Politika

Opasna i uznemirujuća izjava Leposavića, traži se njegova ostavka

Vladimir Leposavić, Foto: Pobjeda/D. Mijatović

Opasna i uznemirujuća izjava ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavić kojom je negirao genocid u Srebrenici i osporio legitimnost suda u Hagu izazvala je burne reakcije kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Iako je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju Ujedinjenih nacija MKSJ u Hagu donio više presuda u kojima se potvrđuje genocid u slučaju Srebrenice Leposavić je izjavio da za njega nema dovoljno dokaza da se radi o genocidu.

<<<Leposavić ne priznaje da se desio genocid u Srebrenici, osporio legitimitet suda u Hagu<<<

Nakon ovih izjava Leposavića iz političkih partija i civilnog sektora uslijedili su pozivi da ministar podnese ostavku, a pozvan je da reaguje i premijer Zdravko Krivokapić. Na izjave Leposavića ostali su nijemi potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i prvi čovjek Skupštine Crne Gore i Demokrata Aleksa Bečić.

Prvi je Leposavića da podnese ostavku pozvao poslanik DPS-a Andrija Nikolić, koji je juče u Skupštini pitao ministra da li priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid. Leposavić je odgovorio da će ga “priznati kada bude imao dovoljno dokaza”. Ministru sud u Hagu nije dovoljno relevantan, pa ne može da kaže da li je bilo genocida u Srebrenici.

Nakon jučerašnjeg nastupa Leposavića oglasio se i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je podsjetio šta je reko povodm 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Sve dok žive ideologije koje negiraju počinjene zločine, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja”, poručio je u julu 2020. godine Đukanović.

On je tada kazao da sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatra pozivom da se i danas traga za istinom, “da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza”.

“Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde”, naglasio je on tada.

Demokratska partija socijalista najavila je da će pokrenuti zakon koji zabranjuje negiranje genocida, a traže i od premijera Zdrava Krivokapića da se izjasni o stavovima ministra Leposavića.

“Iako je jasno kako ministar Leposavić uistinu i dolazi iz krugova koji zastupaju takve stavove – nedopustivo je da, u ime građana Crne Gore, sa funkcije kojom predstavlja i državu, zastupa retoriku ostrašćenih šovinista koji su i doveli i do genocida u Srebrenici i do uspostavljanja tribunala za ratne zločine”, naveli su u DPS-u.

Naglašavaju da to nijesu stavovi većinske, građanske Crne Gore, koja je danas prinuđena da uputi izvinjenje susjedima, u nadi da im je odveć dobro jasno šta se u našoj državi dešava od 30. avgusta.

Generalni sekretar DPS-a i bivši ministar kulture Aleksandar Bogdanović na Twitteru je upitao kakvu to ‘istinu’ i ‘pomirenje’ može donijeti komisija koju formiraju oni koji i sa zvaničnih pozicija ponižavaju žrtve genocida u Srebrenici, osporavajući i legitimitet tribunala u Hagu?

“Nema kompromisa, niti revizije. Antifašizam je u temeljima savremene Crne Gore”, poručio je on.

Na izjave Leposavića reagovao je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić koji je kazao da ako mi u Crnoj Gori ne znamo da se u Srebrenici desio GENOCID, na osnovu odluke Medjunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i ako je to stav Vlade Crne Gore, onda se bojim da naš put nije u EU.

Portparol Bošnjačke strane Adel Omeragić je upozorio da je megiranje genocida neprihvatljivo posebno ako se ima u vidu da je Crna Gora na kursu proevropske politike.

“Ovakvi i slični potezi samo nam potvrđuju tezu da se Vlada Zdravka Krivokapića, svjesno ili ne, udaljava od evropskih vrijednosti”, rekao je on za Pobjedu.

Prema njegovim riječima izjava Leposavića je pokazatelj da aktuelna Vlada ne želi da krene u pravcu suočavanja s prošlošću i pomirenja.

“S ovom i ovakvom vlašću u Crnoj Gori, uopšte ne isključujem organizovano nasilje protiv tamošnjih Bošnjaka u ne tako dalekoj budućnosti. Za početak putem “paravojnih” grupacija. Ali signal za nasilje će doći od države”, napisao je na Twiteru Emir Suljagić direktora Memorijalnog centra Srebrenica.

Foto: Twitter i Facebook
Foto: Twitter i Facebook

U Liberalnoj partiji traže hitnu smjenu Leposavića, jer je kako tvrde,ugrozio ugled Crne Gore i uvrijedio svakog normalnog građanina.

