Politika

Martinović: SPC treba da se registruje kao i sve vjerske zajednice

Nikola Martinović

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica danas stupa na snagu. Ovaj dokument izazvao je buru nezadovoljstva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prosrpskom političkom bloku u Crnoj Gori, a poslanici Demokratskog fronta, skandalom koji su izazvali u Skupštini, pokušali su, 27. decembra prošle godine, da onemoguće usvajanje Zakona.

<<<Od sjutra na snazi novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti<<<

Advokat Nikola Martinović kazao je za Pobjedu da je ključna stvar u primjeni Zakona jednostavna činjenica – to što će se tražiti da li imate osnov za svojinu na nekom objektu.

“To nije ništa ni novo niti nepoznato. Svako ko ima nekretninu mora znati odakle mu je, je li kupljena, naslijeđena ili je dobio u nasljeđe ili je dobio po nekom zakonu. To će se tražiti i za te nekretnine koje se pominju u Zakonu kao što se traži i za sve kuće ili stanove koje građani imaju u svojini. U imovinskom smislu to ne predstavlja nikakav problem”, pojasnio je Martinović.

Od danas, prema njegovim riječima, Uprava za imovinu ima obavezu da u saradnji sa Upravom za nekretnine napravi spisak državne imovine koja je obuhvaćena Zakonom i da pokrene upravne postupke pred Upravom za nekretnine kako bi se obavili odgovarajući upisi.

“To znači da je Uprava za imovinu dužna da identifikuje nekretnine za koje vjeruje da mogu biti državna imovina po ovom zakonu i da podnese zahtjev Upravi za nekretnine da se ta činjenica provjeri. Onda će u tom upravnom postupku, sa jedne strane onaj na koga je upisana ta imovina, to mogu biti razna pravna i fizička lica i sa druge strane država Crna Gora, odnosno Uprava za državnu imovinu biti stranke u upravnom postupku. Po pravilima opšteg upravnog postupka po kojem se i danas vrše upisi prava na nekretnine sprovešće se postupak po kojem će svaka od strana priložiti dokaze na osnovu kojih smatra da ima osnov za upis prava svojine. Onda će Uprava za nekretnine postupiti po tim zahtjevima. Odnosno procijeniće da li jedna od stranaka ima osnov za upis i na osnovu toga osnova izvršiti odgovarajući ili odbiti upis”, istakao je Martinović.

Uprava za nekretnine će, kako je dodao, prvo dobiti zahtjev od Uprave za imovinu i onda će ona pozvati stranu na koju je upisana da i ona bude upoznata sa zahtjevom.

“Tako se formiraju stranke upravnog postupka. Onda će obje strane da predlože dokaze na osnovu kojih zasnivaju svoje pravo. I na kraju kada te dokaze Uprava za nekretnine pribavi i izvrši uvid, onda će ona donijeti prvostepeno rješenje. Poslije toga svaka od stranaka ima pravo žalbe, o toj žalbi će odlučivati Ministarstvo finansija, pa ako i poslije toga neka od stranaka bude nezadovoljna ima pravo da se obrati Upravnom sudu kako bi Upravni sud riješio taj spor”, kaže Martinović.

On smatra da do opstrukcije u pojedinim institucijama ne bi trebalo da dođe.

“One su uvijek moguće, ali mislim da za to nema potrebe, zato što vjerujem da će svaka od stranaka postupati savjesno u vođenju spora. Nema razloga da bi neko vršio neku opstrukciju”, smatra Martinović.

Srpska pravoslavna crkva najavljuje međunarodnu arbitražu, ali arbitraža za ovakve sporove, kako tvrdi Martinović, ne postoji.

Mitropolija crnogorsko primorska trebalo bi, prema njegovom mišljenju, da bude registrovana u Crnoj Gori.

“Trebalo bi da ako poštuje zakon, izvrši registraciju kao i sve ostale vjerske zajednice, da stekne svojstvo pravnog lica i da na osnovu toga ima koristi, a ne štete”, poručio je Martinović.

