Politika

Pogledajte kako izgledaju nove uniforme Vojske Crne Gore

Pukovnik Aleksandar Pantović, načelnik Štaba Generalštaba predstavio je izgled novih uniformi i insignija Vojske Crne Gore.

“Nadam se da će nove uniforme i oznake Vojske doprinijeti podsticanju i njegovanju bogate i slavne tradicije i afirmaciji ukupnog crnogorskog identiteta”, poručio je Pantović.

Ministar odbrane Predrag Bošković poručio je da je zaokružena integracija Crne Gore u NATO, uspostavljen sistem dobrovoljnog služenja vojnog roka i rezervnog sastava. Kako je naglasio Vojska je jača za 300 vojnika po ugovoru, oficira i podoficira.

“Za nama je uspješna godina za Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore, u kojoj smo se zaista potrudili da Vojsci vratimo mjesto koje joj pripada, da bude institucija od najvećeg povjerenja i da se svi bezbjednije osjećamo u Crnoj Gori”, ocijenio je ministar na godišnjoj konferenciji u Vladinom domu na Cetinju pred najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima medija.

On je podsjetio da se nabavkom tri helikoptera Bell 412 građani osjećaju sigurnije, jer znaju da u svakom trenutku mogu računati na pomoć Vojske Crne Gore.

Ministar odbrane je istakao da će pješadijske čete biti opremljene s 67 novih lako oklopnih vozila, kao i da je nedavno potpisan ugovor o njihovoj nadogradnji s Izraelom, što je nabavka ukupno vrijedna oko 65 miliona eura.

“Za potrebe VCG, obuku pilota i druge namjene nabavljamo četiri helikoptera Bell 505 iduće godine, a na tome nećemo stati, već je namjera da našoj vojsci omogućimo najbolje uslove za rad”, rekao je Bošković.

 

Prvi čovjek Ministarstva odbrane je saopštio da je u inžinjeriju uloženo oko 2, 5 miliona eura, kao i da ta jedinica nesebično pomaže građanima, kako bi putevi i infrastruktura bili bolji, naglasivši I da su za potrebe logistike VCG nabavljena vozila “Toyota Hilux”.

“Mornarica je naš najveći izazov, biće i u narednom periodu, modernizovana je jedna raketna topovnjača i sada je pretvorena u patrolni brod”, istakao je Bošković.

On je podsjetio da je nabavljen i radar, koji će Crnu Goru koštati oko četiri miliona eura, ali je, u suštini, to donacija vrijedna 20 miliona eura.

“Imamo zaista odlične odnose sa svim partnerskim zemljama, a neki od njih su donacijama podigli kapacitete naših oružanih snaga“, poručio je ministar odbrane, rekavši da je s Turskom potpisana donacija od 16 miliona, tako da će logistički i transportni kapaciteti biti na većem nivou.

Prema njegovim riječima, od Sjedinjenih Američkih Država, kao našeg ključnog partnera, u zadnje tri godine imamo donacije vrijedne oko 25 miliona eura.

Bošković je naglasio da smo jedina zemlja u regionu koja je riješila problem viškova naoružanja.

On je saopštio da je na Sinjajevini formiran vježbovni poligon, koji će omogućiti vojnicima da provjere i unaprijede sposobnosti.

“Pokazali smo da Vojska Crne Gore ne želi da uništava i gradi na Sinjajevini, već da pomogne stanovništvo tog kraja, njegovu turističku i ekonomsku valorizaciju“, istakao je ministar odbrane.

Kako je naglasio, u saradnji sa Slovenijom, forimiran je Regionalni centar za planinsko ratovanje u Kolašinu.

Bošković je poručio da su u planu značajne investicije u infrastrukturu.

“Prije svega smo fokusirani na kasarnu Masline, kao centru budućih bezbjednosnih, ne samo vojnih, kapaciteta. Zatim, kasarnu u Andrijevici, kako bi civilno stanovništvo moglo da računa na pomoć VCG, odnosno Ministarstva odbrane, kada su vanredne aktivnosti u pitanju“, objasnio je ministar odbrane.

On je saopštio da se brine i o standardu zaposlenih u vojsci, te da će stambena zgrada u Danilovgradu biti završena naredne godine, a stanovi podijeljeni pripadnicima VCG. Najavio je i gradnju sličnih ili istih objekata u Podgorici i Nikšiću, od naredne godine.

Bošković je dodijelio priznanja i vrijedne nagrade osnovcima i srednjoškolcima pobjednicima konkursa za izbor najboljih eseja na temu “Vojska Crne Gore – čuvar crnogorskog identiteta” i likovnih radova na temu “Vojnik na zadatku”.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Flojd
Gost
Flojd

Okle deda Mraz na promociji uniformi Vojske, kao da je Nova godina..

Мики
Gost
Мики

Он је члан жирија… обожава моду

veki
Gost
veki

vojske koja nema vojnika ili regruta .Tu robu će nosit oni koji neće na biro rada pa po ugovoru postali nekakvi oficiri

Mirko
Gost
Mirko

Ne mlatunjaj. Evo Amerika, Engleska, Francuska, Španija… bez regruta pa pretekoše.

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Sta bi pijan coek reko da ih vidi ovako obucene? : ovi nisu nasi.

Cunami
Gost
Cunami

Nek vas Miras blagosilja

SLAVNATRADICIJA
Gost
SLAVNATRADICIJA

Svaka cast za oznake i ambleme Vojske Crne Gore. Upravo sam ih sada uporedio sa onim narodne vojske kraljevine Crne Gore i bukvalno su identicni. Hvala bogu da se vracamo slavnoj tradiciji. Nadam se da ce CDM postaviti sve slike – znakova, obeležja i oznaka jedinica i ustanova Crnogorske Vojske da se gradjani i sami uvjere.

vale
Gost
vale

Eto biće para od tendera za Boku.

pravednik
Gost
pravednik

Spremni su bogami, pa nek se zalijeću….

Aco
Gost
Aco

Uniforma im je ka i Miras….

Bnjj
Gost
Bnjj

Vojska Dpsb, potpuno bespitrebna

Tu tu , tu tu
Gost
Tu tu , tu tu

Ka’ i ti , bes po tre ban!

Realan
Gost
Realan

Ja mislim da je bitnije da pogledamo kakva nam je vojska ,ima ona stara odjelo ne cini covjeka .Vojska bez tenkova bez aviona i sa tri nenaoruzana helikoptera .Sreca sto nemamo sa kim da ratujemo .

Delta
Gost
Delta

Bell 505 je civilna letilica i nije za vojnu upotrebu a ni ova 4 nisu naoruzana ja ako znam sto cen to pmamio se za izlete jedino

super
Gost
super

za svadbe spremni. idemoooo

Diler u regionu
Gost
Diler u regionu

Sad možemo u Evropu.

Mijo
Gost
Mijo

Pa što kupujete nove i bacate pare, kad ni ove dosadašnje nijesu imali đe isprljati. Eto kako se štedi.

🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Moramo ix kupovati vidis da su krenuli opozicionari u rat

Andrija
Gost
Andrija

Ene Miraša u prvi red, hahahahahahaha!

Krap iz Rogama
Gost
Krap iz Rogama

Miraš Armani!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

risto trusardi

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Oznake djeluju nekako mnogo orijentalno, kao osmanlijske…

Sefket
Gost
Sefket

Uniforme su sivene u Tursku.Donacija.

Rođa
Gost
Rođa

Nezavisni, ima brzo nego sto mislis, da postanes zavisan

Send this to a friend