Politika

Odložen kongres SD-a

SD

Kongres Socijaldemokrata Crne Gore, zakazan za 30. maj, odgađa se do daljeg zbog epidemiološke situacije. Resori zdravlja i prosvjete dali su izvanredan odgovor na epidemiološku krizu, dok je Skupština u fokus svog djelovanja stavila diskusiju oko koncipiranja neophodnih mjera za saniranje negativnih posljedica epidemije, saopšteno je iz te partije.

Formiran je Centralni izborni štab partije, u susret predstojećim parlamentarnim izborima.

“Usljed aktuelne epidemiološke situacije, organi Socijaldemokrata Crne Gore su donijeli Odluku o odlaganju II Kongresa partije zakazanog za 30. maj. Konstatovano je i da je značajan dio predkongresnih aktivnosti uspješno završen. Na sjednici Predsjedništva konstatovano je posebno zadovoljstvo radom Skupštine Crne Gore, kao i dva resora kojima upravljaju funkcioneri partije, zdravstva i prosvjete. Skupština je nesmetano obavljala sve poslove iz svoje nadležnosti, u skladu sa mjerama nadležnih”, dodaju u saoopštenju.

Održano je gotovo dvadeset sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine kojima su prisustvovali predstavnici 72 od ukupno 81 poslanika, a na koje su pozivani i predstavnici Vlade, privrede, sindikata i finansijskih institucija kao relevantni sagovornici na teme koje su se ticale aktuelne situacije u vezi sa epidemijom novog korona virusa. Skupština je trenutno u redovnom zasijedanju, dodaju, gdje su na dnevnom redu dominantno teme koje se odnose na preduzimanje mjera u pravcu uspješnog suočavanja sa negativnim socioekonomskim posljedicama epidemije.

Na sjednici je konstatovano posebno zadovoljstvo rezultatima ministarstava zdravlja i prosvjete, kojima rukovode funkcioneri SD-a, koji su u ovoj krizi pokazali da su istinski nosioci stabilnosti društvenog sistema. Istaknuto je da je zdravstveni sistem Crne Gore, na čelu sa ministrom Kenanom Hrapovićem, na izvanredan način odgovorio izazovu epidemije korona virusa sa kojim se na ovaj način nijesu uspjele suočiti ni mnogo bogatije i razvijenije države od Crne Gore.

Uostalom, ističu, pohvale za takav uspjeh su stigle sa svih relevantnih međunarodnih adresa. Ministarstvo prosvjete je, za nezamislivo kratak vremenski period, realizovalo projekat UčiDoma koji je svim učenicima u Crnoj Gori omogućio da zadrže kontinuitet nastave iz svojih domova. Kako navode u SD-u, ovaj projekat, koji za tako kratko vrijeme nijesu realizovali ni neki mnogo napredniji sistemi od crnogorskog, omogućio je istovremeno i brigu o zdravlju naših najmlađih, njihovih porodica, kao i njihovih profesora, ali i redovno odvijanje nastave na izuzetno kvalitetan način. Osim toga, navode, uprkos izazovima aktuelne situacije, krenulo se u realizaciju digitalizacije obrazovanja, te nabavljanje višemilionske računarske i druge opreme.

“Na sjednici Predsjedništva, a u susret predstojećim parlamentarnim izborima očekivanim na jesen ove godine, formiran je Centralni izborni štab čijim je formiranjem partija ušla u izborni režim rada. Analizirajući aktuelnu političku i bezbjednosnu situaciju, konstatovana je zabrinutost zbog porasta tenzija u Crnoj Gori uslovljenih manipulacijama ličnim osjećanjima građana, uključujući i održavanja zabranjenih javnih skupova koji predstavljaju veliki epidemiološki rizik i prijete da ugroze sve ono što je crnogorsko društvo do sad postiglo u borbi protiv korona virusa”, ističu u saopštenju.

Predsjedništvo Socijaldemokrata osudilo je napade na građane koji su zasnovani na vjerskoj, nacionalnoj ili političkoj osnovi, kao i skrnavljenje spomenika koji svjedoče antifašističkom utemeljenju Crne Gore, uz poziv nadležnim organima da u što skorijem roku, u skladu sa zakonom, kazne počinioce.  Na taj način staviće do znanja svima da u Crnoj Gori ne smije biti ugroženih i da je najveća svetinja građanska, evropska, sekularna, multivjerska, multinacionalna, antifašistička Crna Gora.

Predsjedništvo partije upućuje poziv svim građanima i relevantnim subjektima da, imajući u vidu ozbiljnost epidemiološke situacije, uprkos izvanrednim rezultatima koje postiže Crna Gora, poštuju mjere nadležnih organa, kako bi što prije u potpunosti pobijedili nevidljivog neprijatelja.

“Takođe, svim građanima i relevantnim subjektima, Predsjedništvo SD upućuje poziv na suzdržavanje od širenja tenzija, vjerujući da je dijalog, kao što je to uvijek do sad bilo, jedino i najbolje rješenje za sve u Crnoj Gori”, zaključuju u toj partiji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marjan Pg
Gost
Marjan Pg

Ili je možda razlog što će Brajovića da spakuju u Spuž?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Mislim sa’ reci sd qq

Sodo
Gost
Sodo

Izdominirali ste! Vaša tri resora su bila na ispitu i dokazali ste da ste van konkurencije

Send this to a friend