Politika

Predsjednički izbori zakazani, glavni igrači još nepoznati

Predsjednički izbori su zakazani za 15. april, ali je još nepoznato ko će od “glavnih igrača” ući u trku za šefa države i naslijediti Filipa Vujanovića. I dok partije još ćute, analitičari za CdM ističu da kandidat DPS-a ima najviše šansi da trijumfuje.

No, nijedna partija još se nije odvažila da kaže koga kandiduje.

Igra nerava, kalkulacije, ko će prvi reći. Ulog je veliki. Predsjednički izbori će jasno pokazati ko je najjači i dati jasne smjernice kako će se odigrati najvažniji lokalni izbori, a to su oni u Podgorici, koji će uslijediti nakon predsjedničkih.

Sve oči uprte su u najjaču partiju DPS, koja se još ne oglašava. Izvori kažu da još nisu odlučili. Navodno, dva imena su u igri – lider Milo Đukanović i Milica Pejanović Đurišić.

Prema poslednjem istraživanju, Đukanovića za presjednika podržava 39,7 odsto građana, a Pejanović Đurišić 25,9 odsto.

Ime kandidata najavljuje se od novembra. Poslednja informacija koju je dao DPS je da će ime kandidata saopštiti za dvije sedmice. I dok čekamo da čujemo da li se Đukanović ponovo kandidovati, ili će Crna Gora dobiti prvu ženu kandidata za predsjednika, i možda prvu šeficu države, opozicija ćuti.

Svima jasno da od opozicionog zajedničkog kandidata nema ništa. Građanska opozicija nema usaglašen stav, sa DF-om nijesu htjeli da razgovaraju po tom pitanju.

Sve izvjesnije je da bi kandidat za predsjednika Crne Gore mogao biti lider Demokrata Aleksa Bečić. Vjetar u leđa mu je dalo nedavno istraživanje prema kojem Bečića u trci za predsjednika podržava 30,1 odsto.

Bečić

Ako se Bečić kaniduje, neki od stranačkih lidera građanske opozicije najavili su da će imati svoje kandidate. To su ranije najavili i prvi čovjek SNP-a Vladimir Joković i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

U predsjedničku trku će se možda uključiti i osnivač Prave Crne Gore Marko Milačić, koji prema istraživanju CEDEM-a ima 16,8 odsto podrške.

Demokratski front je najavio da želi da kaniduje nestranačku ličnost, a kao najozbiljniji kandidat za tu poziciju za sada se pominje Andrija Jovićević.

Privrednik Vasilije Miličković ozvaničio je kandidaturu za predsjednika Crne Gore, i poručio je da bi njegova pobjeda značila kraj partitokratije.

Dio aktivista civilnog sektora ali i korisnika društvenih mreža kao poželjnog kandidata na predsjedničkim izborima smatra prof. dr Đorđija Blažića. Čak je i na Fejsbuku formirana grupa koja otvoreno podržava njegovu kandidaturu.

Gru­pa gra­đa­na oku­plje­na oko orga­ni­za­ci­je Bi­ro ne­ra­da po­če­la je sa pri­ku­plja­njem pot­pi­sa za kan­di­da­tu­ru Ran­ka Cr­nog Đu­ri­ši­ća za pred­sjed­ni­ka Cr­ne Go­re. Naučnik Dragan Hajduković saopštio je da će se kandidovati za predsjednika Crne Gore.

Šta kažu analitičari?

Đonović: Očekujem prljavu kampanju

Politički analitičar Ranko Đonović  je uvjeren da ko god da se kandiuje, Milo Đukanović ili Milica Pejanović Đurišić, opozicija nema šansi u toj trci.

“Nemamo skoro nikakvu opoziciju. Nemaju šansi da ozbiljnije ugroze kanidata vladajuće koalicije.  Očekujem prljavu kampanju i to prije svega od opozcije. Neodmjerene riječi, primitivizam, psovke, sigurno će obilježiti kampanju”, kazao je Đonović za CdM.

