Politika

Ne postoji šansa, a ni potreba, za ujedinjene opozicije

Raško Konjević

Poslanik Socijaldemokratske partije SDP Raško Konjević kazao je u razgovoru za Dan da je ta partija uvijek bila i biće za dijalog, ali da u ujedinjenu opoziciju ne vjeruje i da na to ne treba trošiti vrijeme.

Istakao je da u izbornoj godini i opcija bojkota svih izbora postoji kao opcija, ali da to treba da bude posljednja solucija i da prije bojkota prednost trebadati dijalogu.

“Ne postoji šansa, a ni potreba, za ujedinjenje opozicije. Kako mislite da partija građanske i evropske orijentacije može da dijeli političke vrijednosti onih koji pozivaju ratne drugove iz devedesetih i koji smatraju da pojedini poslanici samo zato što su druge vjere ili nacije ne mogu da glasaju za pojedine zakone? Šta je to demokratija poziv na mir i stabilnost ili nešto drugo?”, naveo je Konjević.

Pita kako građanska i evropska partija može da se ujedini sa onima koji šalju poruke da će zapaliti Skupštinu.

“Na takve poruke prostruji vam slike fašizma, a ne normalne evropske politike. Ta retorika i politika ne može imati ništa zajedničko sa građanskim i evropskim poimanjem politike. Tako da ne vjerujem da će biti ujedinjenja opozicije, barem ne onih građanskih snaga sa ovakvim politikama”, kazao je Konjević.

On je istakao da je u sređenim demokratskim društvima pitanje izbornih uslova i ambijenta pitanje dostignute političke kulture i demokratskog razvoja države, te da je u tim društvima praksa da se pravila ne mijenjaju u godini izbora, za razliku od Crne Gore.

“Nažalost, mi danas u Crnoj Gori imamo hronično nepovjerenje u izborni proces, što je konstatovano i u izvještajima međunarodnih institucija. Iako se hvalimo da smo napredovali na putu usvajanja vrijednosti i prakse država članica EU, današnji ambijent i uslovi za izbore su daleko ispod onoga što je dio političkog života i nama susjednih država, recimo Hrvatske i Slovenije, a da ne govorimo o starim evropskim demokratijama. Zamislite da u jednoj Njemačkoj, Francuskoj ili nekoj drugoj državi član predsjedništva vladajuće partije nezakonito pribavlja sredstva za kampanju i to se vidi na snimku kakva bi kazna janosti i krivična odgovornost bila protiv takvog ponašanja. Na ovakvim primjerima se vidi koliko je naše društvo daleko od normalnih političkih vrijednosti”, naglasio je Konjević.

On smatra da su veliki problem u Crnoj Gori zarobljene institucije.

“U Crnoj Gori, nažalost, nemamo nezavisne i stabilne institucije. One su zarobljene, što je konstatovano i u strategiji EU za Zapadni Balkan, a one najznačajnije za izborni proces DIK, ASK ili Ustavni sud, manje-više su pod jasnom partijskom kontrolom. Danas mi nemamo predsjednika DIK-a, nemamo direktora ASK, nemamo predsjednika Ustavnog suda, a tužilaštvo, koje bi moralo da mnogo snažnije reaguje na more zloupotreba ili je u v.d. stanju ili bez odgovornih izvršnih rukovodilaca. Povjerenje u izborni proces gotovo da ne postoji, naročito nakon što je DPS-u jasno dokazano nezakonito finansiranje i raskrinkan sistem nelegalnog finansiranja”, jasan je Konjević.

U ozbiljnoj politici, kako je dodao, zadatak je da sve probleme, koliko god oni bili teški, rješavate dijalogom kako bi se došlo do nekog konsezualnog rješenja.

“U evropskim državama konsenzus je znak političke snage lidera, au Crnoj Gori, nažalost, znak slabosti. A zbog toga smo tu gdje jesmo, a Evropa nam je u političkom kontekstu i dalje misaona imenica. SDP je bio i biće za dijalog, bez obzira na nepovjerenje, koje je u posljednje četiri godine nagomilano. Vjerujem da će i druge opozicione građanske snage biti otvorene za dijalog i tako pokazati da postoji jasna alternativa koja umije da se evropski ponaša i vodi politiku. Isključivost ni u životu ni u politici nije najbolje rješenje”, zaključio je Konjević.