Zašto SPC osporava ovaj zakon, Martinović ističe da je to pitanje za SPC.

“Oni imaju svoje razloge, vjerovatno se boje da će to uticati na njihova imovinska prava. Da li je to opravdano ili ne, vidjećemo”, kazao je Martinović.

Nikola Martinović smatra da ukoliko se sve strane budu savjesno ponašale, što on očekuje i budu u skladu sa Zakonom efikasne u korišćenju svih pravnih sredstava koja stoje na raspolaganju, da se Zakon može sprovesti u roku od godinu dana.

“Postupanje po ovom zakonu se može završiti u katastru, odnosno Upravi za nekretnine za najviše pola godine. Poslije toga može se očekivati da Ministarstvo finansija riješi najviše za dva mjeseca i poslije toga još tri mjeseca da završi Upravni sud. Rok od godinu dana je da se dođe do konačne odluke je prema mom mišljenju objektivan, u kojem se sve može završiti bez uticanja na bilo čija prav”, zaključuje Martinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vranac 13 jul
Gost
Vranac 13 jul

Reče Vaseljenski Patrijarh samo da se nikola martinović složi sve ostalo je ok i lako

Joko
Gost
Joko

Reče Vučić da idete u policiju, da se prijavite. HAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAA. Lijepoga li Božića. Napokon sloboda.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

numan paša ćuprilić vezir i guverner bosne,,,,,,, Crna Gora je “opljačkana, najveći dio Katunske nahije opustošen, a Ozrinići, Zaljuti, Cuce, Bjelice, Ćeklići i Njeguši popaljeni i sravnjeni sa zemljom.”…………………………..e kod njega tražite papire, on ih je sklonio na sigurno mjesto, pošto je znao da če poslije njega da dođu novi bašibozluci

Boris
Gost
Boris

a Telekom??? davno si ti trebao da odgovaras pa nisi? zasto?

Ljuta
Gost
Ljuta

Edukacija martinovicu

Stav Vrhovnog suda CG
UTVRDJIVANJE SVOJINSKIH PRAVA
Upravni organ sem u postupku izlaganja NIJE NADLEŽAN da utvrdjuje svojinska prava, vec je to nadležnost REDOVNOG SUDA.
Presuda Vrhovnog suda CG Uvp br 244_18 od 10.05.2018

Rekose stari Latini da za neke važi da imaju časti koliko imaju zlata a takva čast traje dok imaju zlata…

Adio Mare!

Anonimous
Gost
Anonimous

Potpuno netačno. Uprava za nekretnine će to uraditi na osnovu svojih zapisa, a samo sporne nekretnine će se izdvojiti, i pojedinačno rješavati. Druže, Crnogorci imaju izraz “Silu na sramotu”. E to je SPC radila, tako da će sramota da ispliva. Nemojte da se foliramo, svi znamo šta slijedi….

DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

Bravo Ljuta , Zna ovaj Martinovic za ovo samo se pravi !!!

Ljuta
Gost
Ljuta

Ne bih rekao da zna….mislim da bolje zna neke sudije

Titov Pionir
Gost
Titov Pionir

Tacno. I za postupke fiziskih lica gdje je na njihovoj imovini upisano pogresno drugo lice, upravni organ (uprava za nekretnine) ce dati rjesenje da nije nadlezna i da se treba pokrenuti postupak pred sudom rad utvrdjivanja prava svojine, tj pokrenuti tuzba protiv onog na kojeg je imovina trenutno upisana uy prilaganje svih dokaza.

Lukjeli
Gost
Lukjeli

Zakon je protivustavan !

Joo
Gost
Joo

Nije….

Бајо Пивљанин
Gost
Бајо Пивљанин

Ти би да отвориш посластичарницу? Па кажи тако.

Bajo
Gost
Bajo

I poslastičarnica se mora registrovati Baśa , a naročito ta vaša uvozna crkva srba MCP-SPC što misli da je iznad Zakona .

Marko
Gost
Marko

Bravo tako treba samo treba ugasiti ovu drugu sa 5 vjernika

diskus hernija
Gost
diskus hernija

Nema druge, to je NVO.

