Politika

Partije hoće kontrolu nad svim institucijama

Sporazumom o slobodnim i fer izborima već je ustanovljen parlamentarni dijalog kao stalni forum do izbora, a sada će se realizovati i inicij ativa za formiranje dodatnog oblika kontrole.

Uspostavljanjem oba radna tijela, političke partije će uspostaviti punu kontrolom nad gotovo čitavim državnim sistemom, imajući u vidu da će skupštinska ad hok tijela imati pravo da pozovu na kontrolna saslušanja gotovo sve predstavnike institucija u državi.

Predstavnici političkih partija koje je kontaktirala Pobjeda tvrde da, iako se nadležnosti oba tijela u određenoj mjeri poklapaju, ne očekuju veće probleme u funkcionisanju novouspostavljenih “kontrolnih mehanizama”.

Podrška formiranju posebnog odbora došla je odmah od vladajuće Demokratske partije socijalista koji su, preko predsjednika Administrativnog odbora Radivoja Nikčevića, pozvali parlamentarne stranke da participiraju u formiranju tog tijela.

“Na taj način bi se stvorili uslovi da Skupština ispuni svoju obavezu koja proističe iz izbornog zakonodavstva, i time bi se doprinijelo stvaranju pretpostavki za punu implementaciju izbornog zakonodavstva i jačanju povjerenja u predstojeći izborni proces”, rekao je Nikčević za Pobjedu.

U julu prošle godine, parlament je odlučio da se obrazuje odbor za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgradnju povjerenja u izborni proces, kojom su uređena pitanja nadležnosti odbora, načina njegovog obrazovanja i njegova ovlašćenja.

Odlukom je bilo predviđeno da odbor ima 14 članova, sedam iz reda parlamentarne većine i sedam iz opozicije, s tim da u odboru budu zastupljenji predstavnici svih klubova poslanika.

Međutim, ulični protesti i odsustvo poslanika Demokratskog fronta iz parlamenta, uslovili su da ideja ne bude realizovana. U međuvremenu je, 1. decembra, počeo parlamentarni dijalog i do formiranja odbora nije došlo. Sporazumom o slobodnim i fer izborima, koji je potpisan od strane 12 političkih partija, parlamentarni dijalog na nivou lidera političkih partija je uspostavljen kao stalni forum koji bi do izbora pratio sprovođenje čitavog izbornog procesa.

Potpredsjednik GP URA Dritan Abazović u izjavi za Pobjedu objašnjava da će Odbor imati nešto šira ovlašćenja od parlamentarnog dijaloga koji, kako je naveo, ima zadatak da se fokusira isključivo na sprovođenje Sporazuma o slobodnim i fer izborima.

“Nadležnosti odbora će ići u više pravaca jer će on moći da poziva na saslušanja i predstavnike institucija koje nijesu predmet političkog sporazuma. Takvih institucija je mnogo više nego onih koje su obuhvaćenje Sporazumom, precizirao je Abazović.

Prema njegovim riječima, formiranjem odbora otvoriće se mogućnost kontrole svih institucija koje su na bilo koji način uključene u izborni proces.

“To se odnosi i na državne institucije ali i na lokalne zajednice. Odbor će se, dakle, baviti i kontrolom izbornog procesa u dijelu rada Državne izborne komisije tako da postojanje tog skupštinskog tijela apsolutno ne škodi već samo pomaže kontroli procesa pred predstojeće parlamentarne izbore”, rekao je Abazović.

Podršku formiranju posebnog odbora najavio je i nezavisni poslanik Neven Gošović.

“Sada je krajnji rok da Skupština izvrši tu svoju obavezu koja, u suštini, znači parlamentarni nadzor nad primjenom izbornog zakonodavstva od strane nadležnih organa. Za odbor postoje i određene obaveze i ovlašćenja koje proističu iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, dodao je Gošović.

On je ocijenio, na osnovu iskustva rada dosadašnjih skupštinskih tijela, da ne treba očekivati da će se tako razriješiti sva ona pitanja koja otperećuju crnogorsko društvo kad je u pitanju sticanje povjerenja u izborni proces.

Centar za demokratsku tranziciju CDT uputio je inicijativu za hitno formiranje privremenog odbora Skupštine, koji bi bio nadležan za praćenje sprovođenja zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces. CDT je to tražio, pozivajući se na Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Send this to a friend