Politika

Odložena vojna vježba na Sinjajevini

FOTO: Facebook Sačuvajmo Sinajevinu

Nakon žestokog protivljenja mještana, ali i ekologa, Ministarstvo odbrane odložilo je vojnu vježbu na području Sinjajevine, koja je bila zakazana za sjutra.

Kako je saopšteno iz ovog resora, vojna vježba je otkazana dok se za to ne steknu uslovi.

>>>Danas ili sjutra biće poznato otkazuje li se vojna vježba na Sinjajevini>>>

“O svim daljim aktivnostima javnost će blagovremeno biti obaviještena”, navode u MO.

Otkazivanje vojne vježbe na Sinjajevini za lidera URA-e Dritana Abazovića predstavlja značajnu pobjedu građana i ekološke Crne Gore.

<<<Abazović: Da sam ministar odbrane Sinjajevina ne bi bila vojni poligon, ima i drugih terena – kod Nikšića i Bjelopavlića<<<

>>>Sačuvajmo Sinjajevinu: Očekujemo izvinjenje od Abazovića>>

“Rečeno – učinjeno! Vojne vježbe na Sinjajevini neće biti! Značajna pobjeda građana i ekološke Crne Gore. Nakon samo jednog jučerašnjeg sastanka, sve se promjenilo. Zato je dobro imati podršku naših međunarodnih partnera. Idemo dalje, čeka nas još posla”, napisao je Abazović na Tviteru.

Podsjećamo, načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je u Jutarnjem programu TVCG da je izviđački tim konstatovao da se nijesu stekli uslovi za vojnu vježbu uz gađanja minobacačima na Sinjajevinu, te da će Vojska Crne Gore tamo nastaviti svoje aktivnosti kad se za to steknu uslovi.

Pantović je rekao da Vojska mora da vježba na svojoj teritoriji, te da ne žele da se konfrontiraju s narodom.

Najava vojne vježbe Ministarstva odbrane na području Sinjajevine, naišla je na žestoko protivljenje mještana, ali i ekologa. I dok iz Vojske Crne Gore kažu da je na Sinjajevini moguć suživot vojske i stanovništva, iz organizacije koja se protivi vježbi kažu da otpor namjeri VCG nije prkos državi, već čin ponosa.

Iz Ministarstva odbrane je ranije saopšteno da municija koju će koristiti Vojska Crne Gore na poligonu za vježbe na Sinjajevini ne može da dovede do kontaminiranja područja Sinjajevine. Riječ je, kako su objasnili, o konvencionalnoj municiji za minobacače i municiji za streljačko naoružanje.

Građanskoj inicijativi “Sačuvajmo Sinjajevinu” nije prihvatljiva teza o potrebi postojanja vojnog poligona za vježbe, posebno ne na takvom mjestu kao što je Sinjajevina.

Prema podacima Ministarstva odbrane, Vježbovno strelišna prostorija “Sinjajevina” obuhvata prostor od 7,5 hiljada hektara (74.596.381 m²).

Ova zona pokriva oko 18 kilometara dužine u najdužem dijelu i šest kilometara širine u najširem dijelu, na teritorijama opština Šavnik, Mojkovac i Kolašin.

S.Đ.

96

avatar
1000
64
32
0
 
76
Ivan1111CrnogoracMesija 'No.1'Mesija 'No.1'
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Spiro Sumar
Gost
Spiro Sumar

Eto Zete i Cemovskog polja…sta ce po tim benderinama, da ih snijeg zavije i vuci pojedu.

Snježana
Gost
Snježana

Ja bi zamolio državu i vojsku kada padne snijeg na Sinjajevini da ne čiste više jer upotrebom mašina ugrožavaju prirodu !!!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Snježana nemoj ni ti da se brijes ja bitte zamolio jer upotrebom masina ugrozavas prirodu vlastitoga tijela ahahahahaaa

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Snježana oli si ti muzjak oli zenka vidim pises u muskom rodu a odazivas se na Snježana ahahahahahaaaaa

Hmmmmm
Gost
Hmmmmm

Da li je istina da je tobože medjubrižnicima o očuvanju Sinjajevine ima i onih koji uništavaju prirodu tj uništavali Sinjajevinu? Ajmo Kolašinci odgovorite !

SAMPION
Gost
SAMPION

Vojska će vežbati gdje i dosada, na Radovče đe postoji poligon za obuku gađanja..

Snježana
Gost
Snježana

Ja predlažem da poligon bude u Budvi .

Neko
Gost
Neko

Ja predlažem da vojna vježba bude u Budvi ? !

I🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
I🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ja bi da Ceca zapjeva mozda Nato utekne okle je stiga
😃😃😃😃

Ivan
Gost
Ivan

Mozda Jadranka da zapjeva , da se istope od miline.

Laz ili istinLa
Gost
Laz ili istinLa

Sinjajevina moze prehraniti buduce generacije koje dolaze
Ne unistavajmo drugi pasnjak u Evropi nasoj fjeci ..Trebace im da se prehrane
Ulagati u planine jer to je nase bogatstvo

Neko
Gost
Neko

Pa što ne hrani ?Da li vam neko brani ?

ESAD OD DUKLJE
Gost
ESAD OD DUKLJE

To nije Gradjanska inijacitiva Sinjaevina. To je vise nego politicka, a sta mu tu dodje Dritan. Dritanovi potezi su vise antidrzavni nego politicki. Koji to drzavnik na svijetu zeli damuje vojska neuvezbana.

I . M
Gost
I . M

Kapitulacija ! Ni vojske ni države . Bećković je bio u pravu . Umre država prije njega !

sasa
Gost
sasa

Pihhh. E vojsko , vojsko tako bi i drzavu branili , sramota.
Dovedite vojsku Srbije za njih nece biti problema ni na Cemovsko da vjezbaju

Velek
Gost
Velek

Imate na Yt-u emisiju Reflektor od sinoć. Pukovnik Pantović je sa takvom argumentacijom izašao u javnost, donio je dokaze i dokumente o nultoj analizi, da ona dva ekologa i stočarka prosto nisu imali šta da kažu drugo sem da je Sinjajevina biser CG.

Nikac
Gost
Nikac

VCG pa pravite puteve i cistite snjegove toj stoci.
Nema vise ni JOVA ni PEKA u Crnoj Gori no sve kukavica do kukavice….pI

Lipovo
Gost
Lipovo

,,Vijesti,, počele da dovode ,, narodne ekperte,, za vojna pitanja u ,,Reflektor, čiji je uticaj toliki da ,,zabraniše,, vojnu vježbu svojoj vojsci.

Sportista
Gost
Sportista

Vježba nije održana jer ih nije prepoznao teren….

šćepan
Gost
šćepan

Prepoznace njih snijeg zimus.

Baraka
Gost
Baraka

Ovo vojska nije smjela da uradi. Dvadesetak zaludnjaka da ometa vojsku…?!…to ne bi moglo ni u jednoj drzavi svijeta.. Naravno, Dritan i dalje leti na krilima “slobode” ali, tresnuce o zemlju zsstoko. Sada neka on nadje mjesto za vjezbanje….

Zeta
Gost
Zeta

Hahahaha

Citalac
Gost
Citalac

Takvo je vrijeme doslo, da ovi moderni manekencici sa frizuricama i bradicama kao zabranjuju vojsci da vjezba na svojoj zemlji?! Sve ali sve je politicki motivisano. Samo da su protiv, nije vazno ima li smisla ili ne ali samo da su protiv. Onoj babi gore smeta jer kaze dje ce da bere posle. Pa nece cijelu Sinjajevinu da spale a… Više »

Fenix
Gost
Fenix

Ajde da vidim gdje ce nova vlast organizovati gadjanja i vjezbe,neka Dritan to sredi,vojska mora vjezbati ili je ukinite!?

Krug2
Gost
Krug2

Džabe helikopteri I avioni,NATO I koalicije,onaj na konja ćera vojsku sa planine.
Neka ste pali,zasluzili ste toliko…

Ragnar
Gost
Ragnar

Uvijek podrzavam ocuvanje prirode i borbu za istu, medjutim, imam osjecaj da je vojska Srbije ili neka Savezna vojska u pitanju, ovi bi im dozvolili da preoru cijelu Sinjajevinu, znam lijepo!

Rašo
Gost
Rašo

Kuku tebe Crna Goro mala, grdne li si jade dočekala, jedna baba , tebi da zabrani , vježbat vojsku, što državu brani. E propalo se ka što se propalo, nema kud crnje.

Savjetnik
Gost
Savjetnik

Ovdje se radi o podrivanju borbene spremnosti vojske, a ne o zaštiti prirode. Neprijatelji države za sada uspješno sabotiraju Crnu Goru. Samo naivni ne vide to ili misle da se radi o brizi za okolinu.

sasa
Gost
sasa

Zna vucko kako se to radi zato je i doveo dritana, pipuna i ostale da bi opet mogao samo da se sa vojskom proseta kroz CG.
PS. Po zaslugama pisano malim slovima

Taman tako
Gost
Taman tako

Odlično. Sad je lopta u dvorištu nove vlasti. Neka oni nalaze poligon, kad su blesavi.

