Politika

Mjerka li Abazović premijerovu fotelju?

Foto: Abazović i Krivokapić

Piše

Miraš Dušević

Ne samo da postupcima, odlukama, kontrolom svega što radi Vlada, vicepremijer Dritan Abazović jasno šalje signal da ima ambiciju da preuzme funkciju premijera od Zdravka Krivokapića već je to fizički i učinio sinoć kada je iz premijerove fotelje (ili koriste istu fotelju) i dao izjavu za BBC.

Simbolika.

Možda NE i slučajna.

Sve češće se čuju komentari javnosti da premijer Krivokapić ne umije da rukovodi državnim aparatom, da često mijenja stavove, daje neprimišljenje izjave, nema autoritet donošenja odluka zvog uticaja što političara, što Srpske pravoslavne crkve.

Tu je izgleda potpredsjednik Vlade Crne Gore vidio šansu da preuzme kormilo.

Abazović, koji je zadužen za sektor bezbjednosti, ako je suditi prema onome što javnost ima priliku svakodnevno da vidi i čuje, želi da novu poziciju, onu najznačajniju. Vjetar u leđa daju mi čak i srpski mediji u kojima je sve više kritika i napada na račun Krivokapića. Krivokapićev odnos prema Vučiću, ali i to što je zatražio ostavku ministra pravde Vladimira Leposavića, doveli su i dalje aktuelnog premijera do situacije da ga gotovo svi žele vidjeti van fotelje premijera. Demokratski front za to sada već navija javno.

No, krenimo redom, Abazović, od kako je formirana nova Vlada, a svakim danom sve više, kontroliše, govori i ponaša se kao premijer umjesto premijera.

On kontroliše i odlučuje o Budžetu, traži pomoć od Evrope kada je riječ o plaćanju kredita za auto put, sastaje se sa investitorima, privrednicima, bavi se integracijama, medijima, a tek usputno sektorom bezbjednosti gdje se i dešavaju najveći propusti koji bi mogli i te kako da ugroze povjerenje stranih partnera u Crnu Goru.

Do te mjere ide pozicioniranje Abazovića da je njegova “grupacija” tužilački zakon nazvala Dritanov zakon, kako bi on bio predstavljen kao neko ko je sposoban da sve to uredi u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i Evropske komisije, iako Abazović tu obmanuo crnogorsku javnost.

Situacija sa Krivokapićem i ocjenom da nije dorastao ulozi premjera podgrijala se kada je nakon izjava o Srebrenici i nepriznavanja genocida, zatražio smjenu ministra Vladimira Leposavića i to pod jakim nikad jačim pritiskom međunarodne zajednice.

Tu je “uletio” Abazović, saopštio je da je u Srebrenici bio genocid, i da ko to ne priznaje ne treba da sjedi u Vladi.

Sve ovo, ali i mnoga druga dešavanja dala su materijala srpskim medijima koji su ogorčeni na Krivkokapića. Sa druge strane, iz Srbije stiže podrška Abazoviću da treba da preuzme Vladu.

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević smatra da bi Krivokapićevo mjesto na čelu vlade trebalo da zauzme potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, jer je on, kako kaže, kao etnički Albanac na čelu građanske formacije, za sve vrijeme svog djelovanja nevjerovatno doprinio smanjivanju etničke distance između građana u Crnoj Gori.

Da dodamo i ovo, Abazović, očigledno, ima veću podršku u Srbiji nego u Crnoj Gori, pa je realan scenario da njegovu kandidaturu za premijera u Skupštini podrži najjača članica vlasti Demokratski front.

To bi ovom političkom subjektu koristilo na više načina: povratili bi kontrolu nad izvršnom vlašću i značajnije se miješali u donošenje odluka, sto im ne uspijeva u potpunosti kod Krivokapića, i poslali bi poruku crnogorskoj i široj javnosti da im ne smetaju manjinski lideri.

Faktički bi očekivali da Dritan samo figura na poziciji moći, dok bi DF pokušao da ojača svoje biračko tijelo i vratio dio glasača koje su im uzele Demokrate. U končnom, politički bi najlošije prošla URA čiji birači otvoreno iskazuju nezadovoljstvo politikom lidera partije. Da li će Abazovićeva ambicija da bude na čelu Vlade biti jača od planiranog dugotrajnog pozicioniranja i jačanja URA-e, pokazaće vrijeme. Praksa u Budvi je, međutim, dokazala da je URA većim igračima poslužila samo kao oruđe u prelaznom periodu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Abazović još više služi velikosrpskim interesima od Krivokapića jer je na čelu navodno f građanske partije koja se ponaša kao instrument u rukama tog nacionalizma. I front može samo da ojača u tom slučaju pa ne čudi što podržava tu ideju.