Bojkot izbora nije najbolje rješenje, ali je svakako moguć ukoliko ne dođe do dogovora o izbornim uslovima na državnom nivou, kazao je Konjević.

On smatra da je bojkot rizično rješenje.

“Rizično je jer neće imati podršku međunarodne zajednice, ali možda bi to rješenje bilo prava i realna slika današnje situacije. Jasno bi pokazao da većina birača ne daje podršku trenutnoj vladajućoj većini. Ali prije odluke o tome treba se dati šansa dijalogu. Jer svi moramo da vodimo računa o stabilnosti društva i potrebi da prevazilazimo podjele”, naveo je Konjević.

Konjević rješenje trenutne situacije vidi u dijalogu i spremnosti na konsenzus. Kako je naglasio, to je jedini zdravo rješenje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lovcenska
Gost
Lovcenska

Taj vam je prostor na koji sad ciljate zauzeo sd tako da bi vam najpametnije bilo da ugasite stranku kao slavko lscg !

LSCG
Gost
LSCG

Ostaces sam i nestati sa politicke scene

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

A to znamo. znamo kome idu glasovi vasih glasaca, na zalost ste desna ruka dps-u, vi i df sa neznanjem i neozbiljnim radom. Svi cete vi u isti kos, i penzije bih vam oduzeo

Rade
Gost
Rade

SDP se jedina bori za radnike u CG i za penzionere, ovo ostalo je sve prazna priča.

Dakica
Gost
Dakica

Ovi se polako vracaju na pravi put, vidjeli su da su bez Dps-a propali

Gospodja Franca
Gost
Gospodja Franca

Kakav dijalog? S obzirom kakva nam je opozicija sa njima nikakvog posla se ne moze imati. Oni idu protiv svoje države, sve je tu jasno

Sony
Gost
Sony

Ovi nikako da se odluce na koju ce stranu

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Ovi iz opozicije ne znaju ko im glavu nosi vise

Djekna
Gost
Djekna

Opozicija je svejsna svoje propasti, sad pokusava na sve nacine da se domogne fotelja

Suncica
Gost
Suncica

A ti Konjevicu sve znas

5G 5G
Gost
5G 5G

Haha koalicija svetinje kuku dje ovo zivimo koji je ovo vijek

Prcko
Gost
Prcko

Pa naravno. Ko bi normalan više prihvatio SDP u koaliciju.

Aristotel
Gost
Aristotel

Treba da se ujedini drzavotvorni blok i stranke manjinskih naroda koji Crnu Goru postuju kao svoju drzavu.dps,sdp,sd,ura,lp i svi ostsli…ovi izbori su ponovni referednum,mozda i presudniji…pa u pamet …

Platon
Gost
Platon

Drzava iznad svega,drzava je vjecna!!

Morpheus
Gost
Morpheus

Bez dps jer oni postuju samo bankovne racune a ne drzavu

Anti DPS
Gost
Anti DPS

30 godina poraza i njima jos nije dosta,sve i da zapale skupstinu opet ce u istoriji biti upamceni kao gubitnici

Morpheus
Gost
Morpheus

Ponavljate naucene fraze! Sdp je bio 18 god u vlasti pa nikako nije mogao imati 30 god poraza. Pola partija u opoziciji nisu postojala prije 10 a ne 30 god -URA Demokrate Demos itd

Kaktus
Gost
Kaktus

Uh,jedva cekam da se prospe opozicija opet pa da cute malo posle izbora

Leart
Gost
Leart

Zaboga ko normalan glasa za mandica koji bi da pali skupstinu

Komita
Gost
Komita

Kakva nam je opozicija bolje da je nemamo

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Poenta litija je da se mandic i ekipa dokopaju fotelja,ocigledno je bilo

Liberal
Gost
Liberal

Tako mi te ujedinjene opozicije,dzabe vam sve

Stefo12
Gost
Stefo12

Moze kod nas sve ,prodali bi se i vojvoda i ranko za dobru ponudu ne brini

Bodin
Gost
Bodin

NE DAMO CRNU GORU!!!
NE DAMO CRNU GORU!!!
NE DAMO CRNU GORU!!!

Nisam robot
Gost
Nisam robot

Zivjela Crna Gora!!!

Vujaklija
Gost
Vujaklija

E moj Rasko a krenuo si da covjek skoro pa povjeruje!

