Politika

Rakočević: Zahtjevi sa protesta neprihvatljivi

Nikola Rakočević

Zahtjevi sa protesta su ultimatum koji nema logičku održivost. Zamislite državu u kojoj bi se u svakom političkom trenutku ispunjavali svi zahtjevi i želje nakon što izađe određeni, pritom respektabilni broj građana na ulicu. To ne bi bila uređena, evropska demokratija. Zahtjevi su, razumije se, neprihvatljivi, kazao je u intervjuu Pobjedi Nikola Rakočević, šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista.

“Veoma smo svjesni da na protestima ima i nezadovoljnih građana političkim ambijentom i zbog toga DPS želi razgovor koji iniciramo već dvije i po godine. Taj dijalog, o svim temama koje su od interesa za građane Crne Gore, mora da se vodi demokratski u institucijama i vjerujem da smo svi u tome saglasni”, rekao je Rakočević.

On je istakao da su glavni akteri protesta opozicione partije i njihovi medijski mentori.

“Sakriveni iza građanskog koncepta protesta imaju samo jedan cilj-da smijene vlast na ulici nakon što bezuspješno godinama pokušavaju da to urade na izborima. U DPS-u smatramo da je sasvim legitimno protestovati, legitimno je i boriti se za vlast, međutim, niti je legitimno, niti legalno pokušavati vaninstitucionalno mijenjati političku klimu i rušiti sistem to je drugo ime za rušenje države”, ocijenio je Rakočević.

Prema njegovim riječima, bojkot obaveza u Skupštini od opozicije, a istovremeno uživanje svih poslaničkih privilegija, ruganje je građanima i nepoštovanje države.

“Odavno smo već morali ustvrditi da je opozicioni bojkot Skupštine redovno stanje. To brine i upozorava da nam je potrebno značajno političko zrijevanje da bi dostigli evropski nivo civilizovanosti. Kao što znate, skupštinska većina je u prethodnom periodu, u kojem je opozicija bila van parlamenta, usvojila brojne zakone koji su imali za cilj ekonomsko jačanje države, finansijsku konsolidaciju i jačanje vladavine prava. Odlični rezultati su postignuti predanim radom Vlade i kontinuiranim doprinosom Skupštine. Nije, dakle, postojao zastoj bez obzira na opozicioni bojkot. Ipak, evidentno je da je rad kvalitetniji kada je opozicija na svom radnom mjestu. Evropski zvaničnici su im jasno sugerisali da je Skupština jedina adresa za razgovor i unapređenje ukupnog sistema, uključujući izborne zakone koji treba da unaprijede ambijent pred naredne parlamentarne izbore. Očekujem da će se opozicioni poslanici vratiti gdje im je mjesto, kao što su to radili i do sada, nakon kraćih političkih eksperimenata”, naveo je on.

Ukazuje i da je Crna Gora vjerovatno jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je konstituisala Vladu izbornog povjerenja 2016. godine.

“Opozicija je tada tražila sva najvažnija mjesta u Vladi, kontrolna mjesta na svim nivoima u lokalnom i državnom aparatu. Dobila je tada opozicija i više nego što je tražila i na kraju jedino što nije dobila bili su izbori. Nakon dogovora da će se prihvatiti rezultati izbora koje će pripremiti zajednička Vlada opozicije i pozicije, crnogorska opozicija opet nije priznala rezultate izbora i to tek onda kada su naši koalicioni partneri, prirodno, izabrali da nastavimo zajednički evropskim i evroatlantskim putem. Opet ulaziti u takve scenarije tehničkih vlada je besmisleno. Tom logikom ne bi bilo važno ko nudi građanima bolju programsku viziju razvoja države i društva i ko pobjeđuje na izborima u svakom mandatu bi bez obzira na volju građana, državom upravljao ko stigne. Ne djeluje logično”, konstatuje Rakočević.

Osvrnuo se i na izbore u Tuzima, naglasivši da je DPS i dalje najjača partija u toj opštini.

“Manji broj osvojenih mandata uslovljen je velikom izlaznošću, kao i širokom koalicijom albanskih nacionalnih stranaka, koja je proizvela homogenizaciju unutar biračkog tijela drugih nacionalnih partija, te je sve to dovelo do određenog pada građanske političke opcije. Kao najjača partija pojedinačno u Tuzima a imajući u obzir da su stranke iz koalicije na državnom nivou osvojile više od 90 odsto glasova na prethodnim izborima, smatram da svi imamo razloga za zadovoljstvo”, rekao je šef poslaničkog kluba DPS-a.

