Politika

Krivokapić: Akt oktroisan u Beogradu, zato nismo mogli promijeniti ni tačku, ni zarez; Abazović: Procesuirajte – ja se neću pomjeriti ni milimetar

Tajno potpisivanje ugovora između Vlade i Srpske pravoslavne crkve danas u Podgorici bilo je tema sjednice izvršne vlasti. Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kazao je, citirajući interni dokument iz Brisela, da je zbog ugovora sa SPC Nacrt izvještaja Evropske komisije Crnoj Gori za 2022.godinu prilično negativan.

<<<Abazović i Porfirije u tajnosti potpisali Ugovor između Crne Gore i SPC<<<

“U Briselu ne postoji razumijevanje zašto se u ključnom momentu za proces EU integracije foskus stavlja na pitanja kao što su Temeljni ugovor, i na taj način dovodi u pitanje istorijska šansa Crne Gore da ubrza put ka EU. Ovakav odnos prema istorijskoj šansi je jedan od razloga zbog čega je trenutni nacrt izvještaja EK za 2022. godinu prilično negativan”, istakao je Krivokapić.

Nemate Abazoviću nikakvo pravo nešto da ratifikujete, više no moja baba

On je kazao da je politika puna prevara.

“Mnogo toga je u istoriji države učinjeno na prevaru, ovo ulazi u to. Ovo je dan koji nas je udaljio od EU. Ovo danas nije bilo ni lijep ni primjeren način, a nije bilo ni na ratifikaciji. Nije lijepo i primjereno da vam neko na upad uđe u kuću da biste ga nešto častili. Da je časna namjera, bila bi javno, uz poštovanje, na vrata. Način na koji se nešto radi pokazuje i motiv i shvatanje i dostojanstvo, integritet. Nemate vi premijeru nikakvo pravo nešto da ratifikujete, više no moja baba. Ratifikuje Skupština Crne Gore i tu kršite Ustav 100 odsto”, istakao je Krivokapić.

Ministar je kazao da je SPC sto godina protiv Crne Gore.

”Kada su došli na vlast ponovo su izvukli bajonete, nešto sam od toga lično vidio. Ovo je gubitak svih evropskih orjentisanih građana. Današnji dan je tužni dan za evropsku Crnu Goru. I u Vašingtonu i Briselu su svjesni ko je ovdje u pravu”, naveo je Krivokapić.

Akt oktroisani  Beogradu, donešen u Crnoj Gori, zato nismo mogli ni zarez promijeniti

Ugovor sa SPC je, ističe, oktroisan akt.

“Oktroisan je u Beogradu, donešen u Crnoj Gori. Zato nijesmo mogli promijeniti ni zarez, tačku, ni intepukciju”, kazao je Krivokapić, dodajući da su zbog toga izgubljeni mjeseci koje će Crna Gora, provesti u izbornoj kampanji.

Žao mu je što je 43. Vlada propustila priliku da već do novembra završi sljedeću fazu EU integracija, da bi građani počeli da žive u uređenijem, sigurnijem i bogatijem društvu.

“Ali to ne znači da izbori neće dati prilku da se formira evropska vlada i da ovo trenutno zaustavljanje pretvori ponovo u rezultat”, ističe Krivokapić.

Slobodno procesuirajte, ako budem u pravu, samo mi tražite izvinjenje

Premijer Dritan Abazović je istakao da je danas tužan dan samo za one koji žele da žive u prošlosti, a nada se da Krivokapić nije dio toga.

“Kada je riječ o EU putu, ne postoji u EU komesar za religijska pitanja, niti su ona dio pregovaračkog procesa. To što su dio propagande u Crnoj Gori je druga priča. Austrougarska više nije ovdje ali okupacija i dalje postoji. Ona se u modernom, globalnom društvu manifestuje kroz capture state. U prevodu to su kriminalci koji drže državu kao taoce, protiv tih se mi danas borimo”, istakao je Abazović.

Poručuje da za njega nije karakteristična politika stavljanja stvari pod tepih da bi se pušili tompusi.

“Politika stavljanja problema ispod tepiha da bi se branile fotelje, da bi se pušili tompusi, da bi se putovalo, da bi se koristile dnevnice, da bi se vozila službena auta – meni nije imanentna”, naveo je Abazović.

Ponavlja da Temeljni ugovor treba da se potpiše kako bi došli do usvajanja odluka za koje je potrebna podrška minumum 54 ili 49 poslanika.

“To sam rekao i prije mjesec dana, tada niste vjerovali. Sada imamo priliku da zatvorimo evropska pitanja”, dodao je Abazović.

Spreman je, kaže, da se vrati u parlament, ali i da ide kući.

“Ali nisam spreman da neko državu Crnu Goru drži kao taoca”, poručio je Abazović.

Ne zna, kaže, šta će biti na izborima, ali projektuje sunovrat politike koju finansiraju centri moći.

“Mislili ste da će snaga jedne finansijske grupacije koja je već počela kampanju preko kvazi portala biti dovoljna da utiče na premijera da se pomjeri sa svog puta. To se neće desiti. Na izborima predviđam sunovrat te politike koju finansiraju ti centri moći. Volio bih da niste na tom bordu, ali mislim da su strukture vaše partije na tom brodu i zato treba da se sruši Vlada. Ako ugovor sa SPC nije u skadu sa Ustavom, slobodno procesuirajte. Dritan Abazović se neće pomjeriti ni jedan milimetar. Slobodno procesuirajte, ali ako budem u pravu, samo mi tražite izvinjenje, ne zbog mene, nego moje porodice”, kazao je Abazović.

