Politika

Pitanje dvojnog državljanstva (ne) opterećuje odnose Srbije i Crne Gore

I dok se čeka da se formira Vlada u parlamentu Crne Gore, utrkuje se sa prognozama koja će se pitanja najprije rješavati, a koja se vide kao opterećujuća za odnose na relaciji Beograd–Podgorica. Jedno od njih je i dvojno državljanstvo, prenosi RTS.

Od referenduma 2006. i proglašenja nezavisnosti, za razliku od zemalja u okruženju, i nekih evropskih, Crna Gora zabranjuje dva pasoša. Baš zbog toga jedan broj Srba iz Crne Gore već deceniju i po primoran je da bira.

“Vrlo malo ih ima koji imaju dvojno državljanstvo, to je zanemarljivo, na jednu ruku možete da izbrojite”, kaže Željko Kaluđerić iz Crnogorskog društva “Lovćen”.

Dugogodišnji politički novinar porijeklom iz Nikšića priznaje da ga to pitanje ne opterećuje. Sve dok, kaže, može da prelazi normalno granicu. Ono što priznaje – birokratske prepreke ga pogađaju.

“Kada dođem u Crnu Goru, u svoj rodni grad, svoju rodnu kuću, moram da se prijavim u MUP-u, da kažem – došao, ja mislim da nije problem ni nasleđivanje imovine, neko vidi da bi Crna Gora možda mogla brže da dođe do EU, neko bi to volio iz emotivnih razloga. Sada kada vidim koji je to broj ljudi, od nekih 100.000 do pet miliona ljudi, jer i kada prošetate Beogradom tu je puno nekih Đukanovića, Petrovića, a oni nema odakle da budu nego iz Crne Gore, to pitanje ne može da opterećuje previše odnose”, smatra novinar Ivan Jovanović.

“I ako bi srce željelo, nisam za tu varijantu da dobiju dvojno državljanstvo građani Republike Srbije koji vuku korijene iz Crne Gore, imamo 150 do 200.000 Crnogoraca porijeklom sada u Srbiji, od toga se 38.000 izjašnjavaju da su Crnogorci, znači došlo bi do promjene nacionalne strukture stanovništva u Crnoj Gori, moguće čak u budući državnopravni status Crne Gore da bude doveden u pitanje”, dodaje Željko Kaluđerić.

Baš oni bi mogli da budu razlog za donošenje Zakona o crnogorskom državljanstvu 2008. godine. Osim toga, i zaštita crnogorskog identiteta, antisrpska politika ili ostanak pojednih političkih partija na vlasti tako što Srbi iz Crne Gore ne mogu da glasaju na izborima. S tom temom ni danas se nije mnogo odmaklo, navodi RTS.

“Nije se odmaklo nigdje zato što je Crna Gora bila protiv toga, ja sam tada bio ministar unutrašnjih poslova i tada smo razmatrali to pitanje. Srbija je bila za sklapanje sporazuma o dvojnom državljanstvu, međutim, Crna Gora je uvjek na to gledala kao da Srbija ima neke skrivene namjere, da time omogući građanima Srbije koji imaju crnogorsko porijeklo da, eto, glasanjem na izborima izmjene političku strukturu”, navodi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Novoizabrani predsjednik crnogorske skupštine priznaje da zna primjere onih koji su ispunjavali uslove, a nisu uspjeli da dobiju pasoš Crne Gore. Za Aleksu Bečića pitanje dvojnog državljanstva često je u prošlosti bilo, kaže, politizovano.

“Često u političkom diskursu postoji prikupljanje političkih poena, nešto obećava i daju se za neke nade za nešto što, kada pogledate realno i strukturalno, ne postoji osnova. Postoji za ovo o čemu sam govorio, da oni koji su čekali godinama, ispunili su sve uslove da se zaista eliminiše neki diskriminatorni element koji je postojao zbog političke ili neke druge pripadnosti i da se u skladu sa ovim važećim pozitivnim propisima riješe ti slučajevi”, ukazuje predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Dačić dodaje da je Srbija i dalje spremna na potpisivanje tog međudržavnog sporazuma, bez skrivene namjere i bez ikakve želje da se to pitanje politizuje, već isključivo da se, ističe, pomogne građanima.

“Kada će to i da li će to pitanje biti na agendi nove crnogorske vlade, moramo da sačekamo formiranje”, ističe Dačić.