Joko
Gost
Joko

Kako god ali je vječna i CPC i CG.

DAKA S-400
Gost
DAKA S-400

Toliko ste joj poneseni da ni jednan manastir niste u stanju da napravite od registracije u MUP. Nije bitno i novi zakon kaze da se moze i ispod tende.,, samo da je dobro zategnuta !!

Joo
Gost
Joo

Nasa prava CPC je bar registrovana…..a vi okupatori?….kako mislite da se registrujete……kao okupatori u stranoj drzavi stranih svetinja……

animamontenegro
Gost
animamontenegro

Marko ono što plamsa,teško ugasiti…

Ljuta
Gost
Ljuta

I ti si trebao odavno u zatvor nego nikako da stigne prevod iz usa

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sve je to jasno. Ovi što se pozivaju na Nemanjiće koji napraviše par crkava, zaboravili su da kažu da su prije toga Nemanjići do temelja porušili gradove Duklje/Zete, Oblun, Svač, Drivast… Samo Svač je po predanju imao 365 crkava. Crnogorska crkva je kroz istoriju sama postavljala poglavare (autokefalna), a srpskoj su to radili Turci dok im nije dosadilo. Onda su… Više »

Cunami
Gost
Cunami

A da Svac, Olbum i Drivast nisu opustosili Mongoli? Ne barataj sa neistinitim pricama. Sto se tice postavljanja mitropolita crnogorskog, njega je do 1766.g rukopolozavao srpski patrijarh, a posle toga karlovacki mitropolit. Od polovine 19.v rukopolozenje vrsi moskovski patrijarh. Kako mozes da pricas o autokefalnosti neke crkve koja nema osnovni uslov autokefalnosti a to je rukopolozenie…

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Tandara, mandara!

Maks
Gost
Maks

I tako nestade svetosavski cirkus,kao da ih nikad nije ni bilo.

Krap iz Rogama
Gost
Krap iz Rogama

Jesi li ti novi Mirašev ljubimac?

Joko
Gost
Joko

Ko ja Ljuta, jesam.

Olja
Gost
Olja

Bravo Nikola jasno i precizno.

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Nebeska Crkva,oni ne prizbaju ovozemljanski narod.Najveca zelja mi u zivot da okupatorska sekta spc ide za srbiju.Tamo im je naljepse CRNOGORAC IMA SVOJU CRKVU.

Бајо Пивљанин
Gost
Бајо Пивљанин

Не знаш о чему трабуниш. Сто се тиче Православне Цркве, у Црној Гори је све исто само последњих 800 година!

Anonimous
Gost
Anonimous

Ah da ta slatka autokefalna laž od 800 godina, samo ni za to nemate papir da posvjedoči. Ali Srbima ne treba istina nego laž koju će raja lakše da proguta…

Joo
Gost
Joo

Bajo….menjas teze i prikladjujes istinu da odgovara srbijanskom interesu…….pravoslavna jeste….ali NIJE srbijanska…..kad je dodato srbijanska?…..posle okupacije……

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

hhaahaah sad ce i oni kao NVO!! ko se poslednji smije najsladje se smije!!

Cunami
Gost
Cunami

Gospodine Martinovicu, 90% starih kuca i kucista ( o onima starijim od 1918. da ne pricamo) po Kantunskoj nahiji nema nikakav dokaz o svojini, niti moj pradjed koji je pravio mogao da je ,,prijavi” jer niti je bilo katastra, niti je bilo potrebe za bilo kakvim upisivanja. A izgradnju tih kuca je pomagalo cijelo selo, il su pomagali u materijalu,… Više »

Bajo
Gost
Bajo

Kakve veze ima tvoja đedovina sa činjenicom da se crkva srba MCP-SPC uselila okupacijom 1918 u naše svetinje ?
Da ti se neki rođak uselio u đedovu kuću tužio bi ga do Strasbourga .

