Politika

Podrška Bugarske u procesu pristupanja Crne Gore EU 

Bugarska pruža punu podršku Crnoj Gori u pristupanju Evropskoj uniji, ocijenjeno je na sastanku ministra odbrane Predraga Boškovića i novoimenovane ambasadorke Bugarske u Crnoj Gori Maglene Plugčijeve Aleksandrove.

Bošković je poželio ambasadorki uspješan mandat i podsjetio na tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje, ističući da odgovornim odnosom prema tom nasljeđu unapređujemo odnose na savremenim osnovama.

On je naglasio da postoji prostor za jačanje i produbljivanje odbrambene saradnje na obostranu korist, što je i potvrđeno nedavnim bilateralnim konsultacijama na nivou političkih direktora dva ministarstva odbrane.

Ministar je informisao sagovornicu o aktuelnim planovima i prioritetima Ministarstva odbrane Crne Gore, te apostrofirao posvećenost Crne Gore očuvanju stabilnosti i bezbjednosti regiona, kroz aktivnu promociju NATO politike „otvorenih vrata“ i angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama.

Bošković se zahvalio na podršci koju Republika Bugarska pruža Crnoj Gori na putu ka ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji, podsjećajući na prošlogodišnje šestomjesečno bugarsko predsjedavanje Savjetom EU, tokom kojeg je ova zemlja bila aktivan zagovornik daljeg napretka Zapadnog Balkana ka evropskoj budućnosti.

Ambasadorka Plugčijeva je ocijenila da je pristupanje Crne Gore NATO-u doprinijelo stabilizaciji regiona i iskazala punu podršku Crnoj Gori u nastavku procesa pristupanja EU, uključujući i ekspertsku i tehničku pomoć.

Ona je naglasila posvećenost odbrambenoj saradnji, kao i potrebu razmjene najbitnijih praksi u cilju doprinosa kvalitetnijoj odbrambenoj saradnji i jačanju nacionalnih odbrambenih sistema naše dvije zemlje.

 

Send this to a friend