Politika

Postupak likvidacije CPC bio suprotan propisima kanonskog prava

Crna Gora, kao demokratsko društvo, pruža jednake šanse svima da izgrađuju sebe i državnu zajednicu u kojoj žive, ocijenio je akademik Đorđe Borozan, navodeći da to podrazumijeva dijalog, a ne intelektualne busije.

On je na naučnoj tribini Povjesnica Crne Gore na temu “Država i crkva u istoriji Crne Gore“, koju je organizovala Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU), kazao da je Crna Gora 1918. godine nelegalnim i nelegitimnim odlukama Podgoričke skupštine anektirana od strane Srbije, navodeći da je, stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, izbrisana kao država sa političke i geografske mape Evrope i svijeta.

On je kazao da je nakon aneksije sproveden postupak protivpravnog i nekanonskog ukidanja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve.

„Postupak likvidacije bio  je suprotan propisima kanonskog prava. Sproveden je na način suprotan normama Ustava Crne Gore iz 1905. u kojem je članom 40. definisana kao autokefalna Ustavom Svetog sinoda Crnogorske pravoslavne crkve iz 1903. naglašeno je u član 2 da autokafalnu pravoslavnu Mitropoliju u Crnoj Gori sastavljaju Cetinjska arhiepiskopija i zahumsko-rašiska eparhija sa centrima u Cetinju i Ostrogu“, naveo je Borozan.

On je rekao da su od 1918-1922. na teritoriji bivše Jugoslavije postajale tri autokefalne pravoslavne crkve u rangu mitropolije – crnogorska, sprska i karlovačka.

„Pored toga, postojale su i pravoslavne crkve u Dalmaciji, Boki Kotorskoj i Istri u sastavu Bukovinsko-dalmatinske mitropolije sa sjedištem u Bukureštu, Bosni i Hercegovini pod juristikcijom carigradske (vaseljenske) patrijaršije i u Makedoniji, na Kosovu i u Sandžaku, pod pod jurisdikcijom carigradske Patrijaršije“, naveo je Borozan.

Govoreći o aktima kojima je stvorena Srpska pravoslavna crkva, kad je podignuta na rang patrijaršije od 1918-1922., Borazan je rekao da je to učinjeno na Konferenciji pravoslavnih episkopa u Sremskim Karlovcima, pod predsjedništvom arhiepiskopa beogradskog i mitropolita Srbije Dimitrija Pavlovića.

„U  tako donijetoj odluci između ostalog je i ovo “Pošto se sa punim pouzdanjem očekuje da će i srpska crkva u Crnoj Gori pristati na ujedinjenje, koja zbog kratkoće vremena i teških prometnutih prilika nije mogla biti zastupljena na ovom zbog episkopa““, ukazao je Borozan.

Na toj konferenciji je, kako je kazao, pročitana odluka Svetog arhijerejskog Sinoda Karlovačke mitropolije, u kojoj se kaže da „ova mitropolija pristaje na sjedinjenje sa drugim pravoslavnim crkvama u državi Srba, Hrvata i Slovenaca, iza čega je mitropolit dabro-bosanski izjavio da su se bosansko-hercegovački mitropoliti na sastanku održanom 1/14. decembra 1918. odlučili za ujedinjenje, odnosno za pripajanje svoje arhiepiskopije beogradskoj arhiepiskopiji, da je dalmatinsko-istrijski episkop Dimitrije Branković izjavio da se obratio Karlovačkoj mitropoliji da ih primi u svoje krilo, i da će se prilagoditi odlukama Arhijerejskog sabora“.

„Nakon izvršenih priprema i datih saglasnosti postignut je sporazum između Carigradske patrijaršije i Vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca o prisajedinjenju makedonskih, bosansko-hercegovačkih i raško-prizrenskih eparhija, da bi 19. marta Sveti arhijerejski Sinod donio odluku da je Kraljevina SHS prisajedinila i eparhije koje su ranije bile pod njenom kontrolom, te da priznaje proglašeno ujedinjenje autokefalnih crkava: srpske, crnogorske i karlovačke, kao i dvije dalmatinske eparhije, pa sledstveno i obrazovanu Svetu autokefalnu ujedinjenu srpsku crkvu“, naveo je Borozan.

Potom je, kako je rekao, uslijedio Ukaz kralja SHS 17. juna 1920. godine po kome se kraljevska Vlada saglašava sa odlukom zbora pravoslavnih arhijereja iz Kraljevine SHS od 13/26.maja 1919. kojim je proglašeno ujedinjenje svih pravoslavnih oblasti u Kraljevstvu SHS, u jednu autokefalnu, ujedinjenu srpsku pravoslavnu crkvu Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

„U odluci stoji da se ovim činom obnavlja i uspostavlja patrijaršija ukinuta 1776. godine. Da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefaalna utvrđuje se iz odluke Carigradske patrijaršije br. 2056 od 19. marta 1920. godine. Iz nespornih dokumenata može se zaključiti da Crnogorska pravoslavna crkva nije odlučivala o tzv. Ujedinjenju crkava ni preko svoga Sabora, ni preko svog Sinoda, a ovakvu odluku nijesu donijeli ni crnogorska skupština, ni crnogorski kralj i Vlada“, kazao je Borozan.

Prema njegovim riječima, iz toga slijedi da je likvidirana, „tim prije što su se za „ujedinjenje“ izjasnile Srpska mitropolija, Karlovačka mitropolija, Bukovinsko-dalmatinska mitropolija i Carigradska patrijaršija, pod čijom jurisdikcijom su bile eparhije u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu i Metohiji i Sandžaku“.

„Mitropolit ukinute Crnogorske pravoslavne crkve Mitrofan ban umro je 17/30. septembra 1920. godine. Svojim činjenjem je doprinio da se poništi crkva na čijem je čelu bio više decenija“, rekao je Borozan.

On smatra da se Crna Gora kao multietničko društvo ne može ni razumjeti ni graditi po stereotipu dva, odnosno tri nepomirljiva svijeta, „kao suživot gluvonijemih, ne u istorijskom monologu, nego u dijalogu“.

„Iako prošlost treba poštovati, sazdanje budućnosti treba graditi u živom životu. U temelju društva u Crnoj Gori nije dovoljno ugraditi samo razumijevanje, povjerenje, već i ljubav“, naveo je Borozan.

On je kazao da se, u procesu svoje nacionalne i kulturne identifikacije od Srba, Hrvata, Albanaca i Muslimana u Crnoj Gori, očekuje da u oblikovanju svoga etničkog bića i formulisanju nacionalnih i kulturnih ciljeva definišu i svoj status, svoj odnos prema Crnoj Gori i crnogorskom društvu.

„Može li Crna Gora biti multietnička država i multikulturno društvo ako nije kolijevka, djedovina, domovina i matica autohtonim Srbima, Mislimanima, Hrvatima, Albancima, a ne samo Crnogorcima“, rekao je Borozan.

On je poručio da svi građani Crne Gore imaju pravo da se osjećaju i izjašnjavaju kako hoće, „ali bi po njih i po Crnu Goru bilo štetno da se na prostoru države Crne Gore odriču istorijskog nasljeđa i svojega porijekla“.

„Crna Gora je postala zajednička kuća svih njenih nacionalnih i kulturnih entiteta koji oni svi grade, dograđuju i podižu. U njoj niko nije podstanar. Vrijeme opasnih avantura i zabluda je, nadamo se, potrošeno“, rekao je Borozan.

On je ocijenio da Crnogorci ne potiru ničiji identitet.

„Oni dobro razumiju šta to znači, pošto se grčevito bore za očuvanje i svoga imena i svoga identiteta crnogorskog. Crnogorci nemaju ni drugu domovinu ni drugu matičnu državu. Opasnost za crnogorsko društvo biće i jesu velikodržavne težnje i velikonacionalni koncepti bilo kako se oni zvali“, naveo je Borozan.

Član CANU, Niko Martinović, rekao je da je ta akademija ustanovila naučnu tribinu Povjesnica Crne Gore, u okviru koje se, kako je pojasnio, na bazi relevantnog fakticiteta analiziraju događaji, profesije i fenomeni iz nacionalnog emancipatorskog i državotvornog hoda Crne Gore, kao i sva suštinska pitanja iz konteksta njenog identiteta i kontinuiteta.

„Naučna interpretacija datih pitanja, uz politički, primarno artikuliše njihov kulturološki aspekt. U memoracijskom frizu i savremenoj epohi, odnos države i crkve očitava se u kompleksnoj ravni, emanirajući svakovrsnim vjerskim, političkim, kulturnim, nacionalnim i ideološkim implikacijama“, istakao je Martinović.

Prema njegovim riječima, zapisi iz Ljetopisne knjige svjedoče, a Kanonski principi potvrđuju da je u granicama jedne suverene države neprikosnovena bila jurisdikcija njene Pravoslavne crkve, „kao što je bila neprikosnovena državna rigida nad crkvom, da je crkva bila na straži države i dijelila njenu sudbinu“.

„No ne samo Crna Gora već i moderna Evropa bila je suočena sa tim pitanjima, i evropska iskustva nam mogu pomoći u uspostavljanju odgovarajućih modusa, sa jasnim motom da se država ne može baviti sakramentom, a crkva ne smije subvertirati državu“, rekao je Martinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fjodor
Gost
Fjodor

Borozanu respekt, ali sta ce tu niko( namjerno malo slovo!)

Ljuta
Gost
Ljuta

I reče gospodar
Djed mi je bio SRBIN
Otac mi je bio SRBIN
I ja sam bio SRBIN
A onda me ameri naucise da je 💲 svetinja nad svim svetinjama

Nenad
Gost
Nenad

Ime tribine vam sve govori..Povjesnica?
Mi se i svoga jezika odricemo..bolje da je povijest samo da nije isto sa srpskim..e tako ste se i cirilice odrekli..a nadjite mi jedno pismo ili potpis u istoriji cg napisan latinicom??

Ljuta
Gost
Ljuta

O A E K

FENIKS
Gost
FENIKS

BRAĆA,JELDA FATIĆEVCI ŠTA IMAJU CRNOGORCI NEŠTO IMAT!

Ljuta
Gost
Ljuta

Prebise Mitrofana Bana i sve sveštenike da se vrate gdje su bili do 1776g
A sto ste vi do sad čekali….gdje ste bili od 1920 do danas?

Galos
Gost
Galos

Martinović preletac, konvertit, bivši Srbin. Kao i onaj Papović, Kilibarda i slični.

Sigurimi
Gost
Sigurimi

Muppet show. Kao ona 2 lika na balkonu

dejo
Gost
dejo

kakav skup pa kao sto je dedeic raspop i niko takvi ste i vi samozvani akademici rukopolozeni od don mila

Objektiv
Gost
Objektiv

Ovi ne staju i sve znaju…bolje i od samog Vartolomeja koji nosi krunu staru 2000 godina. Čini mi se da se neće ubrzo opametiti🤪

razocaran
Gost
razocaran

Sklonite frule,svirka je zavrsena.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

CPC u stecaju,Tazimo strateskog partnera

FENIKS
Gost
FENIKS

SRAMI SE PETAR PETROVIĆ,ŠTA STALNO PLJUJEŠ PO CRNOGORCIMA VOLI SVOJU SRBIJU ŠTA TE BRIGA ZA TUĐA DVORIŠTA

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Feniks Hrvat ti si nadležan ovdje za Milogoriju

Ljuta
Gost
Ljuta

Ima li mi ko objasniti zašto je Sveti Petar I CETINSKI hirotonisan u Sremskim karlovcima kod mitropolita Putnika a ne od sveštenstva na Cetinje?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Mogli bi usput da objasne zašto je Njegoša za arhimandrita Cetinjskog manastira rukopoložio Prizrenski vladika Hadži Zaharije, a ne neko sa Cetinja?