Cunami
Gost
Cunami

Ja govorim da je tesko dokazat svojinska prava stara 100godina…i da ako oce drzava da se inati kao u ovom slucaju, nasa imovina nije sigurna…
Druga stvar, Mitropolija crnogorska je postojala u Crnoj Gori i prije 1918…a ti ako ne vjerujes ceraj nas do Strazbura

Nikola
Gost
Nikola

Bas zato sto je narod crngorski to gradio to mora da pripada crnogorskoj drzavi. Crkve su kulturna dobra drzave i moraju biti zasticena od strane drzave. Crkva je bila samo korisnik tih dobara, i opet ce to biti.

Cunami
Gost
Cunami

Kad je to crkva bila samo korisnik tih dobara? Crkvena imovina je definisana zakonom u knjazevini Crnoj Gori clanom 35, zakonika imovinskih odnosa Knjazevine Crne Gore.

Joo
Gost
Joo

Cunami….nece vlasnik Cetinjskog Manastira biti srbijanci i kraj……isto kao ni Hrama na Vracaru i svih crkvi u Srbistanu Crnogorci…..

Miko
Gost
Miko

Kakvo ludilo mozga

Sjocjo
Gost
Sjocjo

Opet novi poltron

Aooo
Gost
Aooo

E svi su poltroni koji su patriote i misle dobro CG. A sjedi, ne lupetaj praznu pricu demagogsku. Proslo je vrijeme lazi i srpskog nacionalizma.

Cunami
Gost
Cunami

Kako neko ko prkosi zdravom razumu, ko nece crkve da pretvori u poslasticarnice, ko udara u temelje Cg moze bit patriota?

Joo
Gost
Joo

Cunami…kao da si neki pop….patriotizam NIJE crkva vec DRZAVA……u Crnogorskom slucaju GRADJANSKA…….

Ljuta
Gost
Ljuta

Da misli dobro ne bi bio upetljan u veliku korupciju

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Matični broj za Nemanjice fali,ne znamo da li je maticar ziv

Istina
Gost
Istina

vlasnik bilo cega moze biti fizicko ili pravno lice!!! U ovom slucaju je vlasnik virtuelna organizacija, dakle registrujte se pa dokazujte imovinu.
Naravno, ct manastir i crkva cipur su 2009. Na isti nacin postali vlasnistvo Prijestonice Cetinje.

Nego ne boli njih imovina, jer ce je moc koristit normalno, boli ih sto se moraju registrovat i placat porez.

Cunami
Gost
Cunami

I jedna i druga stvar su neistinite. Ovim zakon placanje poreze nije definisano, a sto se tice registracije, vjerska zajednica koja ima sjediste u drugoj drzavi, kao rimokatolicka i pravoslavna ne moraju da se registruju u cg. Sporan je clan 64. Član 64 Po pravosnažnosti odluke kojom se vrši upis prava državne svojine u katastar nepokretnosti u skladu sa članom… Više »

Delboj
Gost
Delboj

Papir da je sve bilo srbijansko prije 1918 i nema problema. Ako vec govorimo da je sjediste u drugoj drzavi (mnogi sa tvoje strane bi ti prebacili da ovo nema veze sa Srbijom vec sa Srpstvom, a u stvari ima veze samo sa Srbijom.

Cunami
Gost
Cunami

Da li je problem sto je sjediste rimokatolicke crkve u Vatikanu? I kakava je razlika da li je sjediste srpske crkve Cetinje, Beograd ili Pec. Da se kralj Nikola pitao bila bi Pec…al to je unutrasnje pitanje crkve. Nista nije do 1918.bilo srbijansko niti je bilo posle….kao sto nije danas…nego je srpsko

Joo
Gost
Joo

Srpsko…Srbin….izmisljene reci da zamene pravoslavan i pravoslavlje…..a sve u cilju ostvarenja srbijanskog sna o Velikom Srbistanu……recimo, odluci Hrvat da se krsti u SPC u Zagrebu, odmah postaje Srbin……sad je jasno od koga je Stepinac prepisivao……

Ljuta
Gost
Ljuta

Sto znaci ovo..do odluke državnog organa nadležnog
za odlučivanje o državini, korišćenju i raspolaganju ovim objektima i zemljištem.?
Da li ovo znaci da drzavni organi tj DPS SD OKG mogu manastir dati Statisu za hotel?

