Politika

Predsjednik će postupiti shodno Ustavu i poštujući dogovor

Milo Đukanović

Savjetnica za vanjsku politiku predsjednika Mila Đukanovića, Tamara Brajović, reagovala je na više objava u medijima povodom procedure opoziva ambasadora.

Ona je ukazala da je kabinet predsjednika 8. februara tražio mišljenje nadležnog skupštinskog Odbora, ali da do danas mišljenje nije dobijeno.

“Predsjednik će postupiti shodno Ustavu i poštujući dogovor”, rekla je Brajović.

Kako je objasnila, dužnost predsjednika je postavljanje i opoziv ambasadora.

“Ambasador je dužan da djeluje u skladu sa instrukcijama Ministarstva vanjskih poslova. Svako nerazumijevanje ili nejasnoća u pogledu instrukcije rješava se na relaciji ambasador – MVP, mimo javnosti. Očuvanje ugleda Crne Gore i dostojanstva diplomatske profesije je zajednički interes. Dio toga je dogovor Predsjednika i predstavnika Vlade od 26. januara.  Poštovanje dogovora je odgovornost i obaveza svih strana”, navela je Brajović.

Kako dodaje, jednako tako su i dužnost Predsjednika da odluku o opozivu ambasadora donese u skladu sa ustavnim i zakonskim procedurama, i dužnost MVP da na osnovu ispoštovane unutrašnje procedure o tome pravovremeno i valjano obavijesti zemlju prijema.

“Jedino time snažimo vladavinu prava i nadograđujemo demokratske kapacitete institucija i društva”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jakov
Gost
Jakov

Sve potpisuj samo da ostanes u fotelji kako bi nas branio od cetnika.

Send this to a friend