Politika

Prijestoničke postizborne igre prijestola

Cetinje panorama

Kombinacije, špekulacije, prozivke, sa jedne strane želje, sa druge realne mogućnosti. Ko će s kime i kako će izgledati nova (stara) vlast na Cetinju? Čaršija kombinuje, svi se pozivaju na pouzdane i provjerene izvore, društvene mreže su uzavrele od analiza, projekcija, kombinacija, kletvi, psovanja…

I dalje, uprkos činjenici da je u odnosu na lokalne izbore iz 2017. godine ostala bez 722 glasa, pojedinačno najjača stranka na Cetinju je Demokratska partija socijalista koja je, prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije osvojila 3669 glasova. Nosilac liste sa neđeljnih izbora Miloš Ražnatović za Radio Cetinje kaže da će krenuti u pregovore nakon što se malo srede utisci i svi malo relaksiraju od izborne kampanje.

“Nakon toga, uradićemo analizu stanja i krenuti, u zakonskom roku, u razgovore i pregovore oko konstituisanja nove lokalne vlasti u Prijestonici”, kazao je Ražnatović za Radio Cetinje.

Na pitanje novinara RCT da li je već bilo nekih kontakata i razgovora oko eventualnih koalicija, Ražnatović je kazao da ni sa kim nije bilo razgovora i pregovora.

Socijaldemokratska partija bilježi rast od 1.105 glasova u odnosu na 2017.g. kada je imala 926 glasova. Kandidat za odbornika sa liste „SDP i građani“ Mirko Stanić za Radio Cetinje kaže da je građanima Cetinja ponuđen potpuno novi koncept politike i uključivanja sugrađana u javni život.

“Ono što je izvjesno je da će grupa ljudi koja se okupila oko liste „SDP i građani“ narednih dana imati intenzivne unutrašnje konsultacije, a onda i konsultacije sa svima onima građanima koji su nam tokom kampanje dali podršku, kako bi viđeli što oni žele od nove gradske uprave, to jest, na koji način žele da se koncipira nova gradska uprava i koja su njihova nadanja što gradska uprava treba da radi u naredne četiri godine”, kaže Stanić za Radio Cetinje.

Stanić navodi da je ono što je sigurno posljednjih trideset godina, pogotovo na Cetinju, jeste da će sa Socijaldemokratskom partijom i buduća gradska uprava biti snažno sekularna, snažno antifašistička i snažno crnogorska.

Građanski pokret URA je osvojio je 996 glasova, što je 438 glasova manje nego na izborima 2017. godine Nosilac liste Slavko Šole Janković kaže da su u lokalnom odboru URE raspoloženi za bilo koji oblik djelovanja dosadašnjih opozicionih partija i da se tu može tražiti i podržati model koji bi bio interesantan za sve.

“Siguran sam samo u jedno, a to je da cetinjska URA neće pregovarati i praviti bilo kakve aranžmane kada je u pitanju Demokratska partija Socijalista”, kazao je Janković u izjavi za Radio Cetinje.

Demokrate su u odnosu na novembarske izbore 2017. godine kada su imali 1375 glasova, ostvarili slabiji rezultat za 497 glasova. Iz cetinjskog odbora ove stranke nijesmo mogli dobiti izjavu iako smo na odgovor na naše pitanje čekali više od sedam sati.

Socijaldemokrate i Liberalna partija su osvojili 389 glasova. Nosilac liste SD/LP „Vazda dosljedni Cetinju“ Dejan Milošević kaže za Radio Cetinje da očekuje da državotvorne partije u vrlo kratkom roku formiraju koalicionu vlast na Cetinju čime će se poslati jasna poruka Cetinju i Crnoj Gori.

“Takođe očekujem da svi zajedno iznađemo najbolja kadrovska rješenja kako bi grad Cetinje poveli u onom pravcu koji zaslužuje i u kom treba da ide”, kaže Milošević.

Iz Stare garde Liberalnog Saveza Radio Cetinju je saopšteno da će nakon unutarstranačkih konsultacija biti izdato saopštenje za javnost u kome će biti objašnjeni stavovi po pitanju konstituisanja vlasti na Cetinju. Na nedjeljnim izborima SGLSCG bilježi rast od 155 glasova u odnosu na 672 glasa iz 2017. godine.

Što će donijeti naredni dani znaće se ubrzo. Dok se konstituiše novi saziv Skupštine Prijestonice Cetinje, ostalo je da aktuelni saziv održi odloženu sjednicu na čijem dnevnom redu se nalazi važna tačka – budžet Prijestonice.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tara
Gost
Tara

Crnogorci trebaju da budu zajedno..a ne sa UROM..koja je podrala Desant na Cetinje..

Tivat
Gost
Tivat

Takoje, Tara. Pozdrav iz Tivta.

Send this to a friend