Politika

Medoks: O Otvorenom Balkanu da odluče Vlada i građani

Karen Medoks
Karen Medoks

Crna Gora je prešla veliki put kao država za 17 godina, a veliki broj političkh partija koje su se kandidovale za predstojeće vanredne parlamentarne izbore predstavljaju veliki napredak u razvoju demokratije, poručila je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks u emisiji Fokus na TVCG.

“Moje viđenje izbora trenutno je da je Crna Gora postala jedna lijepa demokratija. Prešla je put od situacije gdje nijeste imali toliko stranaka, do multipolitičke scene, i to je veliki napredak u razvoju demokratije. Sada građani imau više opcija pri glasanju, ali stranke u svojim programima moraju biti jasne koji su im prioriteti, da bi građani najbolje mogli da biraju ono što im treba. Moja poruka bi bila da se jasno prikaže za šta se koja politička partija zalaže, da bi građani znali za šta će glasati”, saopštila je Medoks.

Osvrnula se na inauguraciju i stupanje na dužnost novog predsjendika države Jakova Milatovića, i kazala da smo svjedočili mirnoj tranziciji vlasti.

“Bila sam prisutna na inauguraciji, koja je bila dostojanstvena i inkluzivna ceremonija. Mislim da je to znak da je Crna Gora sazrela kao demokratija, a za to imamo zasluge i bivšeg ali i novog šefa države. Crna Gora je za 17 godina prešla veliki put kao država”, kazala je Medoks.

Prisustvo toliko lidera iz regiona, ali i međunarodnih partnera poslalo je, kako kaže, poruku da Crna Gora ima važna partnerstva i alijanse.

“Za nas je NATO veoma važna alijansa, i to oblikuje naše prijateljstvo sa Crnom Gorom. Ali prisustvo inistranih partnera je poruka da smo uz Crnu Goru, da dijelimo vrijednosti i da se nadamo nastavku takvog odnosa u budućnosti”, kazala je Medoks.

Jačanjem institucija do povećanja otpornosti na spoljne uticaje

Odgovarajući na potencijalna miješanja spoljnih aktera u izborni proces, Medoks kaže da je ideja spoljnih aktera koji se miješaju u demokratske procese zabrinjavajuća.

“Veoma je važno da se ojačaju demokratske institucije, kako bi bila otporna na takve pritiske. Podržavamo Vladu da ojačaju institucije. I podržali smo proces praćenja regularnosti tokom predsjedničkih izbora, a podržali smo i CEMI u praćenju i brojanju glasova, sprovođenju njihovih rezultatata, i sprovodićemo to isto u junu”, kazala je Medoks i poručila da rade sve što je u njihovoj moći da smanje rizik od miješanja u izbore.

Napomenula da isti cilj ima i misija OEBS-a i ostale ambasade.

Nastavićemo saradnju sa bilo kojom vladom izabranom voljom građana

Osvrćući se na eventualnu podršku političkim partijama, Karen Medoks tvrdi da će ambasada Velike Britanije sarađivati sa bilo kojom Vladom koja bude izabrana od strane građana, ali da domet saradnje zavisi od mjere u kojoj dijele zajedničke vrijednosti.

“Vjerujemo da Vlada treba da bude izabrana od strane građana. Ujedinjeno Kraljevstvo radi sa državama a ne sa Vladama, tako da koji god politički subjekt dođe na vlast, mi ćemo nastaviti da sarađujemo i da razvijamo odnose. Ali domet saradnje zavisi od onoga koliko dijelimo zajedničke interese i vrijednosti. Mislim da je Crna Gora saveznik NATO-a kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, tako da već dijelimo evroatlanske vrijednosti”, saopštila je Medoks.

Ona ističe da je raduje izjava novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića koji podržava članstvo Crne Gore u NATO.

“Mislim da je Milatović postavio pozitivan ton za sledeću Vladu, ukoliko bude pratila taj pravac koji je novi predsjednik dao. Ko god nastavi u Vladi taj pravac, imaćemo odličnu saradnju”, kazala je Medoks.

Građani da odluče o Otvorenom Balkanu

Kaže da nema jasno izražene stavove o Otvorenom Balkanu, te da o tom pitanju mora da odluči Vlada i građani.

“Naredni izbori su odlična prilika za Vladu da da, ili ne da, podršku Otvorenom Balkanu. Možete direktno da pitate narod, i da oni odluče o tome”, kazala je Medoks, i napomenula da je Crna Gora već dio Berlinskog procesa.

