Politika Marković sa predstavnicima NVO

Mi smo jedan tim, ujedinimo se da ostvarimo cilj – članstvo u EU

Marković

Vlada je svjesna značaja civilnog društva za proces pristupanja Crne Gore EU i zato smo iskreno okrenuti ka kontinuiranom unapređenju direktnog dijaloga, kazao je danas premijer Duško Marković na otvaranju okruglog stola „Saradnja Vlade i NVO u procesu pristupanja EU“, koji je organizovao Generalni sekretarijat Vlade.

“Čvrstog sam stava da vaša specifična znanja, praktično iskustvo i kritičko viđenje stvari, uokvireno u konkretne i konstruktivne predloge, mogu podići kvalitet i brzinu našeg pregovaračkog procesa”, rekao je Marković.

Izrazivši očekivanje da će današnji dijalog biti koristan i za Vladu i za NVO sektor, premijer je ponovio apel upućen i civilnom sektoru i političkim partijama: ujedinimo naše potencijale, znanje i snagu da zajedničkim pregnućem ostvarimo trenutno najvažniji nacionalni cilj – priključenje EU.

„Apelujem da obnovimo povjerenje u zajednički rad, jer samo tako možemo pojačati sinergiju svih crnogorskih potencijala. To možda nije jedini, ali je bez ikakve dileme najsigurniji i najbrži put do našeg članstva u EU“, istakao je predsjednik Vlade.

Osvrćući se na učestalost međusobnog dijaloga, premijer je kazao da to ukazuje da je tema integracija aktuelna i inspirativna, te je naglasio da ni Vlada ni NVO nijesu zadovoljni u potpunosti nivoom ostvarene saradnje. Rekao je da Crna Gora ulazi u novu, zahtjevniju fazu zatvaranja pregovora kao i da se, nakon evropskih izbora, mijenja rukovodeća struktura u Briselu.

“Vjerujemo, naravno, da će strategije i opredjeljenja EU kada je riječ o proširenju na Zapadni Balkan ostati nepromijenjeni, ali je činjenica da ponekad puno toga zavisi i od ličnog angažmana i posvećenosti onih koji će dobiti priliku da tu strategiju i ta opredjeljenja sprovode u život“, kazao je Marković i dodao da vjeruje da postoji značajan prostor za sinergiju potencijala na tom pitanju.

Crna Gora je, podsjetio je, prva od svih država koje su pregovarale sa EU u svoju pregovaračku strukturu uključila u značajnoj mjeri NVO, a broj predstavnika civilnog društva nije smanjivan prilikom nedavne racionalizacije pregovaračke strukture.

“Tom odlukom, Vlada je zapravo pokazala da je zaista otvorena za sve predstavnike civilnog društva, kroz njihovo direktno učešće u radnim grupama za pregovore”, naveo je premijer i dodao da primjećuje da se određeni broj predstavnika NVO ne pojavljuje na sastancima radnih grupa, dok se na poziv šefova radnih grupa redovno odazove manje od polovine ukupnog broja predstavnika NVO.

Predsjednik Vlade je kazao da bi volio da od čuje objašnjenje za to, jer, kako je istakao, svjedoci smo da, umjesto da se rasprava vodi u okviru radnih grupa, gdje se direktnim angažmanom može doprinijeti konkretnom i argumentovanom unaprjeđenju javnih politika, dio NVO bira medijski prostor za artikulisanje svojih, najčešće političkih umjesto ekspertskih stavova.

“Smatram da ovakav pristup ne doprinosi poboljšanju stanja u pregovaračkom procesu za koji su NVO preuzele obavezu u okviru radnih grupa”, poručio je.

Predsjednik Vlade je naglasio i da ponekad ima utisak da predstavnici crnogorskih NVO do kraja transparentno brane i zastupaju svaku poziciju evropskih pregovarača, zaboravljajući da su oni zapravo članovi, figurativno rečeno, crnogorskog tima.

“Dakle, bilo bi logično da smo mi jedan tim, a da EU ima svoj tim. Kažem, stičem utisak da se ne ponašamo uvijek tako i sugerišem da otvoren, beskompromisan dijalog vodimo unutar radnih grupa i da na osnovu takvog dijaloga dolazimo do zajedničke platforme, koju ćemo onda zajedno i braniti u dijalogu sa partnerima iz Brisela”, rekao je premijer.

On je pozvao predstavnike NVO da iznesu prigovore na Vladu i premijera u kontekstu saradnje sa njima.

“Radovalo bi me kada bih od vas čuo i da li prepoznajete sve potencijale civilnog društva i da li ih odvajate od parapolitičkog djelovanja jednog broja NVO. Čini mi se nelogičnim da Vlada baš svakom prilikom i na svakoj temi bude na udaru kritike i da se ne registruju njeni rezultati na planu ekonomskog rasta, finansijske stabilnosti, smanjene nezaposlenosti”, kazao je Marković.

Dodao je da mu nije logično ni da iz istih NVO krugova redovno stiže podrška onom dijelu vlasti koji je oličen u opozicionim partijama.

“Ne govorim naravno o ukupnom NVO sektoru, ali ne čini mi se logičnim da nevladin sektor bude po pravilu anti-vladin”, poručio je Marković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radivoje
Gost
Radivoje

Istinu zboriš.

Marvel
Gost
Marvel

Pričam ti priču, politika DPS evo već 30 godina. Dule samo nastavio. Nvo je sada dobar a kada ukažu na neki problem, odmah kreće rezimska mašinerija da ih blati i diskredituje. Više je besmisleno i navoditi primjere. Ko jos sa gramom mozga više može vjerovati ovim govorima…

Stari
Gost
Stari

Po lajkovima vidis da je sve poslo u PM

Окле
Gost
Окле

Сва срећа па нас ЕУ не жели. Иначе би нас чланство прогутало. Хрватска не може да се избори са чланством, демографски се држава гаси. Код нас би ситуација била драстично гора.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

kakva EU. Nas jedino mogu pustit u zajednicu sa Rusijom,Srbijom, Bjelorusijom, Turskom i Sjevernom Korejom. I to da presjedavamo jer smo za njih izmislil diktaturu.

Rajan
Gost
Rajan

Ajde jadan nebio, Kim bi 90 posto nasih gradjana strpo u logore…

Pjer
Gost
Pjer

Bravo

Iris
Gost
Iris

Evo sad cemo se ujediniti samo vi kliknite kako vama odgovara

Mina
Gost
Mina

Mozda su Markovicu casne namjere,ali ga stvarnost svakodnevno demantuje.Zar ne vidi da DPS ,na svakom koraku krsi Ustav i zakone.Dovoljan je izbor Vesne Medenice,po treci put,ASK ,izbor Savjeta RTCG, talasanja sa crkvenim pitanjima,nepotizam,narocito u Centralnoj banci i tako dalje i tako dalje.Zaludu vas nevladin sektor upozorava na to,a vi ae pravite da ne vidite i cujete.Ponasate se kao Alisa y… Više »

Ljubo Mijović
Gost
Ljubo Mijović

Jedino NLO može da pomogne našoj Vladi.Nikako NVO….Da nam ukradu ‘Glavu kuće’…pa nek je vrate za jedno 100 godina..Onoliko koliko nas je unazadio..Ili za 100 miliona .’godina ..Koliko nas je ukrao..E jedino tako da udjemo u EU,drugačije ne može..

Send this to a friend