Politika

Perović: Zapadni Balkan sastavni dio Evrope, ne bi smio biti ostavljen po strani u integracijskim procesima

Državni sekretar Krsto Perović na sastanku Inicijative CEDC+

Zapadni Balkan je sastavni dio Evrope i stoga ne bi smio biti ostavljen po strani u integracijskim procesima. Ujedinjena Evropa je jača Evropa, a Zapadni Balkan je njen nedjeljivi dio, kazao je državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović na sastanku država članica i posmatrača Inicijative odbrambene saradnje zemalja Srednje Evrope i Zapadnog Balkana (CEDC+), koji se održava u Kremsu, u Austriji.

Perović je naglasio da države Zapadnog Balkana nedvosmisleno dijele evropsku perspektivu i da su ujedinjene u cilju integracije u evropske strukture.

On je dodao da ne treba zaboraviti da je proces evropskih integracija dvosmjerna ulica i da je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana jednako važno za nas koliko i za Evropsku uniju.

Perović je izrazio zadovoljstvo pokazanom solidarnošću u cilju ublažavanja patnji ukrajinskog naroda, kao i pružanja svih vidova pomoći Ukrajini.

Govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu, Perović je rekao da je ona dovela do najveće političke, ali i ekonomske destabilizacije Evrope još od Hladnog rata, gdje se pored konvencionalnih sredstava upotrebljavaju i metodi hibridnog ratovanja, posebno širenje dezinformacija.

“Na Zapadnom Balkanu, ove metode su istakle izazove i slabosti regiona, opterećenog endemskom korupcijom, spregom kriminala i dijelova državnih struktura, kao i identitetskim manipulacijama, sa ciljem da ugrožavanja regionalne stabilnosti”, naglasio je on.

Inicijativa odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope osnovana je 2010. godine, a članice su: Austrija, Češka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i Slovačka, dok Crna Gora, od marta 2016. godine, učestvuje u radu inicijative, u formatu CEDC+, u čijem sastavu su i Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija. Ove godine Inicijativom predsjedava Republika Austrija.

U delegaciji Ministarstva odbrane, na čelu sa Perovićem, su generalni direktor za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, načelnica Direkcije za NATO i EU, Radmila Perović i izaslanik odbrane Crne Gore za R. Austriju, kapetan fregate Vučić Bošković.

Predstavnici Ministarstva odbrane učestvovali su i na sastanku KREMS inicijative, u formatu koji čine Austrija i države Zapadnog Balkana.

Perović je tom prilikom pozdravio napore ka uspostavljanju Odbrambenog koledža Zapadnog Balkana u Bosni i Hercegovini i ocijenio da bi regionalna visokoobrazovna institucija u oblasti odbrane unaprijedila regionalnu odbrambenu saradnju i kadrovske potencijale.

Send this to a friend