Politika

Nikolić: Rezolucija o Podgoričkoj skupštini-zalog za budućnost

Andrija Nikolić

Demokratska partija socijalista smatra da današnja generacija građana Crne Gore ima obavezu da se svojim precima dostojno oduži, a da potomcima ostavi zalog za budućnost, a upravo to omogućava Rezolucija povodom stogodišnjice Podgoričke Skupštine, koja je predata u skupštinsku proceduru, piše u autorskom tekstu poslanik DPS Andrija Nikolić.

Nikolićev tekst prenosimo u cjelosti.

U zemljama demokratije rezolucije služe, ne samo da obavijeste javnost o određenim stavovima, već i da procijene javno mnjenje povodom osjetljivih tema i provjere da li je moguća neka vrsta konsenzusa.

Nije bio mali broj onih, koji su neposredno nakon obnove nezavisnosti 21. maja 2006. godine, pozivali na poništavanje odluka nelegalne Podgoričke skupštine iz 1918. godine, koja je tadašnjoj Vladi Kraljevine Srbije poslužila kao instrument za ukidanje Crne Gore i detronizaciju crnogorske dinastije Petrović Njegoš. No, kako su odluke Podgoričke skupštine djelimično stavljene van pravne snage 1945 – formiranjem Jugoslavije u koju je Crna Gora ušla kao ravnopravna federalna jedinica, a de facto i de iure poništene rezultatima Referenduma iz 2006 – kada je obnovljena državna nezavisnost Crne Gore, nije se imalo šta poništavati.

Iako sa ove istorijske distance, imamo mogućnost da superiornije i pravilnije analiziramo vrijeme u kojem su 1918. godine udareni temelji podjelama i animozitetima u Crnoj Gori, bilo bi neodgovorno da ostanemo nijemi na tužnu okolnost, da se danas, u pojedinim gradovima naše države, a povodom stogodišnjice Podgoriče skupštine, slave odluke kojima je ukinuta tadašnja Crna Gora, a današnje crnogorsko more proglašava srpskim. Od takvog nedostojnog ponašanja političkih sljedbenika organizatora Podgoričke skupštine, više brine bojazan da je riječ o ljudima koji još uvijek nijesu naučili da žive sa prošlošću i da su zbog toga hronično nesrećni u sopstvenoj državi.

U Crnoj Gori su, na sreću, stasali naraštaji, koji lišeni osjećaja inferiornosti, poštuju druge, ali i sebe. Zbog toga, Demokratska partija socijalista smatra da današnjim generacijama građana Crne Gore, pripada obaveza da se svojim precima dostojno odužimo, a da potomcima ostavimo zalog za budućnost. Rezolucija povodom stogodišnjice Podgoričke Skupštine, koju smo zajedno sa koalicionim partnerima, predali u skupštinsku proceduru, naš je apel da učimo iz istorijskog iskustva i da ne ponavljamo istorijske greške, da utremo put istorijskoj istini i nepobitnim istorijskim činjenicama. Odlučili smo da inicijator tog posla treba da bude Parlament, kao stub suvereniteta crnogorske države i legitimni reprezent volje građana.

Rezolucija o Podgoričkoj skupštini nije lament nad istorijskom nepravdom koja je Crnoj Gori nanesena 1918. godine. Naša namjera nije da žigošemo idejne tvorce i egzekutore crnogorske države. Niti one, koji i dan danas dijele Crnu Goru, krivotvoreći istorijske činjenice. Njih je porazila slobodarska ljepota 13. jula i 21.maja. Porazila ih je ideja vječne Crne Gore, koja je opstala, nadživjela i nadživjeće sve svoje neprijatelje.

Zato će rezolucije poput ove za nas imati smisla u mjeri koliko budemo kadri, da naknadnim i objektiviziranim konstatovanjem činjenica o tom traumatičnom događaju koji je podijelio našu državu, shvatimo da budućnost Crne Gore ne može biti, u krvlju zalivenim podjelama iz prošlosti.

Nemoguće je dokazati da u našoj državi danas postoje podjele, na način da neko, zbog toga što su mu preci bili bjelaši, četnici ili informbiroovci, trpi bilo kakve posljedice. Prije bi se reklo da su ugroženi interesi onih, koji se predstavljaju kao ekskluzivni politički predstavnici Srba, i to zato što im je nacionalna platforma prevaziđena i potrošena. Ono sto treba da shvate je da im interesi države i građana, u konkretnom slučaju Srba iz Crne Gore, moraju biti preči od bilo čije političke karijere i da niko nema pravo da bilo koga drži u samoizolaciji.

Istovremeno, nije dovoljno reći da je u prošlosti bilo loše, niti da će u budućnosti biti bolje nego danas. Između ta dva viđenja je praznina, koju treba naseliti vizijom. A naša vizija je da svi građani Crne Gore nađu želju i interes da se identifikuju sa sopstvenom državom. Da zajedno gradimo modernu, evropsku, demokratsku i građansku Crnu Goru. Da u tom uzvišenom poslu, učestvuju ljudi različitih političkih uvjerenja i identitetske pripadnosti, ali neupitno lojalni svojoj državnoj kući. Za političku, demokratsku, građansku, kulturnu i ekonomsku emancipaciju, potrebno nam je da ujedinimo društvene potencijale kojima raspolažemo.