SPC nas naziva izmišljenom nacijom, kopiladima, to niđe ne može bez u Crnoj Gori, ako to nađete bilo đe, ja vas na leđa nosim

Krivokapić je kazao da nijesu ostale vjerske zajednice isto što i SPC.

“Ova vjerska zajednica je došla ukidanjem ustavne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. Došla je nasilnom aneksijom države Crne Gore. Ona je uzela tuđe, odnosno naše. Nezakonito drži kultune spomenike Crne Gore. Ovo je politička organizacija, negira postojanje najbrojnijeg naroda u zemlji. Oni 100 godina tvrde da ne postojimo, nazivaju nas kopiladima, izmišljenom nacijom, zajedno s rektorom Univerziteta i mi to tolerišemo zbog mira i građanske Crne Gore. To niđe ne može bez u Crnoj Gori. Ako to nađete bilo đe, ja vas na leđa nosim”, kazao je Krivokapić.

Abazović je onda ponovo napao Gradsku TV i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

Naime, Abazović je kazao da građani treba da znaju da je ideja bila da se pitanje ugovora sa SPC aktivira pred same izbore u Podgorici, kako bi “imali novi 4. i 5. septembar i novi Belveder”.

“Poenta je da imamo sjever Kosova u oktobru u Podgorici, da bi ostao Vuković da finansira Gradsku televiziju i širi fašizam”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, pojedinicima smeta što je ugovor sa SPC potpisao Albanac, ali ga je Ranko Krivokapić zamolio da mu ne imputira podjele prema bilo kom narodu.

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da Krivokapić nije imao prava da čita zabilješku EU, jer je internog karaktera.

“Ta zabilješka vam je interno dostavljena, kao i svim relevatnim institucijama. Što se tiče šasne, vidjećemo kakav će biti godišnji izvještaj EK”, kazala je Marović.

Krivokapić je nakon rasprave o potpisivanju ugovora sa SPC napustio sjednicu Vlade. Njegov partijski kolega, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević nije ni prisustvovao sjednici Vlade.

O Aerodromima Crne Gore

Na sjednici Vlade danas je bilo riječi i o Aerodromima Crne Gore.

Govoreći o avio sabraćaju i Aerodromima Crne Gore, premijer Abazović je danas kazao da aerodrome mogu da nastave da ih dijele “kao politilki plijen”, da to radi ova ili neka naredna Vlada,  ili da ih daju nekoj renomiranoj kompaniji koja će podići nivo iznad sadašnjeg.

“Mišljenje relevantnih ljudi je da je postojeće stanje neodrživo. Što nama treba? Državi treba opetrater koji će da trči i da uspostavlja linije, da budu  cijele godine. U odnosu na neke aerodrome u regionu mi smo u velikom zaostatku. Recimo, albanski aerodrom ima 43 leta dnevno  sa gradovima samo u Italiji. Da vidimo što su dobra isksustva i snažan operater dođe i pokrene avio saobraćaj”, ngasio je premijer.

On je  dodao kako je avio sabraćaj ključ razvoja države, te dodao sa smatra da se u funkciju treba staviti i aerodrom u Beranama.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raki
Gost
Raki

A sta rade ove ulizice iz BS ,usutjeli se zbog fotelja izdajice

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Abazovića bi trebalo za stalno udaljit iz Gore Crne.

delboj
Gost
delboj

Sve i da je ugovor dobar, a nije, ovakav odnos prema javnosti, prema ovakvoj stvari, bez ikakve mogucnosti za razgovorima, sa unaprijed smisljenim metodama miniranje i radnih grupa i komisija, je cista sramota. Ovo je cist autokratski nacin, svercerski odradjeno. Sjeverna Koreja. S ovim potezom dobicemo – nikad vece podjele.

Bajaga
Gost
Bajaga

Nazalost srpskih glasova nece puno dobiti iako se ponadao.

T.Burić
Gost
T.Burić

Ugovor za Cg uvredljiv. Ponizavajuci.

Mne cg
Gost
Mne cg

Dritanu treba suditi zbog ovoga

BMX
Gost
BMX

Zasto niste odmah napustili AV Vladu i DPS im nije uskratio podrsku poslije onako sramnog usvajanja TU , nego ste im dali legitimitet da u punom kapacitetu danas potpisu izdaju nase zemlje ?

Dpero
Gost
Dpero

Ulicarsko ppnasanje i vodjenje drzave, sramno !!

Mile
Gost
Mile

A bravo kralju!!

Mile
Gost
Mile

A bravo kralju!!da se vise konacno stavi tacka!!!

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Uvod u građanski rat.

Frutak
Gost
Frutak

Ništa se epohalno nije desilo, čorba je nama zapažena 2020. Nema podrške Vladi nakon ovoga.

Levis
Gost
Levis

Ugovor će svakako završiti kao Aleksandrova kapela.I tada im se činilo da je samo nebo granica.

CRNOGORKA CRNOG
Gost
CRNOGORKA CRNOG

Samo Dritana da ne gledamo

Toni
Gost
Toni

Vise je Austrougarska uradila za Boku a i Cenu Goru nego period od prve Jugoslavije do ove Crne Gore.Tako da Abaze oladi!Ti nam neces pomoc sigurno!

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Bravo

Nikola
Gost
Nikola

Bravo, Ranko! Bravo!

, , ,
Gost
, , ,

Nikad ovo nije bila crnogorska vlada.

marius
Gost
marius

Ja se iskreno nadam,da je ovo potonja u ovom sazivu AMIN !

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

Nije ovo naša vlada niti će ikad biti, nikad više izdao je CG.Koja vlada?

onako samo
Gost
onako samo

Koje? Nema više vlade.

Send this to a friend