Politika

Odnosi između države i crkve do 1918. godine

Dnevne novine, počev od danas, 10. februara, objaviće veliki broj dokumenata koji svjedoče o tome kako su se u vrijeme knjaževine i kraljevine Crne Gore, u periodu njene nezavisnosti od 1878. do nelegitimne Podgoričke skupštine i nestanka naše države, donosile odluke koje su se ticale crkvenih pitanja.

Svaki od dokumenata čiji je priređivač poznati istoričar Živko Andrijašević jasno pokazuju da niti jedna odluka, počev od postavljenja u konsistotrijama tadašnjih crkvenih eparhija nijesu mogle biti donijete, dakle ni realizovane, bez prethodne saglasnosti tadašnje vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova.

Danas objavljuju prvi od dokumenata, pismo knjaza Nikole od 1. januara 1910. godine, u kojem obavještava ko su predsjednik i članovi u Konsistoriji Eparhije raško-zahumske.

U pismu stoji da se na predlog „zastupnika ministra prosvjete i crkvenih poslova i ministra pravde” za predsjednika u pomenutoj eparhiji postavlja njegovo preosveštenstvo episkop raško-zahumski Kiril Mitrović.

Za redovnog člana postavljen je sveštenik Radovan Vračar, počasne članove protojerej Novica Simić, i sveštenik Srdan Popović, a za kontraktualnog sekretara đakon Sima Šiljak.

Kako su istakli u DN, dokument koji objavljuju sam govori o načinu izbora u konsistorijama i ne treba mu nikakav komentar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Zapisnik izvanredne sjednice Svetoga Sinoda Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, održane u rezidanciji Mitropolije crnogorske dana 16. decembra 1918.  Prisutni: mitropolit Crne Gore Mitrofan Ban, mitropolit pećki dr Gavrilo Dožić, episkop nikšićki Kirilo Mitrović i sin0odski sekretar đakon Ivo Kaluđerović. Predmet: da se nezavisna Srpsko-Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori ujedini s autokefalnom Pravoslavnom Crkvom u Kraljevini Srbiji. Sv. Sinod gornje… Više »

Sihtifela Fajt
Gost
Sihtifela Fajt

I ja isto imam ovih žutih starih listova papira i veoma staru pisaću mašinu. Mislim da mogu naštancivati ovakvih dokumenata koliko hoćete, i svi će biti autentični.

kolekcija 2020.
Gost
kolekcija 2020.

E, ali ti nijesi poznati dvorski krojač i šnajder?

564
Gost
564

Ali te tvoje ne mozes naci u Arhivu, a ovaj mozes

žikina pudlica
Gost
žikina pudlica

Pisao je Živko o dvorskim istoričarima, rugao im se a on postao gori od njih.

žika milicajac
Gost
žika milicajac

Pa i naš Predsjednik osniva partijsku crkvu!

mrkela
Gost
mrkela

Zna li iko da li su ovi popovi zdrastvsno i penzijski osigurani ili su popovi na crno ?

eu kolonija
Gost
eu kolonija

govore neće srednji vijek a onda se pozivaju na dokumente iz srednjeg vijeka. zapravo dps su ovdje nebitni. nato pakt je ovo zakuhao pa će on I riješiti tako što će vratiti srpske stranke u vlast u crnoj gori

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Treba da sto vise knjiga poklanjate uz novine jer smo ucili istoriju svaciju bez nasu u skolu pa zato i neznamo pravu istinu i mogu sa nama da ovo rade. I to sto smo ucili je bila poluistina. Zato samo naprijed sa ovakvim textovima i da ministarstvo kulture pomogne u stampanje knjiga koje bi se besplatno dijelile uz novine da… Više »

Samo Crna Gora
Gost
Samo Crna Gora

Tako je, bravo!

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Читајте ДФ активисти и СПЦ агенти.
(ако знате ћирилицу).

Dragan
Gost
Dragan

Svaki njegov dokument i prica istina ne manipulise sa ljudima

Црногорац
Gost
Црногорац

Andrijasevica je u drustvo uveo Peco Popovic iz Narodne Stranke. Naravno ba su tada bili Srbi

564
Gost
564

I mene je, kad sam se rodio, iz bolnice izveo tetak, pa nisam promijenio prezime zbog toga. Usput, ne znam ko ga je uveo u drustvo ili kad, ali kad sam ga upoznao, vec je bio u drustvu. I ima samo moj respekt

Ljuta
Gost
Ljuta

E ako je imao tvoj respekt Boga mi je zaslužio…

rektorčić
Gost
rektorčić

Ne znam ko ga je uveo ali je sam sebe izveo. Niko na fakultetu ne priča s njim!

srbo
Gost
srbo

Samo Njegoševa Crna Gora gdje je vladika bio i gospodar i sve to treba da se vrati

Crnogorc
Gost
Crnogorc

Cus cirilicom Pisano. Vratimo cirilicu.

