Politika

Radunović: Podižu spomenik rušitelju Njegoševe kapele

Svo licemjerstvo režimske politike ogleda se u inicijativi da se Josipu Brozu podigne spomenik u Podgorici, kazao je Slaven Radunović, poslanik DF-a i potpredsjednik NSD-a.

<<<Podgorica je bila Titograd, Tito zaslužio spomenik<<<

Kako dodaje, oni, koji se, makar deklarativno, zalažu za višepartizam, slobodu mišljenja i izbora, zabranu torture, slobodne medije, pravedno suđenje, nepovredivost privatnog vlasništva i druge vrijednosti koje se formalno podrazumijevaju pod zapadnoevropskim modelom demokratije, dokazuju našu tvrdnju da “Berlinski zid” u Crnoj Gori još nije pao željom da podignu spomenik čovjeku koji je antipod za sve navedeno.

“Tito je zaveo totalitarizam, ukinuo vladavinu prava, višestranačje, slobodu štampe, ograničio privatnu svojinu, osnovao Oznu i Udbu, vršio masovne likvidacije, progon, najstrašnija maltretiranja i zločine nad desetinama hiljada ljudi, među kojima su bili i njegovi najvjerniji saborci. Za ispričani vic o njemu, ljudi su ležali godinama u zatvoru. U njegovu čast organizovali su se idolopoklonički sletovi, danas aktuelni samo u Sjevernoj Koreji”, jasan je on.

Ali, ističe Radunović,  kad je Crna Gora u pitanju postoje i dodatni, specifični zločini.

“Josip Broz Tito je srušio Njegoševu kapelu na Lovćenu! Josip Broz Tito je naredio ubistvo 145 sveštenika naše mitropolije, kao i likvidaciju Mitropolita Joanikija Lipovca. Josip Broz Tito je naručivao saveznička bombardovanja Podgorice i Nikšića u kojima je poginulo na hiljade civila, a gradovi do temelja srušeni. Crnoj Gori se posebno “odužio”, čak i na Golom Otoku, gdje je za probrane crnogorske komuniste formirao poseban zatvor. U masovnim i pojedinačnim likvidacijama svojih prijatelja i neprijatelja, ubio je više građana Crne Gore, nego što ih je po dostupnim istorijskim podacima poginulo u svim bitkama za oslobođenje od Otomanske imperije!”, smatra poslanik DF-a.

On je podsjetio javnost da je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope još 2006. godine usvojila Rezoluciju o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima, koju kasnije na predlog Nove srpske demokratije, nije želio da usvoji crnogorski Parlament.
Crna Gora je željna slobode i promjena. Dosta je jednoumlja i nepromijenjenog sistema vladanja, još od 1945. godine, po čemu je, na sramotu svih nas, među svjetskim rekorderima. 45 godina Brozove diktature, kao i 30 godina mutirane diktature njegovog imitatora, gotovo je uništilo svijest građana da imaju pravo na slobodu i otpor jednoumlju. Zato se, svi zajedno, moramo oduprijeti ovakvim pokušajima stvaranja dodatnih podjela, u režiji đaka iz Kumroveca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sekula Drljević
Gost
Sekula Drljević

TI DRAŽU MIHAJOVIĆA RADUNOVIĆU?

Velimir
Gost
Velimir

U TITOVO VRIJEME NIJESU SVAKAKVE FUKARE MOGLE KOMENTARISATI!
U SVAKOM GRADU MU TREBA SPOMENIK NAPRAVITI!

vujke
Gost
vujke

Radunovicu tebe i tebi slicne koji tako misle na goli otok na prevaspitanje !!!!!!

Lipovo
Gost
Lipovo

Radunoviccu, ne vidim da nam je Vasse višestranačje, sloboda izražavanja, sloboda medija, rodoljublje, poslanička borba za napredak CG donijela ista bolje osim Vassih lichnih primanja. I, to traje decenijama, Ustupite mjesto mladima, koji su sposobniji i imaju zzelju i snagu da nesto pozitivno mijenjaju, ne na ulici, vecc Parlamentu. Ostavi Tita istoricharima, opasnije su bile njegove ,,desne ruke,, u svim… Više »

Zoran
Gost
Zoran

Idi ti radunovicu malo odmori.

Velimir
Gost
Velimir

BRUKO I SRAMOTO,NEGO KOME,
DA NECES DRAZI STID TE BILO!?

Vojo
Gost
Vojo

Radunovicu mora da se gubis ili si ti jedna velika četničina

Boro B.
Gost
Boro B.

Offis se nikad ne gub, kao i negov šef.

Grbaljka
Gost
Grbaljka

Čim se pomene Tito DF se digne na zadnje noge 😬

Mazza
Gost
Mazza

A za vas iz DF a bi ja napravio goli otok stoko jedna seljacka

Grbaljka
Gost
Grbaljka

Čim se pismene Tito DF se digne na zadnje noge

Nikola
Gost
Nikola

Kod nas ovakve zovu LAZOVE

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Dok je bilo Tita nije bilo vas !!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ima li neko u Crnoj Gori da u ovo vjeruje. Kralj Aleksandar je do temelja srušio Njegoševu kapelu 1924 godine (postoje fotografije). Htio je da mu Meštrović pravi mauzolej. Napravio je kapelu 1925, i posvetio je svome sinu i Sv. Đorđu, slavi Karađorđevića (postoje dokumenti). I kome Slaven priča, nije mi jasno.

Crveni
Gost
Crveni

A ovo drugo sve laz isto a?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bilo je mnogo grešaka i u kapitalističkim zemljama a od svih država u kojima je bio komunizam, kod nas je bilo ubjedljivo najbolje. SFRJ je imala najveće poštovanje i najvredniji pasoš. Naravno i mnogo grešaka. Ali za kapelu je bilo onako kako sam napisao. I Slaven zna ali manipuliše.

460
Gost
460

Sram te bilo ološu, bolje bi bilo da i sad imamo takvoga, nebi ti laja protiv države.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

onaj mauzolej je nesto najbolje sto su uradili.. a vas boli sto to nije crkvica iliti kapelica pa da je prisvojite kao i svaku sto ste okupirali…

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Kralj Aleksandar Karađorđević je htio Njegošu na Lovćenu da podigne mauzolej, napravljeni su i nacrti mauzoleja, ali nije imao sredstava za takav graditeljski poduhvat.
Tekst i crteži su objavljeni u časopisu Nova Evropa, 1. januara 1925. godine.
Nacrte za mauzolej koji je planirao da sagradi kralj Aleksandar Karađorđević, uradio je Ivan Meštrović.

Send this to a friend