Politika

Odgovori predsjednika Vlade Duška Markovića na pitanja čitalaca CdM-a

Duško Marković

Akcija portala CdM da omogući svojim čitaocima da postave pitanje predsjedniku Vlade Dušku Markoviću izazvala je ogromno interesovanje. Pristigao je veliki broj pitanja i danas objavljujemo odgovore premijera na najinteresantnija.

Napominjemo da se veliki broj pitanja odnosio na socijalne ili zdravstvene probleme građana, stambenu problematiku, razne infrastrukturne zahvate u lokalnim sredinama i slične teme. Iz kabineta predsjednika Vlade stiglo je obećanje da će na SVAKO pitanje ovoga tipa čitaoci narednih dana dobiti odgovor elektronskom poštom. Takođe, veći broj čitalaca postavio je pitanja sličnog tematskog sadržaja, pa je premijer odgovarao na jedno iz te grupe takvih pitanja.

PITANJE: Šta ocjenjujete kao glavni spoljnopolitički uspjeh Vaše Vlade?

ODGOVOR: Bez sumnje, to je brzi završetak procesa našeg pristupanja NATO-u. Već u prvoj godini našeg mandata realizovan je jedan od dva ključna spoljnopolitička prioriteta i Crna Gora je prvi put u svojoj istoriji postala ravnopravna članica najmoćnije alijanse na svijetu. Suvišno je da i ovdje podsjećam na sve benefite koje je to članstvo donijelo našoj zemlji. Istakao bih takođe i dobar napredak koji smo ostvarili u pregovorima o članstvu u EU, uprkos brojnim objektivnim teškoćama s kojima smo se suočavali. Takođe, i naš doprinos regionalnoj saradnji, gdje smo uvijek igrali konstruktivnu ulogu i zalagali se za dobrosusjedske odnose, kao i tretiranje svih neriješenih pitanja u regionu kroz dijalog.

PITANJE: Da li očekujete da se do kraja tekuće godine zatvore neka poglavlja i šta mislite, na osnovu trenutne dinamike, koje godine će Crna Gora postati članica Evropske unije?

ODGOVOR: Svakako da očekujem da do kraja godine, tokom njemačkog predsjedavanja, krenemo sa fazom zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Mi smo ispunili sve uslove za jedan broj poglavlja, ali kao što znate ne zavisi baš sve uvijek od nas. Raduje me najava Njemačke da će jedan od prioriteta njihovog predsjedavanja biti i proces proširenja, tako da očekujem da će Crna Gora kao lider ovog procesa odlučno krenuti u završnu fazu pregovora o članstvu. Nije realno u ovom trenutku predvidjeti koje godine ćemo postati članica EU. Ja vjerujem da do kraja mandata naše buduće Vlade možemo zatvoriti sva poglavlja, a onda slijedi složen proces verifikacije unutar država članica. U svakom slučaju, Crna Gora će biti prva naredna članica EU.

PITANJE: Da li možemo očekivati da će Crna Gora biti članica EU do 2025. godine ?

ODGOVOR: Kao što sam rekao u odgovoru na prethodno pitanje, realno je da do tada okončamo pregovarački proces. A onda slijedi procedura unutar zemalja EU o verifikaciji članstva.

PITANJE: Na koji način Vlada planira da sprovede reforme koje su neophodne u zatvaranju pregovaračkog poglavlja broj 8 – Konkurencija?

ODGOVOR: Poglavlje 8 predstavlja poglavlje koje smo posljednje otvorili a vjerovatno ćemo i posljednje zatvoriti. Evidentno je da je to poglavlje najzahtjevnije u cijelom pregovaračkom procesu i da samim tim zahtijeva i najozbiljniji pristup. Od dinamike pregovaranja u pomenutom poglavlju u najvećoj mjeri zavisiće i dinamika cjelokupnog procesa. Gotova sva početna mjerila za otvaranje poglavlja odnosila su se na oblast državne pomoći pa tako će i vjerujem najvažnija mjerila za zatvaranje tangirati upravu tu oblast.

PITANJE: Kako će Vlada naći mjeru između očuvanja nacionalnih interesa (očuvanju nacionalnih kompanija Montenegro Airlines, Barska i Kotorska plovidba, HTP Ulcinjska rivijera… ) i usklađivanja sa evropskom regulativom u pomenutoj oblasti? Potrebne su hitne reakcije Vlade u narednom mandatu kako bi se očuvale nacionalne kompanije koje su višestruko važne sa našu ekonomiju a kako bi spriječili da u završnom procesu integracija rješavanje problema tih kompanija bude”problematično” sa aspekta poštovanja Evropske regulative u dijelu pravila o kontroli državne pomoći.

ODGOVOR: Moram primijetiti da ste veoma dobro upućeni u problematiku poglavlja broj 8, koje smo upravo zbog njegove složenosti posljednje zatvorili. Kao i u svim drugim oblastima, i poglavlje Konkurencija mora biti usklađeno sa evropskim regulativama, u ovom slučaju pravilima o kontroli državne pomoći. Isto tako, ne možemo zanemariti da je naš nacionalni interes opstanak jednog broja državnih kompanija i veoma pažljivo ćemo voditi proces zatvaranja poglavlja 8. U svakom slučaju, u pravu ste da će to biti jedan od prvih zadataka buduće Vlade – definisanje naše optimalne pozicije za zatvaranje ovog poglavlja i to će prevashodno biti zadatak našeg pregovaračkog tima.

