Politika

Picula: EP očekuje konstruktivnu kohabitaciju

Picula

Evropski parlament pozdravlja kontinuirani angažman Crne Gore u procesu integracije u EU i njen ukupni napredak, ali naglašava ozbiljnu zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije, navodi se u nacrtu Izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru, izvjestioca Tonina Picule.

U nacrtu izvještaja EP za Crnu Goru istaknuta je potreba “za kooperativnom i konstruktivnom kohabitacijom između predsjednika i nove vlade s ciljem jačanja napretka Crne Gore na njenom putu ka EU”.

U nacrtu Izvještaja napominje se i da su izbori 30. avgusta 2020. rezultirali “prvom tranzicijom vlasti od nezavisnosti zemlje, uz puno poštovanje demokratskih standarda i Ustava Crne Gore” i pozdravljena je činjenica da je svog prvog radnog dana novoformirana crnogorska vlada održala razmjenu mišljenja sa članovima Evropskog parlamenta i zvaničnicima EU.

Takođe, dokument čiji je autor izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula, ohrabruje novu Vladu da iskoristi svoj mandat za ubrzavanje reformi vezanih za EU i pregovore o pristupanju.

Ograničen napredak u pravosuđu

Kada je riječ o demokratiji i vladavini zakona, naglašena je ozbiljna zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije, a odgovorne institucije se pozivaju da poboljšaju dosadašnje rezultate zemlje u oduzimanju imovine stečene kriminalom, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama.

Takođe, istaknuto je žaljenje zbog ograničenog napretka u pravosuđu, uz poziv crnogorskim vlastima da se hitno pozabave preostalim izazovima u pogledu nezavisnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva u skladu sa preporukama Grupe država protiv korupcije (GRECO).

Tumačenje Ustava od strane Sudskog savjeta kojim se odobrava nezakonito ponovno imenovanje predsednika suda više od dva mandata, takođe je izazvalo zabrinutost evropskih poslanika, dok su pozdravili činjenicu da je postignut određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u pogledu jačanja kapaciteta i profesionalnosti.

Nema napretka u slobodi medija, popis sprovesti u skadu s EU standardima

Povodom predstojećeg popisa stanovništva, nadležne institucije se pozivaju da ga održe u skladu sa evropskim standardima i međunarodnim preporukama.

U dijelu koji se odnosi na poštovanje osnovnih sloboda i ljudskih prava u Izvještaju se izražava žaljenje zbog stanja slobode izražavanja i slobode medija, područja u kojem je pet uzastopnih izvještaja Komisije primijetilo da “nema napretka”, a oštro se usuđuju sve vrste napada na medije i zastrašivanje novinara i poziva na hitnu i učinkovitu istragu protiv njih.

Crna Gora se ohrabruje da “osigura uslove koji pogoduju učinkovitom ostvarivanju slobode izražavanja, što je jedna od temeljnih vrijednosti EU i ključni element procesa pristupanja Crne Gore EU”.

Osude napada u Pljevljima

Izvještaj najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade i zastrašivanje nacionalnih manjina, posebno u Pljevljima nakon parlamentarnih izbora u avgustu 2020, i poziva crnogorske vlasti da pronađu obostrano prihvatljivo rješenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti istinskim dijalogom sa relevantnim sagovornicima i u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019.

Obezbijediti vakcine za Zapadni Balkan

Dokument poziva Komisiju i Savjet da uključe Crnu Goru u zajedničku nabavku EU za vakcinaciju i dodijele dovoljnu količinu COVID-19 vakcina građanima svih zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe, konstatuje se zabrinutost zbog uticaja pandemije na ekonomiju, a Vlada poziva da vodi odgovornu makroekonomsku i fiskalnu politiku s obzirom na visok javni dug.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Neće “apostoli!” kohabitaciju već likvidaciju CG!

Send this to a friend