Politika

Moskva i njeni dvostruki aršini

Moskva

Kada je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan odlučio da Aja Sofiju ponovo prenamijeni u džamiju, zvanična Rusija je to aminovala i kazala da je to unutrašnja stvar Turske. No, kada Crna Gora odluči da Zakonom o slobodi vjeroispovijesti uredi pitanje crkve i crkvene imovine, onda Rusija medijskim, a i brojnim drugim kampanjama kaže da to pitanje utiče na jedinstvo pravoslavnog svijeta, tražeći da se Zakon povuče.

Više puta je zvanična Moskva tvrdila kako tema crkvene svojine u Crnoj Gori za njih ima svjetski značaj i odjek.

Dvostruki aršini zvanične Moskve. Jer, svjesni snage Turske, njenog značaja u svim trgovačkim putevima ruske robe, zvanična Moskva nije ni pomislila da bilo šta kaže Erdoganu, osim da je njegovo pravo da sa Aja Sofijom radi ono što misli da treba.

Za svojih 1.400 godina postojanja, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj posljednjih 86 godina.

Ovako Rusija komentariše njenu prenamjenu u džamiju.

“Smatramo da je to unutrašnje pitanje Turske. Ni mi, niti bio ko, ne treba u to da se miješa”, rekao je pomoćnik šefa diplomatije Sergej Verhihin.

I dok je zvanična Moskva puna razumijevanja kada je riječ o ovoj odluci, kada je Crna Gora u pitanju ne prestaje sa pritiscima i porukama kojima pokušavaju da ospore odluke nezavisne Crne Gore i njene zakone.

Tako je portparolka Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Marija Zaharova ranije kazala da Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori prevazilazi nacionalne okvire i utiče na jedinstvo pravoslavnog svijeta.

I dok njegova zemlja mudro prihvata odluku Turske, ruski patrijarh Kiril jr, kako danas prenose mediji, apelovao da Crna Gora ukine Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je, kako je, kako navodi, razdor u crnogorsko društvo, te pozvao zvaničnu Podgoricu da odustane od pokušaja da, umjesto SPC, stvara, kako kaže “neku drugu crkvenu strukturu”.

U poruci objavljenoj na sajtu Moskovske patrijaršije navodi se da “vladar sekularne države ne može da stvara crkvu i da nema i ne može ni da bude opravdanja za atak države na nacionalne svetinje koje čuva Crkva”, aludirajući na predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Zaključak je, reklo bi se jasan. Moskva preko Zakona o slobodi vjeroispovijesti djeluje, prije svega, politički. Zajedno sa SPC i zvaničnim Beogradom, smatraju da preko svih dešavanja vezanih za pomenuti zakon mogu promijeniti stanje u političkim životu Crne Gore.

Pitanje je da li bi ta uplitanja išla i mnogo koraka dalje da Crna Gora nije pod štitom NATO-a.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Nek odgovore sad fasisti: kako mogu vjerovat namjerama Rusije kad , evo dokazano, jedno govori ogromnoj i mocnoj Turskoj a drugo nama! Kako moze bit u pravu na taj nacin?

Tacno u podne
Gost
Tacno u podne

Jedino je Tito znao reci sudbonosno NE
Poslije njega Putin
MI smo nebitni za ovako velike sile

Mongro
Gost
Mongro

Kome je to Putin rekao Ne? Samom sebi?

babuske
Gost
babuske

Sta nam rusija moze dati? To je bijeda teska, ali imaju oruzje. Ko i Sjeverna Koreja. Samo da Kimu se ne zemjerimo. 😀

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Brat Putin!

Miki
Gost
Miki

Vodi ga kuci !

R.T.Ergodan
Gost
R.T.Ergodan

Zna se ko je velesila gospodo…kome nije jasno- neka trpi!

broj 1
Gost
broj 1

ocekujem protestnu notu spc

Rumija
Gost
Rumija

Rusi u Turci se sukoblhavaju samo oko Crne Gore koju smatraju svojom interesnom sferom. Mi vecih ” prijatelja” od njih i Srbije nismo imali. Ovi zadnji su prije 100 godina pobili nekoliko hiljada crnogorske omladine koja se protivila asimiliaciji Crnogoraca i aneksiji Crne Gore!

Torkemada
Gost
Torkemada

Rusija je tipična azijska despotija koju karakteriše nizak životni standard i jeftina radna snaga.

Nekada
Gost
Nekada

Ne lažite, ruska patrijaršija je osudila i skrnavljenje Svete Sofije i skrnavljenje svetina po Crnoj Gori. A ruska država je rekla da se ne miješa. Tamo je crkva odvojena od države, nije kao ovdje što Milo hoće da pravi crkvu.

Broj 1
Gost
Broj 1

Bitno je šta kaže država rusija

Karl
Gost
Karl

Koga briga za Ruse kad smo u NATO, zakon se sprovodi i niko nije tražio mišljenje Rusije niti nas zanima njihovo mišljenje. Srbija i BiH su im samo na dohvat ruke, ostale su izgubili zauvijek što se tiče uticaja

Irghjk
Gost
Irghjk

Drzis Sina za ruku I setate Murinom. Pita te sin tata kakav je ono spomenik. Sine to su nasi NATO prijateljica ubili nasu djecu

Karl
Gost
Karl

Misliš Slobodan Milošević i ekipa?

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Onaj sto krsti narod u ukradene crkvr raskrstio je i s bogom i s narodom

Balkan 3 U 1
Gost
Balkan 3 U 1

DOK su kupovali I zidali nam pred ulazna vrata bedeme Vlast je cutala Usli nam pod prozore I podigli vile .Vlast je cutala . U spavace sobe njihovi pogledi su bili .Vlast je cutala .. Posto su sve pokupovali I pare velike davali sada nam ne valjaju Tada su ih Vlastodrzci biznismenima zvali I sto sada ? Hocete da kazete… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Tako je u svijetu, nepravda sve.

esad
Gost
esad

Rusi su porusili sve dzamije u Japanu.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Samo nasa vlast neka ne prica o dvostrukim arsinima.

Sram te bilo!
Gost
Sram te bilo!

Budimo realni, neka ti priče, “demokrato”, znamo ti želje i namjere, ma ti neće biti ostvarene!

Trof_Talibanci
Gost
Trof_Talibanci

“Budimo realni” je sve samo ne “realan”. Blago doma.

robert
Gost
robert

Bolje da se pozabavite sa standardom gradjana i najvećom stopom zaraženih u Evropi.

WEKND
Gost
WEKND

Nece biti da smo najzarazeniji u Evropi. Evo na primjer pored mnogih zemalja mnogo vecu stopu zarazenih u Evropi ima npr. Srbija u kojoj se ne racuna broj aktivnih nego broj hospitalizovanih na 100 hiljada stanovnika.

Robert
Gost
Robert

Pobrkao si nešto.

Nikije
Gost
Nikije

Ko osim raje moze imati kralja po imenu Aca Palikuca

Lovcen
Gost
Lovcen

Ruska bagra njih ne treba ni puštat uopste u Cg to su, protivnici Cg.

Balkan 3 U 1
Gost
Balkan 3 U 1

Vlast sadasnja I tadasnja im je dozvolila da pokupuju svo Primorije
Svaku cuku od pradjedova su prodali Englezima I Rusima .Pare pokupili
Sada placu kada su pare menkale
Ada vazda neko drugi kriv

Cia
Gost
Cia

Bila bi uplitanja , ali im NE MOZE biti !

Kgb
Gost
Kgb

Cave…

Send this to a friend