PITANJE: Da li razmišljate u pravcu da angažujete međunarodne eksperte koji ce nam prenijeti znanje koje je najrazvijenije zemlje dovelo do tog nivoa? Smatram da nama nedostaje tog znanja, što naravno nije sramota, sramota bi bilo da nećemo da učimo. Ovo se odnosi prevashodno na ekonomiju, kako iskoristiti prirodne resurse, kako uskladiti uvoz i izvoz, kako uskladiti prosvjetni sistem sa tržištem rada, kako stimulisati domaću proizvodnju da u sto većem procentu zadovolji potrebe stanovnistva. Ovo su sve elementi kojima se Vlada Crne Gore bavila, međutim, smatram da nam nedostaje znanja koje stanuje u najrazvijenijim zemljama i da treba angažovati renomirane i dokazane svjetske eksperte, pojedince ili grupe, konsultantske kuće itd. Šta mislite o ovoj ideji?

ODGOVOR: Prije svega, saglasio bih se da je znanje, u najširem smislu, ono što nam nedostaje. Dugoročno, ovaj nedostatak rješavamo kroz reformu obrazovnog sistema i njegovo usklađivanje sa zahtjevima tržišta rada. Moramo prevashodno iskoristiti sve naše stručne potencijale, ali to ne znači da su naša vrata zatvorena za ekspertska znanja iz razvijenih zemalja. Vlada je i do sada u pojedinim specifičnim oblastima koristila znanja i iskustva uglednih konsultantskih kuća i eksperata, i to ćemo svakako raditi i ubuduće.

PITANJE: Zašto protiv srpskih nacionalista ne idete malo oštrije. Ipak je to što oni rade udar na državnost Crne Gore?

ODGOVOR: Na svaki pokušaj ugrožavanja crnogorske državnosti Vlada i njene institucije reaguju u skladu sa zakonom. Ipak, kao što znate, nije sankcionisanje takvih nasrtaja isključivo u nadležnosti Vlade. Postoje i tužilačka, i sudska vlast, koje su samostalne. Ja vjerujem da će i građani 30. avgusta masovno kazati šta misle o svima koji udaraju na državnost Crne Gore.

PITANJE: Kad će početi malo više da se gleda prilikom zapošljenja ko je patriota? Ja kao crnogorski patriota sam nezapošljen, jer mnogi koje ova država ne interesuje uzimaju nam posao. Nadam se ubjedljivoj pobjedi, pa ubuduće da se to popravi.

ODGOVOR: Ja sam uvjeren da ćemo i u narednom periodu ubrzano razvijati našu ekonomiju, što će stvarati mogućnost za nova radna mjesta i nove prilike za zapošljavanje. To će svakako biti jedan od prioriteta buduće Vlade. Kriterijumi za dobijanje posla moraju biti stručnost, obrazovanje i iskustvo, a ne bilo koja druga referenca.

PITANJE: Da li je moguće da se poslije 14 godina samostalnosti mi borimo protiv srpskog nacionalizma i ljudi koji mrze svoju državu ? Koji je razlog? I šta će buduća vlast preduzeti da se uguši taj srpski nacionalizam u Crnoj Gori?

ODGOVOR: Ja se ne bih saglasio, kada je u pitanju najveći broj ljudi, da je riječ o onima koji mrze svoju državu. Vjerujem da su mnogi izmanipulisani i zavarani, mnogi i nezadovoljni socijalnim i društvenim statusom, i da ih to opredjeljuje da učestvuju u nečemu što je u suštini upereno protiv interesa države Crne Gore. Taj naš problem nije nastao ni juče, ni prije nekoliko godina. Traje duže makar od jednog vijeka. i uvijek je podstaknut sa adresa van Crne Gore.

Uvjeren sam da je najjača odbrana naše države od takvih ataka u njenom daljem demokratskom i ekonomskom napretku. Kvalitet života modernog svijeta je ono čemu težimo i u Crnoj Gori i kako budemo dostizali evropske standarde siguran sam da će ostajati sve manje prostora za nacionalne i vjerske manipulacije. Istovremeno, kroz naš kulturni i obrazovni sistem mora se potencirati istinita slika o našoj istoriji, državotvornoj tradiciji i identitetu. Ne da bi bilo koga drugog degradirali, već da bi mi bili ono što zaista i jesmo!

PITANJE: Obzirom da se zalažete da svaki građanin ostvari Ustavom zagarantovano pravo na slobodu vjeroispovijesti, da li možete iznijeti Vaš stav, da li ja kao vjernik Crnogorske pravoslavne crkve imam isti tretman od države Crne Gore kao i vjernici Srpske pravoslavne crkve?

ODGOVOR: Upravo da bi svi pravoslavni vjernici imali isti tretman, mi ukazujemo na ovaj društveni problem i sugerišemo da se nađe rješenje. Bićemo istrajni i uporni.

PITANJE: Imajući u vidu žestoke i neprestane napade na Crnu Goru od strane dobro poznatih aktera, pogotovo u posljednjih osam mjeseci, šta u sljedećem mandatu planirate da učinite u osnaživanju crnogorskog identiteta? Naime, crnogorski jezik u svojoj jotovanoj formi je iz službene upotrebe praktično izbačen, istorija i postojanje nacije agresivno falsifikovani i osporavani. U posljednjih par decenija, udio Crnogoraca se drastično smanjio. i dok je naravno to u velikom broju slučajeva individualna i lična odluka, ne može se zanemariti ni brojnost onih koji su potpali pod tu agresivnu propagandu osporavanja crnogorske nacije usljed nepoznavanja istorijskih činjenica koji svjedoče o postojanju naše nacije, a koje država slabo ili uopšte ne obznanjuje. Nadam se da ćete se složiti u ocjeni da je vrijeme da se agresivni nasrtaji na Crnu Goru koji korijene vuku još od programa “Načertanije” od prije gotovo dva vijeka, a svoju modernu formu doživljavaju u takozvanim “litijama” zaustave. Dakle, smatrate li da moramo učiniti nešto kako svaki sljedeći izbori poput ovih do sada ne bi postali referendum o nezavisnosti?