Васојевић
Gost
Васојевић

Подршка овима са Цт да одвоје своје 4 нахије , а ми са се коначно ослободимо зулума. Који је нама ђаво кад смо ми Васојевићи дозволили да нам на Цт буде сједиште митрополије

delboj
Gost
delboj

Koji je vama djavo od kad postojite?

Išo Fugaca
Gost
Išo Fugaca

Vi ste makar od pameti odvojeni, život vam u veselju prođe.

C vitamin
Gost
C vitamin

E, DOBRO SE PROBUDISTE IZ HIBERNACIJE. KONCIPIRAJTE MALO TE STAVOVE I POBRINITE SE O CRNOGORSKOM IDENTITETU.
SVAKA BI SE NACIONALNA AKADEMIJA NAUKA DO SAD OGLASILA STAVOM. SRECOM IMAMO POJEDINCE, NAUCNIKE, KOJI, NEZAVISNO RADE. ALI VAS NE MOGU I NE TREBA DA ZAMIJENE.
GLASNITE SE MALO CESCE I KONCIZNIJE!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Neka provjeri koga interesuje, i objavi gdije griješim. Prvo-Sveštenici u CG koji su bili prije 1918g, ostali su na istim pozicijama i nakon 1918g i nakon 1920, 1922g…ovo treba reći da bi mogao sagledati njihov stav. Drugo za one koji tvrde da je to bila potpuno druga Crkva, pitanje. Kako je mogao onda biti Njegoš planiran za Tron Pećki i… Više »

C vitamin
Gost
C vitamin

Crna Gora, haha.
Ma, ciji vladika, srpski? Srpski vladika ” bolje” zna, je l da? Kako Vas nije sramota?

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Zna se ko je Njegoš bio, valjda znaš da je bio Vladika

Ljuta
Gost
Ljuta

Najbolje zna sekretar NVO CPC miras i stevo

Ivo perverzija
Gost
Ivo perverzija

Što ove neko ne obavijesti da je Jevrem odjavio NVO DANU koju je osnovao?

Izazvana
Gost
Izazvana

Jel on to reče… ” Sa sjedištem u Bukureštu”… Sve je ovo hahaha. Borozan, državni istoričar. Svako ko se iole normalan razumije u crkvenu istoriju zna da ovo veze s vezom nema.

Nikac
Gost
Nikac

O cemu pricate covjece, citava srpska istorija je lazna. Treba vam Crna Gora kao “baj-pas” da premostite pet vjekova ropstva pod turcima. Imali i jedan datum , jedna osoba ili jedna istoriska cinjenica koja se dasila u Srbiji od trinaestog do osamnajestog bijeka?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Nikac, Car Dušan vlada Srbijom u XIV vijeku. Kao što vidiš, tvoja priča je odmah pala u vodu.

Ljuta
Gost
Ljuta

I CG primorjem sa Bokom

murko
Gost
murko

Nema nista. Ni jedan datum, ni osoba, ni cinjenica. Nista se nije desilo, niko se nije rodio, ta zemlja i taj narod nisu postojali.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Nikac, Car Dušan je vladao Srbijom stedinom XIV vijeka. Odmah si demantovan.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nikac jeli laz sto je Njegoš pisao o Nikcu od Rovina u Ogledalu Srpskom? Da je pisao da je Nikac sin Obilica? Da je pisao da je Crna Gora urna u koju je pribjegao silno ime Dušanovo? Da je Vuka Mićunovića Srpkinja jošt radjala nije od Kosova pa na ovamo? Da je Srbija od dunava do sinjega mora? Veseli se… Više »

Libero7
Gost
Libero7

Ti znas vi samo na istoriskim lazima opstajete zato svi bjeze od vas ka od kuge

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Prica li ovo Niko o CPC ???
Propalo se …

Donji kraj
Gost
Donji kraj

Što mu je ime Niko?

šerbo
Gost
šerbo

Resavci ,a ne pravi istoričari

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Mozete svirat svi zajedno jer je Vaseljenska patrijarsija kao jedina nadlezna javno objavila da je kanonska crkva u cg srpska pravoslavna crkva i da sa istom nvo cpc koja je registrovana u stanici milicije na cetinju nikakve veze nema ni sa kakvom crkvom,pa ni sa nekadasnjom crkvom koja je postojala prije 1918,a koja je isto srpska bila.

Vlatko
Gost
Vlatko

Naprijed CPC. Nikad nijesmo imali abera za posrbice, pa ce mo i ovu pobjedu izvojevat , kao i svaku do sada.

Brat po Hristu
Gost
Brat po Hristu

Nešo, Srpska pravoslavna crkva je kanonska u Srbiji. U Crnoj Gori je tuđa. Ne vidiš ti da prvaci te Crkve (imam razlog da ih, sad za sad) ne zovem sveštenicima, mrze sve što je Crnogorsko, počevši od Države Crne Gore. Ne može to da ide tako. Evo, od CG USTAVA do sad su protekle 12 godina (a od obnavljanja državnosti… Više »

Oprem dobr
Gost
Oprem dobr

Brat, da li ti to očekuješ da se crkva ponaša kako kojoj vlasti odgovara? Da li snatraš da crkva treba da aminuje to što je vlast u Crnoj Gori priznala Kosmet,,sto su glasali da Decani i Pećka Patrijaršija budu albansko kulturno nasleđe? Da ne nabrajam ostale odluke, koje su bile protiv pravoslavnog naroda u Crnoj Gori. Mitropolija čuva onu iskonsku… Više »

C vitamin
Gost
C vitamin

Oprani, Kakve sad veze ima Kosovo sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, domicilnom crkvom Crnogoraca?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

C vitamin, u pravu si, sa NVO CPC registrovanoj na Cetinju 2000.godine, Kosmet nema ništa, ali sa našom Mitropolijom, koja je na ovim prostorima 800 godina, naravno da ima mnogo toga zajedničkog.

Terra nova
Gost
Terra nova

Hahaha Oprani – top !

Ljuta
Gost
Ljuta

Zato što je CG crkva bila dio Pećke patrijaršije

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Koja je ta crnogorska crkva? Crkveni kalendar Crnojevića koji slavi Svetog Savu i Nemanju kao najveći praznici? Ili Manastir Morača Djurdjevi Stupovi i Vranjina koje su gradili Nemanjići? Ili možda manastir Savina po Svetom Savi.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Nebojsa,
Ne znas ti o ovome bas NISTA.

Tomos
Gost
Tomos

Moglo je i drugačije da se uradi to prisajedinjenje, tačno je, ali suština je ista. S’obzirom da su sve Crkve Svijeta to priznale, (ne samo Pravoslavne) mislim da govori o tome dovoljno. I drugo, sve ida treba drugačije, samostalno.. To traži Ona Crkva koja se prisajedinila odnosno Crnogorska Mitropolija, a ne nikako neko “juče” registrovan, koga niđe niko ne prepoznaje… Više »

Pero s pumpe
Gost
Pero s pumpe

Dragi mopedu, odavno nismo diskutovali!
Da li me oči varaju ili si ti stvarno priznao da je crnogorska crkva postojala do 1918.kada su je srbi na čelu sa onim našim odivičićem oteli od nas crnogoraca!
Ima u tebi izgleda po nešto ljudsko. Samo tako nastavi, na pravom si putu, biće ti oprošteni grijesi!