Pero
Gost
Pero

Neshvatljiva sitacija. Vojska ne može u svojoj državi i na svom zemljišu da izvodi obuku. Država na Sinjajevini ima ogromnu površinu u svojem vlasništu.
E sad, neko im brani da na svom zemljištu izvode obuku. Da li je to normalno ?Da li tako nešto može i u jednoj drugoj državi na svijetu?

Rob Roy
Gost
Rob Roy

G-dine ministre Boškoviću, što mislite, da će se na ovome završiti – “protest protiv ugrožavanja prirodne sredine”!?
“Pratit” će oni VCG u stopu đe god krene – sa protestima – podrivaju sigurnost i bezbjednost Crne Gore!

sasa
Gost
sasa

Postovao sam vas ministre ali posle ovog … Je li realno da vojska nema mu..a nego ovako baca oruzije pred babama i onima koji planiraju zemlju drruom da predaju. Jadno ministre jadno

Kokot
Gost
Kokot

A kako su ovi dosadni sa pisanjem da je Srbija izvela vježbu.Pa neka je.Svako svoga posla.Što nas interesuje što oni rade.Imamo mi svoje dvorište da ne virimo u tuđe.

Njegoš
Gost
Njegoš

Je li Sinjajevina tvoje dvorište??

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zbog pet krava i dvaes ovaca na državnoj zemlji moja vojska nesmije vršit vježbe?!Đe ste komunisti đe si jovo đe si peko,vidi kako nam ponižavaju vojsku crnogorsku?!

sasa
Gost
sasa

Ne dragi moj ne ponizavaju nego planiraju da je ugase da drugi moge vojske mogu drzavom da nam setaju

Anastazija
Gost
Anastazija

Još jedna pobjeda Abazovića.

Rašo
Gost
Rašo

Još jedna sramota Crne Gore.

sasa
Gost
sasa

Jos jedna prodaja . Koliko kosta sve ovo dritane ?

Šljivovica
Gost
Šljivovica

Sad ce Dritan i rukoljub da traze poligon🤣🤣

Smile
Gost
Smile

Nasu vojsku cine nasi sinovi i šćeri !!! Vjezbace na svojoj teritoriji koju su se zakleli da ce casno braniti za dobro svih nas! Nasa vojska je nas ponos i mora biti dobrodosla na svakom pedlju ove zemlje!!🇲🇪

XXL
Gost
XXL

Srbija održava vježbe i gadjanja na Pešteru gdje vecinski žive Muslimani . Pa oni ni riječ da progovore a kamoli da se pobune.

Bas
Gost
Bas

Sad ce se pucat za ove slave i praznike i to u sred Podgorice i ostalih gradova. Od petardi se nece moc zivljet. Nego bitno je da se glas dize za par ovaca i malo livade a za gradjane cemo lako.

Spuski
Gost
Spuski

Da vidimo gdje ce se odrzavati vojne vjezbe kada se oformi nova vlast i dali ce vojska da postoji slobodno se ne nadajte dace iko dozvoliti da se u njegovom okruzenju odrzavaju vojne vjezbe

veki
Gost
veki

,,boj ne bije oružje,, odložena ka Đekna

BMX
Gost
BMX

Kad bi vojska Srbije i Vulin došli na Sinjajevinu da vrše gadjanje i izvode vježbe, ne bi ta seljadija ni riječ progovorila već bi ih dočekali sa soli i pogacom

1111
Gost
1111

Abazovicu…nemoj traziti pomoc od vojske ako dodje do nemira…ovi sa Sinjajevine, ako su ,nemojte traziti pomoc od vojske ako se ko razboli kad ve snijeg zamete ili ne daj boze zemljotres zaljulja…nemate pravo da tu istu vojsku koju tako tretirate i omalovazavate zovete u pomoc kad vam zatreba…sad ste ” zavrsili” i nastavite da mirisete cvijece na toj nedodjiji….

Teodor
Gost
Teodor

Eto, jutros veli neki Sekulović iz GI, kako to nema veze sa politikom, ali Crna Gora ne treba da ima nikakve vojne poligone. Nije htio prokomentarisati vježbe koje śeverni susjed održava na granici sa nama. Valjda, oni moraju imati poligone. Njihovi meci su nebeski i ne zagađuju sredinu

sasa
Gost
sasa

Pa to se Teodore i priprema da oni samo usetaju.
Dao je vucko dobre pare

Arlekin
Gost
Arlekin

Rečenicom “Veća je šteta za pašnjake nego korist da naučite nekog da puca…” ona žena je pobijedila. Ni Dritan ni NVO.