Darko Berane
Gost
Darko Berane

Raško je li istina da je Ranja pokušao da obrlati Lekića i da mu se priblizi pa je uz pritisak sa zapada trazeno od Lekica da pristane na koaliciju i da je unutar Demosa to odbijeno svom silom i zaustavljeno a Lekicu ostavljeno da bira ili ce sa Rankom ili sa Aleksom ?

Stefan
Gost
Stefan

Konjevicu kako da se ujedini opozicija kad imas jedna dio opozicije koji prije svega ni ne priznaje drzavu Crnu Goru kao nezavisnu i koji na svaki moguci nacin sabotira put Crne Gore u EU

Jovan
Gost
Jovan

Nema dijaloga opozicije ne dozvolite da budete u koaliciju sa onima koji ruse drzavu koju smo stvarali

Pollo
Gost
Pollo

Pitam se samo na sto bi licilo vodjebje drzave sa njihove strane

Marko
Gost
Marko

Nemoj ti o politici Konjevicu da te zamolim bio si ministar policije u to vrijeme je Crna Gora bila kao Teksas pola rodbine si zaposlio

Antoan
Gost
Antoan

E ljepota bozija, oni ne kogu nidje nista zajedno a ne da vode ovu drzavu

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Neka ih ujedini amfilohije u koaliciju ne damo svetinje

Bodin
Gost
Bodin

Oni u tu a svi koji vole gradjansku Crnu Goru u koaliciju NE DAMO CRNU GORU. Pa da se izmjerimo kojih je više.

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Koja je ova mrznja medju njima

Ilija
Gost
Ilija

E to je prava istina, oni se medju sobom ocima ne mogu vidjet, ali bukvalno

Kengur
Gost
Kengur

Posteno je rekao bar znamo da ne mogu zajedno

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

A dje da se oni ujedine, oni ne mogu zajedno ni kafu popit

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Ne daj Bože da vi budete tas na vagi poslije sledećih izbora.Jer će DPS onda vladati još 30 godina.Iskreno se nadam da ni cenzus nećete preći.Nijeste zaslužili.Vi kao partija ste, izmedju ostalog ,direktno odgovorni za ovu monstruoznu ideologiju koja je ustrojena ovdje.Na predsjedničkim izboroma vašu kandidatkinju je glasao priličan broj onih koji se ne slažu sa vašom politikom.To samo po… Više »

Vlado
Gost
Vlado

Po ovim dislajkova rekao bi čovjek da je ovo jaka opoziciona stranka

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Ja sam mislio da kad moja generacija dodje u moje godine a imam 40g da ce sve bit drukce ali sad vidim da je sve isto kao 90-tih godina. Zalosno je kad vidim osobe mojih godina 5g vise manje da i dalje zive u doba cetnika i partizana, e to je zalosno, nije novcanik, nije vece plate nego da smo… Više »

Bodin
Gost
Bodin

Tako je Ranko. Mislim da bi slogan svih kojima je na srcu Crna Gora kao građanska drzava trebalo glasi:
NE DAMO CRNU GORU!!!

Interes
Gost
Interes

Raško, šansa uvijek postoji,… A što se tiče lične potrebe to se vidi odavno, … u ime države se najbolje manipuliše,… Vi ste „odivičići”… imajte respekt prema izvornome.

Mileva
Gost
Mileva

Raduje me jačanje SDP a. Bravo Raško. Tačno je da ste imali zabludu da će opozicija nešto dobro naučiti iz programa SDP a, ali ste viđeli da su oni zlo od kojega se treba otkloniti. Ispravili ste se. Imate ponovo moj glas.

Nidzo
Gost
Nidzo

Ovi iz SDP ne znaju dje ce, ni vamo ni tamo.

mrgud
Gost
mrgud

ko da para vise . . .mi smo slabi na to. blago nama za nas

Čiko
Gost
Čiko

Vracaju se u zagrljaj dps

kulturolog
Gost
kulturolog

Nista danas nije zagrljaj. Zagrljaj je kad se stiti drzava i njeni gradjani, kad se stiti ustavni poredak, zakoni, kulturna dobra, privredni resursi…To znaci ici u zagrljaj ovoj zemlji napacenoj!

Vojo
Gost
Vojo

Sreca pa su ispod cenzusa. U njih nikad vjere

Goran TV
Gost
Goran TV

Tako je Konjeviću, konačno neko iz građanske opozicije kaže ono što svi znamo – sa DF ni preko ulice više. Puna podrška!