ODGOVOR: Dijelom sam odgovorio na neke teze iz Vašeg pitanja, ali i kroz ovu komunikaciju posredstvom CdM-a sa građanima registrujem koliko je to važna tema i koliko zaokuplja pažnju javnosti. Neupitno je da negiranje crnogorskog identiteta vodi i negiranju potrebe za samostalnom crnogorskom državom. Tako da svi ataci na državu Crnu Goru imaju svoju osnovu u negiranju crnogorske nacije, jezika, kulture i crkve. Ako sve to ne postoji, ako smo svi mi Srbi, govorimo srpskim jezikom i imamo srpsku crkvu, čemu onda država Crna Gora? Dakle, pitanje očuvanja i osnaživanja našeg identiteta je ujedno i pitanje opstanka crnogorske države. Uvjeren sam da je većinska Crna Gora svjesna ovih opasnosti i da će 30. avgusta odlučno kazati DA svojoj domovini.

PITANJE: Želio bih da Vam postavim pitanje u vezi budućnosti pravoslavlja u Crnoj Gori. Naime, inspirisan sam da Vam postavim ovo pitanje na osnovu izjave koju je naš predsjednik države, gospodin Milo Đukanović, nedavno dao na televiziji rekavši, parafraziram, da će se dokle god je na vlasti, boriti za obnovu Autokefalne crnogorske crkve. Međutim ideja o crnogorskoj crkvi povlači pitanja, koja bi to crkva bila? Da li bi vlada Crne Gore radila na kanonskom priznanju Crnogorske pravoslavne crkve (na čijem je čelu Mihailo Miraš Dedeić) ili bi nastojala da Mitropolija crnogorsko- primorska, eparhija Srpske pravoslavne crkve, dobije status autokefalne ili makar autonomne crkve?

ODGOVOR: Vlada nema namjeru da se bavi kanonskim ustrojstvom pravoslavne crkve. Ono što je naša namjera jeste da pomognemo u prevazilaženju očigledne podvojenosti u pravoslavnom biću Crne Gore. Da li će se to ostvariti pod okriljem jedne, Pravoslavne crkve, ili na neki drugi način – ne želimo da presuđujemo! Želimo samo da budemo konstruktivan partner u rješavanju jednog očiglednog problema koji opterećuje društveni život u našoj zemlji. Na žalost, u predstavnicima Srpske pravoslavne crkve nijesmo naišli na kontruktivnog partnera u ovoj namjeri. Naprotiv. Ali, problem ne može vječito trajati, niti je moguće zatvarati oči pred očiglednim činjenicama. Sigurno je da će nova Vlada i dalje biti strpljiva i tražiti mogućnost za kompromis, upravo u interesu i crkve i države.

PITANJE: Osnova ovog Zakona o slobodi vjeroispovijesti je prije svega vraćanje crnogorskih kulturnih /crkvenih/ objekata, koji su nakon 1918. godine a posebno 1990-ih na nezakonit način prešli u vlasništvo SPC u Crnoj Gori i sada su to “svetinje”. U vezi sa tim interesuje me da li je od usvajanja Zakona do danas izvršena kontrola prepisa te imovine na SPC i ako jeste mislim da crnogorska javnost treba da zna koji je rezultat te kontrole.

ODGOVOR: Uprava za imovinu je dobila zaduženje da precizno definiše vlasnički status svih vjerskih objekata. U pitanju je obiman posao, koji je u toku, ali sasvim sigurno će javnost biti upoznata sa rezultatima.

PITANJE: Nedavna ponuda ekspertskog tima Vlade me je i kao Crnogorca i kao građanina zaprepastila i razočarala, nedvosmisleno ste im ponudili da oni budu isključivi korisnici naših viševjekovnih hramova. S obzirom da je i sama procedura utvrđivanja vlasništva dugotrajna i trajaće više godina interesuje me da li je ovaj Zakon o slobodi vjeroispovijesti i ravnopravnosti vjerskih zajednica zaista zamišljen tako i da li će biti sproveden s tom namjerom ili će nama Crnogorcima i našoj CPC i dalje biti zabranjeno korišćenje naših hramova.

ODGOVOR: Kao što ste podsjetili, predstavnici SPC su odbili predlog Vlade za prevazilaženje nastalog problema. Tako da taj predlog više nije na stolu. Ono što sada imamo kao realnost je tekst Zakona koji je usvojen u Parlamentu. A njegov sadržaj nije usmjeren na to da bilo kom vjerniku brani korišćenje vjerskih hramova. Pred nama je procedura utvrđivanja vlasništva nad pojedinim vjerskim objektima, onako kako to predviđa Zakon koji je na snazi.

PITANJE: Postoji li kakva šansa,da se u Crnoj Gori mi koji smo pravoslavci, iako nas ima 70 posto zaposlimo u nekoj državnoj instituciji? Da li moramo glasati DPS da bi radili normalne poslove?

ODGOVOR: U državnim institucijama radi veliki broj pravoslavaca, baš kao i pripadnika svih drugih vjera. To nikada nije bio, niti će biti kriterijum za zapošljavanje. Da bi radili, kako kažete, normalan posao, možete ali i ne morate biti član DPS. Stručnost, obrazovanje i iskustvo – to su kriterijumi za koje se zalagala ova Vlada. A tako će biti i u narednom mandatu.

PITANJE: Dok će antidržavne partije nastupiti u dvije koalicije, sve državotvorne partije su se odlučile da nastupe samostalno … Zašto?

ODGOVOR: Ja mogu da govorim šta je motivisalo Demokratsku partiju socijalista za ovakav nastup, u koaliciji sa Liberalnom partijom. To je naše čvrsto uvjerenje da smo ispunili obećanja koja smo dali građanima uoči prethodnih izbora 2016. kao i u samom programu Vlade koja je nakon izbora formirana. To je naše uvjerenje da je DPS ona politička snaga koju građani prepoznaju kao garanta društvene stabilnosti i očuvanja evroatlantskog puta Crne Gore. Želimo da i na predstojećim izborima dobijemo jasan i ubjedljiv mandat od građana za nove četiri godine, u kojima je primarni zadatak podizanje životnog standarda svakog građanina i svake porodice. Na tom putu, DPS će sarađivati sa partijama koje dijele iste vrijednosti i koje mogu pomoći da se ti ciljevi što brže i kvalitetnije ostvare.

