Politika ISTORIČARI PORUČUJU

Prekinuti sa manipulacijama simbolima

Crnogorska zastava

U Crnoj Gori se ne mogu održavati skupovi, a da se ističu nacionalni simboli druge države, bez zastave ili grba naše države. To za TVCG kažu istoričari, koji poručuju da se mora prekinuti sa ideološkim manipulacijama simbolima u cilju širenja nacionalizma. Apeluju na nadležne da, umjesto tolerisanja, sankcionišu one koji ne poštuju simbole Crne Gore.

Multikonfesionalni i međuetnički sklad godinama su jedno od glavnih obilježja crnogorskog društva. Zato svi narodi koji žive u našoj državi imaju Ustavom zagarantovano pravo da uživaju u svim obilježijima svog identiteta.

“I ako se to radi u skladu sa pripisima, odnosno normama i ako je to moralno utemeljeno, a pravne norme proizilaze iz morala, moralnih normi, tako je od rimskog prava do naših dana, sve je to legitimno, pod uslovom da je legalno”, naglašava istoričar Novak Adžić.

Ali pravo, kažu stručnjaci, prestaje tamo gdje počinje njegova zloupotreba.

“U Crnoj Gori je veliki problem što se vrši politička instrumentalizacija, i ideološka manipulacija sa simbolima u cilju širenja nacionalizma, a svaki nacionalizam nužno završi u šovinizam i zločine. Ne mogu se održavati skupovi, a da se ističu nacionalni simboli, bez isticanja državne zastave, odnosno državnog grba, simbola države Crne Gore”, ističe Adžić.

“Ako se spuštite u česta putovanja ili obilazak naše obale vidjećete tamo mnogo polovila koja nose simbole, odnosno bajrake one države koja je 1918. pokorila Crnu Goru”, kaže književnik i istoričar Boro Cimeša.

A kako, kaže Cimeša, jačati crnogororski identitet, ako država nije počela da primjenjuje ono što joj omogućava zakon – kažnavanje onih koji se igraju sa njenim simbolima.

“Gdje je prag naše tolerancije? Crna Gora je pokazala ogroman humanitet i toleranciju koja prevazilazi čak najveće stepene tolerancije i humanizma prema počinicima djela, pa se čak čovjek mora pitati da li to sama država Crna Gora pušta i dozvoljava da budu gaženi njeni simboli. Nije sankcija nešto čemu treba težiti, ali je nešto što se mora primjenivati, jer sve što je nekažnjeno se ponavlja”, kaže Cimeša.

Uz to, veliki problem je, kaže istoričar Novak Adžić i mentalitet.

“U Crnoj Gori imamo veliki problem da značajan dio građana Crnu Goru ne doživljava kao svoju državu i da bi najradije željeli da ona ne postoji kao nezavisna država, kao eksponenti politike koja se ne vodi u Crnoj Gori, ali isto tako po meni se crnogorski identitet ne može silom utjerivati. Pustimo ljude neka definišu i izražavaju se kako god hoće, da sebe profilišu, ali ne na štetu drugih”, kaže Adžić.

I zato, zaključuju sagovornici TVCG, crnogorski identitet treba graditi na modernoj osnovi slobodnih pojedinaca , koji znaju da cijene zemlju u kojoj žive, izbjegavajući pri tom opasne zamke kolektivizma koji lako može da se pretvori u netrpeljivosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Adžić još trpi
Gost
Adžić još trpi

Adžić i Cimeša? Đe je Ranko Đonović?

pgcgpg
Gost
pgcgpg

kad se kazne poglavice koje kolo vode po 5k postovace se ovo malo drzave

Nenad
Gost
Nenad

Ja postujem nasu zastavu ali mi je stvarno nasa trobojka jedna od najljepsih zastava na svijetu samo je nasa plava( plavetna) jedina kao nebo iznad cg …ne znam zasto je nazivate srpskig kad je to zastava medjunarodno priznate samostalne kraljevine cg

freeMNE
Gost
freeMNE

DPS je to htio,relativizaciju svega crnogorskoga,zar ne?

Mrgud
Gost
Mrgud

Dignite narodu standard pa nikoga nece zanimat koja je zastava ni vjera ni nista .kad je narod zadovoljan on nista ne pita . To i ptice na grani znaju .a ne vasi uskopartijski interesi

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ništa bez Trobojke Kralja Nikole i bijelog Nemanjickog orla!

Petko Petković
Gost
Petko Petković

Imamo najljepšu zastavu i najljepšu himnu, ali Srbi su njihovi glavni negatori, kako ovi domaći tako i oni beogradski.
Riješimo i to, kao i pitanje CPC – vrijeme je.

domaćica
Gost
domaćica

Bolje da su poručili malo ćevapa 😂

HTML
Gost
HTML

Samo po dzepu kazna 30.000€ura I ima da bude te mirni a sto se trobojke Tice ne kopirajte ruse ionako su digli ruke OD vas

Sebastijan
Gost
Sebastijan

Ni naš narod ne poštuje novokomponiranu zastavu, a ne manjine !
Prava crnogorska zastava je:
CRVENA
PLAVETNA
BIJELA
Sa bijelim orlom u poletu !
Kada budemo poštovali sebe, poštovane nas i drugi !!!

