Politika

Abazović: Biće interesantno vidjeti koliko “patriota” ima imovinu u Srbiji ili Sjevernoj Makedoniji a da nije prijavljena

Komentarišući Prijedlog zakona o potvrđivanju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini, ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da nijedan javni funkcioner u Crnoj Gori nije prijavio imovinu u inostranstvu. U pitanju je sporazum između Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije, a suština je da se razmjenjuju podaci o imovinama javnih funkcionera.

Dritan Abazović

“Svi znamo koliko vole neke destinacije sjeverno od nas i prosto je nevjerovatno da nijesu prijavili da posjeduju neku imovinu. Nijesam sto posto siguran, ali se može provjeriti”, naveo je Miljanić na današnjoj sjednici Vlade.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović misli da je sporazum perfektan.

“Koliko će biti efikasan pokazaće vrijeme. Mnogi naši funkcioneri imaju imovinu, pogotovo u Srbiji, za koju se ne zna i koju nikad nijesu prijavili. Biće interesantno vidjeti, posebeno onih “patriota”, koliko njih zapravo imaju imovinu tamo a nije prijavljeno. Isto mi ćemo biit raspoloženi da saopštimo podatke vezano za Crnu Goru, ako neko od funkcionera ima kod nas”, kazao je Abazović.

Po 300 eura timovima koji su pomagali u Turskoj, bivšim radnicima KAP-a 383 hiljade eura 

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će Vlada isplatiti po 300 eura za pripadnike nacionalnog tima za traganje i spašavanje, Službe zaštite i spašavanja Podgorice i Nikšića koji su pomagali prilikom katastrofalnog zemljotresa u Turskoj.

Premijer u tehničkom mandatu kazao je da po prvi put imamo da su prihodi i rashodi Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja izjednačeni. Istakao je i suficit u državnom budžetu za prvi kvartal 2023.godine- prvi put u istoriji Crne Gore.

“Rekordni prihodi od turizma za prvi kvartal 2023- 119 miliona eura. Naplata poreza i doprinosa iznad planirane. To je dokaz da se javnim finansijama se upravlja odgovorno”, navodi Abazović.

A ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da će radnicima KAP-a do kraja ove godine biti isplaćena jedna trećina dugovanja. U pitanju je, kako je naveo, 383 hiljade eura.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o zaradama lica u službi u Vojsci Crne Gore kojom se, između ostalog, koeficijenti za obračun osnovne zarade po osnovu čina za profesionalna vojna lica uvećavaju za 20 odsto.

“U formalnom smislu to znači da će imati povećanje između 12 i 15 procenata što doprinosi njihovom daljem radu i boljem materijalnom statusu, a time se vraća dostojanstvo vojniku i uniformi, što je cilj ove Vlade“, istakao je rukovodilac radom Ministarstva odbrane Filip Adžić.

Minimalna penzija 282 eura

Vlada je na današnjoj sjednici dati saglasnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja da vanredno uskladi penzije za 2,95 odsto. Za vanredno usklađivanje neophodno je 9,6 miliona eura.

Po zakonu obračunato je povećanje od 5,4 odsto, a nakon saglasnosti Vlade sa dodatnih 2,95 odsto, povećanje iznosi 8,35 procenata.

“Na ovaj način će iznos minimalne penzije koju prima nešto više od 40.000 korisnika biti u ovom trenutku 282 eura”, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On se nada da će se sa usklađivanjima koja će se desiti još dva puta tokom tekuće godine preći “famozna cifra od 300 eura”.

“U odnosu na prosječnu koja je sada 375 eura, nakon oovg povećanja penzija, doći ćemo na nivo od 405 eura, što opet ide ka našem obećanju da ćemo do kraja godine uraditi sve što vanredno što redovnim usklađivanjima da iznos prosječne penzije bude 60 odsto prosječne zarade, što znači da bi ciljani iznos prosječne penzije bio 465 do 470 eura”, naveo je Damjanović.

Umjesto Erosa Ramacotija u Bar dolazi Stjepan Hauser

Umjesto italijanskog pop muzičara Erosa Ramacotija, u Baru će gostovati hrvatski violončelista Stjepan Hauser, kazao je ministar turizma i održivog razvoja Goran Đurović.

“Ovo će biti prvi koncert Hausera u regionu. Nadamo se da se ništa neće iskomplikovati”, kazao je Đurović na današnjoj sjednici Vlade.

Tačan datum održavanja je 25.avgust.

“Nadam se da ćemo na taj način produžiti sezonu”, naveo je Đurović.

S.Đukanović

Premijer Dritan Abazović kazao je da po prvi put imamo da su prihodi i rashodi fonda PIO izjednačeni.

 

To je dokaz da se javnim finansijama se upravlja odgovorno- kazao je premijer.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

A ti i tvoj brt

Podgorica
Gost
Podgorica

O cemu ovaj prica,a sta ima njegov brat u BG

Vanja Zabjelo
Gost
Vanja Zabjelo

Ti imas, ne malu imovinu.

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Tika-taka, tika-taka……., sitno se broji !!!!!!

Zoran
Gost
Zoran

Dzaba ti je sve. Volim drzavu Crnu Goru i bez povecanja penzije. 11.06.si politicki prosao zajedno sa Becicem.

Prvi Milion
Gost
Prvi Milion

Eto tako

Marco
Gost
Marco

Prvi imate ti i tvoj brat. I to vrijednu 30 000€‼️

Ivangrad
Gost
Ivangrad

I ko ima kliniku u BG kao kompenzaciju za groblja i crkve?

Festadjun
Gost
Festadjun

Ako volis CG to ne znaci da mirzis drugu drzavu. Samo jos malo!!!

Sluzbenik
Gost
Sluzbenik

A ne pominjete to da nemate para da isplatite plate sluzbenicima koji su zaposleni po ugovoru o djelu?

Edw
Gost
Edw

Koliko ih ima privatnu kliniku.

Vasko
Gost
Vasko

Javi nam i za klinike red je da znamo dritko

King Henry
Gost
King Henry

Takodje, bice jos interesantnije kad se vidi ko je tebe sve finansirao i odakle.

Srećko
Gost
Srećko

Ti i tvoj brat za početak!

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Pred izbore što bi to trebalo da znači niste mogli sačekati još dva dana ,legalna kupovina glasova ….

Mne962
Gost
Mne962

E vala ste se” pretrgli”.!!!!

kotor
Gost
kotor

Nije to nasa vlada nego spc.

Putnik
Gost
Putnik

…koju je svojim glasovima postavio DPS 🤔

Send this to a friend