PITANJE: Mislim da je ovo prvi put da nam se pruža prilika da postavimo pitanje nekom državnom funkcioneru a da možemo dobiti odgovor. Smatram ove izbore najvažnijim do sad jer je ovoga puta kao nikad do sad ugrožena naša domovina Crna Gora. Nikad nije postojala ovoliko agresivna anti kampanja protiv Crne Gore kako iz Srbije tako i od ovih “naših”.Ali mislim da ništa manju štetu nama koji podržavamo ovu evropsku multinacionalnu Crnu Goru ne prave uspavane institucije sistema sa nesposobnim, nepouzdanim i neprofesionalnim kadrovima. Interesuje me imate li namjeru mijenjati ovakve institucije i ovakve kadrove? Takođe me interesuje da li se možemo osloniti na Vas kad je u pitanju istrajnost u sprovođenju zakona o Crkvi i u odbrani obilježja posvećenih antifašizmu i poštovanju nacionalnih simbola?

ODGOVOR: Iako ovo nije prvi atak na Crnu Goru, saglasan sam da je agresija ovoga puta veoma snažna jer je u političku akciju direktno uključena Srpska pravoslavna crkva. Do te mjere da su odredili nosioca i sastavili redosljed na listi Demokratskog fronta. Od kad postoje crkva i država ovakvog primjera nije bilo! Nema nikakve dileme da će to biti još jedan neuspjeli eksperiment anticrnogorskih snaga. Moram ipak reći da mi je iskreno žao što je crkva dozvolila sebi takvu kompromitaciju.

Što se tiče institucija i kadrova, mislim da ne treba generalizovati. Neki su odradili dobar posao, ali ću se saglasiti da je bilo i promašaja. Ispravićemo greške i konačno, mogu vam garantovati da će se zakoni u Crnoj Gori sprovoditi i poštovati i da nikada neće biti kompromisa sa snagama koje skrnave antifašizam kao jednu od najsvjetlijih tekovina moderne Crne Gore.

PITANJE: Postoji li mogućnost da poslije izbora prihvatite ulogu mandatara, a samim tim formirate novu Vladu koja će uspješno završiti započete infrastrukturne projekte i uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju?

ODGOVOR: Iskreno, tema ko će biti mandatar nove Vlade još nije bila na dnevnom redu u DPS. Kada budemo imali konačan ishod izbora, pozabavićemo se i tim pitanjem. Ono što je nesumnjivo jeste da će novu Vladu voditi Demokratska partija socijalista.

PITANJE: Da li ste kao Vlada i partija spremni za scenario u kojem prosrpska opozicija odluči da, na osnovi izlaznih anketa, proglasi pobjedu prije formalnog zatvaranja biračkih mjesta i proglašenja rezultata u nedjelju 30. avgusta i pozove pristalice da slave na ulicama? Sve bi naravno bilo praćeno direktnim prenosom u medijima koji ih podržavaju. Znamo da je takvo postupanje nelogično, ali smo naučili da logika sa njima odavno nema nikakve veze. U navedenom scenariju, kada bi stigli preliminirani rezultati koji bi pokazali da je Vaša partija pobijedila i da ima većinu sa drugim procrnogorskim partijama bili biste optuženi za direktnu krađu na izborima. Ali, njihove pristalice bi već bile na ulicama i vjerovatno bi dobile instrukcije da počnu sa napadima.

ODGOVOR: Praktično više nije ni tajna da je tzv. prosrpska opozicija pripremila scenario koji Vi opisujete i njihovi lideri već govore o “odbrani izborne pobjede”, a jasno je čime i kako oni mogu da “brane” izmišljenu pobjedu. Prije četiri godine to je bila tajna akcija pokušaja terorizma u izbornoj noći, koju su takođe najavljivali pozivima svojim pristalicama da “budu spremni”. Nadam se da ljudi neće nasjesti na njihove sulude akcije i ulaziti u nešto što je direktan sukob sa zakonima ove države. A državne institucije su apsolutno spremne da zaštite javni red i mir, u to neka niko ne sumnja. Konačno, pobjednika na izborima može da proglasi samo Državna izborna komisija. Svako drugačije proglašenje pobjede je puki avanturizam.

PITANJE: Kako komentarišete ovu simbiozu političara iz DF-a i SPC u izbornoj kampanji?

ODGOVOR: U modernoj Evropi, već duboko u 21. vijeku, politički lideri svoje izborne kampanje ne vode po crkvama i manastirima, niti sveštena lica agituju za pojedine političke partije! Kod nas evo i to je moguće, pa građanima nije jasno da li se nosilac liste Demokratskog fronta kandiduje za mitropolita, ili se mitropolit kandiduje za predsjednika Vlade!

PITANJE: Primijetio sam da pristalice prosrpskih partija često nose srpske zastave na svojim okupljanjima, a da objašnjavaju da je to “stara crnogorska zastava”. O čemu se radi?

ODGOVOR: Radi se isključivo o nepoštovanju sopstvene države i njenih simbola! Ne možete pretendovati da budete vlast u Crnoj Gori pod srpskom zastavom.

PITANJE: Poštovani premijeru, hoće li biti smanjenja plata i penzija nakon izbora?

ODGOVOR: Plate u javnom sektoru, penzije i socijalna davanja neće biti umanjivane nakon izbora. To sam obećao građanima i tako će biti.