Kako je dodao, Albanci u Crnoj Gori, kao i ostali “manjinski” narodi, dokazali su lojalnost i privrženost Crnoj Gori, ali euforični incidenti, poput onog sa albanskim i zastavama OVK-a u izbornoj noći u Tuzima, se moraju osuditi.

“Ali na osnovu njih ne smijemo praviti ukupnu sliku društva, pa ni dijela društva. Nacionalizam trajno uništava tkivo društva u kojem se događa jer on nesumnjivo budi ekstremizme na drugim nacionalnim polovima što čini društvo podijeljenim i nefokusiranim na ekonomski i demokratski napredak. Zbog toga je koncept građanske Crne Gore jedini koji odgovara svima koji poštuju i priznaju državu, a potom u njoj njeguju i razvijaju svoje nacionalne i vjerske posebnosti koje su itekako dobrodošle”, zaključio je Rakočević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravnik
Gost
Pravnik

momak mora opravdati platu koju prima, mora i on nešto ”pametno” da kaže

Vatrogasac
Gost
Vatrogasac

Ko je tebe sto pitao ? Mi trazimo lopove

Fileopg
Gost
Fileopg

osnovni zakon društva je da se u društvu ništa ne dešava slučajno i spontano, već iza se krije organizacija i smišljeni plan sa ciljem koji se želi postići. Prvo se postavi cilj koji odrede finansijeri zatim se trasiraju putevi i smjernice i na kraju vođe i odradnici. Krene se kao slučajno iz nekog mjesta i kao slučajno se nađe neki… Više »

tschugo
Gost
tschugo

zar opozicija u venecueli ne rusi vlast nna ulicama svoje drzave?

Boško Buha
Gost
Boško Buha

Je li tačno da od sadašnjih “sedam sekretara SKOJ-a” nijedan nema ni dana radnog staža a svi su poslanici?

Vujović D.
Gost
Vujović D.

Nije tačno.

Ljuta
Gost
Ljuta

Nije milo drzava….i vama treba da bude prvo CG pa onda milo i njegov klan

Zdenkasir
Gost
Zdenkasir

Dno od medija.

B91
Gost
B91

ovdje je 99 % komentara copy-paste i to sve govori

Vitinka
Gost
Vitinka

Meni odje je najjaci ovaj narod majke mi, ako oni znaju zasto izlaze na proteste znaci evo! Izadju dobiju tu dnevnicu, vrate ih kuci, plus sto svojoj glavom ne razmisljaju i ne vide malo dalje- njih Knezevic i dalje koristi, samo sto sad ne uzima im novac to je izvukao od njih, nego sad ladno tip prodaje ove koje izlaze… Više »

StevanPG
Gost
StevanPG

Znaci kako je narod naivan je li moguce ovo! Gledam kod Knezevica sad izbacuju da se popuni formular kao ko je za proteste! Pa je li realno ljudi da nasijedate na to,i pisete mu na kom da popunjavate! Hahahahhah a stvarno treba odati priznanje Knezevicu, prije vam je uzimao novac pokrao vas a sad vas je zedne preko vode preveo… Više »

Cipsy
Gost
Cipsy

Zahtjevi njihovi su jedno obicno mlacenje prazne slame! To je samo navlakusa njihovo kako bi narod uvjerili pa da bi im izasli na proteste da bi posle mogli preko Vijesti da spinuju javnost sa laznim informacijama.

HanaPG
Gost
HanaPG

Vidjeli da od njih nema nikakave koristi pa onda ajde malo da pozivaju narod na proteste i da malo privlače pažnju izmišljanjem svega i svacega.Polako ce i narod shvatiti da zele da ih iskoriste

miona
Gost
miona

Imaju li zaboga jos koji zahtjev? Sta li su oni umislili da su zivo me zanima.