Na građansko jedinstvo upozorava nas i nepravda iz vremena okončanja Prvog svjetskog rata. Da najveću cijenu plaćaju najmanji narodi, pokazalo se kad je crnogorska stolica na mirovnoj konferenciji u Parizu ostala prazna, iako smo na početku rata bili jedna od osam zemalja učesnica, a iz njega izašli kao zemlja pobjednica. Velike sile, koje nikad nijesu priznale odluke Podgoričke skupštine, vodile su se idejom da na Balkanu treba formirati veliku državu koja će biti zamjena za Habzburšku monarhiju. Odlučeno je da to bude Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca pod dinastijom Karađordjević, a za taj cilj, pa čak i po cijenu kršenja međunarodnog prava, morala se žrtvovati Crna Gora, koju je isporučena na oltar Kraljevini Srbiji.

Pa ipak, danas ne moramo da strahujemo za naše mjesto u svijetu. Naučili smo tragičnu lekciju iz 1918. crnogorsko državno rukovodstvo pokazalo je da ima odlučnost, sluh i umijeće da sačuva narod, državu i sebe od nepredvidivog okruženja. Nikad nijesmo bili država više nego što smo to danas. Prvi put u istoriji možemo pouzdano da računamo na svoje saveznike, sa kojima dijelimo zajedničke vrijednosti u najmoćnijem vojno-političkom savezu na svijetu. Izgradili smo imuni sistem, da bespogovorno slijedimo sopstvene nacionalne interese. Iako to i dalje izaziva otpor kod onih koji su navikli da Crna Gora bude talac tuđih interesa i tuđe zaostalosti, više nas niko ne može skrenuti sa našeg puta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko K.
Gost
Marko K.

@Velimir

Ova rezolucija bice i te kako korisna samo ako bude stampana na toalet papiru. Potrudicemo se da je pravilno upotrebimo.

Moli
Gost
Moli

Preporucujem mladjanom wanna be lomi da procita sjajnu literaturu njegovog kolege,stranavkog..velikog ideologa,koji je u svakoj situaciji znao da nadje rjesenje kako biti podoban,zaista sjajno stivo-jubileji u izdanju istorijskog instituta 1997.godine!tako je gospodin vukovic,tj.drug vukovic,titov pionir,napisao svojevrsnu odu podgorickoj skupstini velicajuci njen znacaj za nase narode,ppgotovo crnu goru,negirajuci pravo na opredjeljenje hrvatima,bosancima,makedoncima..to je komunjarski ideolog napisao na petogodisnjicu srj,tadasnjeg zabljackog ustava…jeste,isti… Više »

Roro
Gost
Roro

E viđi ovo?

Staropodgoricki
Gost
Staropodgoricki

Zalog buducim generacijama je pravna drzava, drzava u kojoj ce moci da uce i rade bez brige oko egzistencijalnih problema, u kojoj ih ceka siguran posao poslije skolovanja itd.itd.Ova islicne price su mlacenje prazne slame i korist od nje imaju ovi alavi politicari

Obrad-Mišopuška
Gost
Obrad-Mišopuška

“Velike sile, koje nikad nijesu priznale odluke Podgoričke skupštine, vodile su se idejom da na Balkanu treba formirati veliku državu koja će biti zamjena za Habzburšku monarhiju. Odlučeno je da to bude Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca pod dinastijom Karađordjević, a za taj cilj, pa čak i po cijenu kršenja međunarodnog prava, morala se žrtvovati Crna Gora, koja je isporučena… Više »

Dijapospora
Gost
Dijapospora

bas dobar tekst .. da se procita dva puta

Kom
Gost
Kom

Samo citaj, polako i temeljito, ti si jedan od onih koji je cuo za podgoricku skupstinu prvi put prije nekoliko mjeseci !

Vasen
Gost
Vasen

E ako je ovo glavni predstavnik dukljana, onda su bogami nisko pali. Pih

Velimir
Gost
Velimir

OVAJ NE LAJE,OVAJ JE GENIJE ZA SVE VAS NEZNALICE ,VI JOS NI TOALET PAPIR NE ZNATE ZA STO VAM SLUZI

Sovljak
Gost
Sovljak

Da nije bilo prve jugoslavije ne bi bilo ni druge jugoslavije a ne bi bilo ni danasnje crne gore. Sto se tice velikih sila, pa one su na berlinskom kongresu stvorile i kakvu takvu prvu crnogorsku drzavu Crnu Goru i prvu srpsku drzavu Srbiju. Rezolucija o kojoj se prica je totalna glupost i nece imati vecu snagu od obicnog predizbornog… Više »

Niksic
Gost
Niksic

Ovako se zrelo i mudro pise

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Jesi li to ti Andrija? Hahahahahaha

Obrad-Mišopuška
Gost
Obrad-Mišopuška

Nije on!

koca
Gost
koca

Evo ga ovaj Lomi junior.Ufff bljak

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Mora čoek nešto lanuti, ipak prima platu za nešto a ni on ne zna za šta? Hahahahahha

Send this to a friend