“Mislim da bi sa bilo kojom drugom inicijativom, Otvoreni Balkan ili slično morali da budemo pažljivi da ne ugrozimo Berlinski proces”, navela je Medoks.

26

avatar
1000
19
7
0
 
23
blam živiDoloresMongroMitarBlok V
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dolores
Gost
Dolores

“Ujedinjeno Kraljevstvo radi sa državama a ne sa Vladama..”, pa zašto onda potencirate da Vlada i građani treba da odluče o Otvorenom Balkanu? Zar zaista mislite da bi Dritanova Vlada trebalo bilo o čemu da odlučuje? Molim, Vas, za nas je najbolje da ne dajete nikakve zjave koje se tiču slobodne volje građana, a pogotovu da ne “sugerišete” da bi… Više »

Mongro
Gost
Mongro

Od vas su se jedva odvojili Vels, Irska i Škotska. Vjekovima ste ih muzli kroz projekat Otvoreno kraljevstvo!

Mitar
Gost
Mitar

I jos ne odustaju!!!! Pa kako su bezobrazni jel moguce ovo!!!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Napravices ti male Orbane od otvorenoga balkana !! A samo vam to fali, sto vise ruskih placenika u EU !!

Eto tako
Gost
Eto tako

Mi smo odlucili ,NECEMO !!!!

Laban
Gost
Laban

Pogrešan vam je naslov.Ona fino kaže treba da pazimo da OB ne ugrozilo Berlinski proces.

blam živi
Gost
blam živi

Ti se šališ, naravno, Labane.

Me&I
Gost
Me&I

“Mislim da bi sa bilo kojom drugom inicijativom, Otvoreni Balkan ili slično morali da budemo pažljivi da ne ugrozimo Berlinski proces”, navela je Medoks.

blam živi
Gost
blam živi

Mutljavina. Ne želimo u Otvoreni Balkan. I tačka.

Dejan
Gost
Dejan

Konačno otkrismo ko stoji iza ovoga, isti oni koji su gurali abazovica. Dritan je krivuci potpisao temeljni ugovor po nalogu britanaca, sada krivuci treba da potpise OB po nalogu istih.

Zorica
Gost
Zorica

Koja vlada ..gospodjo…

City kvart
Gost
City kvart

Open balkan rano ujutru

Mrak😂 za to
Gost
Mrak😂 za to

Javno da narod I vlast odluce a ovamo samaraju I vicu suprotno tipicno colonijalistima jos samo onaj kralj da nam nametnu da je nas I da se sepuri po crnoj gori

Role je king
Gost
Role je king

Sto se cini sa Crnom Gorom,ovo je sprdnja…

Vienna da je
Gost
Vienna da je

Otvorenj balkan je zlo samo eu i nato

Blok V
Gost
Blok V

To koji nam nude i EU i Nato isti ti nude i Otvoreni Balkan. A izabrali smo da nećemo istok, već zapad i sad moramo njih da slušamo. Nema tu nazad

Laban
Gost
Laban

Ne nudi ova,nego pažljivo čitaj.Ne nudi ni EU.Medoks kaže da pazimo da druge inicijative,računajući i OB ne ugroze Berlinski proces

Blok V
Gost
Blok V

Eskobar je iznad Medija

Slavica
Gost
Slavica

Hvala necemo u otvoreni balkan

🇲🇪Patriot🇲🇪
Gost
🇲🇪Patriot🇲🇪

Par dana prije izbora ovih, gurnuce nas u taj otvoreni Balkan, ne smijemo to dozvoliti dobri moji

Kjotor
Gost
Kjotor

Da , da, tako su se i gradjani pitali o ulasku u Nato.Super je ta demokratija kada treba podrediti sve vasim interesima.

Mico zabrdje🇲🇪
Gost
Mico zabrdje🇲🇪

Da nam vucic kapu kroji, e nece da moze !!!
Dovoljno ste nas zavadili
hocete jos ?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Oni zavadili, obrati se svome Kralju za to. Niko ga nije ćerao da priča ono što je pričao.
Nego nije umio da vlada sem na podijelama

Ivo
Gost
Ivo

Sa CG vladaju Amerikanci i Englezi , otvori oci , procitaj nesto

Sloboda
Gost
Sloboda

Imali smo previse stranaka, a sad jos vise.

Eureka
Gost
Eureka

Tako je, hvala na podršci

Send this to a friend