Tomos
Gost
Tomos

Nikada nisam tvrdio da u Crnoj Gori Crkva nije postojala. Bila je nakon ukidanja Pećke Patrijašije, je služba vršena u Crnoj Gori samostalno i de fakto Autokefalno, ali ne i de jure. Ali (valjda znaš) da se Autokefalija ne nasleđuje, tako da je nismo imali po tom osnovu. A nikada je nismo ni zatražili, tako je nismo mogli ni dobiti… Više »

C vitamin
Gost
C vitamin

Ne mozes biti i Srbin i Crnogorac, neki HERMAFRODIT. Uostalom, da te pitam, kad se vec pozivate na Petrovice ( neosnovano): ZASTO JE NA CETINJU POSTOJALO SRPSKO POSLANSTVO, .KAD MISLITE DA JE TO ” JEDAN NAROD” ? Cudno, kao sto je kod ” crnogorskih” Srba sve cudno. Ubio vas je onaj genocidas Rakovic, samo vi njega slusajte , doci cete… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

C vitamin, možda ne znaš, postajala su poslanstva Bavarske u Pruskoj i obratno, poslanstva Pijemonta u Lombardiji, Napuljskom kraljevstvu i obratno.

Tomos
Gost
Tomos

Ti ćeš da učiš Njegoša šta je on, hahaha. A zašto je Srpsko Poslanstvo bilo na Cetinju, pa valjda znsš da du to bile dvije odvoje zemlje kso što su i sada. Ne znači ako je isti narod da nužno mora istu politiku i odnos prema svijetu da imaju

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pero, kada je osnovana CPC?

Tomos
Gost
Tomos

Zna samo kada je Montenegro petrol, eventualno…

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Strucnjaci, navedite mi jednog svestenika u cg koji je bio protiv ujedinjenja, aj samo jednog.

Mne
Gost
Mne

Protiv ujedinjenja skoro da nije niko bio u cg tada, ali su skoro svi bili protiv prisajedinjenja!
Prisajedinjenjem se izgubila drzava, crkva … sve!!

I to je moj dobri jedini put i jedini period da je ova teritorija bila u nekoj zajednici sa srbijom(raskom ili kako se vec zvala) – valjda je ovo cudno?

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Nije tačno, ali ni malo

Vlatko
Gost
Vlatko

Svi su bili protiv srpske okupacije, pa i Mitrofan kojega ste otrovali.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vlatko, Mitrofan Ban je bio na čelu odbora za ujedinjenje SPC.

Terra nova
Gost
Terra nova

Vidiš li ti moj Trt, da miješaš pojmove, izgubi se u tumačenjima da objasniš neobjašnjivo, a na silu se ne može ništa – to ste valjda naučili više

kn
Gost
kn

Trt milojka i svi ostali ja vas molim da iznosite samo ono sto znate da je tacno sto posto. Ne da nema nijdan sto je bio protiv prisajedinjena idrzave i crkve nego su ih cak i likvidirali i pored toga sto su bili svestenici.Ime nebih radi porodica.

Terra nova
Gost
Terra nova

E vrijeme je bilo da se i vi uključite u realnost, pošto kasnite a trebalo bi da ste nosioci i prvi u podizanju nacionalne svijesti a u korist Crne Gore, poštujući ostale nacionalne pripadnosti, jer to krasi Crnu Goru za razliku od ostatka regiona, uključujući i one koji su u EU.

Anonimusi
Gost
Anonimusi

Dje se ovi okupljaju kad je Jevrem ugasio DANU, zaključao vrata i bacio ključ?

Avro
Gost
Avro

Oba konkurišu za Patrijarha. Mirašu se drma presto.

Bokelj
Gost
Bokelj

Dobro je da se glasne i CANU,sto je i prirodno jer ipak su akademici.

Miraš kontejner
Gost
Miraš kontejner

Članovi NVO DANU su akademici isto koliko je NVO CPC crkva!

Mišo Feron
Gost
Mišo Feron

I koliko si ti čovjek

Send this to a friend