Politika

Negativna kampanja odraz prošlosti

Negativna kampanja koja je protiv Crne Gore pokrenuta iz Beograda, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odraz je vraćanja u prošlost i dubokog lutanja srpskog društva, ocijenili su za TVCG iz Crnogorske partije u Srbiji. S druge strane iz Lige socijaldemokrata Vojvodine poručuju da su se nacionalističke snage u Beogradu probudile jer usvajanje tog akta doživljavaju kao prepreku za eventualnu reinstalaciju velikosrpskog projekta.

Crnogorska zajednica u Srbiji nije zadovoljna svojim statusom. To se, smatraju u Crnogorskoj partiji, najbolje vidi u porukama koje našim sunarodnicima u Srbiji šalje ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji se često Crnogorcima obraća kao da su građani drugog reda.

“Politička partija koju predvodi Ivica Dačić vodi Ministarstvo koje je zaduženo za implentaciju Zakona o službenoj upotrebi crnogorskoj jezika i da u Opštini Vrbas, iako postoji imperativna norma, crnogorski jezik nije uveden u službenu upotrebu”, kazao je Nenad Stevović iz Crnogorske partije.

Dešavanja u Beogradu nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uključujući i huliganski napad na crnogorsku Ambasadu, ne odražavaju, vjeruje Stevović, stav većine građana Srbije.

“Sličan scenario mini kristalnih noći dešava se uvijek nakon što se neuspjela i jalova politika zvaničnog Beograda suoči sa stvarnošću da i region i Evropa i Sjedinjene Države ne žele da se Zapadni Balkan vrati u 13. vijek. Lično, kao i drugi Crnogorci koji su rođeni u ovoj državi i čijim su porodicama ovdje i grobovi i kolijevke, osjećao sam se uvrijeđeno i razočarano”, kazao je Stevović.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine smatraju da je Zakon probudio nacionalističke snage. U Srbiji, kako su kazali, reaguju kada god misle da se ugrožava mogućnost reinstalacije velikosrpskog projekta.

“Danas uloga SPC u Crnoj Gori kojom se upravlja iz Beograda, otrpilike u simboličkom smislu treba da ima ulogu kao što je Sedmi bataljon imao za vrijeme Miloševićeve diktature kao prisustvo države Srbije u Crnoj Gori”, kazao je Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Zbog toga je i pojačana nervoza zbog donošenja zakona, koji je, ocjenjuje Kostreš, potpuno regularan.

“Crna Gora ima apsolutno pravo da donese takav zakon i uređuje svoja unutrašnja pitanja. Nije suština u Zakonu, suština je u urušavanju ideje o mogućnosti da se jednog dana reosnuje velikosrpska ideja. Zbog toga se oni bune i u vlasti i u opoziciji, i oni ne reaguju agresivno prema Crnoj Gori, oni reaguju agresivno i prema građanskoj Srbiji koja kaže da Crna Gora samostalna i ima pravo da uređuje unutrašnje odnose”, kazao je Kostreš.

Prvi korak za rješenje problema crnogorske zajednice bio bi da zvanični Beograd konačno prizna i pomiri se sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Koja to normalna drzava donosi zakon u 3 ujutro a prije toga pohapsi 18poslanika …okle specijalci u skupstinu CG…to nije vazno…45 naslednika komunjara ponisti 102g istorije lazima i silom…

crnogorsko ture
Gost
crnogorsko ture

I ovaj jado se oglasi njega niko u novom sadu i vojvodini ne shvata ozbiljno sprdaju se snjim dobio mrčo neki euro

San noci
Gost
San noci

Kako cemo u Evropu
Utece nam

Ljuta
Gost
Ljuta

Al ne vidis da se radi nas raspada samo da nas ne prime jer su svjesni da bi smo ih o jadu zabavili i opljackali na lijepe

Staxe
Gost
Staxe

Za Kostreša 35 €,da ima za buteljku…

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Немојте му дати испод 5 Еура, гревота је!

Sto bi
Gost
Sto bi

Sreca imamo gugl te mozemo mnogo toga saznati
Ovi misle da nije tehnologija posla daleko od kada su na vlasti
Doduse nije bilo ovako kada su stizali

Sunce sa juga
Gost
Sunce sa juga

Ostavite se proslosti
Moramo u buducnost

Ljuta
Gost
Ljuta

Bez čiste prošlosti nema budućnosti a pogotovo ne sa ovakvom vlašću

Црногорац
Gost
Црногорац

Вама се само привиђа Велика Србија.

CiNick
Gost
CiNick

Vrlike Srbije nema, fals da je bogu, ali velikosrba ne može falit

Kriticki
Gost
Kriticki

Ne bojim se ja ni tebie ni njih
Bojim se da odosmo do djavola

Ljuta
Gost
Ljuta

Ma niste 😊🤣😊🤣😊🤣👾

Send this to a friend