Leposavić je, kako napominju u LP-u, kao ministar pravde u ime Vlade Crne Gore osporio legitimitet Međunarodnog suda pravde u Hagu a kao ministar ljudskih prava pogazio svako ljudsko dostojanstvo i ugrozio ljudska prava, promovišuću ideju da temeljno pravo, pravo na život ne važi za sve jednako.

“Ovakva sramota nezapamćena je u Crnoj Gori i modernoj Evropi da neko sa tih i takvih pozicija iznosi takve stavove. Ukoliko Leposavić nema toliko odgovornosti i časti te osjećaja odgovornosti prema građanima, onda ga premijer Zdravko Krivokapić mora hitno smijeniti inače će ovo biti još jedna potvrda da Crnu Goru vodi šovinistički, nacionalistički i ostrašćeni režim čija je jedina ideja da pogazi sva dostignuća moderne Crne Gore i ugrozi građanski sklad i mir”, poručuju u LP-u.

Za generalnog sekretara SDP-a Negiranje genocida u Srebrenici je sraman čin.

“Omakne se predstavncima vlasti sve češće u posljednje vrijeme iskrenost u protežiranju velikodržavno-nacionalističkog koncepta čime se najbolje demaskiraju sva prozirna blefiranja I evropska šminkanja reciklirane politike iz 90-ih godina prošlog vijeka”, naveo je Vujović.

Prema riječima njegove partijske koleginice i poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković ne priznati genocid je saučesništvo u istom.

“Uvaženi “eksperte” Leposaviću, za Vašu informaciju, i to bitnu, u Srebrenici se dogodio genocid”, napisala je Vuksanović Stanković na Twitteru.

Izjava ministra Vlade Crne Gore Vladimira Leposavića teška je uvreda za svih 8.372 žrtava masakra u Srebrenici i sramota za predstavnika Vlade koja želi članstvo u Evropskoj uniji, saopštio je bivši ministar odbrane Slovenije i bivši poslanik Evropskog parlamenta Roman Jakič.

Jakič je na Twitteru istakao da je genocid u Srebrenici najveći zločin od raspada Jugoslavije i najveći zločin od Drugog svjetskog rata na evropskom tlu.

Rekao je da ne zna da li su zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu, već da samo može da vjeruje sudijama iz Haga.

Socijaldemokrate kažu da izjave o negiranju genocida u Srebrenici govore dovoljno o samoj aktuelnoj Vladi Crne Gore.

“Činjenica da smo, decenijama nakon Srebrenice i pokolja 8 000 ljudi, došli u situaciju da se sa svojom vladom “objašnjavamo” saopštenjima šta se tamo desilo i da li sud u Hagu ima legitimitet ili ne, dovoljno govori o antievropskom karakteru “oslobodilačke” vlade”, saopštili su u SD-u.

Kako ističu znali su da dobar dio članova Vlade osuđene ratne zločince doživljava herojima, ali nisu vjerovali da će otvoreno i usred Skupšine tu svoju nazadnu ideologiju da propagiraju.

“I onda URA treba da nam kaže da se ostavimo prošlosti. Gospodo, kakve prošlosti? Vi ste ovu priču vratili u sadašnjost. Činjenica da vaši prijatelji danas usred Skupštine imaju ovakve izjave, govori samo o jednom: lošoj budućnosti koju nam spremate”, zaključuju u saopštenju SD.

Jedan od osnivača Građanske inicijative 21. maj i bivši lider Liberalne partije Miodrag Živković je negiranje genocida u Srebrenici i osporavanje legitimiteta Međunarodnog suda pravde u Hagu doživio upravo kao afirmaciju poruke strašnog grafita “Nož, žica, Srebrenica…” koji podsjeća na svo zlo i izopačenu svirepost onih koju su izvršili ovaj strašni zločin.

“Lično, nemam dilemu da istovjetno mišljenje imaju i premijer Krivokapić i svi ministri u njegovoj vladi koje je izabrala svetosavska Srpska crkva jer je to sastavni dio njene ideologije i njenih svjetonazora”, napisao je Živković na Facebooku.

Sada nam, kako je dodao, “mora biti jasno koju “slobodu” su nam donijeli ovi oslobodioci, i koji je karakter njihovog poimanja demokratije i građanskog društva.”

