Politika

Poznati predavači REACT 2018

Foto: Arhiva CdM

Regionalni Evroatlantski Kamp REACT, jedanaesti po redu, održaće se od 3. do 8. septembra u Gusinju.

Kako su saopštili organizatori, realizacijom ove jedinstvene ljetnje škole ALFA Centar već jedanaestu godinu daje svoj doprinos obrazovanju i edukaciji mladih ljudi na teme evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije.

“Ovogodišnji kamp je obogaćen temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona, kao i aktivizmom mladih, i učešćem mladih u nacionalnim politikama i prihvatanjem pomirenja kao osnovnog preduslova za jačanje stasbilnosti u regionu zapadnog Balkana”, kazali su iz ove NVO.

Na raspisani poziv za učešće prijavilo se oko 320 kandidata iz 12 zemalja. Ekspertski savjet je odabrao 12 kandidata iz Crne Gore i 55 iz inostranstva.

U toku pet dana realizovaće se 11 predavanja, 10 panel diskusija, dvije radionice i debate a učesnike očekuju sportski i kulturni program.

Predavači na kampu su, kao i ranijih godina predstavnici državnih institucija Crne Gore, Vojske Crne Gore, predstavnici diplomatske zajednice, ugledni profesori sa više međunarodnih univerziteta, organizacija civilnog društva i medija.

Ove godine učestvuju i javne ličnosti iz kulturnog i naučnog života regiona.

Među predavačima su Slobodan Filipović, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Nenad Koprivica, direktor Direktorata u Ministarstvu sporta Crne Gore, James Appathurai, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO štaba u Briselu, Burbuqe Bakija-Deva, pomoćnica ministra u Ministarstvu kulture, omladine i sporta Kosova, profesori Gordana Đurović i Đorđije Blažić, novinar i publicist Šeki Radončić, ambasadori republike Hrvatske Nj.E. Veselko Grubišić i republike Slovenije Nj.E. Mitja Močnik, a od javnih ličnosti režiser i član TBOK Zoran Marković i muzičar Dragoljub Đuričić, kao i predstavnici civilnog sektora.

Aleksandar Dedović, predsjednik Ekspertskog Savjeta REACT-a kazao je da ga posebno raduje da su se i ove godine, po jedanaeseti put, oko REACT-a okupili predstavnike javnog i civilnog sektora, lokalne samouprave, biznis i medija partnera iz Crne Gore.

“Veliki broj mladih ljudi, koji su kao studenti pohađali REACT, već sada se nalazi na odgovornim mjestima na kojima se donose odluke od značaja za budućnost Crne Gore i regiona. Siguran sam da će, i ove godine, prijateljstvo, znanje i iskustvo koje u septembru ponesu iz Gusinja imati veliki pozitivan uticaj ne samo na njihove živote i karijere već i na stabilnost i demokratski razvoj Crne Gore i regiona”, istakao je Dedović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Krass
Gost
Krass

TBOK prirepci rezimski,, kao i bratski im Perper

miskoCT
Gost
miskoCT

E moj Šime, vazda si bio igračka vlasti… Naizgled korektan tip, a ustvari si samo trčao za grantovima.

bobo
Gost
bobo

Zar si Šime spao na to da ti predavač bude Šemsudin Radončić? Pih

Radun
Gost
Radun

Dobro Veseljko, prikoci malo i cekaj na red da ti Seki da sutogram…

Hers
Gost
Hers

I predavači sa ,,Kosova”. Bijedno.

Send this to a friend