Politika

Popović: Poništiti odluke Podgoričke skupštine

Popović

Vjerujem da će crnogorski parlament ubrzo usvojiti poseban akt koji će taksativno poništiti sve odluke Podgoričke skupštine iz 1918, koje se, osim pitanja državnog, tiču i statusa crkve, nacionalnog identiteta, dinastije Petrović-Njegoš i kompletnog istorijskog nasljeđa, kazao je za Pobjedu Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije.

Popović smatra da će se i prijedlog zakona o vjerskim zajednicama uskoro naći pred poslanicima Skupštine i da će se tako riješiti mnogi problemi koji opterećuju crno gorsko društvo.

Liberalna partija je još prije četiri godine predlagala da Skupština Crne Gore poništi odluke Podgoričke skupštine. Da je tada prihvaćena inicijativa, dali bismo danas imali ovu polemiku oko “proslave” nestanka crnogorske države 1918. godine?

“Tadašnja skupštinska većina, sačinjena od procnogorskih i evroatlantskih partija, smatrala je da takvu odluku nije potrebno usvajati u Skupštini. Odgovor je bio da je na referendumu 2006. godine takva priča završena, a odluke takozvane Podgoričke skupštine poništene. Ovih mjeseci sve nas demantuje agresivna aktuelizacija obilježavanja i velikih proslava stote godišnjice ove sramne epizode crnogorske istorije. To se dešava kada nema dovoljno mudrosti ili hrabrosti da se država otvoreno i jasno suoči sa avetima prošlosti. Vjerujem da će ovakva situacija osvijestiti aktuelnu političku većinu za ono što se crnogorski liberali dugo zalažu, te da ćemo ubrzo usvojiti poseban akt koji će taksativno poništiti sve odluke iz 1918, koje se osim pitanja državnog statusa, tiču i statusa crkve, nacionalnog identiteta, dinastije PetrovićNjegoš i kompletnog istorijskog nasljeđa koje se cijeli vijek pokušava falsifikovati i otuđiti”, kazao je Popović.

On je kazao da očekuje da će se i prijedlog zakona o vjerskim zajednicama, usklađen sa pravnim sistemom i novim Ustavom države, konačno uskoro naći u Skupštini i riješiti mnoge dubioze, koje decenijama opterećuju crnogorsko društvo.

146 Komentara na "Popović: Poništiti odluke Podgoričke skupštine"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend