Politika

Najmanju platu imaju vojnici po ugovoru

Prosječne plate u Vojsci Crne Gore kreću se od 409 eura, koliko zarađuju vojnici po ugovoru, do 1.435 eura, koliko iznosi prosječna plata načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnog generala Dragutina Dakića, zaključuje se iz podataka koje je Ministarstvo odbrane dostavilo Pobjedi na osnovu pitanja o zaradama u VCG.

Prema istim podacima, 14 pukovnika, koliko ih ima crnogorska vojska, prosječno mjesečno zarade 1.111 eura, dok je mjesečno primanje kapetana bojnog broda 1.033 eura. Prosječna zarada potpukovnika u crnogorskoj vojsci, kojih je ukupno 10, je 1.100 eura.

Kapetani fregate, prema podacima Ministarstva, mjesečno zarade nešto preko 1.000 eura, a u crnogorskoj vojsci ih ima 10 koji su na platnom spisku. Zarada 49 majora u Vojsci iznosi prosječno 855 eura, što je njihova osnovna plata. Kapetan korvete mjesečno zaradi 882 eura, a u vojsci ih ima 10. Poručnik korvete je plaćen mjesečno 750 eura, a 32 potporučnika zarađuju u prosjeku 643 eura. U platu se uračunava i broj godina radnog staža, kao i razni dodaci koji su definisani zakonom.

Crnogorska mornarica ima 32 kapetana, a prosječna plata je 779 eura, dok 11 poručnika bojnog broda u prosjeku prihoduju 792 eura. Četiri poručnika fregata zarade 750 eura, dok 48 poručnika koliko ih ima Vojska primaju u prosjeku 716 eura. Kad su u pitanju podoficiri, vojska raspolaže sa 719 lica koje imaju te činove. Prema obračunu Ministarstva, prosječna zarada podoficira iznosi 603 eura. Vojnicima po ugovoru, kojih ima 611, prosječna mjesečna zarada iznosi 454 eura, dok je prema podacima Ministarstva najmanja 409 eura.

U uredbi o zaradama lica u službi i Vojsci Crne Gore navodi se da profesionalnom vojnom licu pripada dodatak ako je na dužnosti načelnika Generalštaba Vojske, zamjenika načelnika Generalštaba Vojske, načelnika u Generalštabu Vojske, odnosno Ministarstvu odbrane, glavnog inspektora, savjetnika načelnika Generalštaba Vojske, komandanta, zamjenika komandanta bataljona i komandira čete u iznosu od 10 odsto osnovne zarade, zamjenika komandanta, komandira, zamjenika komandira čete, načelnika ili šefa, glavnog, odnosno prvog podoficira u jedinicama Vojske i instruktora u Centru za obuku – u iznosu od osam odsto osnovne zarade.

Prema tom dokumentu, i članovi mornarice imaju dodatak na zaradu. Profesionalnom vojnom licu pomorcu, članu posade ukrcanom na vojnom brodu, odnosno vojnom plovilu zaključno sa jedinicom ranga čete, odnosno profesionalnom vojnom licu pomorcu zaključno sa činom pukovnika, kapetana bojnog broda (OF5), koje je postavljeno na formacijsko mjesto u komandi Mornarice, Ministarstvu odbrane i Generalštabu Vojske i koje je položilo ispit za samostalno obavljanje funkcionalne dužnosti (SOFD), a koje, zbog potreba službe, ostvari najmanje 30 časova godišnje u vožnji vojnim brodom, odnosno vojnim plovilom, pripada dodatak za ukrcanje u iznosu od 150 odsto obračunske vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

E novinaru. Muko naša. Bar se informiši kad prepisuješ. Nije teško. Na portalima imaš sve informacije. A i ovako zbrkanu informaciju vam sigurno niko nije dostavio.
Bruka od članka.

srb
Gost
srb

za nasu bracu crno gorce predlazem danasnju emisiju na yu tubu srbije global o srbiji i crnoj gori

Velimir
Gost
Velimir

KOLIKE SU PLATE POSLANICIMA-MALO JE VOJSKA PLACENA!
KOLIKE SU PENZIJE POLICAJCIMA(zadnja garnitura od 230 policajaca po oko 300€),SRAMOTA ZA DRZAVU!
SKORO NAS DUPLO SIJU SA PENZIJOM STARIJE GENERACIJE !
Z A S T O ?

oteto-prokleto
Gost
oteto-prokleto

nikad vishe 18-ta

Kiki
Gost
Kiki

Svuda u svijetu placenike drze unutar bodljikavih zica da se ne mjesaju sa normalnim svjetom. Svima je jasno koju inteligenciju ima neko ko za svoj zivotni poziv izabere da uci tehnike ubijanja ljudi. Sad treba uporediti plate ovih placenika, sa platama profesora, ljekara, sudija, radnika i reci cime su ovi placenici zasluzili tolike pare. Jos kad se saberu dnevnice koje… Više »

marius
Gost
marius

Kad pogledas kolke su plate poslanicima, od kojih vecina i ne ide u skupstinu,i ne rade nista do sto po cio dan pricaju protiv CG, a koplke su plate vojnicima koji bi trebalo sjutra nedaj Boze da brane ovu drzavu,onda mogu slobodno rec da su male i da bi ih trebalo povecat.

free samples
Gost
free samples

neupuceni bi kad procita ovo stekao dojam da nam je mornarica medju jace u evropi….te bojni brodovi,fregate te korvete ,razaraci 🙂
imamo li zaboga kapetana podmornice ili ovog nosaca ….

Veljko
Gost
Veljko

Imamo 5 čamaca, tri su gumena, pa se kapetani mijenjaju!

Garo
Gost
Garo

Neboj se, primaju plate kao da su kapetani na nosacu aviona.
Sramota da se narodne pare ovako rasipaju. Da izbije kakva potreba svi ovi bi dezertirali kao sto su to radili i u predhodnim ratnim desavanjima. I prije su vojna lica bila zasticena kao bjeli medjedi i sepurili se, a cim se zapuca bjezanija.

Radnik
Gost
Radnik

Namjestenik prima 300 eura a podoficir sa istom skolom 611 eura. Ovo im je plata bez toplog obroka, odvojenog zivota i dnevnica. Sramno da oni koji nista ne rade, koji od dosade na radnom mjestu ne znaju sta ce primaju vise od duplo vecu platu od ljudi koji nemaju kad na pauzu otici.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Nauči da čitaš!!!
Ovdje je lijepo rečeno da se radi o mjesečnoj zaradi. Znači Plata plus svi ostali dodaci.
A ako misliš da je lako zarađuju pripadnici vojske ti se druže slobodno javi na sledeći oglas pa ćeš viđet kako je banjo zaradit te pare.

Skobalj
Gost
Skobalj

Dodji ti kod privatnika da vidis kako se lako zaradjuje 250 eura mjesecno. Nije tacno to sto tvrdis jer ovdje nije uracunat odvojen zivot i dnevnice. Sama jedna dnevnica vam je koliko mjesecna plata kod privatnika. Kad su pozari i poplave nidje vas nema, ali ste tu da za 250 eura dnevnice branite Avganistance od Avganistanaca iako vas Avganistanci tamo… Više »

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Mornarica ima 32kapetana? Koliko znam imali smo samo dvije topovnjace prepravljene u patrolne i to je to.ne znam jel ziv remorker i dizalica.

Mujica
Gost
Mujica

Svu tu “vojsku” treba raspustiti

xyz
Gost
xyz

Misliš ovih 611 vojnika?

pipun nindza
Gost
pipun nindza

a 29 nato zemalja

Send this to a friend