Politika Obiježen Dan opštinee Bar

Raičević: Poštujemo prošlost, a budućnost se ogleda u ekonomskom razvoju

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Bar danas je obilježen jubilej -75 godina od oslobođenja Bara.

Dan opštine Bar, 24. novembar proslavljen je uz prigodan kulturni program u prisustvu brojnih zvanica iz političkog, privrednog, javog i kulturnog života Crne Gore, diplomatskog kora, pedstavnika prijateljskih gradova iz regiona.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević istakao je da se jubileji obilježavaju radi poštovanja prošlosti i nezaborava, a budućnost ogleda u ekonomskom razvoju, realizaciji kapitalnih projekata, stvaranju novih proizvoda koji će Baru dati novu vrijednst kakvu i zaslužuje.

“Obilježavajući ovaj jubilej ne možemo, a da se ne prisjetimo onih koji su, prije 75 godina, dostojanstveno stajali na braniku otadžbine, ubjeđeni da je njihova ideja jedina ispravna i vrijedna podnošenja žrtve. Na tome im moramo biti vječno zahvalni. Nisu se samo borili za antifašističke ideale- borili su se da bi sačuvali ono što je Bar, i prije, i poslije njih vjekovima gradio i baštinio- međusobno razumijevanje, poštovanje različitosti i skladan suživot. Različiti periodi nose različite izazove. Nama danas ostaje za nauk da njegujemo vrijednosti antifašističke ideje, ali i da krupnim koracima, na temelju borbe naših predaka, na temelju nezavisne i savremene Crne Gore gradimo bolju budućnost za sve naše građane”, kazao je Raičević.

On je istakao da se bolja budućnost ogleda u ekonomskom razvoju, realizaciji kapitalnih projekata, stvaranju novih proizvoda koji će Baru dati novu vrijednst kakvu i zaslužuje.

“Prihvatajući činjenicu da će naša jedina legitimacija biti izgradnja infrastrukture i ravnomjeran razvoj svih djelova naše opštine, opredijelili smo se za koračanje po dobro utabanim stazama i nastavili sa aktivnostima koje za cilj imaju riješavanje životnih pitanja naših sugrađana. Radovi na izgradnji rezervoara Zaljevo 1 sa priključkom na Regionalni vodovod i pripadajućom mrežom su u završnoj etapi a potpisan je i ugovor za fazu II kojom se iz sredstava kapitalnog budžeta planira izgradnja mreže do domaćinstava u naselju Sveti Ivan”, kazao je Raičević.

Do kraja godine očekuju i zaključenje ugovora i početak radova na prvoj trasi vodovodne i kanalizacione mreže sa priključkom na regionalni vodovod za naselje Veliki Pijesak čime će riješiti višegodišnju problematiku elitnih turističkih objekata Ruža Vjetrova i Kalamper.

“Kroz završetak započetih radova na izgradnji pumpne stanice Volujica zaokružićemo investiciono ulaganje u iznosu od preko 3,6 mil eura u novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu i stvoriti pretpostavke za novu etapu sistemskog razvoja vodovodne i kanalizacione mreže na svim bezvodnim područjima”, kazao je Raičević.

Govoreći o unapređenju putne infrastructure, Raičević je naveo – investicije u vrijednosti preko 3 mil eura, pored ostalog: most na Reni vrijednosti 140 000 eura i nadvožnjak ka Bjelišima procijenjene vrijednosti 1,6 mil eura kojima se značajno poboljšava saobraćajna povezanost ka urbanom gradskom jezgru.

“Zahvaljujući podršci Vlade koja je prihvatila višegodišnju inicijativu Opštine Bar za prekategorizaciju putnih pravaca od Virpazara do Biskupade i od Biskupade do Kameničkog mosta otvorićemo prostore koji su prirodno bogatsvo naše Opštine, učiniti naš Bar destinacijom još dostupnijom za turističke posjete i ponuditi novu razvojnu perspektivu krajevima naše opštine bogatim brojnim i vrijednim stanovništvom”, rekao je predsednik opštine Bar.

On je podsjetio da je lokalna uprava učinila značajan iskorak po pitanju unaprijeđivanja saradnje sa civilnim sektorom.

Nakon dužeg perioda, potpisani su Ugovori sa nevladinim organizacijama kojima su odobrena sredstva za finansiranje projekata i programa, u iznosu od skoro 70.000 eura.

Raičević je zahvalio svim saradnicima u lokalnoj upravi i opštinskim preduzećima, koji su svojim radom i zalaganjem veoma posvećeno i uspješno odgovorili na sve zadatke koji su pred njih stavljeni, ali i odbornicima u Skupštini opštine Bar, koje je, uprkos različitim stavovima, povezivala univerzalna nit da je Bar i njegov razvoj iznad svega

Svečanom sjednicom predsjedavao je predsednik Skupštine opštine Bar Mićo Orlandić.

“Nikada ne smijemo zaboraviti da je u temelje naše slobode ugrađeno 885 života naših sinova i kćeri. Ponosni smo na njih, na naše španske borce, na naših 11 narodnih heroja, na 131- og nosioca Partizanske spomenice i na njihovom antifašizmu”, kazao je Orlandić.

Na svečanosti predsednik Raičević je uručio nagrade ”24. Novembar” priznanje za izuzetan doprinos u različitim oblastima rada i stvaralaštva, od posebnog značaja za Opštinu Bar.

Nagradu ”24. Novembar” dobili su: NVO ”Žene Bara velikog srca”,zatim humanista, novinar i književnik Rajko Joličić, sportisti- Nikola Vučević i Majda Mehmedović, novinar Milan Vujović. Posthumno dobitnik nagrade je Đoko Lekić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Sve državne i opštinske investicije niđe ni jedan projekat koji otvara radna mjesta

Slavko
Gost
Slavko

Je li ovo inaj “gradonacelnik” sto je posjekao stogodisnje cemprese, tjerao policiju na Barane, a onda tri mjeseca bio na godisnjem kada je najvise trebao gradu? Pravi DPS kadar.

🚔🚔🚔🚔
Gost
🚔🚔🚔🚔

Jesi ti Tufegdzic sa YouTube Dusane Dusane Palice Dusane PS. 🚔🚔🚔🚔

Send this to a friend