Cunami
Gost
Cunami

Apsolutno drzavni sluzbdnik moze zabraniti vrsnje vjerskih obreda u crkvama i izvrsiti njihovu prenamjenu

Joo
Gost
Joo

Ne samo porez….boli njih sto ce se utvrditi sva imovina….a onda ce krimi organizacija da odgovata za mahinacije sa crkvenim zemljistem na primorju koje su radili poslednje dve dekade……i to zemljistem koje pripada CG……

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Je li tenda NVOCPC prošla tehnički? Nemoj opet da bude Vaistinu pade!

Garo CT
Gost
Garo CT

Režimski advokatu kad si vidjeo onoliki narod koji je svaku nic ispred crkvi , hramova i manastira malo si podvio rep !

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Onoliki ” vjernici” nijesu svi iz Crne Gore, to svi znamo, i nemojte nam MAZATI OCI kolovojnicama po CG!

Cunami
Gost
Cunami

Tjesi se…pa i sam znas da je granicna policija vracala sa granice sve organizovane dolaske u cg

Istina
Gost
Istina

Neka setaju, nijesu prepametni cim mogu da nasjednu na ovakvu pricu

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Garo, kako si kao sa Cetinja, sigurno si vidio da kod Amfilohija nije bilo 200 osoba, zajedno sa popovima i političarima. Sve polako dolazi na svoje. Progledaće i zavedeni Crnogorci i shvatiti da smo mi Crnogorci nihovi a ne oni Srbi iz Rogatice, Svrljiga, Niša… što ih kao podržavaju.

Cunami
Gost
Cunami

Evo ja sam bio na Cetinje, ispred manastira jer ne obilazim politicke skupove za blage dane. Dje je vise ljudi bilo i nije toliko vazno, a svakako je bilo vise ispred manastira…al ono sto je mene odusevilo, u razgovoru sa nekim Cetinjanima, zakljucili smo da mnogo vise Cetinjana je bilo ispred manastira. Svestenstvo MCP vrsi osvjestavanje slavske pogace u preko… Više »

Joo
Gost
Joo

Cunami….nekad zvucis pametno….ostrascen i pun mrznje prema CG, ali ipak ok……ali kad napises ovo o Cetinju, odmah autogol……😂😂😂

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Tandara-Mandara.

PuniMržnje
Gost
PuniMržnje

veliki vjernici, takva vam sva istina bila

Moralnista
Gost
Moralnista

Ti si opomenu od Boga dobio i nije ti dosta

Sramota
Gost
Sramota

Polako, polako, doci ce red i na tebe s obzirom kako rezonujes, moraLnisto…

Budan
Gost
Budan

Crna Gora Crnogorcima i tacka!

STEVO
Gost
STEVO

Naravno, CRNA GORA CRNOGORCIMA, NE MIRAŠLIJAMA

Budan
Gost
Budan

Crnogorcima ne samozvavim Srbljima Stevo. Ne dijelimo se na Mirase i Ristove slijepce. Sve je to narod. A vise od pola clanstva gubite kad CG crkva dobije Tomos, a to je ove god.

djuradj
Gost
djuradj

… Cetinjski manastir je mjerilo koliko su zloupotrebili Crnu Goru…pa Cetinjski manastir je centar…sve su ostalo izgradili a njega nijesu??????…sve je to Crnogorskog naroda i drzave…

Krsto
Gost
Krsto

Dobro je ovoga BAJICU OKREULO U OVU GODINU. čUPNUĆE I OĐE KOJI EURO ZA OVAJ UGOVOR…..

Turimvamga
Gost
Turimvamga

Obzirom da neki mnogo bolji pravnici tvrde potpuno suprotno mislim da je ovaj samo navijac !