PITANJE: Interesuje me Vaša prognoza za predstojeće parlamentarne izbore. Znaci Vaše mišljenje i prognoza u ciframa?

ODGOVOR: Nemoguće je predvidjeti u ciframa rezultat izbora. Ipak, ono što sa sigurnošću mogu da predvidim je ubjedljiva pobjeda Demokratske partije socijalista. Ubjedljivija nego ikad.

PITANJE: Da li biste funkciju premijera prije “dali” osobi koja je laik što se tiče politike ali znate da nema boljeg čovjeka od nje/njega (tačnije osoba od punog povjerenja, bez mrlje na obrazu, veoma cijenjen/a), ili biste to prepustili osobi koja je ekspert za politiku, zna kako zemlju pogurati naprijed, kako se vodi država ali je veoma loša osoba iliti veoma loš čovjek kako to nas narod kaže? Koga bi od to dvoje izabrali da vodi nasu državu na primjer?

ODGOVOR: Za svaku visoku državnu funkciju idealan spoj bio bi ekspert za politiku, koji zna kako zemlju pogurati naprijed i kako se vodi država. A uz to osoba od punog povjerenja, bez mrlje na obrazu, veoma cijenjena.

PITANJE: Poštovani premijeru, kako trpite uvrede koje vam određene opozicione partije priređuju, a svi znamo koliko ste uradili za građane ove države u vrijeme pandemije koronavirusa?

ODGOVOR: Kada ste dugo u politici, a posebno u crnogorskim uslovima, i posebno na državnim funkcijama, onda prosto morate da oguglate na uvrede. Iskreno bih želio da kulturu političkog dijaloga dignemo na jedan viši nivo, da se nadmećemo za povjerenje birača argumentima a ne uvredama. Na žalost, i u aktuelnoj kampanji vidimo da je isuviše ličnih ataka, izmišljotina i lažnih optužbi. A posebno kad je riječ o našoj borbi protiv korona virusa, gdje su se na udari našli čak i ljekari koji su podnijeli najveći teret. Nadam se da svojim javnim istupima dajem drugačiji primjer i da to građani prepoznaju.

PITANJE: Da li na sjeveru, kao i na jugu, uskoro možemo očekivati hotele visoke kategorije sa četiri i pet zvjezdica?

ODGOVOR: Samo u Kolašinu i na Žabljaku u toku su radovi na desetak novih hotela visoke kategorije. Upravo prethodnih dana lično sam obišao sve te destinacije i uvjerio se da radovi dobro napreduju. Time se realizuje naš strateški plan, po kome je država morala prethodno da uradi neophodnu infrastrukturu, kako bi investitori bili motivisani da ulažu novac u nove hotelske sadržaje. Očekujem da u narednih par godina novi kapaciteti budu u funkciji, a to znači i značajan broj novih, bolje plaćenih radnih mjesta. Očekujem i snažan investicioni ciklus u turističke sadržaje u bjelopoljskoj i mojkovačkoj opštini, vrijedni su i potencijali Plava i Rožaja, tako da će naše obećanje o ravnomjernom regionalnom razvoju biti do kraja ostvareno tokom narednog mandata Vlade.

PITANJE: Gospodine Markoviću, najviše se za Vašeg mandata uložilo u Sjever i za to Vam naklon do zemlje. Moje pitanje je sljedeće: Kada će državljanima Crne Gore biti priznate vozačke dozvole u Njemačkoj?

ODGOVOR: Sa nekoliko evropskih zemalja naša diplomatija pregovara o Sporazumima za priznavanje vozačkih dozvola. Među njima je i Njemačka. Ali, to ne zavisi samo od naše strane. Nadam se da će ovaj problem biti riješen u što je moguće kraćem roku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ana Tomovic
Gost
Ana Tomovic

Da budu priznate u inostranstvu

Ana Tomovic
Gost
Ana Tomovic

Pitanje je kada ce nasa crnogorska vlada uraditi nesto po pitanju vozackih dozvola ??Vec neku god priznate su vozacke za Srbiju ,Bosnu i td…Kada ce nase sa srecom ??

Igor
Gost
Igor

Hvala na odgovoru. Nadam se da ce konacno doci taj trenutak da u svojoj drzavi imamo i Crnogorsku Crkvu koja ju je i stvarala.
Sramota je da manastir Cetinjski, Ostrog i drugi vjerski objekti u CG pripadaju jednoj organizaciji kakva je SPC.

Sport
Gost
Sport

Gospodine Markovicu svi smo mi CG. zato se nadam i vjerujem u ovu politiku koju vodite sad i naravno ubuduce da pripadamo demokratskom drustvu. Zivot i su zivot svih ipak je DPS najaca gradzanska partija. Zivjeli.

Optimista
Gost
Optimista

Dacic je sve rekao sa jednom recenicom Srbima politicarim je najbolje da udju u vlast sa DPS-om cime je potvrdio da nezavisnost Crne Gore ne dolazi u pitanje vec je to rijeseno za sva vremena. Tako kada je Sdp imao onoliko ljudi kao izvrsitelje vlasti s malim procentom Srbi bi imali puno vise, ali Srbi sto ne propagiruju fasizam, a… Više »

Sasa
Gost
Sasa

Presjednice dzaba strucnost i znanje ako je protiv drzave zato prvo mora biti PATRIOTA pa onda ostalo

Ruzica
Gost
Ruzica

Ponosni na našeg premijera!!! Sve pohvale!👏

Jasna
Gost
Jasna

Nadam se da cete ostati na mjestu premijera. Naklon do poda za rad, trud i pozrtvovanje.

Manja
Gost
Manja

30 avgusta glasamo za evropsku Crni Goru. Glasamo za gradjansku Crnu Goru cije je najvece bogatstvo multikulturalnost.

Jovan
Gost
Jovan

Svaka cast postovani Premijeru!

