Politika

Marković sa Piculom: EU nema alternativu za Crnu Goru

Crna Gora nema alternativu kada su u pitanju evropske integracije, a na tom putu ima podršku Evropskog parlamenta, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i poslanika Evropskog parlamenta i stalnog izvjestioca za Crnu Goru Tonina Picule.

“Drago mi je da će Crna Gora imati priliku da sarađuje sa čovjekom koji dobro poznaje region i prilike u našim državama i koji razumije značaj politike proširenja, ne samo u kontekstu stabilnosti već i sveukupnog napretka“, kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je istakao da naša država želi da bude članica Unije kad bude spremna za to jer želi da u EU bude nova vrijednost i kvalitet, a ne problem. Fokus Crne Gore je, dodao je on, na daljim reformama i mjerljivim rezultatima u oblasti vladavine prava. Sagovornici su se saglasili da je puna funkcionalnost parlamenta i političkog sistema važna za dalji napredak države i društva na putu ka EU, te da je poseban značaj političkog konsenzusa i dijaloga kada je u pitanju proces evropskih integracija i sprovođenje reformi.

Poslanik EP Picula je kazao da treba poštovati rezultate koje je Crna Gora ostvarila, ali i da je pred njom dosta posla koje treba uraditi do punopravnog članstva u Uniju. On je dodao da je Crna Gora puno uradila, te da će Evropski parlament i druge evropske institucije, kroz partnerski odnos koji imamo, dalje pomagati našoj državi.

Na sastanku je ocijenjeno da je važno za građane obezbijediti bolji život, a predsjednik Marković je u tom kontekstu govorio o oporavku naših javnih finansija, snažnom ekonomskom rastu i uslovima za kvalitetniji život.

M.D. 

Send this to a friend