Ćutanje Abazovića i Bečića

Na jučerašnje izjave Leposavića ostali su nijemi potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i prvi čovjek Skupštine Crne Gore i Demokrata Aleksa Bečić.

Na to je reagovao Miodrag Živković koji je poručio da je ćutanje prvog čovjeka parlamenta u čijem domu je izrečen ovakav užasni stav opasno koliko i poruka koju je izrekao Leposavić.

“Ostanak vicepremijera u ovakvoj vladi, prevazilazi i samu izdaju nacionalnih i državnih interesa ove zemlje, koju je već izvršio”, smatra Živković.

Miraš Dušević

Aleksandra Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mićo
Gost
Mićo

Nema Dritana da se izjasni.E,bruko ljudska.Vidi li narod sad kome je dao glas.

Mile
Gost
Mile

Haski tribunal je tribunal koji unistava dokaze.To je nije spekulacija vec cinjenica.Zar takav tribunal ne bi trebalo osporavati?

Janko
Gost
Janko

Ministar Leposavić uživa podršku većinske Crne Gore. To šta misli manjinska i poražena grupacija koja je opljačkala zemlju, nikoga ne zanima. Podrška ministre!

Miki
Gost
Miki

Cetnik !!!

Enis
Gost
Enis

Slijepi mis nema razlike

exspert123
Gost
exspert123

Kazu da je negiranje genocida posljednji cin genocida. Poslije ovakve izjave najmanje sto Leposavic moze da uradi je da podnese ostavku. Ova izjava je u direktnoj suprotnosti sa evropskim civilzacijskim i demokratskim vrijednostima.

Drezden
Gost
Drezden

Ovo šta je izjavio ministar Leposavić je taktika kojom se služe neonacisti u Njemačkoj. Pokažete im gomile lješeva civila u koncentracionim logorima. Oni cinično izjave:” Od kuda znate da to nisu lješevi Njemaca koje su Amerikanci i Englezi ubili u bombardovanju Drezdena'”…

Mile
Gost
Mile

Losa analogija.On nije sporio da se dogodilo ono sto se dogodilo,pitanje je samo,po njemu,da li je to genocid.

Krle
Gost
Krle

Ono što je najgore ,glasači DF,Demokrata i URE ovakve izjave ne smatraju sramotnim.Možda neki glasač URE promijeni stranu i to je to.Veća je mržnju prema DPS.Možete li da zamislite da Demokrate počnu da glasaju za DPS,SD ili SDP zbog ovoga?Oni bi mogli da pređu i preko novog stradanja muslimana.

Grone
Gost
Grone

Ostavka ostavka ostavka

JSimon
Gost
JSimon

Nema ostavke, samo radi Leposavicu, sva Cg je uz tebe 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

smilja
Gost
smilja

Je li sve u redu sa ovim čovjekom?

mne
Gost
mne

Ovo je fasizam, nacisticka izjava i bruka. Ako neko od ovih 40 poslanike ostane u parlamentu dok se ovaj ne smijeni, isti je kao i on. Nevjerovatno da se odmah nije adekvatno reagovalo na izjavu. Nonsu dps, sdp, sd postale salonske partije koje samo daju saopstenja i stidljivo nesto pitaju. Borba bre

Dijamant
Gost
Dijamant

Pitanje za Bošnjake da mi odgovore, da li je nad Jermenima izvršen genocid od strane Turaka tokom Prvog svedskog rata, pogotovu u toku 1915 godine? Podsjetiću vas da je američki advokat Rafael Lemkin pri formulisanju termina genocid koristio se masovnim ubistvima Turaka nad Jermenima.

Dijamant
Gost
Dijamant

Hvala na minusima.Znači i dalje se žmuri na tuđe žrtve.Žalosno u kakvom društvu živimo.Što se tiče Srebrenice bio je genocid. Ne morate mi lupati pluseve, na prethodnim komentar ste pokazali svoju demokratiju.

Daky Bar
Gost
Daky Bar

Izvini druže, kakve veze imaju Bošnjaci sa Turcima? Svaki zločin pa da je i jedna žrtva je zločin i ni jedan nema opravdanja.

Zvono Ivanovo
Gost
Zvono Ivanovo

Alo? Da li ti čuješ da su u pitanju Bošnjaci, narod koji živi u CG? Da li tako braniš Srbe od onoga što su počinili? Pih!

HR8
Gost
HR8

Nije on jedini. To je zvanicna ideologija DFa. Ista cetnicka ideologija. Srpska cetnicka zvjerstva. Nekad su vidljivi i glasni, kad im se da sansa, kao ovaj ministric ali isto tako sakriveni i puni mrznje prema svemu nesrpskom.