Ždrebaonik
Gost
Ždrebaonik

Bravo

Crnogorče
Gost
Crnogorče

Ovaj čovjek pa 1000 mjesta prazno🇲🇪

dgggg
Gost
dgggg

Koji gospodin. Kapa dolje❣

Host
Gost
Host

Gospodin…Svaka castt👏👏👏🇲🇪🇲🇪

Seljanovo
Gost
Seljanovo

Dusko Markovic je jedan najbolji predśednik vlade koji svim silama zeli da śjever CG ozivi da ljudi ne migriraju u PG i na primorje. Mnogo pametan i recit covjek. Samo napred predsjednice 👍👍🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Kocani
Gost
Kocani

Duško, svi smo uz tebe i čvrsto ti vjerujemo!

Ivanaaaaa
Gost
Ivanaaaaa

Veliko postovanje za ovog covjeka! Gospodin!🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Ljubo
Gost
Ljubo

Vlada posveceno radi na kvalitetu zivota kakav ima moderan svijet ! 👏👏👏

Djetelina
Gost
Djetelina

Bravo Markovicu,naravno civilizovana vlast se samo demokratski bori protiv onih zavedenih ljudi koji atakuju na drzavu zarad interesa centara sa strane!

Patrick
Gost
Patrick

Vladin odgovoran rad i rezultati njenog rada su nesto sto opredjeljuje vecinsku CG da glasa ovu vlast

Patrick
Gost
Patrick

Citajte gradjani CG odgovore predsjednika vlade citaocima CDMa i sve ce vam biti kristalno jasno 30og! Odlucno za CG!

Flavio
Gost
Flavio

Naravno da ce gradjani 30og kazati sta misle o svima koji udaraju na drzvnost Crne Gore!!

D dabinovic
Gost
D dabinovic

Svaka čast markovicu.

Gago
Gost
Gago

Vlada je maksimalno koristila znanje domacih eksperata,ali je spremna da prihvati i ekspertska znanja i iskustv uglednih konsultantskih kuca iz najrazvijenijih zemalja

Radojica
Gost
Radojica

Markovic je sve jasno objasnio,koje je poteze povlacila vlada i kakvi su rezultati tih poteza

Drazen26
Gost
Drazen26

Crna Gora ce biti prva naredna clanica EU,30o avgusta ce to narod potvrditi!!

Sipacno
Gost
Sipacno

Premijer i vlada su se bavili mnigim pitanjima od pregovaranja o clanstvu u EU,izgradnji dobrosusjedskih odnosa u regionu i mnogim drugim 👏

Raul
Gost
Raul

Veliko poštovanje za Markovića!

Hugo
Gost
Hugo

Ovako se ponaša pravi političar, okrenut građanima ne svojim sebičnim interesima kao što to radi opozicija!

Piazza
Gost
Piazza

S ponosom je istakao da je vec u prvoj godini njegovog mandata,Crna Gora prvi put u istoriji postala clanica NATO-a

Kanga
Gost
Kanga

Ponosni na naše predstavnike vlasti!

Piazza
Gost
Piazza

Naravno kao i uvijek premijer Markovic odgovorno,odvazno i ponosno odgovorio na sva postavljena pitanja citalaca CDM-a

Novljanka
Gost
Novljanka

Markovic sve postize ✅svaka cast na tome👏

Friends
Gost
Friends

Sad žalim što ne postavih pitanje… Uvjerenja sam da će DPS nakon pobjede pokrenuti reformu sistema u svim segmentima. Na nekim rukovodećim mjestima imamo ljude koji bez rezultata sjede tamo već 15 ili 20 godina. Neproduktivni, neinventivni, u političkom smislu čak i spavači. Da li će se obratiti pažnja na takve, da možemo da napravimo iskorak u kulturnim djelatnostima ili… Više »

Mrkosnica
Gost
Mrkosnica

30. avgusta, odlučno za Crnu Goru!
Markoviću, pobjeđujes!

Manitovac
Gost
Manitovac

Pamet, kompetencija i odlična retorika govora!

Mostanica
Gost
Mostanica

Markovicu, svaka cast!

Susnjar
Gost
Susnjar

Samo naprijed gospodine Marković, svaka riječ na mjestu!

Albe
Gost
Albe

Ovaj čovjek je za svaku pohvalu, nadamo se nastavku njegovog mandata, zaslužio je!

Seljanovo
Gost
Seljanovo

Opozicija je svaki grad unistila.. kazu da ne zaposljavaju njihove clanove? Nije istina. Kad su dosli na vlast svi koji su bili na odredjeno dobili otkaze. A zaposlili njihove clanove. Eto toliko o njihovom postenju

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Pitanje: “Kad će početi malo više da se gleda prilikom zapošljenja ko je patriota?” Odgovor: Teren te nije prepoznao kao patriotu.

Undertaker
Gost
Undertaker

Evo pitanja, a odgovora nece biti..
Hrvatska je od pocetka pregovora za 8 god usla u EU, a dje smo mi poslije 8 god?! Koliko smo poglavlja zatvorili?
Nego sta i ja lupam, bitno da se raslclani ko cuva Cg ko je litijas ko nam podriva intentitet..

Nemanja
Gost
Nemanja

Malo procitaj istoriju EU integracija. Bice ti jasnije kroz godine kako je koja zemlja dobijala status clanice. Tako i za Hrvatsku.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

pa neće te ni puštiti tamo dok se ne riješe i ta pitanja.
imaju oni pametnija posla od izigravanja sudija između partizana i četnika, mila i rista.

Ružica
Gost
Ružica

Opozicija nije sposobna opstinu da vodi, nego je svojim neznanjem i neiskustvom ubrzo unazadi, pa se posle pametnjakovici cude sto gradjani ne zele da im ukazu povjerenje i podrze ih na izborima.

Marinel
Gost
Marinel

Sačuvajmo mir i suverenitet države.

