Politika

Mas: Vrijeme da se pokrene proces proširenja EU

Foto: Twitter

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je budućnost svih šest zemalja Zadnog Balkana leži u Evropskoj uniji i da se Njemačka i dalje bez zadrške zalaže za taj cilj.

“Ako vi isporučite, isporučićemo i mi”, to mora i dalje da ostane pristup proširenju Evropske unije, poručio je Mas u uvodnom govoru na virtuelnom sastanku Berlinskog procesa, kojem su pored visokih zvaničnika EU prisustvovali šefovi diplomatije šest država Zapadnog Balkana.

Mas je u govoru, koji je objavilo ministarstvo, naglasio da i EU mora da ostane vjerna svojim obavezama.

Prema riječima njemačkog ministra, uspješnom vakcinacijom otvara se prostor da se ponovo pokrene proces proširenja EU, a za države Zapadnog Balkana to znači da moraju da postave ambiciozne ciljeve pošto i njihovi građani imaju velika očekivanja.

On je ponovio da države regiona treba da osnaže vladavinu prava, suzbijaju korupciju i kriminal, štite slobodu medija i da stvore prostor na kojem će cvjetati demokratija.

Takve reforme će, prema njegovim riječima, privući više stranih ulaganja, otvoriti perspektivu za mlade ljude i tako zaustaviti iseljavanje kvalifikovanih snaga iz regiona.

Podsjetivši da je nedavno boravio u Beogradu i Prištini, Hajko Mas je ponovio da je poruka EU jasna – “Sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije bi ne samo povećao regionalnu stabilnost, već bi otvorio i put za izglede obje zemlje na članstvo u EU”.

Mas je ponovio da EU u potpunosti podržava napore visokog predstavnika EU Žozepa Borela i posrednika za dijalog Miroslava Lajčaka u realizaciji tog cilja.

On je izrazio uvjerenje i da bi EU konačno trebalo da donese odluku u pogledu liberallizacije viznog režima sa Kosovom, kao jedinom zemljom u region kojoj je, kako je rekao, i dalje uskraćena mogućnosti putovanja u EU.

„Agresivna retorika u BiH 25 godina poslije“

Govoreći o BiH, koja, Mas je rekao da ona i 25 godina od Dejtonskog sporazuma stoji u mjestu i da se čuje agresivna retorika.

Mas je rekao da je “evropski red vožnje za BiH jasan i da je to 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, a da će u tome odlučujuću ulogu imati i visoki predstavnik za BiH, kojem je izrazio punu podršku.

On je naglasio da su Sjeverna Makedonija i Albanija pokazale značajan napredak u pogledu reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i kriminala, kao i da su Skoplje i Atina sporazumom iz Prespe pokazale istorijsko liderstvo.

“Zato bi pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom trebalo sada da počnu. Zahvaljujem portugalskom predsjedavanju EU koje i dalje radi na tome da ostvari taj tadatak, ono ima našu punu podršku”, rekao je Mas.

Mas je pozvao sve zemlje regiona da ulože svu svoju energiju kako bi samit Berlinskog procesa zakazan za jul bio uspješan.

Pored šefa njemačke diplomatije i njegovih kolega sa Zapadnog Balkana, virtuelnom sastanku su prisustvovali i visoki zvaničnici EU i Velike Britanije, komesar za proširenje EU Oliver Varhelji i generalni sekretar spoljnopolitičke službe EU (EEAS) Stefano Sanino.

Send this to a friend