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

srbocetnici.
TACKA

Al Kapone
Gost
Al Kapone

Srbočetnici … Postoje li možda i Slovenci-četnici, Hrvatočetnici, Mađaročetnici…

Ebabil
Gost
Ebabil

Ostavka i krivicno da odgovara

Monolit
Gost
Monolit

Zlocin je zlocin ali za svaku izjavu Dps trazi ostavke e cudo je vlst 30 god da se smijeni ko oce i kad hoce e ne moze vise, izgleda se nijesu ohladili dobro jos.

Daky Bar
Gost
Daky Bar

Znači podržavaš ovo što Lepi kaže?

ludak
Gost
ludak

uzeti jedan ljucki zivot toje genocid osudujem srebenicki slucaj misljenja sam dasu sve tri nazovi vojske radile zverstva treba raditi na pomiri dali je genocid jasenovac sajmiste hercegovacke jame i t d pokloni mo se tim stradalnicima i radimo na pomirenju

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Čim napišeš “sve tri” , povećava se broj negativnih. Dok god napadaš samo Srbe idu plusevi.
Ako mi na portalu jednako ne osuđujemo (makar načelno) sve zločine, okle nam pravo da ikoga drugog za isto to pozivamo

NK-CT
Gost
NK-CT

A sta je onda genocid,ako nije Srebrenica?

Janković
Gost
Janković

Pa u tome je i problem što vi nemate veze šta je genocid, a taj pojam ima tačnu definiciju. To je potpuno i sistematsko uništenje jednog naroda na nekom području, od bebe do starca, niko se ne pošteđuje, sa ciljem da se zatre taj narod i da se potpuno istrijebi. Tako su npr. radili Muslimani i Hrvati nad Srbima u… Više »

Mile
Gost
Mile

Holokaust

Nkcanka
Gost
Nkcanka

,,Oprosti im, Boze, ne znaju sta rade!”

Bojan B.
Gost
Bojan B.

Ne opraštaj im Bože, dobro znaju što rade.

Daky Bar
Gost
Daky Bar

Oni u Boga ne vjeruju. Samo se kriju iza njega.

Zeta
Gost
Zeta

Ova Vlada nema obraza sram te bilo Loposaviću to je bilo užas

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Da li gospodje ambasadorke US i Uk takodje dijele njegovo misljenje i stavove ove demokratske nazovi vlade.

Prezime
Gost
Prezime

Leposavic,staro crnogorsko prezime.

Darina
Gost
Darina

Prezirem i osuđujem. Nije ni on ministar !!!

BMX
Gost
BMX

Putuj Evropo, ovde se mrak proziva,
Ovde je dobro,
Taman kako smo zaslužili…

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Opozicioni medij CDM traži ostavku ministra.

Zvono Ivanovo
Gost
Zvono Ivanovo

Valjda narod traži, iluminatore, narod, mi koji pišemo, mi tražimo ostavku toga čovjeka, a da li je čovjek?

čitalac
Gost
čitalac

Leposavić se samo pravi hrabar u medijima, kad dođe kući ne smije se živ čuti. Žena mu je inače kapetan u američkoj vojsci i bila je dio pravnog tima koji je pisao optužnicu protiv Radovana Karadžića.

Zvono Ivanovo
Gost
Zvono Ivanovo

hrabar je on u svom zlom naumu, ali, neće mu se posrećiti…

Pero
Gost
Pero

Svi DF-oci isto misle. Apsolutno svi. I kako češ sa takvim ljudima u Evropu Abezoviću?

Barka
Gost
Barka

Narode, glasali ste za fasizam, uzivajte u njemu! Sta drugo da se kaze. Sada ce i Rukoljub da vrisne, da je ovo atak na njega….hahahaha

Hogar
Gost
Hogar

Ruku bih dao za opkladu da je ovaj Leposavić ne samo saradnik nego baš agent BIA-e.
#on i Bradićka su slika okupacije Crne Gore.Oboje strano,necrnogorsko u bilo kom pogledu,Leposavić čak forsira neku usiljenu ijekavicu da bi podsjećao na nešto “domaće” i time manje revolta izazivao.

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Ako može sudija u hagu da ima izdvojeno mišljenje, zašto ne može Leposavić?