Region
Gost
Region

Sve je jasno, ko ima obraza stidio bi se

Vitamin C
Gost
Vitamin C

E, bogomi, evo su, tamo oni, bili odje jedan vijek pa im nesto obraz nije smetao…ili ga nijesu ni imali.

Region
Gost
Region

Možda ne znaš. Ali ko je god bio, njih 99%, Sveštenina u Crnoj Gori prije 1918g, ostajali su na istim pozicjama i nakon 1918g..
Znači nisu bili tamo samo 100g, no 700-800g do danas.
I danas je u Crnogorskom Sveštenstvu 95% Sveštenika Crnogorski Državljani

Haris
Gost
Haris

Sto bi rekao Gen. Dukljanin : Tenda se srusi, Vaistinu se srusi.

Mileva
Gost
Mileva

Kome je poslije čitanja ovog teksta nešto nejasno, njegov problem.

Kokot
Gost
Kokot

A tebi je kao jasno……a makse

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Kad slusam srpske politicare kako svojataju Cetinski Manastir i Ostrog neznam kako se boga ne boje, kako se dice sto su nam svetinje oteli i prisvoili i nas progonili. Ginuli smo da spasimo srpski narod koji sad nebi ni postojao da nije bilo crnogoraca i onda kako to ide sve su nam uzeli i crkve i manastire i drzavu i… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nisi ti ništa “vratio” niti ćeš. Bolje knjigu u šaku i opismeni se.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

O pope, sa mojim nickom, još se trzaš. Vas 4-5 popova na portalu imate razna zaduženja. Ti si najgluplji kad te je zapalo da uzimaš crnogorske nickove i lažno se predstavljaš. Pošto si iz Kuršumlije, čak te nije ni sramota. Vratićemo pope sve svetinje, a vjerovatno i tebe u južnu Srbiju.

Velja gora
Gost
Velja gora

80 % Kursumlije naseljeno Crnogorcima posle Balkanskih ratova

Lovcenska
Gost
Lovcenska

A otkud ti znas da spc nema dokaz o vlasnistvu ta dva manastira ! Je li ti to nesto “prejudiciras” kao onaj sasa polovic iz grand ziria ili kao rada manojlovic dok daje intervju ?

Nikac od Rovina
Gost
Nikac od Rovina

Potpuno si ne upućen. Cetinjski Manastir je upisan na prijestolnicu Cetinje. Tu je sve čisto, nijeste ga uspjeli upisati devedesetih kao ni crkvu u Trešnjevu-Cuce.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Koji mi ? Mene to inace ne interesuje i nije od znacaja za kvalitet zivota u crnoj gori ? Ali recimo, koja je raxlika u tome sto se cetinjski manastar vodi na opstinu u odnosu na to sto ce se vodit na drzavu ? Ko ulaze nivac u njegovo odrzavanje ?

Novak
Gost
Novak

Država ce da se stara I ulaže kao vlasnik zajedno sa CPC.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Novak#Zasto bi cpc ulagala ako tamo ostaje svjestenstvo spc ? Zasto bi i drzava ulagala ako tamo ostaje svjestenstvo spc ?

Joo
Gost
Joo

Ne ostaje svestenstvo SPC….vec ima pravo koristenja drzavnog vlasnistva….ISTO kao i CPC…….

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Lovcenska, stidi se!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Zasto bi drzava ili cpc ulagala u manastir ako tamo ostaje spc ? A ministar pravde i premijer su rekli da ce spc ostati u manstiru ?

Joo
Gost
Joo

Lovcenska….narod…da ne mislis da Risto daje od svojih hotela i kazina….ili od kirije od onih stanova koje je Kole za njega pokupovao u Duklji u Budvi……

Joo
Gost
Joo

Da ima “lovcenski” ne bi toliko kmecali i dizali halabuku….vec dali dokaze i zavrsili pricu…..ali Nemaju pa i nece moci…..

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

10 miliona ne bi postojalo da nije 650.000? A u I Sv. ratu Srbija izgubila trecinu stanovnistva, 60% muskog…. bice da je zato sto su bjezali.