Kosta
Gost
Kosta

Kako je ovaj narod lud majko mila, em sto izlaze na proteste koje finansira Knezevic nego sad i popunjavaju formular koji je okacio na njegov instagram profil dje lijepo prikuplja podatke o protestanstima i daje ih udbi jer se nagodio sa njima da lijepo sve protestante na tacnu im servira u zamjenu da ga ne hapse! Pa vi popunjavajte lijepo… Više »

Kantautor
Gost
Kantautor

Ao ovih smaraca, oni i zahtjevi.Smijesno

Kantautor
Gost
Kantautor

Kad bi oni znali sta ce. Nego od njih svasta treba ocekivati

Nikolina BP
Gost
Nikolina BP

Sta se sve od ovih manipulatora nece cuti. Da oni nesto zahtijevaju

katja
Gost
katja

Oni nekome da postavljaju zahtjeve Hahahahaahaha

Suncica
Gost
Suncica

Svjesni su oni koliko su nebitni na politickoj sceni pa preko Dps-a zele da dodju do pažnje koju odavno nemaju

Votka88
Gost
Votka88

Ne znam ko vise moze da podržava ovo opoziciju i ostatak,i njihove manipulacije

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Svi ti nazovimo ih nestranacke licnosti koje se predstavljaju kao vodje protesta, su zaprvo svi clanivi ili Demokrata ili URA-e, evo primjera radi Jovan Gajevic sin clanice URA-e, i svi su oni ti koji gledaju kako da profitoraju jer kaplju im pare od Knezevica i zato i izlaze na proteste!

kamiondzija78
Gost
kamiondzija78

A da manite se vise vasih gluposti i vasih zahtjeva.Niko za vas ne bi znao da ne radite ovo sto radite.Jeste vama muka jer vidite i sami koliko vas više narod ne podrzava pa morate da smislite neki nacin da budete u centru paznje.Znamo svi da vam je Dps trn u oku!

InesBD
Gost
InesBD

Bas ce neko da prihvati njihove zahtjeve, jedino ako su ludi.Ne mogu drugačije da dodju na vlast pa su rijesili da dignu narod na noge i oni sto ne mogu na izborima ovako dobiju.E malo su se zeznuli

zacanka
Gost
zacanka

Ove proteste finansira Knezevic a ima i odakle, obzirom da je poktao pola drzave, i mislim da ovim protestima da sebi kupu vrijeme kako ne bi odgovarao za ucinjeno! A vara se grdno!

Prepelica
Gost
Prepelica

Oni su nasli nekome da postavljaju zahtjeve kao da se ne zna ko su i sta su.Treba da ih je sramota!

Vitinka
Gost
Vitinka

Opoziciji sad da im ponudite mjesto u vladi, e vidjeli hi kako bi zaboravili i na protetse i DiKeja! Kao od sale.

B91
Gost
B91

u pravu si, DiKej je sponzor DPS-A

oliver14
Gost
oliver14

Ne mogu to biti gradjanski protesti kad ih finansira DiKej! To nije gradjanski protesti!

B91
Gost
B91

u pravu si, DiKej je sponzor DPS-A

goran1978
Gost
goran1978

Zamsili ti te proteste dje ti neko postavlja ultumatume?? A ovamo se kao bore za demokratiju?? Oni sami svojom postupcima govore da ne znaju ni sami sta ce!

ManchesterUtd
Gost
ManchesterUtd

Ponosna sam na svoju drzavu i na predsjednika, mnogo toga je postigao i u kriznim vremenima se zalagao za harmoniju i slogu, nikad nije propagirao podjele. Zato je Cg danas dom mnogim manjinama, koje zive i privredjuju sa istim pravima kao i ostali gradjani.

Sirena92
Gost
Sirena92

Dps je uvijek ostvarila svoja obecanja, a planovi su realizovani na najbolji moguci nacin u roku, cime se samoziva opozicija ne moze pohvaliti. Nadam se da ce Milo jos dugo biti na vlasti, jer bi opozicija nasu drzavu samo unazadila.

Rafaello
Gost
Rafaello

Opozicija ne moze da vodi opstine u kojima su dobili vlast, a ne da vode drzavu. Mada i ovako im je 3% pristalica izasla na ulice, dje je ostatak? To nije kriticna masa, kako to predstavlja opozicija.

Iskra95
Gost
Iskra95

Zasto opozicija vec dvije god bojkutuje rad Skupstine? Upravo ona treba da bude mjesto za vodjenje konstruktivnih rasprava i pokusaja da se unaprijedi zivot gradjana. Zar njima nije stalo do nas, ili je to samo prazna prica pred proteste??

Kinez
Gost
Kinez

Milo je prije svega lider, covjek koji je uspio da ujedini sve gradjane i da ne pravi razliku medju njima. Zalagao se da u nasoj drzavi cvjeta demokratija, i da ustavom zastiti nasu gradjansku drzavu.

