Politika

Protivzakonito izmještanje resora kulture sa Cetinja

Ministarstvo kulture

Objedinjavanje resora prosvjete, nauke, kulture i sporta u jedno ministarstvo, kritikovali su i Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika. Reagovali su i zbog toga što, kako kažu, mandatar Zdravko Krivokapić planira da protivzakonito izmjesti resor kulture sa Cetinja u Podgoricu. Tu najavu vide i kao pokušaj marginalizacije kulturno-istorjiskog i nacionalnog značaja Prijestonice.

Mandatar Zdravko Krivokapić još nije sjeo u premijersku stolicu, a već, kažu iz Crnogorskog PEN centra i Crnogorskog drustva nezavisnih književnika, krši zakone države čiju će Vladu uskoro predvoditi. Objašnjavaju da Krivokapić promoviše otvoreno kršenje Zakona o Prijestonici najavljenim seljenjem sjedišta Ministarstva kulture s Cetinja u Podgoricu.

“Osim što bi takav potez očigledno doprinio marginalizaciji kulturno istorijskog znacaja nacionalne tradicije koju Cetinje nosi i njeguje, u isto vrijeme takav potez se kosi i za zakonom koji jasno propisuje da je sjedište ministarstva kulture na Cetinju“, kaže za TVCG Milan Marković iz Crnogorskog PEN centra.

“Oni dakle imaju za cilj desubjektivizaciju crnogorske kulture, samim tim i Cetinja kao istorijskog i kulturnog centra koji je glavni kulturni agens crnogorske kulture i nacije i to je početak jednoga plana ulaska Crne Gore u takozvani srpski svet”, ocjenjuje Milorad Popović iz Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Iz PEN centra podsjećaju i na to da sama ideja o sjedinjavanju četiri ministarstva koja su ključna za državni i nacionalni identitet nužno sa sobom nosi rizike i da je podložna potencijalnim manipulacijama.

“Problematičan je i stav mandatara da će u budućem, objedinjavajućem ministarstvu, ključna biti prosvjeta, pri čemu favorizovanjem jednoga zapostavlja ostala tri resora, ali i javno zastupani svjetonazori same kandidatkinje za ministarku”, kaže Marković.

Popović to mandatarovo rješenje vidi kao pokrajinizaciju Crne Gore. Čudi ga, kaže, i to što nema reakcija iz dosadašnje Vlade i državotvornih stranaka koje su još formalno na vlasti.

“Posebno iz Građanskog pokreta URA koji je dobio mandat ne na velikosrpskoj platformi i čudi me od nekih ljudi posebno od predsjednika Savjeta Žarka Rakčevića, da dozvoljavaju tako grube očigledne nacionalisticke poteze koji potiru crnogorsku posebnost”, navodi Popović.

Iz PEN centra i društva nezavisnih književnika kažu da je opravdana bojazan od neupućenosti novih kandidata za vodeće pozicije koje se tiču očuvanja i razvoja kulture, od neupućenosti u elementarna ustavna načela Crne Gore i sve ono što čini njen građanski kulturni identitet i nasljeđe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LSCG
Gost
LSCG

Sto se tice Cetinja ni DPS nije vodio racuna o njemu. Samo koliko mu treba. Ja sam za nezavisnu Crnu Goru ali ova vlast se najgore odnosila prema Cetinju.

Mila
Gost
Mila

Ovaj bi Ministarstvo na Ostrog?! Ne može, Cetinje je naša istorijska, civilizacijska i kulturna vertikala.

Bokelj
Gost
Bokelj

Da se ne lazemo, cetinje i kultura ne idu nikako zajedno

CtSto
Gost
CtSto

Ministarstvo kulture mora biti na Cetinju. To je najmanje sto treba da se uradi za ovaj grad.

Mitar
Gost
Mitar

E sad i vi sitnicarite! Promijenice on i zakon, no ovo radi da ne bi gubio vrijeme, cetnici u Srbiji postaju nestrpljivi! Sto prije uzme da se potire nasa kultura i istorija to bolje za nasu novu vlast! Zvuci glupo? Zvuci uzasno? Zvuci nevjerovatno? Pa jeste sve to ali to je sad nasa situacija pa ti vidji!!!

separe
Gost
separe

Da mi je da vidim Braticku na Cetinju. 😀

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Ništa vi ne brinite, ako bude i udaljene sumnje da je nešto protivzakonito, Katnić će to da spriječi.

Nk.
Gost
Nk.

Pa naravno, mislite da bi gospodja cetnik mogla na Cetinje?

OnoMatoPeja
Gost
OnoMatoPeja

Vjerujem ja da je “njima” Cetinje trn u oku, ali sto da se radi, istorija je nasoj strani, jer: “Postojace Crna Gora dok je Lovcena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca”!!

Roki
Gost
Roki

Kako ide ? U koliko si upravnih odbora ? Dje si bio zadnjih 30 godina ?

Durmitorac
Gost
Durmitorac

Ne mjesaj Durmitor sa Italijanima,molicu te…

🇲🇪
Gost
🇲🇪

koji zakon se tačno krši?

Janko Tipsarevi
Gost
Janko Tipsarevi

Zakon o Prijestonici!

Bob
Gost
Bob

Zakon o prijestonici. Pa onda uredba o org drzavne uprave

Logika
Gost
Logika

Aj procitaj opet

Lav
Gost
Lav

Cekamo braticku rasirenih ruka da joj malo pojasnimo crnogorsko gostoprimstvo,kulturu i ljubav prema drzavi.

Nikat vise 1918
Gost
Nikat vise 1918

Vi ste svoje dočekali

Marko
Gost
Marko

E da ste se i jednom oglasili za prethodno tridesetogodišnje urušavanje Cetinja, pa da vam čovjek i povjeruje da ste iskreni.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Brzo će se napraviti ovamo Podgorička skupština 2, ako ne budemo složni svi Crnogorci svih vjera istorija će nas zapamtite kao naciju koja je nestala posle 1000 godina postojanja.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ti se ne predstavljaj lazno ili se vrni okle si sljega

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Iselili bi apostoli svo Cetinje da mogu.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Neka “vjerom” premjeste i manastir u PG.
Cetinje poznaju svi samo kad je muka!

Send this to a friend