Crni
Gost
Crni

Kljucno pitanje je na koje se niko ne osvrce, zasto ovaj zakon smeta samo SPC a ne i drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori?
Sto bi mene smetalo da drzava provjeri da li sam ja stvarni vlasnik mojeg stana, kad znam da sam ga kupio i imam sve papire da to dokazem.

Pravnik
Gost
Pravnik

Ključni odgovor: zato što se ovim zakonom otima imovina isključivo od SPC, pošto je vlada potpisala međunarodne ugovore sa katoličkom crkvom u Rimu i sa islamskom zajednicom, u kojima piše da je sva njihova imovina i vjerski objekti zagarantovana, i ne samo da im se ne smije oduzimati nego piše da će im država pomagati u izgradnji novih objekata. SPC… Više »

Nikac
Gost
Nikac

Priučeni pravniče, zato što su sve ostale konfesije i prije 1918 bile na njih upisane, a samo ste vi “oslobodioci” pravoslavne crkve i manastire oteli aktom da crkve i država ne postoje od 1. decembra. 1918. E, tu je vama Srbima prpa i muka

Đuro
Gost
Đuro

Neka država dokaže da je tvoj stan državni, jer ti si u katastru upisan kao vlasnik, i nijesi se upisao sam neko je je upisao zvanični vlasnik. Svako ko je upisan u katastru je vlasnik, a svako ko mu to osporava treba sam da dokaže da je on vlasnik, to je tako od Rimskog carstva do danas. Svi znamo da… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Đuro, Nemanjići su to radili u okupiranoj Zeti, nakon što su porušili sve crkve. A po tvojoj logici Cijela Srbija je Turska a Vojvodina Austrijska.

Gost
Gost
Gost

Stara Podgorice, nijesu porušili nego preveli katoličke u pravoslavne. A po tvojoj logici i Sloveni su okupirali Duklju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Gostu, oćeš da kažeš da Stefan Nemanja laže. On piše: poruših, da ne ostade kamen na kamen i njihovu slavu (Zete) pretvorih u prah. Porušio i popalio. Ni jedan istoričar u Duklji ne pominje Srbe. Mihailo je dobio krunu kao “Kralj Slovena”. No vi jadovi nemate istoriju, pa kradete iz okruženja.

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Znači staromoračanine samo ti paušalno tandaranje odgovara.

murko
Gost
murko

Koliko vas ima u toj glavi? Srbi ne postoje , ali ipak porusise Duklju, pa predjose u nepostojanje ponovo.

Gost
Gost
Gost

Hoću da kažem da loše guglaš, a ni logika ti nije jača strana. U botovanju si pak sasvim solidan. Ako je Stefan Nemanja sve porušio i popalio (on to nije napisao jer on nije napisao ništa) okle hramovi iz prednemanjićkog perioda. Drugo pitanje, čiji si ti onda potomak…

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

@ Stara Podgorica, Staromoračanine, mislio sam da si ozbiljan čovjek i da ti nije teško da pošteno odgovoriš ko je i kada sagradio manastir Moraču i koja ga je crkva koristila od tada do danas.

Novak
Gost
Novak

Do 1918. Crnodorska pravoslavna crkva. Pa Srbija se o svome jadu zabavila do 1912 odnosno 1812 do kada su bili pod turcima.
Srbi nemate kontinuitet države bili st pet vjekova podturcima i trba vi “by pass” da to premostite.

Nikac
Gost
Nikac

Nemanjići su bili okupatori i uzrupatori crnogorske zemlje oodnosno Duklje. Prema tome nema tu što da se dokazuje Djuro

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Куку нама, онда је све, лише 4 нахије окупирано и узурпирано.

Vitamin C
Gost
Vitamin C

CPC i : ” Sve ostale vjere u CG su slobodne”

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Kljucni odgovor je da se Milo zaigrao radi licnih ciljeva odnosno para a nije ocekivao ovakvu reakciju naroda.