Betoven
Gost
Betoven

Nemojte tako. Dritan odlucio da na talasu litija I uz Amfilohija srusi vlast.

Bula
Gost
Bula

Rasko donji ste…Cao,zdravo…

Ranja Madafaka
Gost
Ranja Madafaka

Dje ste cenzusaši?

kulturolog
Gost
kulturolog

Cenzus je splet okolnosti i Rankova greska, to otvoreno da kazem, iako je Ranko itekako znao da zablista u kljucnim momentima. Cenzus se uvijek moze popraviti odanoscu ovoj zemlji!

Zoran
Gost
Zoran

Crnogorci vam ne vjeruju vise

Vule
Gost
Vule

Vi u Podgorici ne prodjoste cenzus. Toliko

Betoven
Gost
Betoven

Zbog saradnje sa DF.

Narod ne mozete
Gost
Narod ne mozete

Ne nego sto ne valjate. Prevariti

Mitar
Gost
Mitar

Niste bitni

Mitar
Gost
Mitar

Niste bitni ..

roro
Gost
roro

Trenutno najgora partija u Crnoj Gori.Gora i od nekadašnje Pozitivne.Pošteno bi bilo da se ujedini sa Dpseom,što bi tebi Raškiću dobri bilo najmilije.Nego,kakvi ste,i Milu ste gadni.

Mitar
Gost
Mitar

Naravno da ne, građanske partije opozicione moraju izaći pojedinačno ili napraviti građanski blok. Ako se spoje sa nacionalistima doci ce do apstinencije građanski orijentisanih glasača a i daće se privid svijetu da je to kao borba vlasti i opozicije a ne dva koncepta buducnosti. U Srbiji su napravili tu gresku i osnovali SZS a tamo od fasista do demokrata i… Više »

starac fočo
Gost
starac fočo

Raško, pravite crnogorski blok za jesen. Ponudite uri i crnogorskoj koaliciju. DPS će svoj dio kolača uzet svakako, a treba četnicima stat na put.
Dajte ljudi da ih razbijemo konačno, da vide da su manjinska manjina. Poslije se dogovarajte i pregovarajte. Država na prvom mjestu!

Mugambe
Gost
Mugambe

Crnogorska je sumnjiva skroz…

kulturolog
Gost
kulturolog

Bravo, Starče Fočo, mudrost uvijek pobjedjuje!

Interes
Gost
Interes

Sa kim koncezus,… Jesi li ti čuo za korupciju, kriminal, bezakonje, nepotizam,… Nijesi kompetentan, autohton, … hrabar.
Vidi ovaj nick.

srbo
Gost
srbo

Preletačevići zato vam i ne odgovara zajedno

BokaKO
Gost
BokaKO

Vi sa svojih 1.5 % se nebitni u svakom slucaju

Darko Berane
Gost
Darko Berane

U Crnoj Gori, nažalost, nemamo nezavisne i stabilne institucije. One su zarobljene, što je konstatovano i u strategiji EU za Zapadni Balkan, a one najznačajnije za izborni proces DIK, ASK ili Ustavni sud, manje-više su pod jasnom partijskom kontrolom. Danas mi nemamo predsjednika DIK-a, nemamo direktora ASK, nemamo predsjednika Ustavnog suda! Sve to reče Konjevic i ode sa Milom

Banja
Gost
Banja

A o stanju u tužilaštvu i ovim tzv. Molebanima
ni rijeci.

VISITOR
Gost
VISITOR

DOBRO JUTRO, KOLUMBO !

Interes
Gost
Interes

Raško, jedno su prijetnje, revolt, … montirani procesi, napadi na crkvu,… drugo su razne činjenične afere, otimanja, ponižavanja, šverc,… Pa vi vidite dobro, a o tome ne pišete, ….

Sova
Gost
Sova

O čemu bi postigao konsenzus? Ne razumijem partiju za koju sam nekad glasao. Sa DF-om nije moguće postići konsenzus nikakav. Oni bi od svog prijedloga odustali. O demokratama da ne pričam. Ispričaju svoju priču i kažu: “ovo je naša ponuda po sistemu uzmi ili ostavi”. Vi biste na takvom sastanku odbili takvo ponašanje, a prigovarate DPS-u. Počela je borba za… Više »

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Vi svakako nijeste opozicija. Ne znam koji sa vama mogao u koaliciju?

Send this to a friend