Politika

Podjelu parohija odobravao knjaz

Dnevne novine, počev od 10. februara, objavljuju veliki broj dokumenata koji svjedoče o tome kako su se u vrijeme Knjaževine i Kraljevine Crne Gore donosile odluke koje su se ticale crkvenih pitanja. Dokumenta jasno pokazuju da nijedna odluka nije mogla biti donijeta, ni realizovana, bez prethodne saglasnosti tadašnje vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova.

Uz odobrenje Ministarstva, dobra Pivskog manastira dati pod arendu

Iz uprave Eparhije zahumske, 25. jula 1884. godine Visokom knjaževskom Ministarstvu prosvjete i crkvenijeh djela obraća se arhimandrit i Mitrofan Ban i predlaže da se dobra Pivskog manastira daju „pod arendu”.

U pismu se Ministarstvo „umoljava” da pošalje zahtjev Eparhije „na odobrenje visokom Knjaževskom državnom savjetu”, i o rješenju obavijesti arhimandrita Mitrofana Bana.

„Da bi se manastir Pivski sa svojim prihodima popravio iza porušenja koga je najpotonjim ratom od neprijatelja pretrpio, njegova su dobra sve do sada ne arendirata. Kad se prihodi onog manastira u toku godina posle rata u sravnjenje dovedu, ne izlazi najbolji rezultat upravljanja sa dobrima onog manastira postojećim načinom. Zato bi bilo dobro, po određenom načinu kakav postoji u drugim manastirima, i dobra Pivskog manastira dati pod arendu. No, ova Eparhijalna uprava ne može ovo učiniti bez naročitog odobrenja, tim više što se u pomenutom manastiru nalaze dva kaluđera kojima bi prethodno trebalo odrediti godišnju platu. Igumanu ocu Glomaziću imala bi se dati obična plata kao i drugim manastirskim nastojateljima 300 fiorina, a jeromonahu Teodosiju Sočici 200 fiorina godišnje”, navodi se u pismu koje potpisuje arhimandrit Mitrofan Ban.

Ministru prosvjete, gospodinu Drljeviću

Mitropolit Mitrofan 1909. godine piše Ministru prosvjete i crkvenijeh poslova pismo sljedeće sadržine: „Prema članu 41 Zakona o parohijevskom svještenstvu, na predlog arhijereja, gospodin ministar imao bi izvršiti podjelu parohija u zemlji. Usljed ovoga umoljava se gospodin ministar da ovaj moj predlog izvoli uzeti k znanju”.

Uz pismo proslijeđen je i spisak parohija.

Podjelu parohija odobravao knjaz

U pismu upućenom crkvenim vlastima u novembru 1889. godine, obavještava se visoko preosvještenstvo da je „njegovo visočanstvo Knjaz” naredio da se spisak podjele parohija vrati i da knjaz „poziva gospodina arhimandrita i gospodina prota da kod njega dođu sa istim spisom na odobrenje i pregled …

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NVOCPC s tendom
Gost
NVOCPC s tendom

Onda je Nikola bio patrijarh! A mi se tu prepiremo.

Ovid
Gost
Ovid

SPC precutkuje, jer oni ne priznaju drzavne granice nego cijepaju CG na 4 dijela od kojih su 2 uprave locirane u BiH i u Srbiji uz glavnu nadleznost sinoda u BG. Ne postoji nadleznost nijedne eparhije ciji je centar u CG izvan njenih granica. To nam ni ne treba, ali nije slucajno, jer hoce da kazu: istorijska Mitropolija Crnogorska je… Više »

Luka
Gost
Luka

Znaju li Srbi da citaju ovo, il oni ne gledaju ova dokumenta posto tvrde da su se vazda popovi pitali i zasto sunce sija u CG? Jasno je svakom da je zakon itekako utemeljen sa istorijom iako to nazalost Amfiju ne odgovara.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Veliko hvala gospodi iz CDM-a, zato što objavljuju ove tekstove. Kao što se može pročitati, u Knjaževini Crnoj Gori je Eparhija Zahumska, a nju je osnovao Sveti Sava, tako da ovaj tekst samo pokazuje kontinuiter naše svetosavske crkve.

Praja
Gost
Praja

Ali je to bila eparhija CPC odnosno Mitropolije Crnogorske, dok je danas izvan njene nadleznosti i podredjena Beogradu.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Možeš li objasniti, kako to da su imena Eparhija bila Zahumska, odnosno Zahumsko-raška i od 1913 god. Pećka?

Wylsson
Gost
Wylsson

Knjaz je bio zestoki diktator ! Despot Knjaz ! Izgleda su mu uzor bili nemanjici !

Samsvojgazda
Gost
Samsvojgazda

Bravo. Tako je! Najbolje onda da izaberemo kralja, koga od Petrovica, i vracamo se nazad u 19 vijek. To je prava stvar!!! Super sto postoje ovakvi clanci da potvrde koliko smo cudan narod.

Termofor
Gost
Termofor

Ne treba nam kralj. Evo nas litijasi vracaju u srednji vijek. Neka mi neko navede u kojoj zemlji razvijenog svijeta crkva koristi litije za politicke proteste. Samo cinjenice molim, bez mlacenja prazne slame.

Црногорац
Gost
Црногорац

@Termofor Нека ми неко наведе у којој држави која иде ка ЕУ се доноси закон којим се национализује имовина неке цркве.

Send this to a friend