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Narod crnogorski je odgovorio PODSKOM ZAKONU, a dio ” posrbljenog naroda” drzi mantiju Ristu, zajedno sa pripadnicima nekih komsijskih drzava…

Balša CT
Gost
Balša CT

,,Po pravilima opšteg upravnog postupka po kojem se i danas vrše upisi prava na nekretnine sprovešće se postupak po kojem će svaka od strana priložiti dokaze na osnovu kojih smatra da ima osnov za upis prava svojine” Čekajte , meni nije ovo najjasnije?? Zar ne treba samo SPC da dokazuje imovinu koju posjeduje pa na osnovu tih dokaza da se… Više »

vesko
Gost
vesko

Balsa pa naravno da ne mozete dobiti manastire koje si nabrojao kada su to srpske duhovne svetinje.

Markuš
Gost
Markuš

Valjda je Crna Gora na ovim prostorima starija od Dušanovoga carstva koje trajalo osam godina i sedam mjeseci u dvanajestom vijeku. I da dodam da je vojska Dušanova bila rušilačka i osvajačka . Pa porušiliste li vi Srbi grad Duklju?

U pamet se...
Gost
U pamet se...

Crna Gora kao međunarodno priznata država traje kao knjaževina/kraljevina Crna Gora od 1878. do kapitulacije 1916. Crna Gora je priznata kao država 2006. Znači, ukupno 38+14=52 godine!

Novak
Gost
Novak

Napravi ti tu računicu za Srbiju. Crna gora je imala kraljevinu prije Stevana Prvovjenčanog koji je uzeo katoličku vjeru nesretniče. A dje ti je pet vjekova pod turcima. Pa crnogorska vojska vam je oslobodila 1912 Metohiju i izbila na granicu Bugarske – tačnije na rijeci Bregalnici. O čemu vi pričate.

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Evo ti pa računaj. Prva kuća podignuta na Cetinju za vrijeme Petra I služila za čuvanje sijena i zvali su je sionica. 1832. je podignuta prizemljuša “krčma”, a tek 1860. Cetinje je imalo svega 34 kućice slamom pokrivene!
Kakvo 500 godina, o čemu pričate.

Sistem
Gost
Sistem

Prije toga je Duklja nspala Rašku, pa nima Zeta pa osvijiše nas Turci i dadoše i e Crna Gora, pa nas osvojiše Italinani pa dadoše ine Mkntenegro. Ne znam kako se na Albanski kaže to

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Balsa, mora da su Crnogorci branili Ostrog od Omerpase ” za racun Srbije”….Ajde…Ostrog je bio VAZDA CRNOGORSKI.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

SPC se registrovala u crnoj gori prije više od 800 godina, a svjedok tome je vjerni narod koji svjedoči o tome masovnim protestima i litijama po skoro svim gradovima crne gore i kojih će protesta i litija i to isto masovnih biti i ubuduće,sve dok to svjedočenje ne prihvati ova vlast ili neka buduća vlast.

Mitar
Gost
Mitar

Pa e,e.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Svjedok ili dokaz tome da je SPC na teritoriji današnje crne gore postoji još od prije 800 godina su u naši brojni manastiri i crkve,grobovi naših predaka,ovaj narod i na kraju i ova država koju je stvorila naša sveta crkva.

Crni
Gost
Crni

E majstore litije ce ti biti najjaci dokaz na sudu.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Litije i narod su čudo druže,a na sud će proći sve kad se fotelje zadrmaju,a to valjda znaš i sam.

Crni
Gost
Crni

Ne kradi mi nick

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Hahaha.. e, dobar si!

Kotorska riva
Gost
Kotorska riva

Ova neće, a ni sljedeća sigurno. Jest, držali ste nekakvi sabor u Kotoru ispred crkve sv. Luke i tu slavili godišnjicu 1995. Bio je i stari patrijah Pavle , a to je bila katolička crkva napravljena 1195 godine. Eto takva vi je svaka istina. Naravno sad je to crkva srpska. Oteli nego što.

OtetoSeVraća
Gost
OtetoSeVraća

kad se preregistruju u nazivu po zakonu ne moze biti imenica i pridjev druge države

Send this to a friend