Sveto
Gost
Sveto

Cute danas a sjutra ce relativizovati i naci nacina da izmisle nesto da ovo zataskaju. A prekosjutra ce biti “nikom nista” kao i sa Vuksicem. Sve vec vidjeno.

Mutna voda
Gost
Mutna voda

A obavezno će dati ostavku hahahahahaahah

Eto tako
Gost
Eto tako

Sramotna Vlado,ne mozete se rijecima opisat

Seka
Gost
Seka

Narode Crne Gore ajde da potpišemo peticiju da se ide na nove izbore

Dijamant
Gost
Dijamant

Seko možeš da sanjaš naredne 4 godine…

Velimir
Gost
Velimir

Ovo je politicko I ministarsko ZASTIDJE!

Gara
Gost
Gara

A prije svega ljudsko

Antifa
Gost
Antifa

Dovoljno je rekao. Biće veeelikih kolona večeras, da se osvijetli obraz Crne Gore, pred nama i pred medjunarodnom zajednicom. Kao Cetinje devedesetih.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ovaj Nikolić mi je antimpatičan, ali je za ovo u pravu

Rodoljub
Gost
Rodoljub

Do sad smo mogli lijepo šetati kroz Bosnu i Hercegovinu,Hrvatsku,Sloveniju ….putovati i sa svojim kolima sa porodicom i biti lijepo dočekani i nikad problema,a sad je pitanje….Sve zbog ovakvih izjava apostola.Sad će nas svrstati u isti koš sa njima.U pamet se Crnogorci….

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Koga smo mi doveli na vlast… e kukala nam majka. Da hoće proći brzo 4 godine da mičemo ovo sa vlasti

Seka
Gost
Seka

Čitava vlada treba da podnese ostavku svi su isti

Bozmpmti
Gost
Bozmpmti

Evo ako ih mozete sačekati do sutra hahahah

Retina
Gost
Retina

Jasno je odavno i ovo samo potvrdjuje da su i Becic i Demokrate i vice premijer i veliki dio URA ljudi Srbije ubaceni kao sto je bio i V. Pavicevic ubacen u Crnogorsku partiju da iz lazne gradjanske pozicije podrivaju Crnu Goru, jer otvoreni nacionalizam Vlade i DF-a nema dovoljno glasaca u CG.

Nikola
Gost
Nikola

Kad te vaspitavaju da si “bogovski narod, najpametniji, najlepši, najbolji….ali neshvaćen, svi ostali ljubomorni, žele da te ugroze” e onda postaješ ovakav! Nema ovome pomoći.

Valtazar B..
Gost
Valtazar B..

Ćutanje znači odobravanje. Nemojte očekivati da će neko iz vlade i vlast dići glas proti ministra.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Čovjek mrtav ladan reče da on tamo nije bio i ne zna pravu istinu???????

Bzmpmzi
Gost
Bzmpmzi

Koga bre zanima vise srebrenica , zato i gubite izbore jer ste jos u 90ima. Ajmo malo da se zapitamo đe su nam pareee

Lavica
Gost
Lavica

Ništa prije ne bilo ali ko da ga smijeni, ko kada su to sve istomišljenici, zar Zdravko ne reče da mu se u apostole ne dira ????

amo
Gost
amo

Komplet apostolsku vladu treba smijenit i raspisat nove izbore i to što prije inače smo propali kao dlijeto za pas što rekoše stari.

Apsurd
Gost
Apsurd

On jos trazi dokaze nakon svega.

Franck
Gost
Franck

Bori se svim pravnim sredstvima :’D

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ako je negirao taj zločin, sramota. Ali ako je izbegao da odgovori, to svaki političar radi ako procijeni

Razum
Gost
Razum

Nemojte da bude trazi se a da se i ne dobije ostavka. Nocas svi u kolonu. Leposavicu, pomjeri se, nece te građanska i civilizovana Crna Gora SVIH vjera i nacija!
Mislim da umjesro zastava treba nosit transparente s dobrim porukama. Pušti đaolje zastave, imamo konkretne VELIKE probleme.
Ugledajmo se na protest fakulteta za crnogorski jezik i knjizevnost.

Joj,majko moja
Gost
Joj,majko moja

Zamislte nekog da kaže da ne zna šta se dogodilo u Aušvicu jer ga nijesu ubjedili !

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

Ova vlada je srpska i ruska sa ciljem Da se unisti crna gora ?! TO je svima jasno ?

Bozmpmti
Gost
Bozmpmti

Ne moze se unistiti sprzena zemlja

Send this to a friend