Pinokio
Gost
Pinokio

Jedina partija koja stalno uvodi novitete, kojima motivise mlade ljude za dalji rad i zalaganje, jeste upravo Dps. Partija koja je po mnogo cemu ispred opozicionih partija  i koja svih ovih godina ima bezuslovnu podrsku i povjerenje od strane gradjana.

Babaici
Gost
Babaici

Covjek sve postize! Svaka cast!

Lara
Gost
Lara

Imam neki osjecaj da ce na izborima Dps da ostvari nezapamceni izborni rezultat, jer je gradjanima vise dosta nesposobne opozicije, koja prstom nije mrdnula zarad interesa gradjana.

Zaton
Gost
Zaton

Dusko uvijek tu za svoj narod!

Miško
Gost
Miško

Pobjeda Dps-a je nikad izvjesnija, a to zna i nesposobna opozicija

Krsto
Gost
Krsto

Zahvaljujuci viziji koju je premijer od samog pocetka imao i njegovoj politici koju je tokom godina nadogradjivao, Cg je biljezila samo uspone.

Lav
Gost
Lav

Crna Gora je država koja se najintezivnije mijenjala u proteklih 20 godina, a Demokratska partija socijalista je uvijek bila vjesnik tih promjena. DPS je kampanju iskoristila da se predstavi kao odgovorna politička struktura i odgovorna vlast kojoj su građani poklonili povjerenje

Brato
Gost
Brato

Predstojeci izbori imaju karakter istorijskih, jer na njima jos jednom branimo ono sto smo stvarali.

CG_ORO
Gost
CG_ORO

Sacuvali smo mir, obnovili drzavu i vratili joj i ekonomsko dostojanstvo, dok je opozicija bila ta koja je pokusala urusiti sve.

Košarkaš
Gost
Košarkaš

Vlada je ovom dramaticnom situacijom upravljala ne stedeci ni novac ni resurse, imajući pred sobom jasne ciljeve, a to je zdravlje i zivoti gradjana.

Mareza
Gost
Mareza

Davno je Dusko rekao „boricemo se za svako radno mjesto“ i to su dokazali i paketima mjera koje su donijeli i ovim sto se nije osjetila tolika kriza izazvana pandemijom.

Šrćeko
Gost
Šrćeko

Drzavi je vracena nezavisnost, uradjeno je dosta ali mora da se nastavi sa radom kako bi imali snazniji i dinamicniji ekonomski razvoj, a to jedino mozemo imati sa ovom partijom.

Losmi
Gost
Losmi

Jedina partija koja ima rezulate iza sebe i sto je rekla to je i ostvarila je DPS i zato ima i najvise povjerenja gradjana.

Janko7
Gost
Janko7

Da dodje opozicija na vlasti to bi znacio kraj multikulutalne, multivjerske, multinacionalne Crne Gore. Samo se sjetite sta je bilo u Berana, prebijanja Hrvata, odrzavanje cetnickih skupova, crtanje meta na muslimanske kuce..e to nas ceka!

Perica
Gost
Perica

Vizija DPS je evropski kvalitet zivota svih gradjana Crne Gore, dok vizuju razvoja CG opozicija nema, i da ima to bi nas vratilo u 90. i izgubili bi sve sto smo do sad napravili.

Kamensko
Gost
Kamensko

DPS je partija buducnosti!🇲🇪

Grahovac
Gost
Grahovac

DPS apsolutno pobjeđuje bez konkurencije.

Vukov_most
Gost
Vukov_most

Vlada pokazuje veliku odgovornost.

Nudo
Gost
Nudo

Gospodin Marković je čovjek za svaku pohvalu.

Osjecenica
Gost
Osjecenica

Samo DPS garantuje mir i stabilnost!

Marbo
Gost
Marbo

Sva sreća a pa opozicija ne može da dodje na vlast!

Slobo
Gost
Slobo

Necemo dozvoliti da nas vrate u proslost i stopiraju nas dalji rast i razvoj

Slobo
Gost
Slobo

Svaka cast za Vladu CG koja je usvojila odlican set ekonomskih mjera koje su doprinijele opstanku nase privrede

Dragutin51
Gost
Dragutin51

Nasa drzava ide pitem rasta i razvoja tako da sam siguran da ce se tim putem nastaviti i nakon izbora

Teona
Gost
Teona

Sva sreca pa opozicija ne moze da dodje na vlast u CG jer bi unazadili sav dosadasnji rad

Marko76
Gost
Marko76

Samo politika DPS mozebdonijeti prosperitet i razvoj nasoj zemlji

Jasmina
Gost
Jasmina

Covjek za svaku pohvalu! Odusevljena sam njegovim postupcima i pricom😍👏👏

Kruskica
Gost
Kruskica

Na čelu države zaslužuju da budu samo ljudi poput ovog čovjeka koji nema adekvatnu zamjenu!

Cvijet
Gost
Cvijet

Zasluženo nosi svoju funkciju. Premijer uz koga ova država može samo da napreduje

Sociolog
Gost
Sociolog

Nismo ni sumnjali da ćete ovu državu izvesti na pravi put! 30 ce narod još jednom pokazati da je uz Vas.

Fox
Gost
Fox

30 og avgusta ćete imati punu podršku ovog naroda kao znak sa za sve ovo što radite za ovu državu.

Antikvarnica
Gost
Antikvarnica

Doprinos koji dajete ovoj državi svakodnevno nije mali. Samo da se nosite sa nesposobnom opozicijom dovoljno vam je. Sva sreća pa se sa svim izazovima borite na pravi način kako to dolikuje jednoj osobi koja je na tako visokoj funkciji!

Uskok
Gost
Uskok

Pobjeda je je koalicije Odlucno i ovog puta apsolutna!!

