Politika

Potonje Zdravkovo premijersko sašuštanje

Zdravko Krivokapić

Piše

Adnan Čirgić

Nekad su se u Podgorici svake godine, uz poklade, organizovali sureti. Ta je vrsta tipičnoga podgoričkoga karnevala zamrla još polovinom XX vijeka. Stariji Podgoričani znaće što su sureti, makar po čuvenju. No Zdravko Krivokapić kao da je dobio zadatak da obnovi podgoričke surete, pa na svakom premijerskom satu organizuje feštu i karneval, dosljedno se držeći uloge sureta.

To je i danas potvrdio u odgovoru uvaženoj poslanici Draginji Vuksanović-Stanković, koja je postala simbol borbe za emancipovanu, suverenu, sekularnu Crnu Goru i vrijednosti crnogorskoga identiteta, kad ga je pitala da objasni razloge zbog kojih Vlada Crne Gore vrši pritisak na Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

Pošto je našega sureta teško parafrazirati, evo citata svega što je u odgovoru na to pitanje saopštio: „Ne znam o kakvom prosrpskom svijetu se radi, ali vrlo dobro znam kako je taj Fakultet formiran i ne želim ovog puta u to da ulazim. Ova Vlada nije ukinula taj Fakultet, nije mu osporila bilo kakvo pravo, osim u dijelu troškova koji ne pripadaju Fakultetu. I Vi znate da je možda namjerno neko želio da izazove kao finansijsku situaciju krize toga Fakulteta time što je na pogrešan mejl slao svoje zahtjeve. Tek kada se ispravno obratio računovodstvu Ministarstva prosvEte, nauke, sporta i kulture, istog dana im je uplaćen sav iznos. Ja bih volio kada bi u Crnoj Gori postojao standard koji se primEnjuje jednako i za odsjek i za Fakultet. Ne možete Vi reći da na Univerzitetu Crne Gore ne postoji Odsjek za crnogorski jezik i da tamo su neki drugi ljudi ili manje Crnogorci ili više Crnogorci. To je nešto što je neko napravio u sistemu obrazovanja stvarajući dualnost, da čas malo igra na jednu, čas na drugu stranu. U interesu kvaliteta obrazovanja treba stvoriti dovoljnu kritičnu masu i u toj kritičnoj masi naći najbolji izlaz, a to su oni studenti koji će imati kvalitet koji zaslužuju.“

Ne ulazeći ovoga puta u premijerove muke po padežima, koje ne poznaje srpski jezik čiji je on govornik, niti u njegove muke po ijekavici, skrenućemo pažnju na njegovu muku s javno iznijetim lažnim podacima. Vlada je, veli njen po nesreći prvi ministar, osporila FCJK pravo na troškove koji mu ne pripadaju. Pozivamo premijera Zdravka Krivokapića da javno obznani dokument kojim će potvrditi da je uprava FCJK od Ministarstva prosvEte, nauke, kulture i sporta tražila da se Fakultetu isplate „troškovi koji ne pripadaju Fakultetu“! FCJK ima pravo na budžet koji je usvojila Skupština Crne Gore i njime je jasno propisan iznos koji toj ustanovi na godišnjemu nivou pripada. Od MPNKS je tražena uplata isključivo onoga što je Skupština usvojila. Neka premijer pokaže dokument kojim će tu našu tvrdnju demantovati ili neka se javno izvini što nije ni trepnuo dok je javno iznosio neistine!

Dok mu MPNKS pronađe „dokaze“ da potkrijepi svoje javno iznijete dezinformacije, pozivamo ga da uđe u ono u što, kako u Skupštini reče, ne želi da ulazi – u zakone ove države. Pošto vrlo dobro zna kako je Fakultet formiran, pozivamo da ga to javnosti i saopšti. Mi tvrdimo da je FCJK osnovan u skladu sa zakonskom regulativom. Za razliku od Krivokapića koji je sklon kršenju zakona da bi stekao ličnu korist, što je potvrdio kad je od bivše vlasti dobio stan iako je imao svoj krov nad glavom (i to, kako vele, ne jedan), mi ne bismo dozvolili da FCJK bude osnovan mimo zakona. Neka premijer Krivokapić obznani koji zakon je prekršen kad je osnivan FCJK.

Što se obrazloženja o navodno pogrešno poslatome mejlu tiče, suviše je ta argumentacija bizarna da bismo se njome bavili. Ne bi službenica Vesne Bratić još ozdravila i otpuštila finansijsku ratu FCJK da nije bilo onoga jučerašnjeg protesta na Cetinju. I taj je protest, kao uostalom i sve drugo dosad, ilustrovao nepremostive razlike između građanske i civilizovane Crne Gore i Srpskoga sveta.

Da i crnogorski premijer ponekad dobro strefi, potvrđuje njegova dośetka o crnogorskoj „dualnosti“ koja, kako reče, služi da se „čas malo igra na jednu, čas na drugu stranu“. Za razliku od Krivokapića koji igra na dvije strane, pa mu se obje podjednako izmiču – i ona u Beogradu i ona u Briselu, FCJK je vazda „igrao“ na strani emancipovane Crne Gore i naučne istine. I to je osnovna razlika između nas i onoga tzv. Studijskog programa u Nikšiću, kojemu premijer ne zna ni ime.

Potonju Krivokapićevu rečenicu iz odgovora opet treba citirati jer je odista lakonska: „U interesu kvaliteta obrazovanja treba stvoriti dovoljnu kritičnu masu i u toj kritičnoj masi naći najbolji izlaz, a to su oni studenti koji će imati kvalitet koji zaslužuju.“ Šteta bi joj bilo našom interpretacijom kvariti izvornu poruku.

Na kraju, još jednom pozivamo premijera Krivokapića da javnosti dokaže svoje lažne tvrdnje o tome da je FCJK tražio sredstva koja mu ne pripadaju te da rasvijetli svoje insinuacije na račun osnivanja FCJK. Ako mu je za utjehu, neka zna da će se njegov mandat dugo pamtiti. A kad mu se i formalno izmakne uloga premijera, ulogu sureta mu niko neće moći oduzeti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Poklade su običaj obilježavanja početka posta pred Božić… U glavnom su karakteristične za katolike i protestante (karnevali, procesije i slično)… nisam siguran da su u tadašnjoj Podgorici, koja je bila u glavnom od pravoslavnog i muslimanskog stanovništva organizovane poklade

Nina
Gost
Nina

Bravo Adnane!👏

Send this to a friend