1111
Gost
1111

To je drzavna zemlja…i sta treba…sad drzava da im naplacuje napasanje stoke na tim katunima…

Komentar
Gost
Komentar

Kad ce se odrzat prica li se sta?

Ivan
Gost
Ivan

Evo moraju da kontaktiraju Vulina da on da dozvolu-

Onogost
Gost
Onogost

Povlacimo se na rezervne polozaje. Cim babe odu, idemo ponovo u juris.

Daks
Gost
Daks

Da završen je jedan posao protiv države Crne Gore, idemo dalje tišini sve do nestanka!!!!

MMM
Gost
MMM

Koncern Vijesti i osoba za prljave poslovr Aleksandra Mudresa je sinoc demonstrirala neprofesionalnost, jednostranost, advokatisanje jednoj strani, nevaspitanje, inputiranje vojsci tendencioznih zakljucaka.

Kokot
Gost
Kokot

E sad treba sjesti i dogovorom naći mjesto za izvođenje vježbi.Vojska mora da vježba.Naravno prije toga vojsku očistiti od političkih kadrova bilo koje strane.I držati se one narodne KO NE HRANI SVOJU VOJSKU HRANIĆE TUĐU.

Velek
Gost
Velek

Kako su divni ovi ekolozi, a pogotovo premazano-zakamuflirane NVO. Prije nekoliko dana je vojska Srbije preorala Peštersku visoravan bojevim maljutkama, i niko riječ nije progovorio, a imaju ukupno 3 vojna poligona u zemlji. Nakon jučerašnjeg sramnog saopštenja ovih ekologa, NVO org, kao i ostrašćenih stočara moglo se vidjeti da je nešto sasvim drugo i naopako u pozadini. Izjavom da vojska… Više »

Autarijat
Gost
Autarijat

A šta je sa kompleksom Radovče? Zašto ovo ne moze tamo da se radi? Ili je Nato stavio šapu na Sinjavinu pa je ovo samo pocetak protjerivanja starosjedilaca? Zašto kamp i gadnjanje na prostoru glavnog izvorišta na planini? Zar to ne moze nešto dublje tamo put Savnika? Dje studija uticaja na zivotnu sredinu? Nema ovih brda izmedju CT i Nk… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

Poslat vojsku doma, samo uzimaju pare narodu za ništa, kad je šaka jada jača od vojske za koji će nam???!!

Mekely
Gost
Mekely

Moćan ovaj Nemanja Abazovič

Velek
Gost
Velek

Ne, ne, on je Dejan Avramović.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Dritane, izvini se policiji sto dihnjavno napa da su oni pisali grafite, a sad kad subotkrili pocinioce i oni u bjekstvo ti cutis. Eto tolko o tvom postenju i demokratiju. I zbog 10 krava i 10 ovaca vi dizete sad frku a cutali ste svi vi kad su se mnogo jace vjezbe izvodile. E sramno kupis politicke poene Dritane i… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Brinuli smo da će nam vojvoda Rajo, Pipun i slični izdajnici zabiti nož u leđa. Sa ovim “džepnim izdajnikom” nijesmo računali. Izdao je svoje Albance, kako da ne izda i CG i njene interese! Mali Ristov i beogradski plaćenik..😷😷😷

Zina
Gost
Zina

Napravila bih ovdje jednu paralelu s mHE: dakle, gradnja mHE je nešto što je od manjeg društvenog značaja, svega 3% ukupne energije je proizvedeno u istima, a ekološka katastrofa je nemjerljiva. S druge strane, možda jedna vojna vježba može da izazove ekološke posljedice (iskreno, nemam podatke kakva je vježba po srijedi), ali svakako je lokacija odabrana tako što je uzeto… Više »

Arlekin
Gost
Arlekin

IMAJU POJMA oni koji žive od Sinjajevine.

Citalac
Gost
Citalac

Kako? Tako sto koriste drzavnu imovinu kao da je njihova? A vojska na svojoj zemlji ne moze da vjezba.

šćepan
Gost
šćepan

Tako je,i mi bismo tako.placaju li porez i zakup?

1111
Gost
1111

…imaju pojma kad napasaju stoku na tudje zemljiste…isto tako beru ljekovito bilje na drzavno zemljiste i nikom nista…da slucajno ne placaju porez za to…e moj druze to se zove kradja i uzurpacija….a vidis ovaj ekspert Dritan ih podrzava….

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Nema ođe države kad svaka šuša radi što mu volja.