Nenad
Gost
Nenad

E propalo se kad na silu moramo da namecemo zastavu nekome..to je isto kao da ja sad istaknem zastavu radi reda a imam osjecaj prema njoj kao prema zastavi Tonga.. Tako to i biva kad neko odlucuje sam da pita gradjane.da smo imali trobojku kralja nikole i i bajrak kao vojnu zastavu ili slivno..svi bi je danas postovali ..bar svo… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

E jadni ste vi istoricari kad ne znate svoju istoriju i istoriju svojih predaka.Vi ste veci nacionalisti od ovih koje prozivate.

Cika miki
Gost
Cika miki

Bokelj mnogo petljas

Maverick
Gost
Maverick

Podignite ljudima plate, da se zivi ljudski i dostojanstveno i svako ce postovat ovu drzavu. To vam pptpisujem!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

A Vujanovic prvi ne postuje…Niko ne postuje..Milo je pun ka brod..Brat..Kolege…Unistili su cg..CPC..Liberale..A čwtniks vlada u CG..

Kotor66
Gost
Kotor66

Jedna od najljepsih zastava, crnogorska trobojka, dika i ponos

Kotor66
Gost
Kotor66

Kad vratite Crnogorsku trobojku

mojsilović
Gost
mojsilović

Kralj Nikola je nosio četiri tocila na kapu a ovi oko njega su vezli HI da bi mu se pridvorili. Crvena je krv prosuta na Kosovu Polju a crna je žalost zbog toga u narodu. Sad će nam Adźič i Cimeša određivat simboliku naše Srpske Sparte. Smiješno kad ne bi bilo žalosno.

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Stop srpskom fasizmu

blavor
Gost
blavor

Samo drzavni simboli, a u svoja 4 zida sto god hoce!
Dosta vise sa maha jem nacionalizmi.a raznih boja!

Andrija
Gost
Andrija

Samo Srbi i Crnogorci postuju crnogorsku zastavu koja je ratni barjak i narodnu zastavu, trobojku sa kojom smo priznati na Berlinskom kongresu.

Astor
Gost
Astor

Postovati sim . drave i traziti da se vrate narodni simboli (trobojka i dr.) narodu. No kada bi ja vise kom. vi to ne biste objavili…

Astor
Gost
Astor

Vratite trobojku < samo Makedonija i Bosna nemaju trobojke << sta mislite zasto<< nazalosst sad i CG.

Svjefol
Gost
Svjefol

Strogo kaznjavati one koji, uz svoju nacionalnu zastavu, ne isticu i zastavu Crne Gore. Ako ne znaju sto je kultura i vaspitan odnos prema drzavi, u kojoj zive, onda po dzepu. Ili u zatvor, ako se ponavlja..

Meho
Gost
Meho

Jel se ocjecato tako vazniji kada na portalu ovakve komentare izbacijuete, a svjesni ste da ne mozete nista? Pa evo vam vijest pored, da su Albanci opet dizali i Aalbanije bez zastava CG. Mislis da ce neko nesto uradit? Par izjava i cao.

Montenegro
Gost
Montenegro

Policija da ih hapsi sve. I muslimane i Albance i sve druge koji isticu zastave druge drzave

Mrgud
Gost
Mrgud

Da hapse NE ali kazna ka u Americi + – 50.000€

Dukljanin
Gost
Dukljanin

A srbe..

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

I Srbe, naravno. I sve koji ne pistuju ZVANICNE SIMBOLE DRZAVE!
I STAVIMO TACKU NS TU PRICU. O TOME
N E M A P R E G O V A R A NJ A!

Medjed
Gost
Medjed

Kako da ih hapse pa da nemate glasace?

Nenad
Gost
Nenad

Pa upravo vi to radite al sad mi nije bas najjasnije koga optuzujete za to..

Obi-Wan
Gost
Obi-Wan

Ovaj Zogoli to je onaj iz df iz skupstine vidi ti njega i on je albanac 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

logika
Gost
logika

“kažu istoričari, koji poručuju da se mora prekinuti sa ideološkim manipulacijama” isti oni koji pricaju u korist ideoloskih manipulanata… hahahahahahahaha dobar vic

Zogoli Morina
Gost
Zogoli Morina

Tacno je da Sam albanac I Tacno je da nemam CRNOGORSKU zastavu ZATO sto Sam albanac

Ozezi
Gost
Ozezi

Tacno je da si u Crnoj Gori i da bi bilo pozeljno da istices i crnogorsku zastavu.

Ccg
Gost
Ccg

Nema pozeljno…mora da je istakne! Ako ce u miru da zivi u CG.

Medjed
Gost
Medjed

Ccg ti se ne pitas nego on,on ima tih 3-4% koje ti nedostaju,jbg moze mu se,kad necete sa nama

Troja
Gost
Troja

Cim je budu postovali šokovi onda ce drugi

Send this to a friend