Istina
Gost
Istina

U obor ce brzo i jedan i drugi i jos poneko.

mj73
Gost
mj73

Nece maca varenika, nita riba u vodu,,,

aleksandar b GB
Gost
aleksandar b GB

😂😂😂😂
Top Naslov ‘ali ima istine

veki
Gost
veki

to meni nije važno, samo neka je Dritan zdravo

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Palite li palite

Zoran
Gost
Zoran

Ovi dvojica se uce na nas.
Ne zna se koji je gori.

Maja
Gost
Maja

A malo ono pokusava!
Zdravko ga primi fino ovaj ga zajeba.
Ovi mladi ljudi su kao iz crtanog filma

IvanaBr
Gost
IvanaBr

Kako god….ali po zakonu,idu novi izbori👍A onda su ga ugasili

Srbo
Gost
Srbo

Više se očekivalo od Zdravka što jest jest. Dal Dritan ili neko drugi al čini mi se da je Zdravko po načinu upravljanja još u komunizmu iako je stari provjereni četnik.

kizo
Gost
kizo

Zdravko nezna gdje se nasao. Posten covjek nesnalazi se u politici.

Realno
Gost
Realno

Mjerka li čovjek od total=21mil(malo li je), fotelju Zdravka tzv. ,,istina”? – vjerovatno da da…
Da li je to pošteno?- po mandatima ne…
Ali, kad su političari bili pošteni?-Nikad.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

i treba damjerka jer je najbolji

Veljko Mićunovi
Gost
Veljko Mićunovi

Iznogud

Ekolog
Gost
Ekolog

Mjerka li Abazović premijerovu fotelju?Mjerka ali psssst.I ne moj da sam vam ja reka.

BokaKotorskaRep
Gost
BokaKotorskaRep

Nauci se pravopisu pa iznesi misljenje.do tada ga drzi na toj promaji gdje je mozak trebao biti

Njegoš
Gost
Njegoš

Fino bogomi, mjerka on 21 milion eura!

Loš
Gost
Loš

A Dritan je dorastao funkciji premijera?Mrtva trka je između njih dvojice ko je komičniji.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ako se uskrati mandat premijeru idu izbori. Takav je zakon.

Sasha
Gost
Sasha

Zdravko ne daj se.Ne dozvoli svoju kompromitaciju.Njih nije briga za tebe,ti si posten covjek,ne umijes da lazes i to ti je najveci hendikep.

Sasa
Gost
Sasa

E pa dobio je pomoc,😃

Doxford
Gost
Doxford

Naravno..po Vucicevom nalogu.Svima bi trebo biti jasno

PosteniAbdul
Gost
PosteniAbdul

Ne mjerka, on ce mjesto mila

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Sve mi miriše i izgleda da se nešto valja kotrlja na političkoj sceni. Ova parlamentarna većina ne može da se održi , jer se održavaju samo iz mržnje prema DPS . Da nešto konkretno urade da bi građani osjetili boljitak ne mogu , jednostavno su preuzeli vlast u najtežim mogućim ekonomskim uslovima. I svakog dana pada im podrška javnosti građana,… Više »

Lipa
Gost
Lipa

Dritan Iznogud

Zdravko
Gost
Zdravko

U ovom trenutku kada su podjele izrazene i kada treba ici ka kompromisu Dritan je bolje rjesenje od Krivokapica koji se pogubio i koji nema autoritet i iskustvo za ovu poziciju.

LOGIČNO???
Gost
LOGIČNO???

“i koji nema autoritet i iskustvo za ovu poziciju.” a Dritan ima?

Reci cu
Gost
Reci cu

Sve je moguce. Pa i Milo i Filip i Dusko su mijenjali funkcije. Politika je to.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

A kako će do nje? Sa čijim glasovima?

Goran
Gost
Goran

Ako padne premijer nasledjuje ga zamjenik, tj. Dritan. Zato svuda imas zamjenike.
Ako Vlada pada ne znaci da ce izbori, vec se vecina dogovara oko novog premijera. Tj. Ako i zamjenik odbije tu funkciju

IvanaBr
Gost
IvanaBr

Procita li ti Ustav!?

mne
Gost
mne

Ako pada premijer, pada i vlada. Pa ako se u roku od 3 mjeseca ne izabere nova vlada, tek onda izbori

Send this to a friend