Enesa
Gost
Enesa

Niko ne moze zaustaviti napredak Cg i njeno usvajanje zapadnih vrijednosti. A predsjednik nikad nece biti ugrozen od strane nesposobne opozicije, koja nikad nije postigla znacajniji uspjeh na izborima.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Iz opravdanih razloga opozicija nema zadovoljavajucu podrsku od strane naroda, jer njihovi interesi se ne podudaraju sa interesima Cg i nasih gradjana. Ukratko, opozicija je jedno rasulo, koje ne zavredjuje nasu paznju

Marelica
Gost
Marelica

Opozicija nema vecu podrsku naroda, i oni su sami toga svjesni, pa pribjegavaju fotosopiranju slika i preuvelicavanjem broja prisutnih ljudi na protestima. Zalosno.

B91
Gost
B91

nema vladajuca partija pa mora da konvertuje dolare u eure i kupuje glasove

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Jasno je svima da se opozicija krije iza gradjana, i pokusava da ovo predstavi kao gradjanske proteste. Samo kako su tu zalutali politicki zahtjevi??

Baramble
Gost
Baramble

Ko jos ispunjava zahtjeve dokonih ljudi koji su zeljni neke paznje i kojima ne prija ovaj mir koji imamo

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Tako mi toga protesta ,ne moze ultracnorgorski sdp i ultrasrpski front napravit dobru tehnicku vladu sa nedefinisanim gradjanskim becicem ,ne sanjarite ljudi

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

Ma oni se i tada ne bi dogovorili, pobili bi se oko funkcija i opet bi morali izbori.

Kaktus
Gost
Kaktus

Jedini zahtjev koji ce im se ispunit je ako budu trazili upaljac da zapale rostilj kad budu prase pekli

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Ima li normalnih odje ,kakvi bre zahtjevi,oni oce komplet vlast crne gore da promjjene,dobro nisu trazili i da lovcen da ostavku i da se na cetinje petlovo brdo dovede

Leart
Gost
Leart

Pocnu protesti u srbiju alabaniju i cg u isto vrijeme i neko misli da je to slucajnost a ne politicki plan ?stvarno ?

Komita
Gost
Komita

Makse ,s njima ne treba ni pricat,i ovako dovode glumce iz beograda da im setaju kroz grad da ispane da ih ima vise ,sve je to politika

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Evo cempresari su prvi bili ekoloski gradjanski protest a sad su prerasli u politicki,pola njihovih setaca su iz odupri se,transparent im nose opozicioni lokalnj odbornicki i kandidati za odbornike ,pa dajte ljudi

B91
Gost
B91

hahahaha vidis li ti sta si napisao

Leo
Gost
Leo

Protesti su samo dokaz koliko je nasa opozicija nesposobna kad ne mogu da dobiju nijedne izbore u poslednjih 30 godina pa su se odlucili da lutaju ulicama

Liberal
Gost
Liberal

Ja razumijem protest dje se npr radnici volija bore za neradni vikend ,ali ovo kod nas je sve politicki

Stefo12
Gost
Stefo12

Zahtjeve kao da je pisao neki pjani kafanski skeledzija ,reci tj slobodno ,cuh da im je zahtjev da se dps zabrani ,alo ZABRANI zamisli te ,,gradjane” koji bi protestom da promijene sta se na izborima desilo ,meni to nije gradjanski

Bobo
Gost
Bobo

Naravno da su neprihvatljivi. Snila baba sto joj milo bilo.

Gosa
Gost
Gosa

Da su to gradjanski protesti ne bi u prvim redovima setali svi opozicionari i mastali o funkcijama

DJJ
Gost
DJJ

Sve je to samo plan opozicije da se dokopa vlasti, kao paravan za to pokusavaju da iskoriste izmanipulisane gradjane

Samko
Gost
Samko

Će biti prihvatljiv

Djuro Prč
Gost
Djuro Prč

Kada repertira lijevu obrvu isti Milo,cak je i kotrljajuce R nabacio.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

To je volja naroda prihvatili ili ne.

Jovanka
Gost
Jovanka

Mlada nada DPS-a.

Pravedni
Gost
Pravedni

Iz DPS-a se mnogo inate sa opozicijom i građanima. Realno moglo bi da bude političkih posljedica 🇲🇪🤓

Send this to a friend