do Svete stolice.

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Stra me za Irineja i Rista.

Glava
Gost
Glava

Dako ga papa zamoli da odlozi

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Nece moliti no narediti da promjene datum.Dje na badnje vece Vuksanovic slavi ne moze glasati.

Mirna i 3ambasa
Gost
Mirna i 3ambasa

Vratiše li Vlahoviću onih 200 eura?

David Bowie
Gost
David Bowie

Lijepa Vijest, a ovaj Covjek, Premijer Markovic, lise Politike, odaje utisak jednog Gospodina, umjerenog, odmjerenog i ne sjecam se da je ikada rekao neku suvisnu recenicu. Pozdrav.

Send this to a friend