Moračanka
Gost
Moračanka

Pokazace vam Markovic 30.avgusta kako je biti premijer u narednom mandatu.

Gospodja_Franca
Gost
Gospodja_Franca

Vodjenje Vlade na ovakav način mogao je samo Duško. Pored svih problema koje smo imali nosio se sa situacijom najbolje što je mogao i opravdao je podršku naroda koji godinama ima a imaće i ubuduće.

Danilo
Gost
Danilo

Dusko je pravi primjer prije svega DOBRE I POŠTENE osobe! Kako ljudi ne shvataju da to jedan crkveni radnik ne smije da radi! Bog će vas sve kazniti. To su samo ljudi obični kriminalci pod crnim mantijama. E ta mantija im omogućava da peru toliki novac i da kradu narod. Zamislite koliko su para nakupili svi iz SPC za sve… Više »

Itana
Gost
Itana

Svi koji poznaju ovog čovjeka znaju prije svega koliki je čovjek pa tek onda političar koji svima kojima moze izadje u susret i pomogne na način na koji je moguće.

Miladin
Gost
Miladin

Dusko Markovic je za sve u pravu. On je oličenje dobre osobe i dobrog političara! Vjerujte da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori samo instrument koji sviraju Vučić i Dodik. A očigledno je da je Irinej prvi portparol Vučića i njegovih veliko srpskih političkih ideja. Risto i njegovi saradnici konstantno falsifikuju istoriju Crne Gore. Ali ne možete da falsifijuju… Više »

Pufnica
Gost
Pufnica

Dok opozicija reaguje destruktivno, ovaj covjek se aista zalze da svaki segment drustva funkcionise na pravi nacin.

Pavle
Gost
Pavle

Opozicioni političari su danas skriveni iza crkvenih odora, a molitvenici zamijenjeni političkim i ideološkim manifestima.
Činjenice i argumente bacili su pod noge, i umjesto njih na sto iznijeli podvale, medijsku hajku i lažnu propagandu.
Ali i ovoga puta – uzalud.
30 broj 8.

Makarena
Gost
Makarena

Smiren i pametan covjek, koji svoji znanjem i iskustvom doprinosi razvoju nase drzave. Vlast je stabilna upravo zbog ovakvih ljudi kojih je mnogo u Dps-u

Analitičar
Gost
Analitičar

Boljeg premijera ova država imati nece!

Primorka
Gost
Primorka

Nista manje se od ovakvog gospodina nije ni očekivalo. Bio i ostao mnogima za primjer kako komunicira sa svojim građanima. Ovaj put je to bilo ovakav način

Dajana
Gost
Dajana

Perfektan govornik i pravi patriota, a pored svega toga covjek iz naroda, glavom i bradom Dusko Markovic!

Dorotea
Gost
Dorotea

Ova osoba je toliko pametna toliko politicki obrazovana i toliko dobar covjek, da samo ovakve treba pustiti da se bave politikom

Zorka
Gost
Zorka

vjerujem da će i građani 30. avgusta masovno kazati šta misle o svima koji udaraju na državnost Crne Gore. OVIM JE REKAO SVE !

Mirković
Gost
Mirković

Nema bolje osobe od Duska Markovica, cast je poznavati ovako dobrog covjeka, on je za svaku pohvalu!

Selma_bajrami
Gost
Selma_bajrami

Premijeru zelim sve najbolje u sledecem mandatu i da samo ostane ovakav kakav jeste. Ponosni smo na njega!

Asepsol
Gost
Asepsol

Premijeru treba da smo svi zahvalni. Zbog njega se svaki dio Crne Gore ravnomjerno razvija i svaki dio je posebno važan.

Pavle
Gost
Pavle

Dusko Markovic je oličenje dobre i pametne osobe koja je njegova najbolja odlika govori spremnost da gradjanima odgovara na pitanja a ne novinarima, to se cijeni!

Breznica
Gost
Breznica

Svaka cast!

Cehotina
Gost
Cehotina

Imate podrsku gradjana, sto ce se pokazati i 30.avgusta! 🇲🇪

Gibanica
Gost
Gibanica

Srbi su ravnopravan narod u Crnoj Gori , četnici su velika manjina , a poslje izbora 30-og avgusta , biće im uručen ” Otkaz ” iz Države Crne Gore !!
Da je vječna CRNA GORA , sa svim njenim GRAĐANIMA I GRAĐANKAMA !!!

2006
Gost
2006

Hvala redakciji i premijeru na odgovoru.
Nek je Vjecna Crna Gora

Lida
Gost
Lida

Znaci narode opozicija bi da proglasi pobjedu silom,cetninici i nasilnici manjina ste u drzavi.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Postovani premijeru, dali ste presture odgovore koje je potrebno mnogo vise elaborirati i uopste nijesam zadovoljan. Zasto javno, jasno i glasno ne kazete da ce Crnogorci i Crnogorska pravoslavna crkva, poslije vracanja svetinja drzavi Crnoj Gori, moci da sluze u crnogorskim svetinjama? Da li planirate zabraniti predstavnicima Crnogorske pravoslavne crkve da udju u svoje svetinje???

Čuvajmo CG!
Gost
Čuvajmo CG!

Nebojša, predugo smo cekali na ulazak u svoje hramove. Mislim da to pitanje vise NE TREBA POSTAVLJATI!

Jaja
Gost
Jaja

Kako su “građani” upućeni jado moj. Nema teme koja ih ne zanima. A sve zanimljivije od zanimljivijeg.

Brano Nkšićanin
Gost
Brano Nkšićanin

Bravo Premijeru, samo tako ne dajte da nam ruše državu.

Gigi
Gost
Gigi

Koju drzavu

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Nek je vječna Crna Gora.

Ne damo je izdajnicima, ni Crnu Goru ni našu budućnost!

8

Gigi
Gost
Gigi

Dat ce te dat

Send this to a friend