Iako ga ocjenjuje kao važno, Ivan Jovanović smatra da tema dvojnog državljanstva neće biti visoko na agendi novog rukovodstva.

“Jer ima veze sa Srbijom i sve što bi se rješavalo i dešavalo sada sa Srbijom negdje bi možda dodatno uzbrukalo strasti – ko je tu imao uticaj, da li se Vlada Srbije miješa u te stvari, šta je uloga crkve”, smatra Jovanović.

Podsjeća i da u vladajućoj većini nemaju svi isti stav prema tom pitanju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Nema dvojnog drzavljanstva, dosta nam se pitaju izbjeglice koje smo primali ovih 30 godina. Za sve dps kriv.

676869
Gost
676869

Хрвати имају двојно држављанство, за Албанце нисам сигуран. Зашто Срби не могу да имају двојно држављанство ( под условом да не могу да гласају и овде и у Србији, што Хрвати могу и за Сабор и за Скупштину). Дискриминација!

komšija
Gost
komšija

kme, kme.. niko ne voli srbe, kme, kme…

Marko
Gost
Marko

Zato sto se zna kakvi su srbi

Vasilije
Gost
Vasilije

Nikako, posebno ne ove sa Kosova i BiH koji imaju po tri državljanstva. Treba trazit Srbiji spisak ko ima srbijansko drzavljanstvo i ako ga ima ukinuti crngorsko, tako moze ili ako je ispunio uslove za drzavljanstvo da bira d aim damo šansu ali da potpsie da poštuje CG, jezik, simbole, zastavu himnu i ako uradi nesto protiv toga da moze… Više »

Śan
Gost
Śan

Ne moze prkno na dvije stolice birajte jednu i tacka.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Može kod svetosavaca.

Marko
Gost
Marko

ne moze da se bira, no treba da se znaju uslovi i jos treba da se zna ko moze da ima pravo glasa. I to jedno 4-5 generacija ne smiju da imaju pravo glasa, poznato je da srbi od malena zadoje djecu mrznjom

didl
Gost
didl

Moze da se to pitanje riješi vrlo lako. Potpiše se sporazum o dvojnom drzavljanstvu dobiju pasoš Crne Gore ali naravno nemaju pravo glasa ostale sve privilegije imaju kao gradjani Crne Gore. to je bar lako riješiti. tako je riješeno u Njemačkoj dobiješ državljanstvo ali nemaš pravo glasa. Njemačka bi ostala bez države do sad da je dala pravo glasa doseljenicim.… Više »

Damir Bakić
Gost
Damir Bakić

Dobro rečeno, to bi moglo da bude rešenje.

Izvor
Gost
Izvor

Ako je ovo tačno toje pravo rješenje.

Rastko Nemanjić
Gost
Rastko Nemanjić

Saglasan.
To znači da bi svi mi koji smo rodjeni dole, mogli imati pravo glasanja u CG, umesto u Srbiji.

brko mali
Gost
brko mali

Samo 1 drzavljanstvo i kraj…

Istina_
Gost
Istina_

Dvojno državljanstvo UKINUTI!!!!

Hogar
Gost
Hogar

Ovo je krupno.I desiće se,ka tome idemo.

NK grad
Gost
NK grad

Dvojno drzavljanstvo bi znacilo kraj crnogorske nacije. Ako ima Crnogoraca, koji zive u Srbiji, a osjecaju se Crnogorcima, onda je to njihov problem… Ne mogu se imati dvije domovine i sjedjeti na dvije stolice. Licna necija patnja sto ne moze u domovinu doci, a da se prijavi, minorna je naspram patnje citave jedne nacije, koja bi uslijedila u slucaju izglasavanja… Više »

Montenegro
Gost
Montenegro

U CG ne mogu dobiti drzavljanstvo cak ni Crnogorci koji zive u CG i koji ispunjavaju sve uslove! Sramota!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Brane Crnu Goru od Crnogoraca izgleda

Luksemburg
Gost
Luksemburg

Kad Srbija bude davala dvojna državljanstva Rusima, tada će i CG Srbima. Uvijek je problem ,,mirno” preuzimanje manje države od strane veće, preko prava glasa. U Luksenburgu čak ni udaja za Luksenburžanina ne donosi državljanstvo, a kamoli recipročna državljanstva.

Send this to a friend