Nebo Sinje
Gost
Nebo Sinje

Evo pitanje za Montenegrine:
Zašto koristite naziv Crna Gora, ako znamo da se taj naziv prvi put pominje kod srpskog kralja Stefana Uroša II 1296. godine?

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Питање за Серве:
Зашто користите тај назив -Срби, и зашто сте присталице СПЦа кад вам је и једно и друго направио Дукљанин римо-католик?

Nebo Sinje
Gost
Nebo Sinje

Skontaj kako mi nisi odgovorio na pitanje uopšte.

Ljuta
Gost
Ljuta

A duklja je postojala prije katolicke crkve..BRAVO!

Lovcen
Gost
Lovcen

Da ako citas samo wikipediu koju pisu Srbi,citaj knjige za promjenu

oktopod🐙
Gost
oktopod🐙

Šta je to crkva ?

Mudrac
Gost
Mudrac

E ovo vam je najbolja sala ..NEDELJE..
..Andrijasevic poznati istoricar..HA.HA.Najveci plagijator i falsifikator.koga za istoricara ne priznaju ni nastavnici Osnovnih skola.

564
Gost
564

Ovo je legitimni istorijski dokument, svidjao se kome ili ne. Kao i svaki koji andrijasevic objavi. U svakoj knizi koju sam citao, sve sto napise, praceno je istorijskim izvorom. Da ste procitali makar ijednu…znali biste to. A nesto ne vidim nidje ista sto su objavili ti nastavnici osnovnih skola, pa dje im je kredibilitet?

Zeljko
Gost
Zeljko

Isto ti je to moj druze kao i za ovaj zakon o vjeroispovijesti niko ne zna niti jedan clan tog zakona tj.niko ga nije procitao i sta znaci a pricaju o njemu i protive se kao da su ga procitali 100 puta.I svaka cast za Andrijasevica,sve iznosi sa cinjenicama a ne ko Rakovici i njemu slicni.

Historik
Gost
Historik

Nije baš tako, čak naprotiv!

Ljuta
Gost
Ljuta

Mogao je i dodati ko je bio Mitrovic…da bude jasno neznalicama iz DPS SD LP HGI SDP

adminjedsmra
Gost
adminjedsmra

Zašto mi ne puštite odgovor ovome neukom čovjeku, koji je zatrovan lažnom i plaćenom istorijom, ADMINE, i kao takav širi nebuloze i neistine! Što je sporno u komentaru?!

Svjetlost
Gost
Svjetlost

Tako je. Vratimo kraljevinu!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Da ti možeš vrati pamet, dobro bi bilo. Pa da počneš da shvataš ono što pročitaš.

Svjetlost
Gost
Svjetlost

Hvala ti blagorodni, sto pokusavas meni nepismenomu i nenaucenomu, oci otvorit, Suvise sam ja zatucan u istinu da bih se mognuo dje drugo pogledat i vidjet.

MLAĐI ĐUTURUM
Gost
MLAĐI ĐUTURUM

Već je na vlasti samo da ga još krunišemo i preselimo u dvorac u novu kuću kraj gorice

marko
Gost
marko

Sa ovim edukovanjem je trebslo krenuti 15 godins tranije .Dok ste spsvsli i mislili na sopstvene interese , popovi su radili …usli u svsku kucu dje su culi da se slavi slava i okuplja vise od 5 ljudi….pricali svoju pricu .. prepadali narod kletvamsa i anstemama. Neuk a nezadovoljan narod im je bio odlicna podloga kao sto vidimo . Sad… Više »

Црногорац
Gost
Црногорац

Смјенимо ненародну власт!

Poslanik
Gost
Poslanik

Vlast se smjenjuje izborima a ne ulicom.

Drnik
Gost
Drnik

Crnogorac;:::
Tako je prvo da smijenimo amfilohija radovica pa dalje..

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Kralj je bio diktator, slicnih mu nije bilo u evropi toga vremena, pa je ima dosta problema sa tim nacinom vladanja cim je crna gora izasla van granica podlovcenskih ! Zbog toga niko nije zazalio za njim kad je otisao sesnaeste ili kad je to bilo, nije najvaznije ! U mom kraju i pola vijeka nakon isamnaeste, kad se pricalo… Više »

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

A pole vam je doslo blagostanje pod Karadjordjevicima? Zetska banovina je prosto “procvjetala”- kao rezultat novog rezima dobili smo teritoriju sa najvise komunista !!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Vama ili nama, ne vazi danas ! U pitanju su oni koji su zivjeli u to vrijeme kralja nikole i kasnije karadjordjevica ! Dakle njima je bilo gore ili bolje ! Ne ni nama ni vama koji danas zivimo u cg ! Kakvi god da su bili karadjordjevici to ne znaci da ne treba reci da je kralj nikola bio… Više »

Lool
Gost
Lool

Referendum

Send this to a friend