Bozidar
Gost
Bozidar

Narod je pobjedio bahate činovnike !!! Bravo svaka vam čast odbranili ste jednu normalnu Crnu Goru.

Mitar
Gost
Mitar

Pa e,e. To je u pitanju.

Idemo dalje
Gost
Idemo dalje

Ocekujem sad od svih koji su bili protiv vojnih vjezbi da svojim odgovornim ponasnjem pokazu jedan stepen drustvene odgovornosti tako, sto u oci pretstojecih slava, i novogodisnjih praznika nece kupovati pirotehnicka sretstva, pucati iz raznih vrsta vatrenih oruzja i da nece bacati dinamite. Sve se to godinama desava i svi cute a u Pg se od mirisa baruta ne moze… Više »

Bjelopavlici
Gost
Bjelopavlici

Neka proba Dritan da prebaci vojne vježbe sa tog kamenjara pustog u Bjelopavliće ko što je reko. Da vidi što su protesti slobodnih ljudi a ne ovih njihovih litijasa plaćenih po sendviču.

Luka
Gost
Luka

Sprdnja.Da li ste svjesni kakav presedan ste napravili .Znači da svako može na svoju ruku da se suprostavi državi i opstruira projekte koji spadaju u sasvim normalne aktivnost svake vojskeSlaba država

Janko
Gost
Janko

Ahahahaha poćeraš babe tu NATO vojsku čuvenu

Cvrcak
Gost
Cvrcak

Sto ih ne pohapsiste, zbog okupljanja? Cim je Joanikije tu, vi ne smijete mrdnut. Ma bjezi bre… PS pricaj tiho I vodi popa sa sobom, pa sve moze

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Pospremise nas cetnici i ovaj put…

Max
Gost
Max

I svaki ve put od sada,je li vas neko obavijestio da ste opozicija i da se ne pitate ništa više????

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Tesko u nasu drzavu…

Gargamel
Gost
Gargamel

Ko se zadnji smije,najsladje se smije.
Će se gledamo,štrumfovi.

Bokelj
Gost
Bokelj

Super sad te puteve sto je vojska napravila fino izrovajte bagerima i to duboko sto dublje pa neka mitinguju izdajice svoje drzave cak mrze i vojsku sto su ti mladi ljudi uradili lose da mi je znat. Svaka drzava postuje svoju vojsku a mi smo postali olos dno dna

Miki
Gost
Miki

Popustajte vi cetnicima ,pa se posle pitajte sto nam je sve ovako ,kako jeste !!!!!
Da sjutra treba srbija da tu vjezba ,sacekali bi ih sa pecenjem i rakijom ,sram vas bilo sta im dozvoljavate !!!

Bjelopavlici
Gost
Bjelopavlici

Naša vojska pri tome ne devastira ni centimetar Sinjajevine ali njihova propaganda je jača. Srbijancima bi dali da im sve sruše samo da bi im se uvukli.

Komentar
Gost
Komentar

Ne sekiraj se Miki

Istina_
Gost
Istina_

Priča se da ce ona Jovanović za ministra vojnog u novu Vladu😅
Sprdnje,vidite li da vam se cio svijet smije!?

Prč
Gost
Prč

Ovo nema nidje.eto koliko nam je drzava jaka.ako vojska nema prioritet u svim drzavama n znam ko ima.i ja volim prirodu i muka me hvata sto radimo od nje.ali onda ne postoji mjesto u cg koje bi vojska koristila a da se vodi racuna i da cojsci odgovara to mjesto.sad ce svao “svoju” planinu i livadu da brani.koje su to… Više »

Cccse
Gost
Cccse

Ne radi se tu o ekologiji.Ekologija je samo pokrivalica za velikosrpstvo.

Kokot
Gost
Kokot

Ja rekoh da neće biti gađanja.

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Ja sam sa sjevera ali znam za jedan običaj naših primoraca, a zove se GADJANJE KOKOTA. Vrijedi pogledati.

Smile
Gost
Smile

BIĆE, Biće! Cim se uslovi steknu 😘

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Fašističke svetosavske takozvane NVO u službi pomamljivanja seljaka protiv Vojske, protiv Zastave, protiv Države.

Rob Roy
Gost
Rob Roy

Misli Bošković da će se na ovome završiti – “protest protiv ugrožavanja prirodne sredine”!
“Pratit” će oni VCG u stopu đe god krene – sa protestima – podrivaju sigurnost i bezbjednost Crne Gore!

Doxford
Gost
Doxford

Dvije babe..sprijecile vojsku.Koga mi to placamo?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ma sto pricate, sto se desilo?🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Send this to a friend