Sekulović: Kandidat vladajuće koalicije ima najviše šansi u prvom krugu

U prvom krugu glasanja najviše šansi ima kandidat iza koga će da stane DPS, ili još preciznije,  vladajuća koalicija, tvrdi za CdM politički analitičar Sergej Sekulović.  Poručuje da, ukoliko dođe do drugog izbornog kruga, tu se situacija komplikuje i zavisiće od više indikatora.

“Dakle, kandidat vladajuće koalicije ima početnu prednost, ali ni kandidat opozicije koji bi bio sposoban da okupi opozicione kandidate u drugom krugu, nije bez šansi. Da li je opozicija sposobna ta takvu političku akciju, vidjećemo”, reekao je Sekulović.

On kaže da je vrijedno pažnje i analitički izazovno tražiti odgovor na pitanje: zašto do sada nemamo jasnu sliku oko predsjedničkih kandidata?

“Činjenica da su rokovi pomjerani, uključujući i sam datum izbora jer se inicijalno očekivalo da predsjednički  i lokalni izbori u Beranama i Ulcinju budu spojeni, govori da se opipava puls druge strane, te da postoji više planiranih scenarija, koje se u hodu prilagođavaju političkim kretanjima”, dodao je Sekulović.

Prema njegovim riječima, sa strane vlasti postoji samo dilema da li će predsjednik DPS-a biti kandidat, pri čemu momenat plasiranja ideje da će to biti neko drugi i nepostojanje demantija o takvoj mogućnosti, čini drugi scenario vrlo mogućim.

“Mišljenja sam da ukoliko opozicija ne uspije da se koncetriše oko jednog kandidata, slično prethodnim predsjedničkim izborima, da će  DPS izaći sa implicitno najavljenim kandidatom. Što se tiče opozicije vrlo je nezahvalno dati prognozu, jer je tu situacija jako dinamična. Pretpostavljam da su svjesni rizika ukoliko ne dođe do sinhronizovane i koordinisane akcije, jer u slučaju izbornog neuspjeha, pri činjenici da imamo više opozicionih kandidata koji se bore između sebe,  teško da bi u budućnosti mogli da uspostave kredibilitet kod opozicionog birača”, smatra on.

Sekulović dodaje da ova situacija podsjeća da izbore iz 2008. godine, s tim što će ponuda biti bogatija za nekoliko nestranačkih ličnosti.

Goati: Đukanović ima harizmu 

Dobar poznvalac poliitčkih prilika u Crnoj Gori, politički analitičar iz Beograda Vladimir Goati ocjenjuje – najveću političku harizmu i šansu da pobijedi na predsjedničkim izborima, ukoliko se bude kandidovao, ima lider DPS-a Milo Đukanović.

Velike šanse za pobjedu daje i Milici Pejanović Đurišić, ukoliko ona bude kandidat vladajuće partije. On za Pejanović Đurišić kaže da je ozbiljan kandidat jer je prepoznatljiva i odvažna.

Goati za CdM kaže da opoziciona scena, sa druge strane, ne izgleda poretjerano veselo, ni optimistično.

“Nije jasno da li ići sa jednim ili više predsjedničkih kandidata jer su animoziteti postojećih lidera opozicije tako jaki da su male šanse da dođe do nekog rješenja. Opet, ni neki neutralni kandidat nema prepoznatljivu harizmu kandidata DPS-a”, istakao je Goati.

Smatra da se odnos snaga na političkoj sceni neće promijeniti ni nakon predsjedničkih izbora.

Da zaključimo – biće ovo burno crnogorsko političko proljeće. Ako je suditi po kampanjama koje su vođene za lokalne izbore, predsjedničku trku obilježiće žestoke riječi, sigurno koja poruka mimo dozvoljenih, a biće i udaraca ispod pojasa.

Miraš Dušević

Send this to a friend